Notebookcheck Logo

Alleen Xiaomi 13 Ultra maar geen Oppo Find X6 Pro en Vivo X90 Pro+: Het grillige en teleurstellende productbeleid van veel Chinese bedrijven in Europa

Volgens een leaker is Oppo blijkbaar niet van plan de nogal interessante cameratelefoon Oppo Find X6 Pro wereldwijd te lanceren.
Volgens een leaker is Oppo blijkbaar niet van plan de nogal interessante cameratelefoon Oppo Find X6 Pro wereldwijd te lanceren.
(Update: verdere bevestiging van China-only lancering) Met de Find X6 Pro lijkt Oppo op weg om een van de meest opwindende vlaggenschip-cameratelefoons in lange tijd uit te brengen. Maar net als bij de Vivo X90 Pro+ heeft een bekende leaker met een redelijk goede staat van dienst gemeld dat in ieder geval het hoogste model niet buiten China zal lanceren. De afgelopen tijd hebben Chinese fabrikanten regelmatig de wereldmarkt verwaarloosd of hun producten alleen tegen exorbitant hoge prijzen beschikbaar gesteld. Dit is niets nieuws. Niet alleen schieten ze zichzelf in de voet met een productbeleid dat vaak grillig lijkt, maar ook het steeds dreigender wordende duopolie tussen Samsung en Apple is slecht voor de consument.
Opinie door Alexander Fagot
De meningen, gedachten en opinies in de tekst behoren uitsluitend toe aan de auteur.

"Gelukkig hebben we Xiaomi" is wat veel mensen misschien denken in het licht van het nieuws dat nu uit China komt. Immers, wij in Duitsland en Oostenrijk krijgen binnenkort de langverwachte Xiaomi 13 Ultra zonder dat we hem bij importeurs moeten kopen. Toch is ook Xiaomi, zoals veel Chinese smartphonemakers, niet immuun voor het maken van verbijsterend productbeleid soms. Alleen het topmanagement van het bedrijf zou bijvoorbeeld weten waarom de Xiaomi 12S Ultra of Mix Fold 2niet buiten China worden verkocht. Om nog maar te zwijgen over wat lijkt op kunstmatig opgedreven prijzen in Europa evenals een borderline verwarrende product line-up in het middensegment.

Nu komt het laatste slechte nieuws uit het Midden Koninkrijk. Ten minste volgens de meestal goed geïnformeerde leaker Ice Universe, Oppo is blijkbaar niet van plan een internationale lancering voor zijn nogal spannende vlaggenschip cameratelefoon Oppo Find X6 Pro. De redenen? Geen idee. Misschien ligt het aan de matige verkoopcijfers van eerdere modellen of aan afspraken met concurrerende bedrijven. We weten het niet zeker en kunnen op dit moment alleen speculeren, maar dit schijnbaar zeer grillige productbeleid heeft zeker een patroon. Vivo is misschien wel het beste voorbeeld van wat je niet moet doen als je na het vertrek van Huawei een nieuw high-end merk in Europa probeert op te zetten.

Vivo doet al jaren wat bedrijven niet moeten doen

Ik heb kritiek op het bedrijf, dat net als Oppo eigendom is van BKK Electronics Corporation, omdat zijn productbeleid in Europa volkomen lukraak overkomt. De meeste van de beste modellen uit de X-serie zijn gereserveerd voor de Chinese markt (wat nu weer gebeurt met de Vivo X90 Pro+). Niet alleen dat, Vivo heeft in het verleden ook gedowngrade EU-versies verkocht tegen onwerkelijke Europese prijzen en heeft zelfs op onverklaarbare wijze de productprijzen binnen de EU met honderden euro's laten variëren. Kan een bedrijf op deze manier een goed merkimago opbouwen? Ik betwijfel het.

En nu lijkt ook Oppo aan de kwaliteit van zijn merk te sleutelen door te weigeren iets beters aan te bieden buiten China, afgezien van de vlaggenschepen van OnePlus, die in het verleden negatief werden beïnvloed door een verbijsterend productbeleid. Dat gezegd hebbende, is het vermeldenswaardig dat de informatie van de leaker nog officieel moet worden bevestigd. Op een gerelateerde noot moeten we het natuurlijk ook hebben over de patentrechtszaken van Nokia. Deze geschillen kunnen er zeker voor zorgen dat Oppo elke echte interesse die ze nog hebben in de Europese markt verliest, hoewel we soortgelijke geruchten horen over een geannuleerde Oppo Find X6 Pro lancering in Vietnam.

Als we niet willen eindigen met een duopolie tussen Apple en Samsung zoals in de VS, moeten er weer meer vlaggenschip-killers in Europa komen die een beetje winst durven opgeven om marktaandeel te winnen. Dat wordt echter steeds moeilijker gezien de huidige strategie van Xiaomi om de prijzen hoog te leggen en het mogelijke vertrek van Oppo uit het vlaggenschipsegment - Apple en Samsung zullen er blij mee zijn.

Update 1:20 pm: Verdere aanwijzing voor een lancering alleen in China

De Duitse blogger Nils Ahrensmeier heeft naar verluidt van bronnen binnen Oppo gehoord dat het bedrijf blijkbaar niet van plan is om een opvolger van de Oppo Find X5 Pro (verkrijgbaar op Amazon voor €878/US$889/£799) op de Europese markt.

Bron(nen)

Please share our article, every link counts!
.170
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Nieuws > Nieuws Archief > Nieuws archieven 2023 03 > Alleen Xiaomi 13 Ultra maar geen Oppo Find X6 Pro en Vivo X90 Pro+: Het grillige en teleurstellende productbeleid van veel Chinese bedrijven in Europa
Alexander Fagot, 2023-03-16 (Update: 2023-03-19)