Notebookcheck

OnePlus Watch in review: Er zijn nog wat kinderziektes

Energiebespaarder. OnePlus koos voor RTOS in plaats van Google's Wear OS en tegen een always-on display vanwege bezorgdheid over de levensduur van de batterij. Daarover en over een equivalent van de Play Store's Health app voor de iPhone wordt echter naar verluidt al gesproken. We vonden ook een paar software bugs voor de ontwikkelaars, maar voor de rest zijn we enthousiast over de smartwatch. En niet alleen vanwege de lage prijs.
Inge Schwabe (vertaald door DeepL / Ninh Duy), 🇺🇸 🇩🇪 ...
, , , , , ,
zoekrelatie.
, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
 
OnePlus Watch Classic Edition
Processor
ST32+Apollo 3+Cypress
Beeldscherm
1.39 inch , 454 x 454 pixel 326 PPI, full touchscreen, AMOLED, glimmend: ja
Opslag
4 GB Flash, 4 GB 
, 2 GB beschikbaar
Verbindingen
Audio Verbindingen: ⊕, Brightness Sensor, Sensoren: accelerometer, gyroscope, geomagnetic sensor, optical heart rate and blood oxygen sensor, air pressure sensor
Netwerkmogelijkheden
Bluetooth 5.0 BLE/BR/EDR, GPS
Afmetingen
hoogte x breedte x diepte (in mm): 10.9 x 46.4 x 46.4
Batterij
402 mAh
Bijkomende functionaliteiten
Luidsprekers: ⊕, Toetsenbord: 2 buttons, Toetsenbordverlichting: ja, OnePlus Watch, user guide, charging dock, safety information, and warranty, OnePlus Health, 24 Maanden Garantie, Compatibilty: Android 6.0+; GNSS: GPS, GLONASS, Galileo, BeiDou; 5 ATM, IP68, waterproof
Gewicht
45 g
Prijs
159 Euro
Note: The manufacturer may use components from different suppliers including display panels, drives or memory sticks with similar specifications.

 

Case en connectiviteit - Geen always-on scherm

Voor zijn eerste smartwatch heeft OnePlus gekozen voor het ronde ontwerp van een traditioneel 46 mm-horloge. Meteen vanaf het begin zijn er twee versies: De Classic Edition en de gelimiteerde Cobalt Edition. Beide zijn IP68 gecertificeerd en waterbestendig tot 5 ATM.

OnePlus voorziet de Classic Edition van een hoogwaardige roestvrijstalen afwerking, naar keuze in antraciet (Midnight Black) of zilver (Moonlight Silver). Van de twee knoppen aan de zijkant, is de bovenste gebrandmerkt met de OnePlus naam. De 22 mm quick-release band met een Apple-achtige sluiting is in de Classic Edition gemaakt van een fluorelastomeer. De Limited Cobalt Edition bevat ook de sportband, maar daar is een leren band met een vlindersluiting aan bevestigd.

OnePlus rondt het 2,5D-glas af richting het frame. De Cobalt Limited Edition heeft ook een speciaal behandeld saffierglas met een waarde van 9 op de schaal van Mohs; naast een hoge krasbestendigheid zou het ook een betere helderheid moeten bieden. Wat de vernieuwingsfrequentie betreft, spreekt OnePlus trots van 50 fps. We kunnen echter niet bevestigen dat dit in de praktijk resulteert in een merkbaar voordeel voor de stijlvolle smartwatch, zoals bij het scrollen door apps of een workoutlogboek. Integendeel: Bij het bekijken van de gegevens in de Activiteit-app sprong het scherm af en toe een pagina terug in plaats van vooruit, terwijl we eigenlijk in die laatste richting aan het scrollen waren. OnePlus doet het zonder always-on display in zijn eerste smartwatch. Voorlopig overweegt OnePlus de modus later toe te voegen, zo liet de productmanager van het bedrijf in een blogpost weten.

