Notebookcheck Logo

Samsung Galaxy Watch6 Classic 43 mm LTE smartwatch in review - De terugkeer van een klassieker

Roestvrij staal. Samen met de Galaxy Watch6 brengt Samsung het Classic model met een draaibare lunette terug, de Galaxy Watch6 Classic. Deze heeft een roestvrijstalen behuizing en is groter. Onder de oppervlakte lijken de broers en zussen erg op elkaar. De gadgets van dit jaar onderscheiden zich vooral door hun schermen.

Na een pauze van een jaar heeft Samsung in 2023 de Galaxy Watch Classic opnieuw geïntroduceerd. De Galaxy Watch6 Classic is verkrijgbaar in twee maten: 43 en 47 millimeter in diameter. Beide maten zijn verkrijgbaar in zwart en zilver. De zwarte kast wordt gecombineerd met een zwart bandje, terwijl het zilveren model een lichtgrijs bandje heeft.

De Galaxy Watch6 Classic wordt aangeboden in zowel WiFi-only als LTE-versies. Het basismodel met WiFi en een diameter van 43 mm kost ~$369 USD. De versie met LTE en een diameter van 47 mm kost ~$449 USD. Het testtoestel voor deze beoordeling is het zilveren 43 mm model met LTE.

Galaxy Watch6 Classic, 43 mm
Processor
Samsung Exynos W930 2 x 1.4 GHz, ARM Cortex-A55
Geheugen
2048 MB 
Beeldscherm
1.30 inch, 432 x 432 pixel, capacitive, AMOLED, glimmend: ja, 60 Hz
Opslag
16 GB eMMC Flash, 16 GB 
, 7 GB beschikbaar
Verbindingen
NFC, Helderheidssensor, Sensoren: Gyroscope, Barometer, Bioelectrical Impedance Analysis Sensor, Accelerometer, Electrical Heart Sensor, Optical Heart Rate Sensor, Temperature
Netwerkmogelijkheden
802.11a/b/g/n (a/b/g/n = Wi-Fi 4/), Bluetooth 5.3, UMTS (Band 1, 2, 4, 5, 8); LTE (Band 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 12, 13, 18, 19, 20, 25, 26, 28, 40, 60), LTE, GPS
Afmetingen
hoogte x breedte x diepte (in mm): 13 x 43 x 42
Batterij
300 mAh Lithium-Polymer
Opladen
draadloos opladen, snel opladen / Quickcharge
Besturingssysteem
Google Wear OS 4
Bijkomende functionaliteiten
Luidsprekers: Mono, Toetsenbord: on screen, charging cable, One UI 5.0, 24 Maanden Garantie, GNSS: GPS, Glonass, Galileo, BeiDou; 5 ATM, IP68, Mil-Std-810H, ventilatorloos, robuust, waterdicht
Gewicht
77 g, Voeding: 29 g
Prijs
469 Euro

 

Kast en functies - Galaxy Watch6 Classic met draaibare lunette

In tegenstelling tot de standaard Galaxy Watch6heeft Samsung bij de Galaxy Watch6 Classic gekozen voor een roestvrijstalen behuizing. De oppervlakken hebben een combinatie van glanzende en geborstelde afwerkingen. De Classic-modellen hebben duidelijk bredere schermranden dan de gewone Galaxy Watch6. De 43 mm Classic versie heeft bijvoorbeeld dezelfde schermgrootte als de 40 mm versie van de Galaxy Watch6, en hetzelfde geldt voor de grotere modellen.

Een opvallend kenmerk van het Classic-model is de draaibare lunette, die aan de buitenkant gegroefd is, waardoor het gemakkelijk vast te pakken en te draaien is, ondanks dat het gelijk is met de rest van de kast. Het is echter de moeite waard om te vermelden dat de bezel van het testmodel behoorlijk wiebelt; hij kan gemakkelijk in alle richtingen worden verschoven. Dit heeft een aanzienlijke invloed op de waargenomen kwaliteit, zeker gezien het prijspunt.

Aan de rechterkant zitten twee knoppen met een gedefinieerd drukpunt, die allebei een beetje los lijken te zitten. Achter deze knoppen en bij de bovenste bandconnector bevindt zich een microfoon, terwijl de luidspreker zich aan de linkerkant van de behuizing onder het roestvrijstalen oppervlak bevindt.

