Notebookcheck Logo

Intel toont next gen Thunderbolt-verbinding met 80 Gbps bandbreedte

Testsysteem met de volgende generatie Thunderbolt connectors (Afbeelding: Tom's Hardware)
Testsysteem met de volgende generatie Thunderbolt connectors (Afbeelding: Tom's Hardware)
De USB4 2.0 specs zijn dan wel een paar weken geleden goedgekeurd, maar Intel demonstreert al werkende Thunderbolt connectoren met 80 Gbps bandbreedte.

Intel heeft onlangs op het IDC in Haifa, Israël, een next gen Thunderbolt-verbinding met 80 Gbps bandbreedte gedemonstreerd. Zoals Tom's Hardware meldde, had het getoonde testsysteem twee Thunderbolt lanes, elk met 40 Gbps via een USB-C kabel, waardoor de snelheden van de huidige Thunderbolt 4 verbinding verdubbeld werden Thunderbolt 4 standaard.

Thunderbolt is al geruime tijd de go-to hogesnelheidspoort op hoogwaardige computers op consumentenniveau, maar was aanvankelijk beperkt tot Apple en door Intel aangedreven apparaten. Hoewel de standaard nu licentievrij is, vereist de implementatie ervan nog steeds speciale controllers die alleen door Intel worden verkocht, en zeer weinig systemen met AMD-motoren zijn ermee uitgerust. Ondertussen, USB4 uitgebracht om de 40 Gbps bandbreedte van de Thunderbolt 4 connector te evenaren. AMD's nieuwe Ryzen 7000 en X670 moederborden ondersteunen USB4, maar slechts weinig desktop en laptop modellen integreren het daadwerkelijk, en sommige specificeren zelfs dat er een Intel controller wordt meegeleverd.

Het lijkt erop dat Intel zich gehaast heeft om een verbeterde Thunderbolt connector te presenteren, slechts een paar weken na de aankondiging van de USB4 2.0 spec, die ook de bandbreedte verdubbelt tot 80 Gbps. Intel noemde geen officiële naamgeving voor de gedemonstreerde versie. Gezien het feit dat Intel ervoor koos om van Thunderbolt 3.0 naar 4.0 zonder de maximale bandbreedte aan te passen, zou het voor de nieuwe versie kunnen gaan voor Thunderbolt 5.0.

Team Blue zal de volgende generatie Thunderbolt specificaties verder moeten afstemmen, aangezien de USB4 2.0 standaard gemakkelijk kan worden aangepast om een maximale bandbreedte van 120 Gbps te bereiken. Maar gezien hoe moeilijk het is om zelfs de eerste USB4-versie in AMD-aangedreven systemen te implementeren, hoeft Intel zich waarschijnlijk nog niet al te veel zorgen te maken over USB4 2.0

 

Koop de Belkin Thunderbolt 4 Dock Pro op Amazon

Please share our article, every link counts!
.170
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Nieuws > Nieuws Archief > Nieuws archieven 2022 09 > Intel toont next gen Thunderbolt-verbinding met 80 Gbps bandbreedte
Bogdan Solca, 2022-09-14 (Update: 2022-09-14)