De ST32 die in de specificaties wordt genoemd, is verantwoordelijk voor het display en alle prestatievragende processen. Twee extra processoren worden gebruikt om te zorgen voor het meest efficiënte resource management: Een Apollo 3 met laag stroomverbruik als platform voor de trackingsensoren en een Cypress-chip voor communicatiefuncties zoals Bluetooth bellen.

De Chinezen noemen NFC alleen in verband met de versie in hun thuisland China, waar het mobiele betalingen en het gebruik van het openbaar vervoer ondersteunt. Wereldwijd heeft OnePlus GPS-ondersteuning, luidsprekers en een microfoon ingebouwd, evenals 4 GB aan opslagruimte. Daarvan is 2 GB beschikbaar om offline muziek op de Watch op te slaan

Juist: Spreker
Links: Microfoon en twee knoppen, een met de naam OnePlus

Installatie en bediening - Met Bluetooth bellen

De begeleidende app OnePlus Health is tot nu toe alleen beschikbaar in de Play Store, maar een iOS-versie is waarschijnlijk. Na de eerste officiële update van de app, die we aanvankelijk via een downloadlink ontvingen, konden we de trainingslogs niet meer openen, en we waren blij dat we van tevoren al de relevante screenshots hadden gemaakt.

Na het instellen van een OnePlus account, als je die nog niet hebt, wijst OnePlus de gebruiker een reeks cijfers toe als gebruikersnaam. Deze kan eenmaal online worden gewijzigd op oneplus.com en er kan een profielfoto worden toegevoegd. Geen van beide wijzigingen werd echter tijdens de test weerspiegeld in de smartphone-app, aangezien deze alleen de cijferreeks bleef weergeven.

De app wordt gebruikt om meldingen en gezondheidsmonitoring in te stellen, om aan te geven aan welke kant het horloge wordt gedragen en om extra wijzerplaten op het horloge te laden. Er kunnen er maximaal 14 tegelijk worden opgeslagen. Van de 10 voorgeïnstalleerde gezichten kunnen de complicaties op één worden gepersonaliseerd; weerinformatie en een belfunctie kunnen er bijvoorbeeld aan worden toegewezen. De AI Outfit functie, die naar verluidt een wijzerplaat genereert op basis van de kleuren en patronen van een foto, was nog niet actief tijdens de testperiode, maar de optie om een foto direct als achtergrond te gebruiken wel

Setup
Setup
Alternatieve wijzerplaten
Alternatieve wijzerplaten
Gezondheidsinstellingen
Gezondheidsinstellingen

Terwijl de app grotendeels in het Duits was vertaald, was de software van het horloge nog niet in het Duits, wat zeker zal veranderen voor de marktintroductie.

Je activeert het display door op een van de twee knoppen te drukken of door je arm op te tillen, maar niet door op het display te tikken. Af en toe gaf het optillen van de arm niet genoeg impuls, en bleef het display donker totdat de beweging op een krachtiger manier werd herhaald.

Als je vanaf de wijzerplaat naar links veegt, verschijnen er drie widgets; een voor de speler, een voor de hartslaggrafiek, en een voor de slaapduur van de afgelopen nacht. Tot nu toe zijn er geen andere widgets, en je kunt de volgorde ook niet veranderen. De onderste knop kan worden gepersonaliseerd, terwijl de bovenste het app-overzicht opent. Noch een mail-app, noch een agenda zijn beschikbaar: Gebeurtenissen worden alleen aangekondigd via de notificaties van de smartphone.