Het scherm wordt beschermd door saffierglas, en de rand biedt ook extra bescherming. De niet-roterende binnenkant van de bezel is discreet gelabeld. Qua gewicht weegt de Galaxy Watch6 Classic 51 gram zonder het bandje en 77 gram met het originele bandje, waardoor hij merkbaar zwaarder is dan de aluminium Galaxy Watch6.

Samsung rust de Galaxy Watch6 Classic uit met bandjes met een breedte van 20 millimeter. Het Classic-model is ook voorzien van de nieuwe snelsluiting met een centrale knop, zodat gebruikers het bandje snel en gemakkelijk kunnen verwisselen zonder gereedschap.

"Hybrid Eco-Leather" is het materiaal dat voor het bandje gebruikt wordt; het bestaat uit twee delen. De onderkant is van rubber, terwijl de bovenkant van kunstleer is, duidelijk als zodanig herkenbaar. Er zijn een paar problemen met de afwerking van het bandje, op sommige plaatsen zijn er onregelmatige ruimtes tussen de lagen te zien. Daarnaast is de manier waarop het bandje is bevestigd niet goed ontworpen; het komt regelmatig los van de lussen tijdens dagelijks gebruik.

De Galaxy Watch6 Classic is IP68 gecertificeerd en Samsung garandeert een waterdichtheid van 5 ATM. Het polshorloge zal naar verwachting ook voldoen aan secties van de Mil-Std-810H, hoewel het bedrijf niet aangeeft welke.

Installatie en bediening - Samsung's app-diversiteit

Er zijn minstens twee Samsung apps nodig voor de volledige functionaliteit van de Samsung Galaxy Watch6 Classic: de Galaxy Wearable app en de Samsung Health app. De smartwatch wordt met de smartphone gekoppeld via de Galaxy Wear app. De apparaten identificeren elkaar onmiddellijk tijdens de test, waarna de smartphone-app via een plug-in wordt geladen.

Tijdens de installatie worden een Google-account (verplicht) en een Samsung-account (optioneel) gekoppeld. Apps uit de Play Store kunnen ook geïnstalleerd worden tijdens de installatie. De software stelt ook voor om regelmatig back-ups te maken - daarvoor moet een andere app, Samsung Smart Switch, worden geïnstalleerd.

De beschrijvingen van de functies in de smartphone app en de instructies van de smartwatch zijn goed uitgevoerd. Beide komen voor tijdens het installatieproces of direct nadat het is voltooid. Het instellen van een eSIM is zowel tijdens het opstartproces als later mogelijk. De software is ontworpen voor het gebruik van een multi-SIM. Hoewel een onafhankelijke SIM-kaart in de test kan worden ingesteld, stuurt de app voortdurend foutmeldingen, ook al is de kaart actief en werkt deze.

Samsung rechtvaardigt dit met het feit dat het horloge zijn eigen SIM-kaart alleen actief gebruikt wanneer deze losgekoppeld is van de smartphone om de batterij te sparen. Daarom zou de standalone SIM-kaart vaak inactief zijn.

Alle gekoppelde Samsung Galaxy Wearable apparaten, zoals koptelefoons, trackers en smartwatches, worden weergegeven in de Galaxy Wearable app. De huidige wijzerplaat en oplaadstatus worden weergegeven op de Samsung Galaxy Watch6 Classic. Bovendien biedt de app een groot aantal gratis wijzerplaten. Het is ook mogelijk om de volgorde van de applicaties op het polshorloge te wijzigen, evenals de tegels en het snelmenu genaamd QuickPanel. Daar kunnen de inhoud en de volgorde gewijzigd worden.

De Galaxy Wear app kan ook gebruikt worden om de instellingen van de smartwatch aan te passen. Bijvoorbeeld welke apps meldingen mogen versturen, welke lichaamsgegevens in welk interval worden gemeten, of hoe krachtig de vibratiemotor moet zijn.

De toewijzing van de knoppen kan hier ook worden aangepast. Er kan een contactpersoon voor noodgevallen worden opgeslagen en Samsung Pay kan als betaalmethode worden geconfigureerd. Hier wordt ook de eSIM beheerd.

De meeste van deze opties zijn ook beschikbaar op de smartwatch zelf. Voor complexere apps start de smartwatch het bijbehorende submenu van de smartphone. Het horloge wordt bediend door twee knoppen, een draaiende bezel, gebaren en het 1,3 inch touchscreen.

