Notebookcheck Logo

De Huawei MateBook X Pro is een van de beste Intel Evo-laptops, maar het gebrek aan onderhoudsopties verhindert een betere beoordeling

Huawei MateBook X Pro
Huawei MateBook X Pro
De nieuwe 2022 MateBook X Pro maakt indruk met een hoogwaardig chassis, veel prestaties en een uitstekend 3:2 beeldverhouding IPS scherm. Huawei beperkt echter onnodig de toegang tot de componenten, wat een nog betere beoordeling in de weg staat.

De nieuwe Huawei MateBook X Pro bevestigt zijn vlaggenschipstatus in onze review en het is momenteel een van de beste Intel Evo-laptops die je kunt kopen. In vergelijking met het vorige model zijn er enkele veranderingen, waaronder een iets groter chassis om het grotere 14,2-inch scherm te huisvesten. Hij is ook iets groter dan de meeste 13,3-inch laptops en ook iets groter dan de nieuwe Apple MacBook Air M2maar hij is met iets meer dan 1,2 kg nog steeds zeer compact en zeer comfortabel om mee te nemen. Het magnesium chassis met zijn zachte oppervlakken voelt prettig aan en we houden ook van de donkerblauwe kleur, die gelukkig niet zo gevoelig is voor vingerafdrukken als de nieuwe MacBook Air M2 in de kleur Midnight.

Huawei implementeert in totaal vier USB-C poorten verdeeld over beide zijden, en twee daarvan ondersteunen voor het eerst Thunderbolt 4. Het is fijn dat je de MateBook X Pro aan beide kanten kunt opladen en in de doos zit ook een adapterkabel naar USB-A. De fabrikant gebruikt ook een moderne Wi-Fi 6E module van Intel, die de nieuwste 6 GHz netwerken ondersteunt en zeer hoge overdrachtssnelheden beheert.

Naast het zeer goede chassis vallen drie componenten echt op. Het meest voor de hand liggende onderdeel is het IPS-scherm met zijn 3:2 beeldverhouding, dat zeer helder is met maximaal 600 nits, een uitstekende subjectieve beeldkwaliteit biedt, inclusief 90 Hz verversingssnelheid, en het biedt al zeer nauwkeurige kleuren uit de doos. Het schermoppervlak is ook niet zo reflecterend als bij vorige modellen, wat helpt bij buitengebruik. Het paneel dekt bijna het volledige P3-gamma en het is heel eenvoudig om via software over te schakelen naar sRGB. Het tweede hoogtepunt is het nieuwe touchpad. Net als op Apple's MacBooks zijn er geen bewegende delen en krijg je in plaats daarvan haptische feedback. Dit werkt erg goed en er zijn extra gebaren wanneer je bijvoorbeeld je vinger langs de randen beweegt. Dit is een eenvoudige manier om de helderheid en het volume aan te passen of vooruit te springen als je een video bekijkt. Het derde hoogtepunt is het geluidssysteem met zes luidsprekers, dat zelfs de MacBook Air M2 kan verslaan en gewoon erg plezierig is. Als het wat meer bas had, zou het zelfs kunnen concurreren met het geluidssysteem van de MacBook Pro 14.

De prestaties van de nieuwe Intel Alder Lake processor zijn over het algemeen erg goed, maar er is opnieuw het probleem met het hoge stroomverbruik, waarvoor ook een 90W stroomadapter nodig is. De ventilator activiteit is echter geen groot probleem en de ventilatoren blijven ook erg stil onder belasting als je de Balanced performance mode gebruikt.

Er zijn ook enkele kleinere problemen die een nog hogere score verhinderen. De SSD prestaties lijden onder langdurige belasting door temperatuurproblemen, hoewel dit geen beperking zou moeten zijn voor typische dagelijkse workloads. Het grotere probleem is dat Huawei het vrijwel onmogelijk maakt om het chassis te openen, omdat er verborgen schroeven onder de gelijmde rubberen voetjes zitten. Het is dus niet mogelijk om de SSD te vervangen of de ventilatoren schoon te maken. Wij begrijpen deze onnodige beperking niet en het staat een betere beoordeling in de weg. De accu-runtime van de MateBook X Pro is ook niet geweldig, wat een gevolg is van het hoge stroomverbruik van de Alder Lake Core i7-1260P en ook het 14,2-inch scherm, dat gewoon niet erg efficiënt is.

Al met al is de nieuwe Huawei MateBook X Pro een zeer goed totaalpakket en momenteel een van de beste mobiele laptops die je kunt krijgen, ook al is hij niet goedkoop. De RRP van 2199 euro is hoger dan voorheen, maar de rivalen met vergelijkbare specs (16 GB RAM, 1 TB SSD) zijn ook niet veel goedkoper. Als je kunt leven met de gemiddelde batterijduur en het gebrek aan onderhoudsopties niet erg vindt, dan moet je de nieuwe 2022 MateBook X Pro zeker eens goed bekijken. Bekijk onze volledige review voor meer informatie, inclusief benchmarkscores en meetresultaten:

Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Nieuws > Nieuws Archief > Nieuws archieven 2022 09 > De Huawei MateBook X Pro is een van de beste Intel Evo-laptops, maar het gebrek aan onderhoudsopties verhindert een betere beoordeling
Andreas Osthoff, 2022-09-14 (Update: 2022-09-14)