Notebookcheck Logo

Canon vraagt octrooi aan voor actieve koelgreep, intern ND-filter, SPAD-sensor voor weinig licht

Actieve koelgreep voor Canon spiegelloze camera's (Afbeelding Bron: Japan Patent Platform)
Actieve koelgreep voor Canon spiegelloze camera's (Afbeelding Bron: Japan Patent Platform)
Canon heeft onlangs een groot aantal patentaanvragen ingediend voor een aantal spannende technologieën die hun weg zouden kunnen vinden naar toekomstige producten. Deze omvatten een actieve koelgreep voor de EOS-R serie, integratie van een ND-filter in een camerabehuizing en een hybride SPAD-CMOS sensorsysteem in een compacte vormfactor dat geschikt is voor zeer weinig licht.

Patentaanvragen door OEM's zijn misschien niet altijd een garantie voor functies in hun volgende product, maar ze laten zeker zien welke problemen het bedrijf de moeite waard vindt om op te lossen in toekomstige producten. Canon heeft onlangs een aantal patentenwaarvan sommige specifiek en gedetailleerd genoeg lijken om in de nabije toekomst in camera's van Canon te kunnen worden gebruikt.

Twee recente patentaanvragen gaan over een accessoire voor cameragrepen aan de onderkant voor actief koelen een camera, vermoedelijk voor langdurige video-opnames. De eerste beschrijft de grip zelf met een ventilator die frisse lucht in de camera blaast om deze van binnenuit te koelen, terwijl de tweede de interne structuur van de camera beschrijft om de lucht op de juiste manier te kanaliseren. Dit geeft aan dat de grip een compatibele camerabody nodig heeft. Overigens bestaan er al actieve koelsystemen voor camera's - de X-H2S koelventilator van Fujifilm wordt aan de achterkant van de camera bevestigd en de LUMIX S5M2 van Panasonic heeft een ventilator ingebouwd in de camerabehuizing.

Ontwerp voor de actieve koelgreep (Afbeelding Bron: Japan Patent Platform)
Ontwerp voor de actieve koelgreep (Afbeelding Bron: Japan Patent Platform)

Een andere serie patenten beschrijft de mechanische details van de integratie van een neutraal-dichtheidsfilter (ND-filter) in camerabody's van verschillende afmetingen, inclusief hoe stof van het filter en de sensor te houden en een voorziening voor meerdere ND-filters. Een ND-filter is handig om de belichting te verminderen als je opzettelijk een groot diafragma of een lange sluitertijd gebruikt bij fel licht. Het hebben van een intern filter is veel handiger dan het bewaren van meerdere filters voor meerdere lenzen in de kit en ze er steeds op of af te schroeven.

Ontwerp voor een intern ND-filter (Afbeelding Bron: Japan Patent Platform)
Ontwerp voor een intern ND-filter (Afbeelding Bron: Japan Patent Platform)

Een andere octrooiaanvraag heeft betrekking op het gecombineerde gebruik van een CMOS-sensormet een SPAD-sensor (Single Photon Avalanche Diode) - een type sensor dat letterlijk elk foton telt dat het oppervlak raakt, wat resulteert in uitstekendeprestaties bij weinig licht. SPAD-sensoren presteren slecht in fel licht, dus is het zinvol om er een te combineren met een CMOS-sensor om een zeer hoog effectiefdynamisch bereik. Het patent beschrijft het schakelen tussen de twee sensoren op basis van verschillende parameters en bespreekt ook een compositiemodus waarbij elke sensor verschillende delen van dezelfde scène vastlegt. Interessant is dat Canon dit systeem voorstelt als een dual-camera opstelling op een mobiele telefoon. Een SPAD-sensor wordt al gebruikt in de MS-500 van Canon beveiligings- en bewakingscamera.

Het hoeft geen betoog dat deze patentaanvragen een aantal spannende nieuwe functies kunnen inluiden in toekomstige producten van Canon, maar hoe ver in de toekomst valt nog te bezien.

Koop de Canon EOS M50 Mark II spiegelloze camera en EF-M 15-45mm IS lenskit op Amazon

Dubbele SPAD-CMOS-sensoropstelling (Afbeelding Bron: Japan Patent Platform)
Dubbele SPAD-CMOS-sensoropstelling (Afbeelding Bron: Japan Patent Platform)

Bron(nen)

Canon geruchten (1) (2) (3)

Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Nieuws > Nieuws Archief > Nieuws archieven 2023 09 > Canon vraagt octrooi aan voor actieve koelgreep, intern ND-filter, SPAD-sensor voor weinig licht
Vishal Bhardwaj, 2023-09-18 (Update: 2023-09-18)