Notebookcheck

Fitbit Luxe: de elegante fitnesstracker van Fitbit onder de loep

Minimalistisch. De elegantste fitnesstracker die we tot nu toe zijn tegengekomen is functioneel minimalistisch: Afgezien van de gezondheidsmonitoring, die bij Fitbit zeker van hoge kwaliteit is, zitten er nauwelijks extra functies op de Fitbit Luxe.
Inge Schwabe (vertaald door DeepL / Ninh Duy), 🇺🇸 🇩🇪 ...
, , , , , ,
zoekrelatie.
, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
 
Fitbit Luxe
Processor
n.a.
Verbindingen
Audio Verbindingen: ⊖, Brightness Sensor, Sensoren: 3-axis accelerometer, optical heart rate monitor, vibration motor, red and infrared sensors for oxygen saturation (SpO2) monitoring
Netwerkmogelijkheden
Bluetooth LE
Afmetingen
hoogte x breedte x diepte (in mm): 10.05 x 17.62 x 36.3
Batterij
Lithium-Polymer
Bijkomende functionaliteiten
Luidsprekers: ⊖, Fitbit Luxe, classic band (small and large), charging cable, compatibility: macOS X 12.2 , iOS 13 , Android 7.0; A-GPS; 5 ATM, waterproof
Prijs
149.95 Euro
Note: The manufacturer may use components from different suppliers including display panels, drives or memory sticks with similar specifications.

 

Behuizing en connectiviteit - AMOLED met automatische helderheid

Met de Luxe heeft Fitbit zijn reeks fitnesstrackers uitgebreid. Deze omvatten momenteel de Inspire 2, de Charge 4, en de Ace-serie voor kinderen. Qua uiterlijk en functionaliteit lijkt de Luxe het meest op de Inspire 2, die wel 50 euro goedkoper is (~$59). De behuizing van de Inspire 2 is gemaakt van plastic, en het display is een OLED met grijstinten, zoals op de Charge 4. De Luxe heeft een kleuren-AMOLED die de helderheid automatisch aanpast aan het omgevingslicht. De behuizing is gemaakt van goud-, platina- of grafietkleurig roestvrij staal, terwijl de gesp van de siliconen banden is gemaakt van geanodiseerd aluminium. Ze hebben een speciale bandconnector, maar ze kunnen onderling worden verwisseld. De Special Edition van de Luxe wordt al geleverd met een vervangend bandje; het standaardbandje is in dit geval een goudkleurige schakelarmband, waarvoor Fitbit een samenwerking is aangegaan met het juwelenmerk gorjana.

Zowel de Inspire 2 als de Luxe zijn waterbestendig tot 50 meter. Fitbit verbetert de optische hartslagsensor van de Inspire 2 door deze op de Luxe ook de zuurstofsaturatie in het bloed (SpO2) te laten meten. Fitbit geeft 10 dagen batterijduur op voor de Inspire 2 en 5 voor de Luxe. Een functie van de Inspire 2 die de Luxe mist is de Tile-technologie, waarmee je de Inspire 2 terug kunt vinden als je niet meer weet waar je hem voor het laatst hebt neergelegd.

Fitbit maakt de opslagcapaciteit niet bekend. De specificaties van de Luxe en de Inspire 2 komen echter overeen: Volgens deze slaan beide de dagelijkse gegevens op voor een totaal van 30 dagen, evenals gedetailleerde bewegingsgegevens van minuut tot minuut voor een periode van zeven dagen. Dit is bijvoorbeeld relevant als u de fitnesstrackers niet regelmatig synchroniseert. Op de tracker zelf kun je in ieder geval alleen de gegevens van de huidige dag zien

Instelling en verwerking - Meldingen met emoji's

De Fitbit companion app is zowel in de App Store als in de Play Store van Google beschikbaar. Fitbit adverteert de Luxe - net als de Inspire 2 - met Google Fast Pair. Deze technologie is bedoeld om de koppeling met Android apparaten te versnellen. De Luxe maakte in ieder geval snel verbinding met een Honor V20. Daarnaast hebben we de wearable verbonden met een iPhone 12 Pro

Setup
Setup
Apps
Apps
Alternatieve wijzerplaten
Alternatieve wijzerplaten

U kunt activiteitsherinneringen deactiveren of tijd en weekdagen specificeren. Het display heeft geen always-on modus. Het licht op wanneer u tweemaal op het display tikt of wanneer u uw arm opheft. De activering van de gebaren kan ook worden uitgeschakeld. Door naar beneden over het display te vegen, kunt u het vergrendelen, meldingen uitschakelen of een slaapstand activeren die zowel meldingen als gebarenactivering uitschakelt.

