Notebookcheck

Testrapport Samsung Galaxy Mega 6.3 I9200 Smartphone

Megagroot en mega-goed? Gebruikers die denken dat 5 inch smartphones zoals de HTC One niet groot genoeg zijn, zullen blij zijn met de komst van de Samsung Galaxy Mega en z'n 6,3 inch beeldscherm.
Florian Wimmer, Stefanie Voigt, 🇺🇸 🇩🇪 ...
Getest: Samsung Galaxy Mega
Getest: Samsung Galaxy Mega

Voor de originele Duitse vertaling, klik hier.

'Phablet' lijkt op het moment een sleutelwoord te zijn: de apparaten, die qua grootte zich bevinden tussen telefoons en tablets, hebben een gigantisch beeldscherm, maar zijn ook functioneel. Ondanks de grootte voldoen de wat ruimere broekzakken nog steeds voor deze apparaten - het 6,3 inch beeldscherm is bijna net zo groot als die van een 7 inch tablet. Om ervoor te zorgen dat het apparaat nog steeds in broekzakken past, heeft Samsung gebruik gemaakt van een 16:9 beeldverhouding.

De adviesprijs van €599 is niet bepaald laag - de Galaxy Mega zit wat prijs betreft bij de betere middenklasse telefoons in de buurt. Voor iets meer geld zijn de topmodellen bereikbaar, zoals de Samsung Galaxy S4, de HTC One of de Sony Xperia Z en Xperia ZL. De LG Optimus G, Google Nexus 4, iPhone 5 en de Samsung Ativ S zijn andere opties. De Huawei Ascend Mate heeft ook een groot beeldscherm, maar kost minder. Samsungs eigen Galaxy Noten serie concurreert ook met de Galaxy Mega. Consumenten die op zoek zijn naar de beste combinatie tussen smartphones en tablets, zouden ook eens moeten kijken naar de Asus PadFone 2.

Er is veel keuze - laten we zien hoe de Samsung Galaxy Mega het aflegt tegen de concurrentie.

Behuizing

'Wow - dat is groot!' - dat is de eerste reactie van andere testers en waarnemers wanneer ze de Mega smartphone voor het eerst zien. Gelukkig past de Galaxy Mega, die afmetingen heeft van 18,8 x 8,8 x 0,8 centimeter, nog steeds in de meeste broekzakken. Alleen mensen die de voorkeur geven aan skinny jeans kunnen buitengesloten worden.

Diegenen die bekend zijn met de Samsung Galaxy S4 zullen niet lang nodig hebben om te wennen: de Galaxy Mega past in de traditie van Samsung om de behuizing van het topmodel te vergroten. Hoewel deze strategie in het verleden goed heeft uitgepakt voor Samsung en de bouwkwaliteit ook deze keer uitstekend is, heeft het grote beeldscherm wel invloed op de algemene stevigheid. Wanneer we drukten op de achterkant, kreeg het beeldscherm enkele rimpelingen. Ook was de behuizing vrij eenvoudig te buigen vanuit de hoeken.

Voor sommigen kan het gebruik van kunststof als belangrijkste materiaal roet in het eten gooien, maar de Galaxy Mega voelt zeker niet goedkoop en het gewicht is ook een aangename 199 gram. Ons testmodel is zwart, hoewel Samsung ook een witte versie aanbiedt. De achterkant van de phablet bevat vele kleine reflecterende vierkanten op de verf. Dit is een kwestie van smaak - het is aan de gebruiker om te oordelen of dit geavanceerd of pronkerig is. We hadden zelf liever een mat oppervlakte gehad.

Verbindingsmogelijkheden

De Galaxy Mega - uitgerust met een dual core processor, de standaard micro-USB poort aan de onderkant en de audio poort aan de bovenkant - is ongeveer even snel als middenklasse telefoons. Alleen het 1,5 GB RAM is kenmerkend: de iPhone 5 heeft 1 GB en de Galaxy S4 en de meeste andere topmodellen hebben 2 GB. Het opslaggeheugen van slechts 8 GB is ook een indicator dat de Galaxy Mega meer een middenklasse telefoon is dan een topmodel.

Links: volumeknop
Links: volumeknop
Rechts: knop voor standby
Rechts: knop voor standby
Bovenkant: audiopoort
Bovenkant: audiopoort
Onderkant: micro-USB poort
Onderkant: micro-USB poort

Software

De Galaxy Mega gebruikt dezelfde software - Android 4.2.2 - als het topmodel Galaxy S4. Samsung heeft ook z'n eigen TouchWiz interface geïnstalleerd. Wat betreft de handelingen zijn de veranderingen minimaal. Gebruikers van andere Android systemen hebben dus niet lang nodig om aan te passen.

Samsung heeft nog meer eigen software geïnstalleerd: 'S Voice' is uitgebreide software voor spraak gestuurde bediening, vergelijkbaar met Apple's Siri. 'S Planner' is een krachtige kalender, 'WatchON' maakt het mogelijk de telefoon als afstandsbediening te gebruiken en 'Story Album' is software om fotoalbums met tekst en grafische onderdelen te creëren.

Hoewel we het op prijs stellen dat Samsung zo veel software levert, vinden we de 'Samsung Apps' een nogal onnodige toevoeging, aangezien de software de gebruiker verplicht een Samsung account te hebben om Google Play te bereiken. Gelukkig is er geen bloatware - de Duitse versie van de phablet heeft ook geen roddelblad of hotelmakelaar software, die wel aanwezig waren bij de Galaxy S4.

De GPS module werkt foutloos
De GPS module werkt foutloos

Communicatie & GPS

Dankzij quad-band, quad-band UMTS en hexa-band LTE, kan de Galaxy Mega gebruik maken van alle telefoonnetwerken in de wereld. In tegenstelling tot de Galaxy S4 ondersteunt de Galaxy Mega niet de nieuwste WLAN standaard 802.11 ac. Omdat er momenteel nauwelijks routers zijn van dit type is dit echter geen probleem. De phablet ondersteunt de WLAN standaard 802.11 a/b/g/n en bevat ook NFC en Bluetooth 4.0. Onze ontvangsttest liet fatsoenlijke, maar geen uitstekende prestaties zien. Tien meter van de router en door drie muren hebben we tussen driekwart en de helft van de ontvangststerkte gemeten. Wanneer er nog een muur bijkomt zakt deze ontvangst tot onder 50%. Andere smartphones en tablets hebben een betere Wi-Fi ontvangst.

De satellietmodule ondersteunt GPS en het Russische Glonass netwerk. De ontvangst is tamelijk sterk: de positie op de aarde is binnen een aantal seconden vastgesteld tot op een aantal meter nauwkeurig. Indrukwekkend: de GPS module werkt ook binnenshuis, hoewel de precisie hierbij afneemt.

Telefonie

De telefoon app is gelijkwaardig aan die van de Samsung Galaxy S4: de gesprekskwaliteit is ook erg goed. De stem van de beller was duidelijk, helder en goed te verstaan aan onze kant en vice versa. De ontvangstkwaliteit - onze provider is German Telekom - is zelfs iets beter bij de Galaxy Mega: terwijl de Galaxy S4 niet altijd alle strepen liet zien, was dit bij de phablet wel het geval.

