Notebookcheck

League of Legends: Wild Rift Android and iOS benchmarks

MOBA op mobiel. Met Wild Rift is League of Legends volledig opnieuw ontwikkeld voor mobiele apparaten. Op deze manier kunnen mobiele gamers ook deelnemen aan de snelle actie in het fantasierijk Runeterra. We geven een overzicht van het spel en testen de prestaties op verschillende smartphones.
Florian Schmitt, 👁 Florian Schmitt (vertaald door DeepL / Ninh Duy), 🇺🇸 🇩🇪 ...
League of Legends: Wild Rift

Wie League of Legends wilde spelen, moest tot nu toe een pc of laptop gebruiken; de MOBA is simpelweg te complex voor mobiele schermen. Dat was ook de mening van de ontwikkelaar, RIOT, die enkele jaren geleden een verzoek van het Chinese moederbedrijf Tencent voor een mobiele versie van League afwees. Tencent hield echter vol en ontwikkelde samen met de studio TiMi Arena of Valor (of "Honor of Kings" in China), dat nu een van de grootste games ter wereld is in termen van het aantal spelers.

RIOT Games was er daardoor ook van overtuigd dat een MOBA voor smartphones succesvol zou kunnen zijn en kondigde League of Legends: Wild Rift aan het einde van 2019. Deze ietwat versimpelde, maar niet daarom simpele, versie van LoL is nu ook in Europa speelbaar. Wij namen een kijkje bij de mobiele game van RIOT

League of Legends: Wild Rift
League of Legends: Wild Rift

Gameplay - LoL op een kleine schaal

Over het algemeen wordt Wild Rift gespeeld zoals zijn grote broer op PC: Je speelt 5 tegen 5; elke speler kiest een van de (momenteel) 47 kampioenen met individuele vaardigheden en haast zich dan naar een van de drie lanen, waar de eigen en tegengestelde AI-soldaten het tegen elkaar opnemen.

Of je waagt je in de jungle tussen de lanes en krijgt krachtige bonussen voor je team door monsters te verslaan. Items die bij het startpunt kunnen worden gekocht, maken de individuele kampioen nog sterker. Het doel is om de vijandelijke basis te vernietigen, waarbij je eerst langs verdedigingstorens moet zien te komen en natuurlijk de vijandelijke kampioenen op elke lane.

Als je een vijandelijke kampioen verslaat, zal hij enige tijd uit het spel zijn voordat hij weer tot leven wordt gewekt in de basis. Als je zelf verslagen wordt, wacht je natuurlijk hetzelfde lot. Naarmate het spel vordert, wordt deze sterftetimer langer en langer, zodat het steeds belangrijker wordt om te overleven en je tegenstander uit het spel te halen.

Elke kampioen heeft een van de zes rollen die worden weerspiegeld in de vaardigheden, gezondheidspunten, en andere aspecten: Assassin, Fighter, Mage, Marksman, Support of Tank. Het spreekt voor zich dat het team zo evenwichtig mogelijk moet zijn samengesteld en de tegenstander zo goed mogelijk moet counteren, dus het vereist zeker enige voorkennis en/of training om het juiste personage te kiezen.

De basis wordt vrij uitgebreid uitgelegd in verschillende tutorials, en iedereen die al eerder een MOBA heeft gespeeld zou zich goed moeten kunnen redden

League of Legends: Wild Rift
League of Legends: Wild Rift

Het is duidelijk dat RIOT de complexiteit van het origineel wat heeft moeten terugschroeven om ervoor te zorgen dat het spel speelbaar bleef op mobiele apparaten. Maar dat betekent niet dat Wild Rift niet ook mechanisch veel diepgang en mogelijkheden biedt om je als speler te ontwikkelen. Maar er zijn minder voorwerpen, en het personage kiest automatisch wie aan te vallen met automatische aanvallen; je kunt alleen prioriteit toekennen aan kampioenen, gebouwen of AI-soldaten.

Wat de besturing en de UI betreft, is het duidelijk dat Arena of Valor nogal wat inspiratie heeft opgedaan, aangezien veel dingen hier erg gelijkaardig werken. Zo heb je links een bedieningselement om de kampioen te bewegen en rechts tot vier vaardigheden, die je met een tik selecteert en waar nodig ook kunt richten. Je kunt deze vaardigheden vrijspelen en ze krachtiger maken naarmate je meer ervaring opdoet.