Door aan de ring te draaien bladert u door de menu's. Als u één keer op de bovenste knop tikt, gaat u terug naar het beginscherm. Lang indrukken activeert de standaardinstellingen van de digitale assistent Bixby. Twee keer drukken start de meest recent gebruikte app. De onderste knop kan maar aan één functie worden toegewezen. Als u er één keer op drukt, gaat u één stap terug naar de fabrieksinstellingen. De toetstoewijzingen kunnen worden gewijzigd, maar niet alle functies kunnen voor alle drukopdrachten worden opgeslagen.

Door van links naar rechts te vegen wordt het meldingenmenu geopend, de meldingen staan gesorteerd op app. Als u van boven naar beneden veegt, wordt het korte menu geopend met toegang tot de helderheid van het scherm, gegevensverbinding, vliegtuigmodus, enz. Als u van onder naar boven veegt, wordt het app-overzicht geopend. Door van links naar rechts te vegen, navigeert u tussen de verschillende kaarten. Als u op de betreffende kaart klikt, wordt het bijbehorende menu of de app geopend.

 

Telefonie en meldingen - Galaxy Watch6 Classic met LTE-optie

De Galaxy Watch6 Classic is uitgerust met luidsprekers en microfoons, waardoor hij kan bellen. Met de geïntegreerde eSIM kan de smartwatch telefoongesprekken voeren, zelfs zonder gekoppeld te zijn aan een smartphone. De gesprekskwaliteit is echter superieur wanneer het apparaat aan een telefoon gekoppeld is, in vergelijking met de stand-alone modus, waar de transmissies af en toe haperend kunnen zijn voor de andere partij. Op maximaal volume trilt de smartwatch merkbaar om de pols.

De telefoonapp op het horloge is goed ontworpen en toont alle contacten van de smartphone of Google-account, gesprekslogboeken en een kiesblok voor het invoeren van nummers. Meldingen worden betrouwbaar en volledig weergegeven, inclusief emoji's en afbeeldingen. Daarnaast kunnen gesproken berichten worden beluisterd via WhatsApp.

Het horloge biedt uitgebreide antwoordmogelijkheden. Het biedt vooraf ingestelde korte reacties en maakt individuele antwoorden mogelijk via emoji's, spraakinvoer of een volledig toetsenbord. Typen is echter minder comfortabel dan op de Galaxy Watch6 vanwege de rand, vooral in de randzones.

Spraakassistent - Geweldige keuze dankzij WearOS

Samsung vertrouwt standaard op zijn eigen spraakassistent Bixby. Gebruikers hebben de flexibiliteit om gemakkelijk andere assistenten zoals Google Assistant en Amazon Alexa te downloaden en te gebruiken via de Google Play Store. Om deze alternatieven op de Galaxy Watch6 Classic te gebruiken, moeten ze gekoppeld worden aan de overeenkomstige accounts op de gekoppelde smartphone.

Bixby en Google Assistant kunnen op verzoek worden geactiveerd, terwijl Alexa handmatig moet worden geactiveerd door op een knop te drukken of door interactie met het touchscreen. De antwoorden van deze assistenten worden op het scherm weergegeven en via de luidspreker van de smartwatch overgebracht.


Gezondheid en fitness - Galaxy Watch6 Classic met verschillende sensoren

De smartwatch beschikt over een breed scala aan sensoren en functies die ontworpen zijn voor het verzamelen van uitgebreide gezondheids- en fitnessgegevens. Deze gegevens worden verzameld en geanalyseerd in de Samsung Health app. Binnen het dashboard van de app kunnen gebruikers de inhoud en volgorde van verschillende meetgegevens aanpassen, waaronder dagelijkse activiteit, stappen, workouts, voedselinname, slaappatronen, hartslag, stressniveaus, lichaamssamenstelling, fietstracking, waterinname en zuurstofniveaus in het bloed.

In het gedeelte Community kunnen gebruikers hun overtuigingen vergelijken met die van hun vrienden, waardoor een gevoel van eenheid ontstaat. Onder Fitness biedt Samsung een reeks trainingsvideo's, met activiteiten van mindfulness en spieropbouw tot hardlopen. Deze video's worden weergegeven op de smartphone terwijl de smartwatch de vitale functies controleert. Samsung biedt niet alleen zijn eigen trainingsprogramma's, maar ook aanbiedingen van andere leveranciers.