Camera's & Multimedia

De camera's passen ook bij een hoge kwaliteit telefoon: de 8 megapixel camera aan de achterkant neemt in daglicht foto's die vergelijkbaar zijn met die van de iPhone 5 en Galaxy S4. Een sterke eigenschap van de Nokia Lumia 920 is het vermogen om bij mindere verlichting goede foto's te maken, maar bij daglicht zijn de foto's van deze camera te helder en heeft de telefoon meer last van trillingen. Hierdoor lijken foto's die gemaakt zijn door de Galaxy Mega scherper dan die van Nokia's topmodel. De Galaxy Mega heeft wel last van erg hoge kleurruis in omstandigheden met weinig licht, maar de LED flitslamp verbetert het beeld wel. Alles bij elkaar is de kwaliteit behoorlijk indrukwekkend, vooral gezien dat de 1,9 megapixel camera aan de voorkant ook in staat is om fatsoenlijke foto's te maken.

Video's kunnen met de geïntegreerde speler afgespeeld worden. Het is ook gemakkelijk om toegang tot andere apparaten in de buurt te verkrijgen en daar video's van te downloaden. Zodra de video's zijn opgeslagen kan het venster van de speler boven het navigatiescherm gepositioneerd worden, zodat andere taken voltooid kunnen worden terwijl de video speelt. Het afspelen van HD video's verliep ook zonder problemen.

Samsung Galaxy Mega (8 megapixel) – plant
Samsung Galaxy Mega (8 megapixel) – plant
Apple iPhone 5 (8 megapixel) – plant
Apple iPhone 5 (8 megapixel) – plant
Google Nexus 4 (8 megapixel) – plant
Google Nexus 4 (8 megapixel) – plant
Nokia Lumia 920 (8.7 megapixel) – plant
Nokia Lumia 920 (8.7 megapixel) – plant
Reference: Sony Alpha 57 (16 megapixel) – plant
Reference: Sony Alpha 57 (16 megapixel) – plant
Samsung Galaxy Mega (8 megapixel) – scene
Samsung Galaxy Mega (8 megapixel) – scene
Apple iPhone 5 (8 megapixel) – scene
Apple iPhone 5 (8 megapixel) – scene
Google Nexus 4 (8 megapixel) – scene
Google Nexus 4 (8 megapixel) – scene
Nokia Lumia 920 (8.7 megapixel) – scene
Nokia Lumia 920 (8.7 megapixel) – scene
Reference: Sony Alpha 57 (16 megapixel) – scene
Reference: Sony Alpha 57 (16 megapixel) – scene
Samsung Galaxy Mega (8 megapixel) – landschap
Samsung Galaxy Mega (8 megapixel) – landschap
Apple iPhone 5 (8 megapixel) – landschap
Apple iPhone 5 (8 megapixel) – landschap
Google Nexus 4 (8 megapixel) – landschap
Google Nexus 4 (8 megapixel) – landschap
Nokia Lumia 920 (8.7 megapixel) – landschap
Nokia Lumia 920 (8.7 megapixel) – landschap
Reference: Sony Alpha 57 (16 megapixel) – landschap
Reference: Sony Alpha 57 (16 megapixel) – landschap

Accessoires

Samsung heeft niet bezuinigd op de accessoires: naast de snelstartgids en de stroomadapter met verwijderbare USB kabel, bevat de doos ook een headset en een 4 GB microSD kaart met adapter.

Ten tijde van het schrijven van dit testrapport bood Samsungs online winkel geen andere accessoires voor de Galaxy Mega. Veel verschillende toevoegingen waren verkrijgbaar voor de Galaxy S4, maar vanwege ontbrekende software en de grotere behuizing kunnen deze accessoires niet gebruikt worden voor de Mega. Het menu biedt wel instellingen voor een universeel USB docking station.

Garantie

In sommige landen heeft de Galaxy Mega, net zoals vele andere Samsung smartphones, een garantietermijn van 24 maanden. Om aanspraak te maken op de garantie moet de telefoon opgestuurd worden of afgeleverd worden bij een geautoriseerd servicecentrum.

Invoerapparaten & Besturing

Een van de vele opties: stemherkenning met S Voice.
Een van de vele opties: stemherkenning met S Voice.

De Galaxy Mega en de Galaxy S4 hebben ook hier een treffende overeenkomst: hoewel de toetsen iets kleiner zijn, zijn de nummertoetsen nu direct beschikbaar. Omdat het beeldscherm zo groot is, is het vrij gemakkelijk om te werken met het virtuele toetsenbord, dat uitvoerig aangepast kan worden. Het is bijvoorbeeld mogelijk om over de toetsen te vegen in plaats van ze aan te tikken. Daarnaast ondersteunt de Galaxy Mega stem- en handschriftherkenning. Alle invoersoftware werkt foutloos. Een klein hoogtepunt: het toetsenbord kan losgemaakt worden en over het scherm worden verplaatst. Consumenten die niet van de bovengenoemde opties gebruik willen maken, kunnen altijd nog kiezen voor het klassieke Android toetsenbord.

Het touchscreen kan tot 10 vingers tegelijkertijd herkennen. De oppervlakte is glad genoeg om over te glijden en ook in de hoeken worden aanrakingen geregistreerd. Een voordeel van het grote beeldscherm: de erg grote iconen.

Andere besturingsopties

De Galaxy Mega bevat bijna alle innovatieve besturingsmethoden van de Galaxy S4, zoals 'simpele modus', die het startscherm vereenvoudigt, oogherkenning, toegankelijkheid, Air-View en veel meer inschakelt. Alleen scrollen met behulp van je ogen is niet mogelijk. Omdat deze functionaliteiten lijken op die van de Galaxy S4, raden we onze lezers aan om het testrapport van Samsungs topmodel te bekijken.

We stellen het op prijs dat Samsung het de gebruiker mogelijk maakt om de telefoon zo veel mogelijk naar eigen inzicht te veranderen, hoewel al deze opties verwarrend kunnen zijn voor nieuwe gebruikers. Samsung biedt ook veel toegankelijkheidsopties voor mensen met een handicap: de flitslamp kan aangaan wanneer een bericht binnenkomt, de gebruiker kan het beeld vergroten, kleuren omkeren en vele andere instellingen aanpassen.

Beeldscherm

Geen Full HD, geen AMOLED beeldscherm - de Galaxy Mega heeft niet alle eigenschappen van de Samsung Galaxy S4 gekopieerd. De resolutie is slechts 1280 x 720 pixels - aanzienlijk minder dan de Full HD resolutie van de S4. Omdat het beeldscherm zo groot is, zou het verschil goed merkbaar zijn. Hoewel alle iconen scherp zijn en de individuele pixels niet met het blote oog zichtbaar zijn, zou een Full HD beeldscherm een betere keuze zijn geweest. De Huawei Ascend Mate heeft een paneel van dezelfde grootte en heeft ook een 720p resolutie.

