Notebookcheck Logo

Valve bespreekt levensvatbaarheid van Steam Deck OLED-upgrade

De Steam Deck zal waarschijnlijk blijven bestaan met een IPS-scherm totdat een volgende generatie model arriveert. (Beeldbron: Petar Vukobrat)
De Steam Deck zal waarschijnlijk blijven bestaan met een IPS-scherm totdat een volgende generatie model arriveert. (Beeldbron: Petar Vukobrat)
Hoewel de Steam Deck op veel gebieden beter presteert dan zijn soortgenoten, blijft het 800p IPS-scherm achter bij de meeste moderne gaming-handhelds. Een van de programmeurs achter de Steam Deck heeft nu commentaar gegeven op de moeilijkheid om de Steam Deck uit te rusten met een ander display, zoals een OLED-paneel.

Pierre-Loup Griffais, een programmeur bij Valve, heeft commentaar gegeven op de toekomst van de displays die met het Steam Deck worden aangeboden. Momenteel wordt het Steam Deck geleverd met een 7-inch IPS-paneel dat werkt met 1.280 x 800 pixels in een 16:10 beeldverhouding, een 60 Hz verversingssnelheid en 400 nits piekhelderheid. Overigens is Griffais' interview met PC Gamer is zijn tweede van de maand nadat hij en Lawrence Yang het lot van een volgende generatie model. Ook schetste het tweetal andere Steam-projecten met The Verge in december.

Nu heeft Griffais aan PC Gamer onthuld dat Valve 'de beperkingen begrijpt' van het IPS-paneel in het Steam Deck en dat het 'alle wegen bekijkt' naar de gebruikerservaring. Hij voegt er echter aan toe dat het verwisselen van een display voor een ander paneeltype, zoals OLED, 'iets is wat je [Valve] vooruit moet plannen', waarbij het Steam Deck is ontworpen rond zijn IPS-paneel. Valve koos bijvoorbeeld voor het paneel om te kunnen gamen bij lage helderheid zonder flikkering en om framerates te beperken voor een betere levensduur van de batterij.

Theoretisch zou dit allemaal mogelijk zijn met een OLED-paneel, maar Valve zou daarvoor meerdere onderdelen opnieuw moeten ontwikkelen. Hoewel de programmeur niet uitsluit dat Valve ooit een OLED-paneel voor het Steam Deck gaat gebruiken. Helaas lijkt het onwaarschijnlijk dat er een Steam Deck OLED mid-cycle refresh komt, zoals Nintendo heeft aangeboden met de Switch. Een 'echte next-gen' Deck zal echter pas over een paar jaar verschijnen.

Bron(nen)

Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Nieuws > Nieuws Archief > Nieuws archieven 2023 03 > Valve bespreekt levensvatbaarheid van Steam Deck OLED-upgrade
Alex Alderson, 2023-03-17 (Update: 2023-03-17)