De wedstrijden duren niet zo lang als in de pc-versie, maar je moet er wel rekening mee houden dat je er 15-20 minuten mee bezig bent

League of Legends: Wild Rift
League of Legends: Wild Rift
League of Legends: Wild Rift
League of Legends: Wild Rift

Monetisatie - Premie valuta of slijpen

League of Legends: Wild Rift is een free-to-play game, wat betekent dat het gratis kan worden gedownload, net als de PC-versie. Je kunt nieuwe kampioenen kopen voor een premium valuta genaamd "Wild Cores", maar je moet deze eerst kopen met echt geld. Of je kunt "Blue Particles" verdienen, die ook kunnen worden gebruikt om kampioenen te kopen, zodat echt geld niet per se nodig is.

Kampioenen kosten omgerekend naar echt geld ongeveer 7-8 euro (~$8-~$10), en sommige sets van kampioenen en skins kunnen tot 20 euro (~$24) kosten. De prijzen zijn niet goedkoop, maar ook niet ongebruikelijk voor MOBAs. Om een kampioen te verdienen, moet je een tijdje grinden; je hebt 5.500 Blue Particles nodig en krijgt er maar 30 voor een voltooide uitdaging. Maar aangezien er heel wat manieren zijn om aan Blue Particles te komen, kun je, als je regelmatig speelt, van tijd tot tijd van een nieuwe kampioen genieten zonder ervoor te hoeven betalen.

Skins daarentegen moet je kopen met Wild Cores, of je kunt ze krijgen tijdens in de tijd beperkte evenementen als beloning voor speciale opdrachten.

Je kunt Wild Cores alleen met echt geld krijgen.
Je kunt Wild Cores alleen met echt geld krijgen.
Je kunt meer in-game valuta verdienen door quests.
Je kunt meer in-game valuta verdienen door quests.

Technisch - Aantrekkelijk en met goede stem output

De systeemeisen voor League of Legends: Wild Rift zijn zo eenvoudig mogelijk gehouden om zoveel mogelijk spelers toegang te geven. Op deze manier kan eenQualcomm Snapdragon 410 uit 2013, zoals die van deSamsung Galaxy J5 2016 of de Motorola Moto G3, voldoende zijn. Het spel is speelbaar op smartphones met Android 5 of iOS 9 en later, dus theoretisch vanaf de iPhone 4s. De fabrikant raadt echter 2 GB RAM aan en een Apple A9-processor, wat betekent dat het op zijn minst eeniPhone 6s of een eerste-generatie iPhone SE.

Wild Rift draait niet op Apple MacBooks met Apple M1-processoren. Op dit moment kun je alleen de geëmuleerde x86 versie gebruiken.

In het spel ingesteld: Laag
In het spel ingesteld: Laag
In het spel instelling: Hoge definitie
In het spel instelling: Hoge definitie
Laadscherm instelling: Laag
Laadscherm instelling: Laag
Laadscherm instelling: Hoge definitie
Laadscherm instelling: Hoge definitie

Het spel biedt vrij uitgebreide grafische instellingen voor een mobiel spel. Verschillende presets bieden snelle aanpassingsmogelijkheden, maar je kunt de opties ook handmatig selecteren. Je kunt alles, van de gedetailleerdheid van de personagemodellen en de kwaliteit van de schaduwen en texturen tot de helderheid van de mist tijdens gevechten, aanpassen aan je eigen smaak en aan de prestatiecapaciteit van je smartphone.

Natuurlijk detecteert de app ook automatisch hoeveel prestaties je smartphone biedt en past hij de instellingen automatisch aan vóór het eerste spel. Dus als je dat niet wilt, hoef je niets aan te passen.

De resolutie kan op drie niveaus worden ingesteld, maar deze worden alleen beschreven als "Laag", "Gemiddeld" en "Hoog".

Grafische instellingen
Grafische instellingen
Laadscherm
Laadscherm

Op het gebied van graphics en sound design valt er niets te klagen: De intro's, de laadschermen met video's van de kampioenen, en de geanimeerde achtergrond van het hoofdmenu zien er allemaal erg goed uit. Er zijn ook veel details te ontdekken in het spel; de UI is vrij vol, maar het overzicht is nog steeds duidelijk. Daarnaast is er epische muziek en zijn er enorme geluidseffecten.

Er is zelfs uitgebreide voice acting in verschillende talen, waaronder Duits, Engels, Frans, Spaans, Russisch, Koreaans en Japans. Dit is allesbehalve vanzelfsprekend in een mobiele game. Zo zijn de tutorials volledig ingesproken en hebben de kampioenen één of twee zinnen te zeggen tijdens gevechten.