Het beeldscherm is gebaseerd op LCD technologie, wat in principe mooie beeldschermen kan creëren - zie bijvoorbeeld de HTC One. De gemiddelde helderheid is erg hoog met 443,7 cd/m² - hoewel de meeste hoge kwaliteit smartphones dit overtreffen. De Galaxy S4 heeft niet zo'n hoge waarde door de AMOLED technologie.

438
cd/m²
459
cd/m²
435
cd/m²
438
cd/m²
477
cd/m²
428
cd/m²
429
cd/m²
460
cd/m²
429
cd/m²
Helderheidsverdeling
X-Rite i1Pro 2
Maximum: 477 cd/m² Gemiddelde: 443.7 cd/m²
Helderheidsverdeling: 90 %
Helderheid in Batterij-modus: 477 cd/m²
Contrast: 1060:1 (Zwart: 0.45 cd/m²)
ΔE Color 4.4 | 0.6-29.43 Ø5.7
ΔE Greyscale 3.4 | 0.64-98 Ø5.9
Gamma: 2.23

We hebben een contrast van 1060:1 gemeten - goed, maar ver onder de HTC One, die bijna het dubbele haalde. De zwartwaarde van 0,45 cd/m² is redelijk gemiddeld. Hoewel de AMOLED panelen van Samsung bekend staan om de extreem realistische kleuren, presteert de Galaxy Mega niet slecht en zijn de kleuren verzadigd en levendig.

Net zoals bij de Galaxy S4 kan de gebruiker kiezen uit diverse beeldschermmodi. 'Dynamisch' heeft erg levendige kleuren, 'Standaard' heeft normale verzadiging en contrast, en 'Video' biedt een natuurlijk, zij het niet erg levendig beeld. De Mega heeft ook een automatische modus, die zelf de juiste beeldschermmodus kiest.

De kleurprecisie is - volgens onze test met CaIMAN software en een colorimeter - behoorlijk goed met de tablet in 'Video' modus. Zelfs in 'Dynamisch' blijft de kleurafwijking vergeleken met het sRGB spectrum beperkt. Licht grijs wijkt het meeste af van z'n ideale waarde - ook hier is 'Video' de beste optie. Zelfs wanneer we het veel grotere AdobeRGB kleurenspectrum gebruiken als vergelijkingsmateriaal, blijft de gemiddelde DeltaE van 4.04 voor de meeste kleuren acceptabel.

CalMAN color management, Dynamisch
CalMAN color management, Dynamisch
CalMAN color management, Standaard
CalMAN color management, Standaard
CalMAN color management, Video
CalMAN color management, Video
CalMAN color accuracy, Dynamisch
CalMAN color accuracy, Dynamisch
CalMAN color accuracy, Standaard
CalMAN color accuracy, Standaard
CalMAN color accuracy, Video
CalMAN color accuracy, Video
CalMAN gray levels, Dynamisch
CalMAN gray levels, Dynamisch
CalMAN gray levels, Standaard
CalMAN gray levels, Standaard
CalMAN gray levels, Video
CalMAN gray levels, Video
CalMAN saturation, Dynamisch
CalMAN saturation, Dynamisch
CalMAN saturation, Standaard
CalMAN saturation, Standaard
CalMAN saturation, Video
CalMAN saturation, Video
Buitenshuis gebruik
Buitenshuis gebruik

Door de hoge helderheid kan de Galaxy Mega zelfs op heldere dagen buitenshuis gebruikt worden. Zelfs in direct zonlicht blijft het beeldscherm goed leesbaar - hoewel het vermoeiend is voor de ogen op langere termijn. Binnen moet de helderheid naar beneden aangepast worden - anders kan het beeldscherm verblinden zijn.

Kijkhoeken
Kijkhoeken

De kijkhoeken zijn uitstekend: zelfs bij extreme hoeken blijft het beeldscherm helder en de kleuren verzadigd.

Prestaties

De dual core SoC is van Snapdragon en heeft een kloksnelheid van 1,7 GHz. De Galaxy Mega heeft 1,5 GB RAM. De meeste topmodel smartphones maken gebruik van quad core SoC's en hebben meer RAM. De processor in ons testmodel heeft een hogere kloksnelheid dan de Huawei Ascend Mate.

Wat betreft de prestaties van de CPU, wordt de Huawei Ascend Mate duidelijk verslagen door de Mega. Vergeleken met de concurrentie levert de Galaxy Mega laag-gemiddelde prestaties. We waren echter nog steeds in staat soepel de telefoon te gebruiken terwijl er twee applicaties in andere vensters actief waren.

Geekbench 2 - 32 Bit - Total Score (sorteer op waarde)
Samsung Galaxy Mega 6.3 I9200
1907 Points ∼4%
Apple iPhone 5
1648 Points ∼4% -14%
Samsung Galaxy S4 GT-I9505
3216 Points ∼7% +69%
HTC One
2332 Points ∼5% +22%
Sony Xperia Z
1918 Points ∼4% +1%
Sony Xperia ZL
2036 Points ∼5% +7%
LG Optimus G E975
1831 Points ∼4% -4%
Google Nexus 4
2054 Points ∼5% +8%
Huawei Ascend Mate
1557 Points ∼4% -18%
Asus Padfone 2
2132 Points ∼5% +12%
PassMark PerformanceTest Mobile V1 - System (sorteer op waarde)
Samsung Galaxy Mega 6.3 I9200
2589 Points ∼8%
Apple iPhone 5
3490 Points ∼10% +35%
Samsung Galaxy S4 GT-I9505
3430 Points ∼10% +32%
Google Nexus 4
2638 Points ∼8% +2%
Huawei Ascend Mate
2239 Points ∼7% -14%
Linpack Android / IOS
Multi Thread (sorteer op waarde)
Samsung Galaxy Mega 6.3 I9200
298.525 MFLOPS ∼10%
Apple iPhone 5
574.95 MFLOPS ∼19% +93%
Samsung Galaxy S4 GT-I9505
617.879 MFLOPS ∼21% +107%
HTC One
733.333 MFLOPS ∼25% +146%
Sony Xperia Z
569.82 MFLOPS ∼19% +91%
Sony Xperia ZL
587.689 MFLOPS ∼20% +97%
LG Optimus G E975
540.598 MFLOPS ∼18% +81%
Google Nexus 4
221.638 MFLOPS ∼7% -26%
Huawei Ascend Mate
117.211 MFLOPS ∼4% -61%
Asus Padfone 2
554.825 MFLOPS ∼19% +86%
Single Thread (sorteer op waarde)
Samsung Galaxy Mega 6.3 I9200
171.088 MFLOPS ∼17%
Apple iPhone 5
365.18 MFLOPS ∼36% +113%
Samsung Galaxy S4 GT-I9505
304.848 MFLOPS ∼30% +78%
HTC One
308.211 MFLOPS ∼30% +80%
Sony Xperia Z
210.109 MFLOPS ∼21% +23%
Sony Xperia ZL
227.808 MFLOPS ∼22% +33%
LG Optimus G E975
232.225 MFLOPS ∼23% +36%
Google Nexus 4
76.841 MFLOPS ∼8% -55%
Huawei Ascend Mate
46.73 MFLOPS ∼5% -73%
Asus Padfone 2
217.749 MFLOPS ∼21% +27%
AnTuTu v3 - Total Score (sorteer op waarde)
Samsung Galaxy Mega 6.3 I9200
13392 Points ∼37%
Samsung Galaxy S4 GT-I9505
23181 Points ∼65% +73%
HTC One
23500 Points ∼66% +75%
Sony Xperia Z
14244 Points ∼40% +6%
Sony Xperia ZL
19942 Points ∼56% +49%
LG Optimus G E975
17554 Points ∼49% +31%
Google Nexus 4
17555 Points ∼49% +31%
Huawei Ascend Mate
14746 Points ∼41% +10%
Smartbench 2012 - Productivity Index (sorteer op waarde)
Samsung Galaxy Mega 6.3 I9200
4922 points ∼26%
Samsung Galaxy S4 GT-I9505
7353 points ∼39% +49%
HTC One
6850 points ∼36% +39%
Sony Xperia Z
4831 points ∼26% -2%
Sony Xperia ZL
5031 points ∼27% +2%
LG Optimus G E975
4951 points ∼26% +1%
Google Nexus 4
3178 points ∼17% -35%
Huawei Ascend Mate
4850 points ∼26% -1%
Asus Padfone 2
5239 points ∼28% +6%
Quadrant Standard Edition 2.0 - --- (sorteer op waarde)
Samsung Galaxy Mega 6.3 I9200
6958 points ∼16%
Samsung Galaxy S4 GT-I9505
12566 points ∼29% +81%
HTC One
12049 points ∼28% +73%
Sony Xperia Z
7964 points ∼18% +14%
Sony Xperia ZL
7821 points ∼18% +12%
Google Nexus 4
4552 points ∼11% -35%
Huawei Ascend Mate
4404 points ∼10% -37%
Asus Padfone 2
7402 points ∼17% +6%