In het profielgedeelte kunnen gebruikers verdiende badges en persoonlijke topprestaties bekijken. De software levert ook een wekelijks overzicht van actieve tijd en slaapduur. Het is vermeldenswaard dat gegevenssynchronisatie met Google Fit uitsluitend mogelijk is via Google Health Connect.

Een opvallende functie van de Samsung smartwatch is de mogelijkheid om de lichaamssamenstelling te meten. Door twee vingers op elektroden in de knoppen te plaatsen en lengte en gewicht in te voeren, geeft de software waarden voor skeletspieren, vetmassa en lichaamswater in kilogrammen. Daarnaast berekent het de BMI, het percentage lichaamsvet en de dagelijkse basale metabolische snelheid in calorieën.

 
 
 

Activiteitsdoelstellingen - Samsung meet stappen, stress en calorieën

Samsung biedt gedetailleerde updates over dagelijkse doelen en huidige voortgang, die zowel op de smartwatch als op de smartphone-app toegankelijk zijn. Het systeem maakt gebruik van drie verschillende gekleurde hartjes om voltooide stappen, actieve tijd en activiteitcalorieën weer te geven. Bovendien worden gebruikers geïnformeerd over de afgelegde afstand en het totaal aantal verbrande calorieën.

De app geeft de activiteit visueel weer op een tijdlijn en maakt het mogelijk om aangepaste doelen te stellen. De app biedt niet alleen inzicht in de dagelijkse activiteiten, maar ook in de wekelijkse en maandelijkse prestaties. In het stappengedeelte vermeldt de app ook het aantal beklommen verdiepingen. Het aantal stappen wordt vergeleken met de gemiddelden van alle gebruikers en gebruikers binnen dezelfde leeftijdsgroep.

De smartwatch kan stressniveaus meten, die worden weergegeven op een gekleurde schaal van groen tot rood. Hoewel Samsung geen numerieke waarde geeft, presenteert het stressniveaus gedurende de dag op een tijdlijn en biedt het uuroverzichten. Om stress te beheersen, biedt de smartwatch ademhalingsoefeningen.

Tijdens sportsessies meet de Galaxy Watch6 Classic de VO2Max. Daarnaast kan het horloge gebruikers eraan herinneren om regelmatig te bewegen en lange periodes van zitten te detecteren, zoals bij het werken aan een bureau.

Hartslag, hartritme en zuurstofverzadiging in het bloed

De Samsung Galaxy Watch6 Classic biedt hartslag-, bloedzuurstofsaturatie-, bloeddruk- en ECG-metingen. Voor bloeddrukmetingen moet de smartwatch echter regelmatig gekalibreerd worden met een bloeddrukmeter, in tegenstelling tot de Huawei Watch Dbijvoorbeeld. Bovendien kunnen bloeddruk- en ECG-metingen alleen worden uitgevoerd met gekoppelde Samsung smartphones.

Om de nauwkeurigheid van de metingen van de Galaxy Watch6 Classic te beoordelen, vergeleken we de metingen met die van referentieapparaten. Tijdens een fietstocht gebruikten we een Polar H10 borstband als referentieapparaat. Voor hartslagmetingen in rust lagen de waarden van de apparaten slechts één slag per minuut uit elkaar, wat overeenkomt met een afwijking van 1,54 procent.

We voerden drie metingen van de hartslag tijdens prestaties uit, en de gemiddelde afwijking van deze metingen was slechts 0,09 procent. Deze waarden waren aanzienlijk nauwkeuriger dan die van de Galaxy Watch6. Hoewel de sensoren van beide smartwatches identiek zouden moeten zijn, zouden verschillen in bandjes en pasvorm om de pols de afwijking kunnen verklaren.

De Galaxy Watch6 Classic presteerde ook goed op het gebied van het meten van de zuurstofverzadiging in het bloed. Als referentieapparaat gebruikten we een pulsoximeter 1 van Braun. De gemiddelde variatie tussen de drie metingen was 2,08 procent, waarbij het horloge regelmatig beter presteerde dan het referentieapparaat.

Voor bloeddrukmetingen diende een Braun ExacFit 5 Connect als referentieapparaat en we registreerden drie metingen. De systolische waarden weken 4,21 procent af, terwijl de diastolische waarden gemiddeld 1,3 procent verschilden.