Horizontale vegen brengen je naar de meldingen, workouts, ademhalingsoefeningen, een wekker met maximaal acht alarmen, een timer en een stopwatch. Bij het instellen hiervan maakt Fitbit gebruik van haptische feedback, wat aanpassingen van minuut tot minuut merkbaar vereenvoudigt. De sterkte van de trilling van het alarm kan op drie niveaus worden ingesteld. Omhoog vegen onthult het dashboard met de dagelijkse activiteitsgegevens. Verschillende wijzerplaten tonen ook individuele activiteitsgegevens. Als u op de wijzerplaat tikt, wisselt het scherm tussen stappen, hartslag, verbrande calorieën, actieve zoneminuten of de datum, afhankelijk van de wijzerplaat

Telefoon en meldingen

De Luxe geeft inkomende meldingen weer en ook langere tekstberichten inclusief emoji's, bijvoorbeeld van WhatsApp. Wanneer hij is verbonden met een Android -smartphone, kunt u antwoorden met voorgedefinieerde tekstberichten.

Gesprekken kunnen worden geweigerd of geaccepteerd om ze daarna op de smartphone aan te nemen. De term "Call" die aan de linkerkant van het scherm wordt weergegeven is misleidend. Dit verwijst naar het accepteren van de inkomende oproep

Gezondheid en fitness - Fitbit meet huidtemperatuur

De Luxe telt het aantal stappen en gebruikt dit om de afgelegde afstand bij benadering te bepalen, maar niet de beklommen hoogtemeters, aangezien hij geen barometersensor heeft. Fitbit schat het calorieverbruik op basis van de dagelijkse workout en activiteitsgegevens, samen met persoonlijke gegevens zoals leeftijd, geslacht en gewicht.

Gedurende de dag houdt Fitbit bij wat het "Active Zone Minutes" noemt. Het maakt niet uit of je de activiteit logt of niet, maar een intense workout verhoogt het aantal actieve zoneminuten natuurlijk sneller. Als je wilt, kun je de tracker zo instellen dat hij trilt als je hartslag stijgt en een hogere hartslagzone bereikt, ter bevestiging van het succes van de inspanning. In onze test meldde de Luxe dat een hogere zone was bereikt tijdens bijvoorbeeld een stevige wandeling rond het blok. De stappenteller had de neiging om een paar stappen minder te tellen in de test; de afwijkingen waren echter minder dan 3%.

Fitbit slaagt er opnieuw in om te overtuigen als een fysieke en mentale welzijnsmonitor. De gezondheidswaarden die onder het gelijknamige deel van het smartphone dashboard worden weergegeven, zijn bijzonder overzichtelijk. De diagrammen voor rusthartslag, hartslagvariabiliteit, ademhalingsfrequentie en veranderingen in huidtemperatuur zijn deels alleen zichtbaar wanneer een vergelijking kan worden gemaakt met gegevens van meerdere nachten. De grafiek voor de zuurstofverzadiging ontbrak nog tijdens de testperiode, maar Fitbit is van plan de SpO2-meetfunctie via een update te leveren.

Het premium-abonnement van 9,99 dollar per maand biedt onder meer extra analyses voor slaap- en stressmanagement, evenals zo'n 150 workouts met video-instructies op de smartphone-app. Zonder abonnement beperkt Fitbit de essentiële beoordelingen echter niet noemenswaardig. Fitbit geeft een proefperiode van zes maanden voor het abonnement. Om een betere vergelijking te kunnen maken, moet je het abonnement niet op de eerste dag activeren, indien van toepassing.

De Fitbit-app kan niet worden gekoppeld met Apple Health of Google Fit. Wel is er een app van derden genaamd FitToFit voor Android die gegevens van Fitbit overbrengt naar Google Fit.

Slaap traceren

Het slaaplogboek splitst de verschillende slaapfasen en hun verhouding ten opzichte van de totale slaaptijd. In een andere grafiek toont Fitbit de afwijkingen in zuurstofsaturatie tijdens de slaap. Fitbit markeert hogere afwijkingen in een andere kleur om de aandacht te vestigen op mogelijke onregelmatigheden in de ademhaling. In het logboek dat in deze review is opgenomen, bereikten de afwijkingen maar net de grens waarboven Fitbit ze in kleur zou markeren.

De Fitbit app toont ook de slaapindex, slaapfasen, en hun aandeel in de totale slaaptijd in een weekoverzicht. De schermafbeelding rechts vergelijkt bovendien de tijd waarop de gebruiker in slaap viel met de tijd die als doel was ingesteld.

Training volgen

In de app selecteert u zes van de in totaal 20 sporten en brengt u deze over naar de workout-app op de tracker. Deze omvatten intervaltraining met individueel configureerbare duur voor sets en pauzes, evenals voor het aantal herhalingen. U kunt de tracker zo instellen dat hij trilt na één of meerdere kilometers bij sporten als wandelen, hardlopen of fietsen.

De Luxe herkent veelvoorkomende bewegingspatronen en houdt de activiteit automatisch bij. Het is hier niet altijd raak: De Luxe herkende correct een wandeling, terwijl hij een stevige wandeling naar de bakker beschouwde als een training op de elliptische trainer. Dit is op de een of andere manier echter begrijpelijk, en het was gemakkelijk om het op de smartphone te veranderen in wandelen.