Legende

 
Samsung Galaxy Mega 6.3 I9200 Qualcomm Snapdragon 400 8930AB, Qualcomm Adreno 305, 8 GB SSD
 
Nokia Lumia 920 Qualcomm Snapdragon S4 Plus MSM8960, Qualcomm Adreno 225, 32 GB SSD
 
Apple iPhone 5 Apple A6, PowerVR SGX543MP3, 32 GB SSD
 
Samsung Galaxy S4 GT-I9505 Qualcomm Snapdragon 600 APQ8064T, Qualcomm Adreno 320, 16 GB iNAND Flash
 
HTC One Qualcomm Snapdragon 600 APQ8064T, Qualcomm Adreno 320, 32 GB SSD
 
Sony Xperia Z Qualcomm Snapdragon S4 Pro APQ8064A, Qualcomm Adreno 320, 16 GB SSD
 
Sony Xperia ZL Qualcomm Snapdragon S4 Pro APQ8064A, Qualcomm Adreno 320, 16 GB SSD
 
LG Optimus G E975 Qualcomm Snapdragon S4 Pro APQ8064A, Qualcomm Adreno 320, 32 GB SSD
 
Google Nexus 4 Qualcomm Snapdragon S4 Pro APQ8064A, Qualcomm Adreno 320, 16 GB SSD
 
Huawei Ascend Mate HiSilicon k3v2 Hi3620, Vivante GC4000, 8 GB SSD
 
Asus Padfone 2 Qualcomm Snapdragon S4 Pro APQ8064A, Qualcomm Adreno 320, 32 GB SSD

De Qualcomm Adreno 305 GPU kan de synthetische 3D benchmark tests niet bepaald bijhouden. Alleen de Huawei Ascend Mate is langzamer - maar huidige topmodellen en de Asus PadFone 2 zijn duidelijk sneller dan de Galaxy Mega.

GFXBench (DX / GLBenchmark) 2.7
1920x1080 T-Rex HD Offscreen C24Z16 (sorteer op waarde)
Samsung Galaxy Mega 6.3 I9200
6.2 fps ∼0%
Nokia Lumia 920
3.6 fps ∼0% -42%
Apple iPhone 5
6.7 fps ∼0% +8%
Samsung Galaxy S4 GT-I9505
15 fps ∼0% +142%
Sony Xperia Z
13 fps ∼0% +110%
Sony Xperia ZL
13 fps ∼0% +110%
LG Optimus G E975
9.3 fps ∼0% +50%
Google Nexus 4
13 fps ∼0% +110%
Huawei Ascend Mate
22 fps ∼0% +255%
T-Rex HD Onscreen C24Z16 (sorteer op waarde)
Samsung Galaxy Mega 6.3 I9200
10 fps ∼0%
Nokia Lumia 920
6.3 fps ∼0% -37%
Apple iPhone 5
13.6 fps ∼0% +36%
Samsung Galaxy S4 GT-I9505
15 fps ∼0% +50%
Sony Xperia Z
14 fps ∼0% +40%
Sony Xperia ZL
13 fps ∼0% +30%
LG Optimus G E975
17 fps ∼1% +70%
Google Nexus 4
20 fps ∼1% +100%
Huawei Ascend Mate
35 fps ∼1% +250%
Epic Citadel
High Quality (sorteer op waarde)
Samsung Galaxy Mega 6.3 I9200
55.8 fps ∼92%
Samsung Galaxy S4 GT-I9505
58.7 fps ∼96% +5%
HTC One
57.1 fps ∼94% +2%
Sony Xperia Z
51.1 fps ∼84% -8%
Sony Xperia ZL
54.8 fps ∼90% -2%
Google Nexus 4
54.3 fps ∼89% -3%
Huawei Ascend Mate
38.6 fps ∼63% -31%
High Performance (sorteer op waarde)
Samsung Galaxy Mega 6.3 I9200
56.7 fps ∼93%
Samsung Galaxy S4 GT-I9505
59 fps ∼97% +4%
HTC One
57.5 fps ∼95% +1%
Sony Xperia Z
57.1 fps ∼94% +1%
Sony Xperia ZL
56.5 fps ∼93% 0%
LG Optimus G E975
57.3 fps ∼94% +1%
Google Nexus 4
54.9 fps ∼90% -3%
Huawei Ascend Mate
40.5 fps ∼67% -29%
3DMark - 1280x720 Ice Storm Standard Score (sorteer op waarde)
Samsung Galaxy Mega 6.3 I9200
5284 Points ∼0%
Apple iPhone 5
5721 Points ∼1% +8%
Samsung Galaxy S4 GT-I9505
11344 Points ∼1% +115%
HTC One
10752 Points ∼1% +103%
Sony Xperia ZL
8971 Points ∼1% +70%
LG Optimus G E975
10233 Points ∼1% +94%
Google Nexus 4
11396 Points ∼1% +116%
Huawei Ascend Mate
4232 Points ∼0% -20%
AnTuTu 3DRating
1024x2048 Off-screen (sorteer op waarde)
Samsung Galaxy Mega 6.3 I9200
2156 Points ∼75%
Apple iPhone 5
1373 Points ∼48% -36%
Samsung Galaxy S4 GT-I9505
2037 Points ∼71% -6%
HTC One
2377 Points ∼83% +10%
Sony Xperia Z
1856 Points ∼64% -14%
Sony Xperia ZL
2132 Points ∼74% -1%
LG Optimus G E975
1809 Points ∼63% -16%
Google Nexus 4
1702 Points ∼59% -21%
Huawei Ascend Mate
1758 Points ∼61% -18%
--- (sorteer op waarde)
Samsung Galaxy Mega 6.3 I9200
3768 Points ∼33%
Apple iPhone 5
11353 Points ∼100% +201%
Samsung Galaxy S4 GT-I9505
5243 Points ∼46% +39%
HTC One
5459 Points ∼48% +45%
Sony Xperia Z
4151 Points ∼37% +10%
Sony Xperia ZL
5218 Points ∼46% +38%
LG Optimus G E975
5532 Points ∼49% +47%
Google Nexus 4
5731 Points ∼50% +52%
Huawei Ascend Mate
4611 Points ∼41% +22%
Basemark ES 2.0 - Taiji Free (sorteer op waarde)
Samsung Galaxy Mega 6.3 I9200
30.39 fps ∼50%
Samsung Galaxy S4 GT-I9505
47.24 fps ∼78% +55%
HTC One
41.08 fps ∼68% +35%
Sony Xperia Z
38.14 fps ∼63% +26%
Sony Xperia ZL
38.23 fps ∼63% +26%
LG Optimus G E975
45.7 fps ∼75% +50%
Google Nexus 4
53.54 fps ∼88% +76%
Huawei Ascend Mate
30.26 fps ∼50% 0%
Asus Padfone 2
58.64 fps ∼97% +93%
Basemark X 1.0
Off-Screen (sorteer op waarde)
Samsung Galaxy Mega 6.3 I9200
3.01 fps ∼14%
Apple iPhone 5
7.562 fps ∼36% +151%
Samsung Galaxy S4 GT-I9505
8.015 fps ∼38% +166%
Sony Xperia ZL
6.4 fps ∼30% +113%
Google Nexus 4
6.8 fps ∼32% +126%
Huawei Ascend Mate
2.633 fps ∼12% -13%
On-Screen (sorteer op waarde)
Samsung Galaxy Mega 6.3 I9200
6.879 fps ∼21%
Apple iPhone 5
18.077 fps ∼55% +163%
Samsung Galaxy S4 GT-I9505
8.608 fps ∼26% +25%
Sony Xperia ZL
7.5 fps ∼23% +9%
Google Nexus 4
15.7 fps ∼48% +128%
Huawei Ascend Mate
5.738 fps ∼18% -17%