Hartslagmeting met de Polar H10 borstband
Hartslagmeting met de Polar H10 borstband
Hartslagmeting met de Samsung Galaxy Watch6 Classic
Hartslagmeting met de Samsung Galaxy Watch6 Classic

Slaaptracking - Samsung meet slaapcycli en detecteert snurken

De functie voor het bijhouden van de slaap op de Galaxy Watch6 Classic biedt een uitgebreide analyse. Het registreert de totale slaapduur in uren en minuten en geeft gedetailleerde informatie over REM-, lichte en diepe slaapfasen. Het horloge detecteert nauwkeurig de wakkertijden en deze slaapfasen worden grafisch weergegeven op een getallenlijn.

Het hulpmiddel voor slaapmonitoring in de Samsung Health app geeft slaapcycli weer, evenals percentages voor wakker zijn, lichamelijk herstel en geestelijk herstel. Over het geheel genomen worden de slaapgegevens geanalyseerd, waardoor gebruikers zowel numerieke getallen als beschrijvende inzichten krijgen. Gebruikers kunnen er ook voor kiezen om hun zuurstofgehalte in het bloed en hun huidtemperatuur tijdens het slapen te controleren. Deze cijfers zijn beschikbaar voor afzonderlijke nachten en voor wekelijkse en maandelijkse trends.

Hoewel de smartwatch geen ademhaling meet zoals Huawei's Watch 4 Promaar snurken kan wel worden gedetecteerd als het horloge met een smartphone is gekoppeld. De software bevat ook functies voor slaapcoaching. Het is echter het vermelden waard dat deze gadget momenteel geen slimme wekkerfunctie heeft.

Trainingsopname - Galaxy Watch6 Classic aanpasbaar

De Galaxy Watch6 Classic kan 90 verschillende sportactiviteiten bijhouden. Gebruikers kunnen voor elke sport specifieke doelen instellen, zoals duur, calorieverbruik of sets. Bovendien kan de weergave van trainingsgegevens worden aangepast aan individuele sportvoorkeuren. Voor bepaalde sporten, zoals joggen, kunnen gebruikers streefhartslagzones instellen, gericht op topprestaties of optimale vetverbranding.

De smartwatch biedt uitgebreide informatie op maat van de geselecteerde sport. Het biedt realtime updates over de trainingsvoortgang binnen elk segment en kan hartslaginformatie geven bij specifieke intervallen of afstanden tijdens de training. Voor hardlopen biedt het apparaat zelfs geavanceerde analysemetrieken zoals asymmetrie, contacttijd, vluchttijd en regelmaat.

Na de training genereert de smartwatch een samenvatting van de trainingsgegevens, die zowel op het apparaat als in de bijbehorende smartphone-app beschikbaar is. Tijdens trainingen in de buitenlucht registreert het horloge de route, zodat gebruikers deze kunnen exporteren. Bovendien kan het geïmporteerde routes op sportspecifieke basis voltooien.

De Watch6 Classic blinkt uit in het automatisch herkennen en volgen van activiteiten zoals wandelen, hardlopen en fietsen, waardoor betrouwbare en nauwkeurige gegevens worden geleverd. De handmatig geïnitieerde workouts bieden uitgebreidere gegevens in vergelijking met automatisch herkende activiteiten.

GPS en navigatie - Nauwkeurige lokalisatie en Google Maps op de Galaxy Watch6 Classic

De smartwatch ondersteunt alle gangbare satellietsystemen en zorgt voor een snelle en betrouwbare tracking zonder verbindingsonderbrekingen tijdens onze tests. Om de trackingnauwkeurigheid te beoordelen, hebben we samen met een Garmin Venu 2 een fietstocht gemaakt en de resultaten waren indrukwekkend. De route werd consistent en nauwkeurig geregistreerd, met uitstekende prestaties bij het herkennen van bochten en afslagen.

Dankzij verschillende navigatie-apps die beschikbaar zijn in de Play Store, waaronder Google Maps, en de geïntegreerde eSIM, kan de smartwatch functioneren als een onafhankelijk navigatietoestel zonder dat er een gekoppelde smartphone nodig is. Deze functionaliteit presteerde bewonderenswaardig tijdens onze tests. De route wordt duidelijk weergegeven op het scherm, zowel op een kaart als met richtingspijlen.

