Notebookcheck Logo

Windows 11 krijgt ChatGPT-krachten via Windows Copilot, Microsoft kondigt nieuwe ontwikkelaargerichte functies en Dynamische RGB-verlichting aan

Windows Copilot integreert Bing en ChatGPT. (Beeldbron: Microsoft)
Windows Copilot integreert Bing en ChatGPT. (Beeldbron: Microsoft)
Tijdens zijn jaarlijkse Build-conferentie heeft Microsoft verschillende nieuwe AI-functies aangekondigd die naar Windows 11 komen. De eerste daarvan is Windows Copilot, een ChatGPT-interface op het bureaublad die helpt bij de productiviteit. Andere op ontwikkelaars gerichte functies zijn een speciaal Dev Home-dashboard met ondersteuning voor het maken van virtuele Dev Drives, een AI Hub in de Microsoft Store en RGB Dynamic Lighting-integratie in Windows Settings.

Microsoft is de laatste tijd gung-ho over de mogelijkheden van AI, met name het GPT large language model (LLM). De Redmond-reus maakt al uitgebreid gebruik van OpenAI's GPT-4 in Bing en in "Copilots" voor GitHub, Microsoft 365en Dynamics 365. Nu is het de beurt aan gebruikers op de Windows-desktop om te genieten van wat AI-goedheid om hun productiviteit te verhogen.

Op zijn jaarlijkse Build-ontwikkelaarsconferentie kondigde Microsoft Windows Copilot aan - een gecentraliseerde AI-assistent die direct toegankelijk is vanuit de taakbalk en kan werken in desktop-apps. Net als de nieuwe Bing biedt Windows Copilot een conversationele interface met je pc.

Je kunt het vragen om functies uit te voeren zoals kopiëren/plakken, een document samenvatten, werken met geïnstalleerde apps, een screenshot maken, OS-instellingen wijzigen, een Focus-sessie instellen en meer. In wezen is het een meer behulpzame "Cortana", hoewel het de standaard Windows Search nog niet zal vervangen. Bovendien staat Microsoft ontwikkelaars toe om de functionaliteit van Windows Copilot uit te breiden met Bing- en ChatGPT-plugins.

Windows Copilot zal in juni beschikbaar zijn voor Insiders en later op grotere schaal worden uitgerold.

Dev Home en Dev Drive

Naast Windows Copilot kondigde Microsoft ook nieuwe op ontwikkelaars gerichte verbeteringen aan voor Windows 11.

De eerste is Dev Home, een soort dashboard voor ontwikkelaars waarmee ontwikkelomgevingen kunnen worden geconfigureerd, waaronder GitHub Codespaces. Dev Home biedt een WinGet-configuratietool waarmee ontwikkelmachines zonder toezicht kunnen worden ingesteld en projecten kunnen worden gestart via één commando.

Ontwikkelaars kunnen ook GitHub-widgets toevoegen aan Dev Home, naast widgets om de CPU- en GPU-prestaties in de gaten te houden. Xbox-ontwikkelaars kunnen Dev Home gebruiken met de Game Development Kit (GDK) van de console.

Dev Home maakt het ook mogelijk om "Dev Drive" te maken, een virtueel opslagvolume gebaseerd op Microsofts nieuwe ReFS (Resilient File System). Dev Drive is in feite een virtuele harde schijf (VHD/VHDX), gebouwd voor prestaties en veiligheid, die een eenvoudige manier biedt om code, projectactiva en pakketten te beheren.

Dev Home is nu beschikbaar in preview via de Microsoft Store terwijl ondersteuning voor het maken van Dev Drive beschikbaar zal zijn in komende preview builds.

Speciale AI-hub in Microsoft Store

De Microsoft Store biedt binnenkort een AI Hub die apps die gebruik maken van AI verzamelt en bijhoudt.

Klanten zullen ook een snelle, door AI gegenereerde samenvatting van honderden beoordelingen van een app kunnen krijgen, wat het ontdekken en het nemen van beslissingen vereenvoudigt.

Dynamische RGB-verlichting

Liefhebbers van RGB weten dat het een gedoe kan zijn om bij te blijven met de gefragmenteerde hoeveelheid apps die specifiek zijn voor elke verlichtingsinstallatie. Het goede nieuws is dat Windows binnenkort RGB-instelling en -aanpassing rechtstreeks vanuit Windows-instellingen mogelijk maakt.

Dynamische verlichting zal binnenkort beschikbaar zijn in preview builds deze maand. Ontwikkelaars kunnen inpluggen op de functie en hun eigen ervaringen toevoegen.

Koop de Microsoft Surface Pro 9 met Core i5-1235U op Amazon

Dev Home dashboard. (Beeldbron: Microsoft)
Dev Home dashboard. (Beeldbron: Microsoft)
AI Hub in de Microsoft Store. (Beeldbron: Microsoft)
AI Hub in de Microsoft Store. (Beeldbron: Microsoft)

Bron(nen)

Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Nieuws > Nieuws Archief > Nieuws archieven 2023 05 > Windows 11 krijgt ChatGPT-krachten via Windows Copilot, Microsoft kondigt nieuwe ontwikkelaargerichte functies en Dynamische RGB-verlichting aan
Vaidyanathan Subramaniam, 2023-05-25 (Update: 2023-05-25)