Je zou kunnen denken dat door de slechts matige prestaties de snelheid van browsen benadeeld zou zijn, maar het tegenovergestelde is het geval: de Galaxy Mega is zelfs sneller dan de Samsung Galaxy S4 - hoewel het niet veel scheelt. Webpagina's openen snel en browsen op het internet verloopt soepel.

Peacekeeper - --- (sorteer op waarde)
Samsung Galaxy Mega 6.3 I9200
608 Points ∼10%
Apple iPhone 5
863 Points ∼14% +42%
Samsung Galaxy S4 GT-I9505
555 Points ∼9% -9%
HTC One
683 Points ∼11% +12%
Sony Xperia Z
388 Points ∼6% -36%
Sony Xperia ZL
386 Points ∼6% -37%
LG Optimus G E975
545 Points ∼9% -10%
Google Nexus 4
236 Points ∼4% -61%
Huawei Ascend Mate
495 Points ∼8% -19%
Sunspider - 1.0 Total Score (sorteer op waarde)
Samsung Galaxy Mega 6.3 I9200
1090 ms * ∼12%
Nokia Lumia 920
891 ms * ∼10% +18%
Apple iPhone 5
714 ms * ∼8% +34%
Samsung Galaxy S4 GT-I9505
1168.2 ms * ∼13% -7%
Google Nexus 4
1580.6 ms * ∼17% -45%
Huawei Ascend Mate
1610.3 ms * ∼18% -48%
Vellamo Mobile Benchmark 2.0
HTML5 (sorteer op waarde)
Samsung Galaxy Mega 6.3 I9200
1990 Points ∼64%
Samsung Galaxy S4 GT-I9505
2105 Points ∼68% +6%
HTC One
2375 Points ∼76% +19%
Sony Xperia Z
2186 Points ∼70% +10%
Sony Xperia ZL
2194 Points ∼71% +10%
LG Optimus G E975
1756 Points ∼56% -12%
Google Nexus 4
1339 Points ∼43% -33%
Huawei Ascend Mate
1646 Points ∼53% -17%
Asus Padfone 2
2016 Points ∼65% +1%
Metal (sorteer op waarde)
Samsung Galaxy Mega 6.3 I9200
680 Points ∼38%
Samsung Galaxy S4 GT-I9505
835 Points ∼47% +23%
HTC One
788 Points ∼44% +16%
Sony Xperia Z
632 Points ∼35% -7%
Sony Xperia ZL
627 Points ∼35% -8%
LG Optimus G E975
589 Points ∼33% -13%
Google Nexus 4
625 Points ∼35% -8%
Huawei Ascend Mate
463 Points ∼26% -32%
Asus Padfone 2
616 Points ∼34% -9%
Google V8 Ver. 7 - Google V8 Ver. 7 Score (sorteer op waarde)
Samsung Galaxy Mega 6.3 I9200
2304 Points ∼12%
Nokia Lumia 920
785 Points ∼4% -66%
Apple iPhone 5
1457 Points ∼7% -37%
Samsung Galaxy S4 GT-I9505
2222 Points ∼11% -4%
HTC One
1899 Points ∼10% -18%
Sony Xperia Z
1279 Points ∼7% -44%
Sony Xperia ZL
1271 Points ∼6% -45%
LG Optimus G E975
1479 Points ∼8% -36%
Google Nexus 4
1381 Points ∼7% -40%
Huawei Ascend Mate
1502 Points ∼8% -35%
Asus Padfone 2
1473 Points ∼8% -36%
Octane V1 - Total Score (sorteer op waarde)
Samsung Galaxy Mega 6.3 I9200
2169 Points ∼5%
Apple iPhone 5
1663 Points ∼4% -23%
Samsung Galaxy S4 GT-I9505
2290 Points ∼6% +6%
HTC One
1986 Points ∼5% -8%
Sony Xperia Z
1214 Points ∼3% -44%
Sony Xperia ZL
1182 Points ∼3% -46%
LG Optimus G E975
1163 Points ∼3% -46%
Google Nexus 4
1248 Points ∼3% -42%
Huawei Ascend Mate
1373 Points ∼3% -37%
Mozilla Kraken 1.0 - Total Score (sorteer op waarde)
Samsung Galaxy Mega 6.3 I9200
13330.3 ms * ∼8%
Apple iPhone 5
20380.2 ms * ∼12% -53%
Samsung Galaxy S4 GT-I9505
13779.3 ms * ∼8% -3%
HTC One
13058.6 ms * ∼8% +2%
Sony Xperia Z
21140.9 ms * ∼12% -59%
Sony Xperia ZL
22540.3 ms * ∼13% -69%
LG Optimus G E975
23662.7 ms * ∼14% -78%
Google Nexus 4
21389 ms * ∼12% -60%
Huawei Ascend Mate
24703.6 ms * ∼14% -85%

* ... kleiner is beter

Het blijkt dat Samsung niet alleen heeft bezuinigd op de capaciteit van de interne opslagcapaciteit, maar ook op de prestaties: de 8 GB module is verre van snel. Leessnelheden zijn nog steeds acceptabel, maar concurrerende smartphones schrijven data tot drie keer sneller weg dan de Mega.