Het importeren en exporteren van trainingsroutes is mogelijk met ondersteuning van het GPX-formaat. Komoot werkt naadloos op de Galaxy Watch6 Classic via de speciale app. Het apparaat heeft echter geen functie voor retourpadnavigatie, een functionaliteit die nog steeds exclusief is voor Samsung's Galaxy Watch5 Pro.

GNSS, rond het meer
GNSS, rond het meer
GNSS, keerpunt
GNSS, keerpunt
GNSS, samenvatting
GNSS, samenvatting

Beeldscherm - Samsung paneel met enorme helderheid

Subpixel
Subpixel

De Galaxy Watch6 heeft een OLED-paneel van 1,3 inch, wat overeenkomt met de grootte van het display in de standaard Galaxy Watch6 met een diameter van 40 millimeter. In vergelijking met de modellen van vorig jaar zijn de displays aanzienlijk helderder geworden, met een maximale helderheid van 1906 cd/m². Dit helderheidsniveau is ongeveer twee keer zo helder als de Google Pixel horloge of de Samsung Galaxy Watch5 Pro.

Zelfs in vergelijking met apparaten zoals de Huawei Watch 4 Pro en Mobvoi TicWatch Pro 5steekt de Galaxy Watch6 Classic er met kop en schouders bovenuit. Hierdoor is de Samsung Galaxy Watch6 Classic zeer goed leesbaar in alle lichtomstandigheden. Bovendien werkt het always-on display soepel en past het zijn stijl aan de geselecteerde wijzerplaat aan. Het wordt automatisch uitgeschakeld tijdens de slaapstand

Het display kan worden geactiveerd door de pols te draaien of op het scherm te tikken, hoewel er hierbij een kleine vertraging kan optreden. Tijdens het testen zagen we een schermflikkering van 60 Hz.

Samsung Galaxy Watch6 ClassicGoogle Pixel Watch LTESamsung Galaxy Watch6 44mmSamsung Galaxy Watch5 ProHuawei Watch 4 ProMobvoi TicWatch Pro 5
Response Times
PWM Frequency
60
60
0%
60
0%
72
20%
108
80%
Screen
-44%
0%
-57%
-65%
-75%
Brightness middle
1906
1066
-44%
1897
0%
813
-57%
660
-65%
472
-75%
Black Level *
Totaal Gemiddelde (Programma / Instellingen)
-44% / -44%
0% / 0%
-29% / -29%
-23% / -23%
3% / 3%

* ... kleiner is beter

Screen Flickering / PWM (Pulse-Width Modulation)

Om de schermhelderheid te verlagen schakelen sommige laptops het backlight erg snel aan en uit. Dit gebeurt aan een dergelijk hoge frequentie dat het niet zichtbaar is voor het menselijk oog. Als de frequentie te laag is kunnen personen met gevoelige ogen geïrriteerd geraken, hoofdpijn krijgen en zelfs flickering waarnemen.
Screen flickering / PWM waargenomen 60 Hz

Het backlight van het scherm flikkert aan 60 Hz (hoogstwaarschijnlijk met PWM - Pulse-Width Modulation) .

De frequentie van 60 Hz is erg laag en kan dus aanleiding geven tot geïrriteerde ogen en hoofdpijn bij langer gebruik.

Ter vergelijking: 53 % van alle geteste toestellen maakten geen gebruik van PWM om de schermhelderheid te verlagen. Als het wel werd gebruikt, werd een gemiddelde van 17717 (minimum: 5 - maximum: 3846000) Hz waargenomen.

Prestaties en looptijd - Samsung's Exynos verslaat zijn voorganger

Samsung heeft zijn eigen System-in-Package (SiP), de Exynos W930in de Galaxy Watch6 Classic. Onze benchmarkmetingen laten een aanzienlijke prestatieverbetering zien ten opzichte van de vorige Exynos W920 die gebruikt werd in de Galaxy Watch5 Pro. De Exynos-chip is echter inferieur vergeleken met de huidige Qualcomm Snapdragon W5+ Gen 1.