Tekst taal opties
Tekst taal opties
Taalopties audio
Taalopties audio

Benchmarks - Dit is hoe wij onze tests uitvoeren

Omdat er geen ingebouwde benchmark is, hebben we een volgorde bepaald: We spelen een oefenwedstrijd en kiezen Garen als kampioen. We upgraden alle vier de vaardigheden en gaan dan naar de eerste vijandelijke toren op de centrale lane. Daar bevechten we de vijanden met zo veel mogelijk speciale aanvallen.

We hebben daarbij drie verschillende instellingen getest:

  • Low: Met de laagste resolutie en alle grafische instellingen op het laagste niveau.
  • High: Met de hoogste resolutie en de "High Definition" preset.
  • Ultra: Hier zetten we alle instellingen handmatig op de hoogst mogelijke waarde.

Results – LoL is playable on many smartphones

Over het algemeen zou League of Legends: Wild Rift zou soepel moeten draaien op minimale instellingen op bijna alle huidige smartphones. Voor hoge en zeer hoge instellingen heb je een smartphone uit de middenklasse nodig. Hogere instellingen kunnen niet eens gekozen worden als de smartphone hier te zwak voor is.

Oudere high-end smartphones zoals deSony Xperia XZ Premium hebben geen problemen met het spel; het maximale detailniveau kan hier nog steeds worden geselecteerd.

60 fps is de maximale framerate die in de app kan worden geselecteerd. Je kunt echter gebruik een truc nog meer halen op telefoons met snellere beeldschermen. Zo kan op sommige smartphones zelfs 120 Hz worden gehaald.

Echter, de grenzen van langzamere grafische chips worden hier onthuld zoals met de Xiaomi Poco X3, bijvoorbeeld: De framerate daalt aanzienlijk bij hoge en zeer hoge instellingen. Toch is 83,5 fps bij maximale instellingen nog steeds een goede snelheid.

League of Legends: Wild Rift
     max      High Definition      lowest
Qualcomm Adreno 650
Asus ROG Phone 3, SD 865+ (Plus)
118 (111min) fps ∼98%
117 (97min) fps ∼97%
119 (106min) fps ∼98%
Qualcomm Adreno 618
Xiaomi Poco X3 NFC, SD 732G
83.5 (50min) fps ∼69%
99 (53min) fps ∼82%
114 (69min) fps ∼93%
Apple A12X Bionic GPU
Apple iPad Pro 11 2018, A12X Bionic
60 fps ∼50%
60 fps ∼50%
60 fps ∼49%
ARM Mali-G77 MP11
Samsung Galaxy Note20 Ultra, Exynos 990
60 (58min) fps ∼50%
60 (59min) fps ∼50%
60 (57min) fps ∼49%
Qualcomm Adreno 620
Google Pixel 4a 5G, SD 765G
60 (56min) fps ∼50%
60 (58min) fps ∼50%
60 (58min) fps ∼49%
Qualcomm Adreno 540
Sony Xperia XZ Premium, SD 835
60 (57min) fps ∼50%
60 (59min) fps ∼50%
60 (58min) fps ∼49%
Apple A14 Bionic GPU
Apple iPhone 12 Pro Max, A14
59 (58min) fps ∼49%
59 (59min) fps ∼49%
59 (59min) fps ∼48%
Qualcomm Adreno 610
Xiaomi Redmi Note 8T, SD 665
60 (59min) fps ∼50%
60 fps ∼49%
Qualcomm Adreno 610
OnePlus Nord N100, SD 460
60 (55min) fps ∼50%
60 (2min) fps ∼49%
Qualcomm Adreno 610
Vivo Y20s, SD 460
59 (50min) fps ∼49%
ARM Mali-G51 MP4
Honor 10X Lite, Kirin 710A
60 (58min) fps ∼49%
PowerVR GX6450
Apple iPhone 6, A8
59 fps ∼48%
PowerVR GE8300
Alcatel 3T 10 4G 2020, Helio MT8766B
44 (30min) fps ∼36%