AndroBench 3-5
Random Write 4KB (sorteer op waarde)
Samsung Galaxy Mega 6.3 I9200
0.38 MB/s ∼0%
Samsung Galaxy S4 GT-I9505
1.13 MB/s ∼0% +197%
HTC One
1.19 MB/s ∼0% +213%
Sony Xperia Z
1.15 MB/s ∼0% +203%
Sony Xperia ZL
1.12 MB/s ∼0% +195%
LG Optimus G E975
1.06 MB/s ∼0% +179%
Google Nexus 4
1.07 MB/s ∼0% +182%
Huawei Ascend Mate
0.5 MB/s ∼0% +32%
Asus Padfone 2
0.25 MB/s ∼0% -34%
Random Read 4KB (sorteer op waarde)
Samsung Galaxy Mega 6.3 I9200
9.3 MB/s ∼3%
Samsung Galaxy S4 GT-I9505
12.28 MB/s ∼3% +32%
HTC One
11.83 MB/s ∼3% +27%
Sony Xperia Z
12.84 MB/s ∼3% +38%
Sony Xperia ZL
11.65 MB/s ∼3% +25%
LG Optimus G E975
11.64 MB/s ∼3% +25%
Google Nexus 4
12.14 MB/s ∼3% +31%
Huawei Ascend Mate
6.75 MB/s ∼2% -27%
Asus Padfone 2
10.67 MB/s ∼3% +15%
Sequential Write 256KB (sorteer op waarde)
Samsung Galaxy Mega 6.3 I9200
7.48 MB/s ∼1%
Samsung Galaxy S4 GT-I9505
13.11 MB/s ∼1% +75%
HTC One
16.37 MB/s ∼1% +119%
Sony Xperia Z
14.49 MB/s ∼1% +94%
Sony Xperia ZL
13.55 MB/s ∼1% +81%
LG Optimus G E975
13.88 MB/s ∼1% +86%
Google Nexus 4
13.97 MB/s ∼1% +87%
Huawei Ascend Mate
7.43 MB/s ∼1% -1%
Asus Padfone 2
7.72 MB/s ∼1% +3%
Sequential Read 256KB (sorteer op waarde)
Samsung Galaxy Mega 6.3 I9200
49.79 MB/s ∼2%
Samsung Galaxy S4 GT-I9505
75.1 MB/s ∼4% +51%
HTC One
58.75 MB/s ∼3% +18%
Sony Xperia Z
48.79 MB/s ∼2% -2%
Sony Xperia ZL
48.71 MB/s ∼2% -2%
LG Optimus G E975
60.08 MB/s ∼3% +21%
Google Nexus 4
49.7 MB/s ∼2% 0%
Huawei Ascend Mate
35.25 MB/s ∼2% -29%
Asus Padfone 2
43.45 MB/s ∼2% -13%

Gaming Prestaties

Het spelen van games is door het grote beeldscherm erg leuk. Zowel het touchscreen als de bewegingssensor maken precieze besturing in spellen mogelijk. De prestaties voldoen om de meeste games vloeiend te spelen - tenminste, in ieder geval de minder veeleisende spellen zoals Angry Bird: Star Wars of actiespellen zoals Zombiewood. Veeleisende 3D games zoals Iron Man 3 kunnen net niet soepel gespeeld worden. Hoewel dit geen grote invloed heeft, kan het de invoer een fractie van een seconde vertragen. De benchmarks geven aan dat de Galaxy Mega ver achter de concurrerende smartphones ligt wat betreft prestaties, maar in feite zullen slechts een aantal spellen te zwaar zijn voor de phablet.

De algemene gaming prestaties liggen achter die van hoge kwaliteit smartphones. De phablets Huawei Ascend Mate en Asus PadFone 2 zitten op ongeveer hetzelfde niveau. Navigeren gaat soepel, internet werkt snel en de meeste spellen kunnen zonder problemen gespeeld worden. Alleen gebruikers die absoluut hoge prestaties nodig hebben, moeten op zoek gaan naar een alternatief.

Angry Birds: Star Wars geeft geen problemen ...
Angry Birds: Star Wars geeft geen problemen ...
... maar hoewel veeleisende 3D games speelbaar zijn, lopen ze niet altijd vloeiend.
... maar hoewel veeleisende 3D games speelbaar zijn, lopen ze niet altijd vloeiend.

Emissies

Temperatuur

De Samsung Galaxy Mega doet het hier beter dan de Huawei Ascend Mate, die behoorlijk warm kan worden. De Galaxy Mega wordt ook warm onder belasting, maar we hebben een maximum gemeten van 39,9°C. Dit is merkbaar warm, maar geeft geen reden tot zorg. Zonder belasting bleef de phablet hangen op 33,9°C.

Max. Belasting
 37.6 °C32.9 °C30 °C 
 39.9 °C33.4 °C29.6 °C 
 37.5 °C33.2 °C29.4 °C 
Maximum: 39.9 °C
Gemiddelde: 33.7 °C
29.1 °C32.6 °C37.8 °C
29.1 °C33.2 °C38 °C
29.3 °C33.1 °C39.4 °C
Maximum: 39.4 °C
Gemiddelde: 33.5 °C
Stroomadapter (max.)  40.3 °C | Kamertemperatuur 23 °C | Voltcraft IR-350
(±) The average temperature for the upper side under maximal load is 33.7 °C / 93 F, compared to the average of 32.9 °C / 91 F for the devices in the class Smartphone.
(+) The maximum temperature on the upper side is 39.9 °C / 104 F, compared to the average of 35.2 °C / 95 F, ranging from 22.4 to 51.7 °C for the class Smartphone.
(+) The bottom heats up to a maximum of 39.4 °C / 103 F, compared to the average of 33.8 °C / 93 F
(+) In idle usage, the average temperature for the upper side is 30.6 °C / 87 F, compared to the device average of 32.9 °C / 91 F.

Luidsprekers

'Luid en duidelijk' - dit is hoe we het geluid zouden beschrijven. De enkele luidspreker zit echter wel aan de achterkant - de HTC One heeft stereo luidsprekers aan de voorkant. Positief: het geluid wordt niet vervormd wanneer er een vinger voor de luidspreker wordt gehouden of wanneer de telefoon op een tafel ligt.