Qua geheugen is de Galaxy Watch6 Classic uitgebreid naar 2 GB RAM, een verbetering van 0,5 GB ten opzichte van zijn voorganger. De interne opslagcapaciteit is 16 GB, met ongeveer 7 GB beschikbaar voor direct gebruik. Deze ruimte kan gebruikt worden voor apps, muziek en routeopslag. Hoewel de prestaties van de smartwatch over het algemeen solide zijn, zijn er af en toe kleine stotteringen en wachttijden bij dagelijks gebruik.

Octane V2 - Total Score
Mobvoi TicWatch Pro 5
Qualcomm Snapdragon W5+ Gen 1, 2048 (samsung browser 2.2.0)
3710 Points +43%
Samsung Galaxy Watch6 Classic
Samsung Exynos W930, 2048 (Samsung Browser 3.0)
2587 Points
Gemiddeld Samsung Exynos W930
  (2575 - 2587, n=2)
2581 Points 0%
Samsung Galaxy Watch6 44mm
Samsung Exynos W930, 2048 (Samsung Browser 3.0)
2575 Points 0%
Samsung Galaxy Watch5
Samsung Exynos W920, 1536 (Samsung Browser 1.2.)
1990 Points -23%
Google Pixel Watch LTE
Samsung Exynos 9110, 2048 (Odd Browser 1.0.5)
1981 Points -23%
Sunspider - 1.0 Total Score
Google Pixel Watch LTE
Samsung Exynos 9110, 2048 (Odd Browser 1.0.5)
2903 ms * -101%
Samsung Galaxy Watch5
Samsung Exynos W920, 1536 (Samsung Browser 1.2.)
2730 ms * -89%
Samsung Galaxy Watch6 44mm
Samsung Exynos W930, 2048 (Samsung Browser 3.0)
1484 ms * -3%
Gemiddeld Samsung Exynos W930
  (1444 - 1484, n=2)
1464 ms * -1%
Samsung Galaxy Watch6 Classic
Samsung Exynos W930, 2048 (Samsung Browser 3.0)
1444.1 ms *
Mobvoi TicWatch Pro 5
Qualcomm Snapdragon W5+ Gen 1, 2048 (Samsung Browser 2.2.0)
1251.7 ms * +13%
Mozilla Kraken 1.1 - Total
Samsung Galaxy Watch5
Samsung Exynos W920, 1536 (Samsung Browser 1.2.)
20047 ms * -28%
Google Pixel Watch LTE
Samsung Exynos 9110, 2048 (Odd Browser 1.0.5)
19381 ms * -23%
Samsung Galaxy Watch6 Classic
Samsung Exynos W930, 2048 (Samsung Browser 3.0)
15698.2 ms *
Gemiddeld Samsung Exynos W930
  (14711 - 15698, n=2)
15205 ms * +3%
Samsung Galaxy Watch6 44mm
Samsung Exynos W930, 2048 (Samsung Browser 3.0)
14711.3 ms * +6%
Mobvoi TicWatch Pro 5
Qualcomm Snapdragon W5+ Gen 1, 2048 (samsung browser 2.2.0)
10917.6 ms * +30%
Speedometer 2.0 - Result
Mobvoi TicWatch Pro 5
Qualcomm Snapdragon W5+ Gen 1, 2048 (Samsung Browser 2.2.0)
11 runs/min +26%
Samsung Galaxy Watch6 Classic
Samsung Exynos W930, 2048 (Samsung Browser 3.0)
8.7 runs/min
Gemiddeld Samsung Exynos W930
  (8.4 - 8.7, n=2)
8.55 runs/min -2%
Samsung Galaxy Watch6 44mm
Samsung Exynos W930, 2048 (Samsung Browser 3.0)
8.4 runs/min -3%

* ... kleiner is beter

Batterijduur - De Galaxy Watch6 Classic komt de dag nauwelijks door

Net als bij zijn voorganger blijft de levensduur van de batterij een belangrijk nadeel voor de Galaxy Watch6 Classic, vooral in de kleinere versie. Terwijl de grotere Galaxy Watch6 tussen de 24 en 36 uur meegaat, moet de Galaxy Watch6 Classic overdag vaak gedeeltelijk worden opgeladen om het tot de avond vol te houden.

Als alle functies, inclusief continue metingen en het always-on display, zijn ingeschakeld, kan de smartwatch nauwelijks een dag doorkomen, vooral als hij wordt gebruikt voor activiteiten zoals trainen, telefoongesprekken voeren of apps gebruiken. In dergelijke gevallen moet het horloge mogelijk opnieuw worden opgeladen voordat de slaap wordt bijgehouden.