Overview – This is how Wild Rift runs on mobile graphics chips

Toon beperkingen
PosModel< prevnext >League of Legends: Wild Rift
 League of Legends: Wild Rift (2020)
laag
lowest
hoog
High Definition
ultra
max
Apple A12X Bionic GPU
60
60
60
Apple A14 Bionic GPU
59
59
59
Qualcomm Adreno 650
119
117
118
ARM Mali-G78 MP14
60
60
60
ARM Mali-G77 MP11
60
60
60
Qualcomm Adreno 540
60
60
60
PowerVR GX6450
59
Qualcomm Adreno 620
60
60
60
ARM Mali-G57 MP3
60
30
Qualcomm Adreno 618
114
99
83.5
ARM Mali-G51 MP4
60
Qualcomm Adreno 610
60n2
60n3
PowerVR GE8300
44
(-) * Kleinere waardes zijn beter. / n123 Number of benchmarks for this median value / * Positie bij benadering

 

Legende
5Schokkerig - Deze game zal hoogstwaarschijnlijk schokkerig lopen en slechte frame rates opleveren. Gebaseerd op alle gekende benchmarks met deze specifieke grafische instellingen wordt verwacht dat de gemiddelde frame rate zal liggen onder 25fps
Mogelijk Schokkerig - Deze grafische kaart is niet expliciet getest voor deze game. Gebaseerd op geïnterpoleerde informatie van omliggende grafische kaarten met vergelijkbare prestaties, kunnen haperingen en slechte frame rates verwacht worden.
30Vloeiend - Gebaseerd op alle gekende benchmarks met deze specifieke grafische instellingen zou de game moeten lopen aan of boven 25fps
40Vloeiend - Gebaseerd op alle gekende benchmarks met deze specifieke grafische instellingen zou de game moeten lopen aan of boven 35fps
60Vloeiend - Gebaseerd op alle gekende benchmarks met deze specifieke grafische instellingen zou de game moeten lopen aan of boven 58fps
Mogelijk Vloeiend - Deze grafische kaart is niet expliciet getest voor deze game. Gebaseerd op geïnterpoleerde informatie van omliggende grafische kaarten met vergelijkbare prestaties, worden vloeiende frame rates verwacht.
?Onzeker - Deze grafische kaart ondervond onverwachte prestatieproblemen bij het testen van deze game. Tragere kaarten zouden betere en meer gelijkmatige frame rates kunnen halen dan deze GPU voor dezelfde benchmark-sequentie.
Onzeker - Deze grafische kaart is niet expliciet getest voor deze game en er kunnen geen betrouwbare interpolaties gemaakt worden gebaseerd op de prestaties van omliggende kaarten van dezelfde klasse of familie.
De waarde in de velden toont de gemiddelde framerate van alle waardes in de database. Beweeg je cursor over de waarde om de individuele resultaten te zien.

Test systems – We tested LoL: Wild Rift on these phones

Test systems

Test date
Model
Games score
Storage
CPU
GPU
Resolution
Starting price
01-2021
OnePlus Nord N1009 %64 GB UFS 2.1 FlashSD 460Adreno 6101600x720
10-2020
Vivo Y20s10 %128 GB UFS 2.0 FlashSD 460Adreno 6101600x720
11-2019
Xiaomi Redmi Note 8T15 %64 GB eMMC FlashSD 665Adreno 6102340x1080
10-2014
Apple iPhone 666 %128 GB eMMC FlashA8PowerVR GX64501334x750
07-2017
Sony Xperia XZ Premium62 %64 GB UFS 2.0 FlashSD 835Adreno 5403840x2160
12-2020
Apple iPhone 12 Pro Max65 %128 GB NVMeA14A14 Bionic GPU2778x1284
09-2020
Xiaomi Poco X3 NFC31 %64 GB UFS 2.0 FlashSD 732GAdreno 6182400x1080
02-2021
Samsung Galaxy Note20 Ultra57 %256 GB UFS 3.1 FlashExynos 990Mali-G77 MP113088x1440
11-2020
Google Pixel 4a 5G28 %128 GB UFS 2.1 FlashSD 765GAdreno 6202340x1080
08-2020
Asus ROG Phone 363 %512 GB UFS 3.1 FlashSD 865+ (Plus)Adreno 6502340x1080
11-2018
Apple iPad Pro 11 201865 %TSB3247M61710TWNA1 64GB NVMeA12X BionicA12X Bionic GPU2388x1668
Alcatel 3T 10 4G 20204 %32 GB eMMC FlashHelio MT8766BPowerVR GE83001280x800
12-2020
Honor 10X Lite14 %128 GB eMMC FlashKirin 710AMali-G51 MP42400x1080
Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > League of Legends: Wild Rift Android benchmarks en iOS benchmarks
Florian Schmitt, 2021-01-28 (Update: 2021-01-28)