De kleine tracker heeft geen GPS. Als de smartphone echter is aangesloten, wordt de route achteraf in het logboek opgenomen.

Sinds enige tijd omvatten onze wearable tests intervaltraining van hoge intensiteit (HIIT) met snelle variaties. Hiermee testen we hoe goed de optische PPG-sensor snel veranderende hartritmes detecteert, en we vergelijken de geregistreerde gegevens met een H10 hartslagsensor van Polar. In deze test wijkt de Luxe sterk af van de werkelijke hartslag; in principe zijn echter alleen sporthorloges als dePolar Vantage V2of deVenu 2s van Garminhier goed in. Tijdens het hardlopen registreert de Luxe de frequentie betrouwbaar en blijft constant slechts ongeveer twee slagen per minuut onder de Polar hartslagsensor.

De hartslaggrafiek komt overeen met een andere dag dan het in het vorige hoofdstuk genoemde hardlooplog. Grafisch is het ook een beetje jammer dat de curve van de Polar H10 in de bovenste grafiek in het rood wordt weergegeven en in de onderste grafiek in het geel. Dit komt doordat Fitbit het kleurenschema wijzigt afhankelijk van de hartslagzone.

Hartslagmonitoring tijdens een HIIT met snelle variaties
Hartslagmonitoring tijdens een HIIT met snelle variaties
Hartslagbewaking tijdens het joggen
Hartslagbewaking tijdens het joggen

Levensduur batterij

Fitbit geeft de batterijcapaciteit niet aan en vermeldt een looptijd van maximaal 5 dagen. In de test hield de batterij het zelfs 8,5 dag vol; de zuurstofsaturatiemeting was echter nog niet actief. Met een resterende capaciteit van 4% was de batterij na een half uur opgeladen tot iets meer dan 50%. De volledige capaciteit werd bereikt na 100 minuten.

Pro

+ hoogwaardige materialen
+ informatief dashboard (smartphone)
+ meting van de huidtemperatuur

Contra

- slechts een paar extra functies
- duur

Uitspraak

Testapparaat geleverd door Fitbit
Testapparaat geleverd door Fitbit

De Fitbit Luxe is een elegante tracker voor gezondheid en fitness. Het totaalpakket omvat ook de analyses van de Fitbit app, die gedetailleerd en informatief zijn, zelfs zonder een premium abonnement.

Maar $149 is veel geld voor een fitnesstracker, en daar komt nog bij dat de Luxe relatief slecht is uitgerust op het gebied van functionaliteit: De Luxe kan niet worden gebruikt als zaklamp, afstandsbediening voor muziek op de smartphone, of voor iets anders waar wearables tegenwoordig voor worden gebruikt. Fitbit's eigen portfolio omvat de Charge 4, een goedkopere en beter uitgeruste tracker die zelfs met GPS wordt geleverd.

De Fitbit Luxe is momenteel de meest stijlvolle fitnesstracker op de Duitse markt.

De Huami Band 5 of de Xiaomi Smart Band 6 zijn vergelijkbaar slank en aantrekkelijk in vergelijking met de Luxe, maar ze zijn beter uitgerust met weerinformatie en afstandsbedieningen voor de muziek en camera van de smartphone (niet op alle smartphones), en ze kosten minder dan een derde van de prijs van de Luxe.

Het zal niet voor iedereen duidelijk zijn waarom je dan $149 zou uitgeven voor een tracker die slechter is uitgerust. Toch is een wearable uiteindelijk ook een modeaccessoire. Als u voor de Fitbit Luxe kiest, is dat waarschijnlijk omdat u de voorkeur geeft aan het dashboard van Fitbit, maar ook omdat er op dit moment nauwelijks een elegantere fitnesstracker verkrijgbaar is.

Prijs en beschikbaarheid

De Fitbit Luxe is verkrijgbaar in zwart/grafiet roestvrij staal, orchidee/platina roestvrij staal, of maanwit/zacht goud roestvrij staal zoals ons recensie-exemplaar voor $149,95. De Fitbit Luxe Special Edition met een goudkleurige roestvrijstalen schakelarmband van het juwelenmerk gorjana kost $50 meer. De Special Edition wordt geleverd met een pioenroze klassieke siliconen band. Op het moment van schrijven kunt u alle kleuren van de Fitbit Luxe, inclusief de Special Edition, vinden op Amazon

Pricecompare

Stephanie Chamberlain
Editor of the original article: Stephanie Chamberlain - Translator - 361 articles published on Notebookcheck since 2020
contact me via: LinkedIn
Ninh Duy
Translator: Ninh Duy - Editorial Assistant - 186362 articles published on Notebookcheck since 2017
contact me via: Facebook
Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Fitbit Luxe: de elegante fitnesstracker van Fitbit onder de loep
Inge Schwabe, 2021-07-21 (Update: 2021-07-21)