Dit zijn minimumschattingen; zonder het always-on display kan de Galaxy Watch6 Classic onder vergelijkbare gebruiksomstandigheden over het algemeen een hele dag meegaan. Meerdere dagen gebruik is alleen mogelijk met een aanzienlijk beperkt gebruik van de functies.

De smartwatch ondersteunt draadloos opladen via de Qi-standaard, waardoor hij overdag kan worden opgeladen met het oplaadpad van een compatibele smartphone. Samsung levert een oplaadpad mee, maar geen stroomadapter. Het horloge wordt magnetisch aan het oplaadpad bevestigd. Een volledige oplaadbeurt van 0 tot 100 procent duurt ongeveer 80 minuten.

Tijdens het opladen past de smartwatch de oriëntatie van het display aan, zodat het handig op een bureau of nachtkastje kan worden gelegd. De software geeft een schatting van de verwachte oplaadtijd, hoewel deze waarde kan fluctueren.

Pro

+ ras scala aan functionaliteiten
+ zeer helder display
+ exacte meting van vitale functies
+ exacte GNSS-lokalisatie
+ scala aan apps

Contra

- Akkulaufzeit
- EKG- en bloeddrukmeting alleen met Samsung-smartphones
- Ruckler in de bediening

Verdict - De batterij is een domper voor de Galaxy Watch6 Classic

Test: Samsung Galaxy Watch6 Classic. Testapparaat geleverd door Samsung Duitsland.
Test: Samsung Galaxy Watch6 Classic. Testapparaat geleverd door Samsung Duitsland.

Samsung heeft het Classic-model opnieuw toegevoegd aan zijn smartwatchlijn, hoewel de verschillen met de standaard Galaxy Watch6 minimaal zijn. De grootste verschillen zijn te zien in de materialen en het ontwerp van de behuizing. De Classic versie heeft een roestvrijstalen behuizing en een roterende fysieke bezel, terwijl de standaard versie aluminium gebruikt en de roterende bezel mist.

De essentiële kenmerken zoals het scherm, de batterijduur, het geheugen, de software en de sensoren blijven identiek voor beide modellen. Deze continuïteit is een positief aspect omdat beide versies op deze gebieden uitblinken. De smartwatch biedt een breed scala aan apps dankzij de integratie met WearOS, en meet nauwkeurig verschillende lichaamsparameters. Daarnaast zijn de satellietvolgmogelijkheden indrukwekkend. Het scherm valt op door zijn uitzonderlijke maximale helderheid, waardoor het in alle lichtomstandigheden leesbaar is.

Samsung rekent ~$100 USD extra voor roestvrij staal en een draaibare rand.

Wij waren minder onder de indruk van de kwaliteit van het testtoestel. De bezel beweegt, en het synthetisch lederen bandje heeft geen mooie binding en gespen. De levensduur van de batterij is ook niet meer dan voldoende. Om de smartwatch zowel overdag als 's nachts te kunnen gebruiken, zullen gebruikers hem meer dan eens moeten opladen.

Voor degenen die dit apparaat overwegen, raden wij aan om voor de variant met de grotere kast te kiezen, die met een grotere batterij wordt geleverd. Het is ook belangrijk om het belang van roestvrij staal en de draaiende lunette af te wegen, vooral gezien de 100 euro meerprijs ten opzichte van de standaard Watch6 Galaxy Horloge6. Een alternatief om te overwegen, met vergelijkbare voordelen voor het besturingssysteem en een langere looptijd, is de TicWatch Pro 5. Deze is echter nog niet verkrijgbaar met eSIM.

Prijs en beschikbaarheid

De Samsung Galaxy Watch6 Classic wordt verkocht bij verschillende winkels zoals Amazon of Best Buy. Samsung heeft het horloge ook in zijn eigen online winkel staan.

Transparency

The present review sample was made available to the author as a loan by the manufacturer or a shop for the purposes of review. The lender had no influence on this review, nor did the manufacturer receive a copy of this review before publication. There was no obligation to publish this review.

Pricecompare

Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Samsung Galaxy Watch6 Classic 43 mm LTE smartwatch in review - De terugkeer van een klassieker
Benedikt Winkel, 2023-10-31 (Update: 2024-05-28)