Aanvankelijk had OnePlus gedacht aan Google's Wear OS smartwatch-besturingssysteem. De hardware zou zelfs al klaar zijn geweest voor Google Pay en Google Assistant met de speaker, microfoon en NFC-chip, die waarschijnlijk alleen uitgeschakeld is. Het bedrijf besloot echter het RTOS-besturingssysteem te gebruiken, dat niet kan worden uitgebreid met extra apps, vanwege de doorgaans zwakke batterijduur van Wear OS-horloges. Hierdoor zal de wens van sommige gebruikers om de OnePlus Watch te koppelen met Strava voorlopig onvervuld blijven. Dit zou theoretisch mogelijk zijn door de gebruikersaccount te koppelen

Muziek

De OnePlus Watch vervult in ieder geval een andere vaak geuite gebruikerswens, namelijk de integratie van Spotify, door de geïnstalleerde muziekspeler de muziekapp te laten aansturen die op dat moment actief is op de smartphone. Dit kan de interne smartphone speler zijn of de Deezer of Spotify app. Bovendien zet de Health-app muzieknummers in MP3- en AAC-formaat over naar een gedeelte van 2 GB van de interne opslagruimte. De smartwatch speelt op de Watch opgeslagen muziek af via de luidspreker of een Bluetooth-headset. Een bone-conduction headset van Aftershokz diende dit doel in de test.

Een afstandsbediening voor de smartphonecamera was niet geïnstalleerd op het testtoestel. Wel is er een afstandsbediening voor de OnePlus TV waarmee het volume kan worden aangepast of uitgeschakeld

Apps
Apps
Muziek Speler
Muziek Speler
Kompas
Kompas
Barometer
Barometer
Weer
Weer
Weer
Weer
Timer
Snelle instellingen

Telefoon en meldingen

Inkomende oproepen kunnen via de OnePlus Watch worden geaccepteerd of geweigerd. Bij het aannemen van een oproep kan de gebruiker ofwel een aangesloten headset gebruiken of de geïntegreerde luidspreker en microfoon. U kunt kiezen tussen de oproeplijst, een nummertoetsenbord of een contactlijst die via de app kan worden voorzien van 30 contacten.

Op berichten van sociale netwerken kun je reageren met een van de vier standaard reacties. De OnePlus Watch was niet in staat om de emoji's weer te geven in ons testbericht, dat rijk was aan afbeeldingen.

Gezondheid en fitness - verschillende grafieken zijn nog steeds buggy

De slimme fitnesstracker telt stappen, bepaalt de afgelegde afstand, de meters beklommen hoogte en de verbrande calorieën. De Health-app kan desgewenst verbinding maken met Google Fit. Tijdens de test werden echter alleen de gegevens van de hartslagsensor doorgegeven en niet de slaapgegevens, die normaal gesproken ook door Google Fit worden ontvangen

Dag dashboard
Dag dashboard
Activiteitsdoelen
Activiteitsdoelen
Stappen
Intensiteit minuten (workout)
Calorieën
Uren met beweging (stand doel)
Afstand en verdiepingen

Hartritme, hartritme variabiliteit, en bloed zuurstof saturatie

Op sommige plaatsen zijn de grafieken van de Gezondheid-app nog niet helemaal volwassen, en ze zijn zelfs buggy. Het onderste diagram op de schermafbeelding rechts is bijvoorbeeld leeg, en de titel "Trainingseenheden" die erboven staat is onjuist: de cijfers geven aan dat het diagram uren telt waarin je hebt bewogen en niet alleen hebt gezeten - ook wel "standdoel" genoemd. Bovendien wordt de intensiteit of het aantal trainingsminuten al aangegeven in een van de diagrammen erboven.

De OnePlus tracker meet uw hartslag de klok rond als u dat wenst, en hij verhoogt optioneel het meetinterval tijdens trainingen. Ook hier zijn we niet helemaal tevreden, want het logboek vertoont hiaten in periodes waarin het horloge stevig aan onze pols vastzat. Bovendien wordt er geen ECG gegenereerd.

De zuurstofverzadiging in het bloed (SpO2) wordt 's nachts automatisch gemeten. In de bijbehorende grafiek varieert de schaal van de X-as, zoals te zien is in de twee schermafbeeldingen rechtsonder: Als de saturatie overdag niet wordt gemeten, worden alleen 's nachts gegevens geregistreerd, zoals te zien is in de schermafbeelding rechts. In het andere geval verhoogt de tijdas zich tot 24 uur om de manuele metingen toe te voegen zoals de schermafdruk links ervan toont. De aanduiding "geen metingen" onder "Handmatige metingen" is hier echter niet correct.

