Notebookcheck Logo

Canon presenteert EOS R100 beginnersspiegelreflexcamera APS-C

De Canon EOS R100 richt zich met zijn beperkte mogelijkheden en oude hardware op de ultrabudget spiegelloze cameramarkt. (Beeldbron: Canon)
De Canon EOS R100 richt zich met zijn beperkte mogelijkheden en oude hardware op de ultrabudget spiegelloze cameramarkt. (Beeldbron: Canon)
Canon's nieuwste EOS-camera-aankondiging komt met de EOS R100, die het gat in het lagere segment van de markt moet opvullen. De EOS R100 is in feite een goedkopere EOS R50. Het camerahuis is eenvoudig en doet denken aan de oude Canon EOS Digital Rebel bodies. Weg is het uitklapbare touchscreen, de vele knoppen op de achterkant en de snelle burst-modi. Een positief punt is dat de EOS R100 heel betaalbaar is: hij kost US$200 minder dan de R50

Canon lanceerde onlangs de EOS R100 spiegelloze APS-C-camera met RF-vatting voor de ultralage spiegelloze markt. De EOS R100 heeft dezelfde 24,1-MP APS-C sensor en DIGIC 8 processor als de drie jaar oude EOS M50 Mark II. Dat de hardware verouderd is, betekent niet dat het een vreselijke camera is. De EOS R100 lijkt een acceptabele instap in spiegelloze camera's met verwisselbare objectieven voor de prijs - zolang de verwachtingen in toom worden gehouden.

Als de goedkoopste Canon R-camera kost de EOS R100 bij pre-order slechts 479,99 dollar, maar hij heeft een aantal belangrijke nadelen in vergelijking met de EOS R50, die slechts 200 dollar meer kost. Net als bij de R50 is het enkele SD-kaartslot beperkt tot UHS-I snelheden, wat geen groot probleem is, aangezien de burstopnamesnelheid van de R100 slechts 3,5 fps is bij continu AF en 6,5 fps bij enkelvoudige AF.

De R100 maakt video-opnamen, maar de videokwaliteit is maximaal 4K 24 fps en FHD 60p, en het ontbreekt aan in-body-beeldstabilisatie, waardoor het een slechte keuze is voor iedereen die meer dan korte thuisvideo's wil maken. Hoewel de sensor en DIGIC 8-processor beide gebruik kunnen maken van dual-pixel AF, is de autofocus beperkt tot tragere, minder nauwkeurige contrast-AF bij 4K-video-opnamen.

De EOS R100 heeft niet alleen een gestript, niet-aanraakbaar LCD-scherm, maar ook geen ingebouwde flitser, geen bedieningsring aan de voorzijde van de handgreep, geen joystick of scrollring en geen speciale ISO-knop voor snelle aanpassingen. Het kale ontwerp zal zeker tot klachten leiden bij degenen die de body kopen, maar het is belangrijk om te bedenken dat beginners, zodra ze de mogelijkheden van de R100 ontgroeid zijn, gemakkelijk kunnen upgraden naar een hoogwaardigere RF-vattingcamera en de lenzen waaraan ze al geld hebben uitgegeven opnieuw kunnen gebruiken.

De Canon EOS R100 wordt verwacht op 27 juni, maar pre-orders zijn al geopend op B&H Photo.

Koop een OM Systems OM-5 Micro Four Thirds weerbestendige spiegelloze camera op Amazon.

Canon's EOS R100 heeft een zeer eenvoudige interface, waardoor het aanpassen van instellingen mogelijk een beetje lastig is. (Beeldbron: Canon)
Canon's EOS R100 heeft een zeer eenvoudige interface, waardoor het aanpassen van instellingen mogelijk een beetje lastig is. (Beeldbron: Canon)

Bron(nen)

Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Nieuws > Nieuws Archief > Nieuws archieven 2023 05 > Canon presenteert EOS R100 beginnersspiegelreflexcamera APS-C
Julian van der Merwe, 2023-05-25 (Update: 2023-05-25)