Over het algemeen is de geluidskwaliteit goed - er zijn zelfs wat lage tonen aanwezig. Het maximale volume is luid genoeg voor een middelgrote ruimte. Muziekfanaten moeten geen wonderen verwachten: fatsoenlijke externe luidsprekers of koptelefoons zijn nog steeds veel beter.

Energiebeheer

Energieverbruik

Gezien de grootte van het beeldscherm is de Galaxy Mega niet hongerig naar energie: de Sony Xperia Z en ZL verbruiken soms maar liefst twee keer zo veel - en ze zijn allebei een heel stuk kleiner.

We stellen ook het lage minimale energieverbruik op prijs. Zonder belasting zit het energieverbruik op 1,4 Watt. Onder maximale belasting wordt dit hoogstens 4,9 Watt. Alles bij elkaar kunnen we concluderen dat het energieverbruik goed onder controle is, wat een positieve invloed heeft op de batterijlevensduur.

Stroomgebruik
Uit / Standbydarklight 0.01 / 0.1 Watt
Inactiefdarkmidlight 0.6 / 1.4 / 1.8 Watt
Belasting midlight 4.3 / 4.9 Watt
 color bar
Key: min: dark, med: mid, max: light        Voltcraft VC 940

Batterijlevensduur

Hoewel de batterij niet de lange batterijlevensduur van de Huawei Ascend Mate kan evenaren, verbruikt de Galaxy Mega over de hele linie minder energie - 12,16 Wh zou dus meer dan genoeg moeten zijn.

4 uur en 48 minuten onder volledige belasting is dan ook erg goed - geen enkel ander apparaat in onze vergelijkingen komt in de buurt. Tijdens de realistische WLAN test hield de Galaxy Mega het 8 uur en 43 minuten vol, wat een behoorlijke prestatie is.

Over het algemeen is de batterijlevensduur behoorlijk indrukwekkend - het is verassend hoe efficiënt deze phablet is ondanks z'n grote beeldscherm.

Batterijduur
Inactief (zonder WLAN, minimale helderheid)
16h 39min
Surfen met WLAN
8h 43min
Belast (maximale helderheid)
4h 48min

Samenvatting

Hoewel phablets nog tamelijk onbekend zijn, hebben we al snel ontdekt dat de Samsung Galaxy Mega een goede metgezel is voor dagelijkse taken. De twijfels die we vooraf hadden zijn weggenomen: 'past niet in een broekzak' - doet hij wel. 'Met zo'n groot beeldscherm houdt de batterij het niet lang vol' - de Mega verbruikt minder energie dan de kleinere concurrenten. Op veel manieren lijkt de phablet op de hoge kwaliteit Galaxy S4 en bevat een indrukwekkend arsenaal aan verbindingsmogelijkheden. We waren te spreken over het grote en heldere beeldscherm met z'n indrukwekkende kijkhoeken - hoewel Samsung geen gebruik heeft gemaakt van AMOLED technologie.

De Koreaanse fabrikant was duidelijk niet van plan om hun eigen topmodel van de troon te stoten: gezien de grootte van het beeldscherm stelt de resolutie enigszins teleur. De kunststof behuizing is niet zo stevig als die van de Galaxy S4 en noch de dual core CPU als de GPU komen in de buurt van hoge kwaliteit smartphones.

Consumenten die op zoek zijn naar een echt grote smartphone zouden de Galaxy Mega zeker moeten overwegen, die momenteel een adviesprijs heeft van 500. Sommige compromissen waren natuurlijk nodig, maar Samsung blijkt in staat te zijn een grote, goed ontworpen smartphone te ontwerpen.

Een waarschuwing als afsluiting: na de Samsung Galaxy Mega een tijd gebruikt te hebben, lijken alle 'normale' smartphones opeens een stuk kleiner.

Getest: Samsung Galaxy Mega
Getest: Samsung Galaxy Mega
Review model courtesy of ... GetGoods
Getest: Samsung Galaxy Mega, mede mogelijk gemaakt door:
Getest: Samsung Galaxy Mega, mede mogelijk gemaakt door:

Specificaties

Samsung Galaxy Mega 6.3 I9200 (Galaxy Mega Serie)
Processor
Qualcomm Snapdragon 400 8930AB 2 x 1.7 GHz, ARMv7
Grafische kaart
Qualcomm Adreno 305
Geheugen
1536 MB 
Beeldscherm
6.30 inch 16:9, 1280 x 720 pixel, Touchscreen met AirView ondersteuning, LCD, glimmend: ja
Opslag
8 GB SSD, 8 GB 
, 4.5 GB beschikbaar
Verbindingen
1 USB 2.0, Audio Verbindingen: Audio combinatiepoort, Card Reader: MicroSD poort tot 64 GByte, Sensoren: Versnellingsmeter, gyroscoop, magneetsensor, omgevingslichtsensor, nabijheidssensor, automatische rotatie, rotatie vector, zwaartekrachtsensor, lineaire versnellingsmeter, positiesensor
Netwerkmogelijkheden
802.11a/b/g/n (a/b/g/n = Wi-Fi 4), Bluetooth Bluetooth 4.0, GSM: 850/900/1.800/1.900 MHz, UMTS: 850/900/1.900/2.100 MHz, LTE: 800/850/900/1.800/2.100/2.600 MHz
Afmetingen
hoogte x breedte x diepte (in mm): 8 x 167.6 x 88
Batterij
12 Wh Lithium-Ion, 3200 mAh
Besturingssysteem
Android 4.2
Camera
Webcam: Rückkamera: 8 Megapixel (3.264 x 2.448 Pixel), Frontkamera: 1,9 Megapixel (1.392 x 1.392 Pixel)
Bijkomende functionaliteiten
Luidsprekers: Luidspreker aan de achterkant, Toetsenbord: Virtueel toetsenbord, Headset, 4 GB opslagkaart, S Voice, S Memo, S Planner, S Translator, WatchON, Samsung Link, Story Album, Trip Advisor, 24 Maanden Garantie
Gewicht
199 g, Voeding: 49 g
Prijs
599 Euro

 