De wekelijkse en maandelijkse weergave toont ook een "Lage SpO2" notitie. Een speciale lage-saturatie log is ook te vinden op de Huawei Watch Fit. Terwijl u daar de drempel kunt wijzigen, vergrendelt OnePlus deze op 90%.

Ondanks alle kritiek op de gegevensverwerking: Het testtoestel heeft goed werk geleverd bij het vastleggen ervan. Bij onze metingen weken de hartslag en zuurstofverzadiging slechts licht af van de referentiewaarden die door een medisch gecertificeerde pulsoximeter en een borstband worden geleverd.

Grafiek hartslag
Grafiek hartslag
Spanningsanalyse
Spanningsanalyse
SpO2 grafiek op een dag met handmatige metingen
SpO2 grafiek op een dag met handmatige metingen
SpO2 grafiek op een dag zonder handmatige metingen
SpO2 grafiek op een dag zonder handmatige metingen
Wekelijks overzicht met indicatie van lage verzadiging

Slaap traceren

Voor zover we kunnen nagaan, registreert de smartwatch nauwkeurig de tijdstippen waarop de gebruiker in slaap valt en wakker wordt, alsook korte perioden van waakzaamheid 's nachts. Het horloge telt de slaapfasen bij elkaar op en geeft de veranderingen grafisch weer in een taartdiagram.

De smartphone-app evalueert de slaap in detail en voegt trends in zuurstofverzadiging toe aan het diagram. Het logboek markeert metingen onder 90% met een andere kleur.

Training volgen

Sommige gebruikers zullen misschien teleurgesteld zijn over het aantal van slechts 14 verschillende trainingsmodi. Concreet gaat het om hardlopen, een vetverbrandingsloop, wandelen, langlaufen, binnen- en buitenfietsen, zwemmen, elliptische training, roeimachine, badminton, cricket, yoga en een freestyle workout-modus.

Er is ook weinig dat kan worden geconfigureerd buiten mogelijke doelen zoals doelgericht calorieverbruik, een tijdsdoel of een afstandsdoel. Een uitzondering is zwemmen, waar meer dan alleen de lengte van de baan kan worden opgegeven: In het zwembad bepaalt de tracker naast de hartslag, afstand, calorieën en snelheid ook de SWOLF-efficiëntie, aldus de fabrikant.

Als je automatische trainingsdetectie activeert in de Gezondheid-app, stelt het horloge voor om je activiteit te loggen als je hardloopt, en houdt het ook de route bij. Op een standaardronde van 4,68 kilometer, die we met elke fitnesstracker afleggen, telde de OnePlus Watch tijdens een regelmatig gelanceerde "vetverbrandende run" echter slechts 4,43 kilometer, wat resulteert in een verschil van 250 meter. Tot nu toe hebben andere trackers met een geïntegreerde GPS afwijkingen laten zien variërend van 30 tot 60 meter langs dezelfde korte route.

Vet-verbranding run Watch log
Vet-verbranding run Watch log
Vet-verbranding run app log
Vet-verbranding run app log

Tijdens een fietstocht, die door Komoot werd bijgehouden op precies 25 km en door de Apple Watch op 25,19 km, miste de OnePlus Watch een relatief bescheiden 300-400 meter. Het is echter moeilijker om afstanden van deze omvang te vergelijken

Logboek voor fietstochten op de OnePlus Watch
Logboek voor fietstochten op de OnePlus Watch
Logboek voor fietsritten op de Gezondheid app 1/2
Logboek voor fietsritten op de Gezondheid app 1/2
Logboek voor fietsritten op de Gezondheid app 2/2
Logboek voor fietsritten op de Gezondheid app 2/2

Levensduur batterij

OnePlus specificeert een runtime van maximaal 14 dagen bij een gemiddeld gebruiksscenario. Volgens de fabrikant is 25 uur mogelijk met een permanent actieve GPS.

