Notebookcheck Logo

Eerste Tesla 4680 batterij teardowns onthullen dat het allemaal niet zo revolutionair is op dit moment

De 4680 cellen werden met veel tamtam gepresenteerd op Tesla's Battery Day (foto: Panasonic)
De 4680 cellen werden met veel tamtam gepresenteerd op Tesla's Battery Day (foto: Panasonic)
In plaats van een hoog-nikkel kathode en silicium anode gebruikt Tesla's 'revolutionaire' 4680 batterij dezelfde oude NCM 811 mix en grafiet anode, zo blijkt uit de eerste teardowns. Het enige echte voordeel bij de huidige stand van de ontwikkeling is het verpakkingsproces, zo lijkt het.

De huidige 4680 batterijcellen maken hun beloften niet waar die Elon Musk deed tijdens Tesla's Battery Day in 2020 toen ze voor het eerst werden onthuld. Musk noemde toen kenmerken als een hoog-nikkel kathode, silicium anode en een ingenieus verpakkingssysteem tegen een fractie van de kosten van de 2170 batterijen. Voorlopig heeft hij echter slechts één van deze vermeende kenmerken geraakt.

We weten al dat de 4680 batterijpakketten die Tesla nu in zijn Model Y plaatst, slechts halverwege het gestelde doel van 50% kostenreductie zijn in vergelijking met conventionele batterijen. Het grootste deel van de besparingen komt voort uit de efficiënte verpakking van de accu's in veel grotere buizen, waardoor de volumedichtheid toeneemt en er minder laspunten nodig zijn. Het belangrijkste droogcoatingproces voor de elektroden, waarvoor geen giftige mengsels en ovenbakken nodig zijn, blijft voorlopig echter een luchtkasteel, hoewel Tesla hoopt dit jaar een proefrun te houden.

Bovendien blijkt uit onafhankelijke 4680 batterij-teardowns en chemische analyses dat Tesla nog steeds het gewone 811 nikkel-mangaan-kobaltmengsel gebruikt voor de kathoden en gewone grafietanoden. Of het nu komt door de prijs van de grondstoffen voor accu's.. voor krachtige elektrische voertuigen, of gewoon door het gebrek aan de nodige productietechnologie of uitrusting, moeten de elektroden met hoog nikkel- en siliciumgehalte, die voor echte kosten-, bereik- en prestatieverbeteringen zorgen, nog komen voor Tesla's met de 4680 batterij

Zelfs NIO, dat verder staat in de ontwikkeling en massaproductie van een 150 kWh hoog-nikkel batterij die zijn topversies ET5 en ET7 performance sedan meer dan 620 mijl per lading zou moeten leveren, moest de lancering ervan uitstellen. De batterijfabrikant WeLion zou de eerste in massa geproduceerde batch van 150 kWh semi-massapakketten.. met hoog-nikkel technologie, maar de lancering van de topmodellen ET5 en ET7 is uitgesteld tot 2023 omdat de technologie verder moet worden gevalideerd.

Koop de 50A ChargePoint Home Flex EV-lader op Amazon

Please share our article, every link counts!
.170
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Nieuws > Nieuws Archief > Nieuws archieven 2022 09 > Eerste Tesla 4680 batterij teardowns onthullen dat het allemaal niet zo revolutionair is op dit moment
Daniel Zlatev, 2022-09-19 (Update: 2022-09-19)