De Samsung Galaxy Mega is een phablet met een extreem groot 6,3 inch beeldscherm.
De Samsung Galaxy Mega is een phablet met een extreem groot 6,3 inch beeldscherm.
Smartphones met 4,7 inch beeldschermen lijken opeens klein.
Smartphones met 4,7 inch beeldschermen lijken opeens klein.
De nieuwe phablet lijkt veel op de Galaxy S4 - wat betreft de behuizing.
De nieuwe phablet lijkt veel op de Galaxy S4 - wat betreft de behuizing.
Het reflecterende ontwerp is een kwestie van smaak.
Het reflecterende ontwerp is een kwestie van smaak.
De bouwkwaliteit is goed, maar de stevigheid was niet voldoende.
De bouwkwaliteit is goed, maar de stevigheid was niet voldoende.
Het paneel aan de achterkant kan eenvoudig verwijderd worden.
Het paneel aan de achterkant kan eenvoudig verwijderd worden.
Aan de achterkant zit een fatsoenlijke luidspreker.
Aan de achterkant zit een fatsoenlijke luidspreker.
Door het lage energieverbruik is de batterijlevensduur erg goed.
Door het lage energieverbruik is de batterijlevensduur erg goed.
De camera aan de achterkant heeft een goede 8 megapixels.
De camera aan de achterkant heeft een goede 8 megapixels.
De micro-SIM en microSD kaartslots.
De micro-SIM en microSD kaartslots.
Een microSD kaart en adapter worden meegeleverd.
Een microSD kaart en adapter worden meegeleverd.
Andere accessoires: stroomadapter, snelstartgids en de oortelefoons.
Andere accessoires: stroomadapter, snelstartgids en de oortelefoons.
De stroomadapter hoeft niet vaak gebruikt te worden dankzij het lage energieverbruik.
De stroomadapter hoeft niet vaak gebruikt te worden dankzij het lage energieverbruik.
De desktop doet ons denken aan de Samsung Galaxy S4.
De desktop doet ons denken aan de Samsung Galaxy S4.
Samsung heeft vooraf veel software geïnstalleerd.
Samsung heeft vooraf veel software geïnstalleerd.
Een voorbeeld: Flipboard.
Een voorbeeld: Flipboard.
Het startscherm kan geconfigureerd worden.
Het startscherm kan geconfigureerd worden.
Goede eigenschap: Touchwiz maakt het mogelijk twee applicaties tegelijkertijd te gebruiken.
Goede eigenschap: Touchwiz maakt het mogelijk twee applicaties tegelijkertijd te gebruiken.
Hier kijken we een video en browsen we ook onze website.
Hier kijken we een video en browsen we ook onze website.
Over video's gesproken: een klik op de knop aan de rechter onderkant...
Over video's gesproken: een klik op de knop aan de rechter onderkant...
... maakt het de gebruiker mogelijk de video overal op het beeldscherm te plaatsen - en de smartphone kan voor andere taken gebruikt worden.
... maakt het de gebruiker mogelijk de video overal op het beeldscherm te plaatsen - en de smartphone kan voor andere taken gebruikt worden.
Hoewel de 3DMark scores goed zijn: de prestaties zijn duidelijk niet uitstekend.
Hoewel de 3DMark scores goed zijn: de prestaties zijn duidelijk niet uitstekend.
Functionaliteit van de telefoon is belangrijk - en de besturing is erg gemakkelijk.
Functionaliteit van de telefoon is belangrijk - en de besturing is erg gemakkelijk.
De beeldschermmodus kan aangepast worden:
De beeldschermmodus kan aangepast worden:
Useful: in case of an emergency, Safety Assistance can document the location via a photo and call emergency contacts.
Useful: in case of an emergency, Safety Assistance can document the location via a photo and call emergency contacts.
Het menu heeft vier categorieën, die de bruikbaarheid verbeteren.
Het menu heeft vier categorieën, die de bruikbaarheid verbeteren.
Widgets kunnen op het startscherm geplaatst worden.
Widgets kunnen op het startscherm geplaatst worden.
Andere widgets kunnen gevonden worden door links of rechts te vegen.
Andere widgets kunnen gevonden worden door links of rechts te vegen.
S Planner is een duidelijke en makkelijk te gebruiken kalender.
S Planner is een duidelijke en makkelijk te gebruiken kalender.
Handig: toegankelijkheidsopties voor mensen met een handicap.
Handig: toegankelijkheidsopties voor mensen met een handicap.
Over het algemeen goed ontworpen phablet van Samsung.
Over het algemeen goed ontworpen phablet van Samsung.
Alleen mensen die op zoek zijn naar hoge prestaties moeten verder zoeken.
Alleen mensen die op zoek zijn naar hoge prestaties moeten verder zoeken.
Met een adviesprijs van €500, is de Galaxy Mega een goede deal.
Met een adviesprijs van €500, is de Galaxy Mega een goede deal.

Gelijksoortige apparaten

Vergelijkbare notebooks van een andere fabrikant

Laptops met dezelfde grafische kaart

Kort testrapport HTC Desire 10 Lifestyle Smartphone
Adreno 305, Snapdragon 400 MSM8928, 5.50", 0.155 kg
Kort testrapport Motorola Moto G 2nd Gen Smartphone
Adreno 305, Snapdragon 400 MSM8226, 5.00", 0.15 kg
Kort testrapport Microsoft Lumia 640 Smartphone
Adreno 305, Snapdragon 400 MSM8226, 5.00", 0.145 kg
Kort testrapport Asus ZenWatch (Wi500Q) Smartwatch
Adreno 305, Snapdragon 400 APQ8026, 1.63", 0.07 kg
Kort testrapport Sharp Aquos Crystal Smartphone
Adreno 305, Snapdragon 400 MSM8926, 5.00", 0.141 kg
Kort testrapport Nokia Lumia 830 Smartphone
Adreno 305, Snapdragon 400 MSM8926, 5.00", 0.15 kg

Links

  • Informatie van de fabrikant

Prijsvergelijking

Pro

+Erg groot en helder beeldscherm
+Brede kijkhoeken
+Vele manieren om te bedienen
+Voldoende draadloze verbindingsmogelijkheden
+Voldoende extra software aanwezig
+Vele accessoires
+Behuizing wordt niet heet
+Erg goede batterijlevensduur
 

Contra

-Niet veel optionele accessoires
-Besturing kan verwarrend zijn
-Systeem- en 3Dprestaties zijn gemiddeld
-Relatief gezien lage resolutie
-Behuizing is niet heel stevig

In het kort

Wat we goed vonden

Het erg heldere beeldscherm en de uitgebreide mogelijkheden.

Wat we graag zouden zien

Een hoger resolutie beeldscherm zou deze phablet zeker verbeteren.

Wat ons verrast heeft

Hoe veel functies Samsung heeft overgenomen van de Galaxy S4.

De concurrentie

Samsung Galaxy S4, Huawei Ascend Mate, Asus PadFone 2, HTC One, LG Optimus G, Sony Xperia Z, Sony Xperia ZL, Nokia Lumia 920, Samsung Ativ S, Google Nexus 4, Samsung Galaxy Note 8.0.

Rating

Samsung Galaxy Mega 6.3 I9200 - 05-08-2013 v3(old)
Florian Wimmer

Behuizing
82%
Toetsenbord
63%
Aanwijsapparaat
94%
Aansluitmogelijkheden
42%
Gewicht
100%
Batterij
97%
Beeldscherm
87%
Gaming-performance
35%
Applicatie-performance
50%
Temperatuur
84%
Luidheid
100%
Extra punten
83%
Gemiddelde
76%
88%
Smartphone - Gewogen Gemiddelde
Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Archief van onze testrapporten > Testrapport Samsung Galaxy Mega 6.3 I9200 Smartphone
Florian Wimmer, 2013-08-27 (Update: 2018-05-15)
Bernhard Pechlaner
Editor of the original article: Bernhard Pechlaner - Review Editor