Aangezien de specificaties van de fabrikant meestal verwijzen naar gebruik zonder always-on display, maar de activering ervan een aanzienlijke impact heeft op de batterijlevensduur, activeren we de modus in onze real-world tests om ook een mogelijke runtime voor de case te bepalen die niet wordt gedekt door de fabrikant.

De OnePlus Watch heeft echter geen always-on display, en bijgevolg kunnen we alleen de specificaties van de fabrikant evalueren. Meerdere projecties uitgevoerd tijdens de test wijzen op een verbruik van ongeveer 8% tijdens dagen met weinig gebruik en 15-20% op dagen met veel gebruik of GPS-gebruik. De batterij had na 4,5 dag de helft van zijn capaciteit verloren. Tijdens deze periode was de GPS gedurende 2,5 uur actief.

Volgens OnePlus laadt Warp Charge het horloge in slechts 5 minuten op voor een hele dag, en 20 minuten op de magnetische pogo-pin-adapter zouden genoeg stroom moeten leveren voor een week.

Uitspraak

Testapparaat geleverd door OnePlus
Testapparaat geleverd door OnePlus

OnePlus stond ons toe het toestel te testen voor de officiële marktintroductie, wat helaas niet gebruikelijk is voor wearables. Het is dan ook niet verwonderlijk dat we in de test toch nog wat kinderziektes hebben aangetroffen, en dat moet niet overschat worden.

Wat de software betreft, kunnen sommige dingen nog via updates worden verholpen; dit zijn bijvoorbeeld de toevoeging van de ontbrekende slaapgegevens in Google Fit, de diagramfouten in de Gezondheid-app, en ook het kleine aantal Watch-widgets. OnePlus heeft ook al gereageerd op het always-on display, dat voorlopig nog niet beschikbaar is, en overweegt dit later toe te voegen. Gebruikers die de batterijduur willen verlengen, kunnen het nog steeds uitschakelen.

De hardware is een ander verhaal. De sensoren meten hartslag en zuurstofsaturatie heel goed - preciezer dan veel andere huidige fitnesstrackers - maar de afstand die door de geïntegreerde GPS wordt bepaald, blijft ver achter bij de werkelijke afstand. In ieder geval voor zover het ons testtoestel betreft.

Op zichzelf beschouwd, vinden we de OnePlus Watch een goede metgezel voor dagelijks gebruik.

Als we de OnePlus Watch vergelijken met de Huawei Watch GT 2 Pro, presteert hij slechter, maar kan hij zich qua looks handhaven en begint hij aan een veel lagere MSRP. DeXiaomi Mi Watch biedt met zijn meer dan 100 sportprogramma's en professionele analyses meer dan de OnePlus Watch in dezelfde prijsklasse en daaronder, als je qua communicatiefuncties Bluetooth-bellen ruwweg gelijkstelt aan een stemassistent. Visueel kan deXiaomi Watch zich echter niet meten met de roestvrijstalen behuizing van de OnePlus Watch. Dat geldt ook voor de meeste andere smartwatches onder de 200 euro (~$240).

Prijs en beschikbaarheid

De Classic versie van de OnePlus Watch is al beschikbaar op de website van de fabrikant voor $159. Als alternatief kunt u ook de website Amazon in de gaten houden en wachten tot het daar opduikt.

Pricecompare

Stephanie Chamberlain
Editor of the original article: Stephanie Chamberlain - Translator - 299 articles published on Notebookcheck since 2020
contact me via: LinkedIn
Ninh Duy
Translator: Ninh Duy - Editorial Assistant - 176934 articles published on Notebookcheck since 2017
contact me via: Facebook
Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > OnePlus Watch in review: Er zijn nog wat kinderziektes
Inge Schwabe, 2021-04-17 (Update: 2021-04-17)