Notebookcheck

Testrapport LG Optimus G E975 Smartphone

Vertrouwd toestel. Meer dan vier maanden na de launch van de Google Nexus 4 is LG's eigen tegenhanger eindelijk beschikbaar. De specificaties zijn bijna identiek, maar de Optimus is wel een stuk duurder. In dit testrapport lees je of het Zuid-Koreaanse vlaggenschip onze tests doorstaat en vergelijken we hem met andere high-end toestellen.
Daniel Schuster, Tanja Hinum (vertaald door Luc Peters), 🇺🇸 🇩🇪 ...

Het originele Duitse testrapport vind je hier.

Het nieuwe vlaggenschip van LG heeft ons kort na de officiële launch bereikt. De technische specificaties van het toestel zijn zeer zeker indrukwekkend, maar er is al betere hardware op de markt - meer daarover later. LG's E975 Optimus G is uitgerust met een Snapdragon S4 Pro en een 4.7 inch beeldscherm. De SoC beschikt over vier cores met elk een kloksnelheid van 1.5 GHz; samen hebben zij 2 GB RAM tot hun beschikking. Het LCD-IPS beeldscherm heeft niet de huidige maximale resolutie van 1920x1080 pixels, maar 'slechts' 1280x768 pixels. Eeen SD slot ontbreekt, zodat het opslaggeheugen niet uitbreidbaar is. De 32 GB opslagcapaciteit van ons test model zou voor de meeste gebruikers echter voldoende moeten zijn.

We merkten verdachte overeenkomsten in termen van technische features, maar ook qua bediening. Als LG niet de fabrikant van de Google Nexus 4 was, dan hadden ze waarschijnlijk al snel een rechtszaak aan hun broek hangen. Denk de ronde hoeken van de Nexus 4 weg en vervang deze voor een hoekiger design: in feite heb je dan de Optimus G. Waarom zou je dan de duurdere LG Optimus G kopen?

Behuizing

Beide high-end smartphones zijn gemaakt van dezelfde materialen
Beide high-end smartphones zijn gemaakt van dezelfde materialen

De behuizing is waarschijnlijk het grootste verschil tussen beide high-end toestellen, alhoewel de gebruikte materialen wel erg op elkaar lijken. LG's Optimus G heeft dezelfde veelbesproken glazen achterkant als de Nexus 4 waarvan alleen het glinsterende patroon iets is veranderd. Als LG het materiaal niet heeft verbeterd, dan heeft de smartphone hetzelfde probleem als de Nexus 4: na een ongelukkige val barst het glas aan de voor- en achterkant. De zijkanten heeft LG gemaakt van polycarbonaat met een glossy afwerking, waardoor de behuizing iets goedkoper aanvoelt dan die van de Nexus 4.  Als we kijken naar de afmetingen van de nieuwe HTC One zien we dat de Optimus G dunner is (HTC One: 137.4 x 68.2 x 9.3 mm). Met 131.9 x 68.9 x 8.45 mm (breedte x hoogte x diepte) en een gewicht van 145 gram ligt de smartphone lekker in de hand en neemt hij in je broekzak niet teveel ruimte in beslag.

Het toestel is nauwelijks te verbuigen en goed opgewassen tegen plaatselijk uitgeoefende druk. Niet alleen is de bouwkwaliteit qua design zeer goed, want het toestel voelt tevens goed aan. Ondanks het ontbreken van aluminium onderdelen doet de Optimus G dan ook niet onder voor de HTC One. Het toestel is op het moment verkrijgbaar in een kleur: zwart. Ook voor de opslagcapaciteit is er geen keuze, want LG's vlaggenschip is alleen verkrijgbaar met 32 GB intern geheugen.

Connectiviteit

Als je de Google Nexus 4 al eens hebt gebruikt, dan zullen de bedieningselementen op de Optimus G vertrouwd aanvoelen. De layout van de sensors en poorten is zelfs bijna identiek, soms tot op de millimeter. Aan de bovenkant vinden we de 3.5 mm stereo jack; de aan/uit-knop bevindt zich bovenaan de rechterkant en is dus vooral voor rechtshandigen goed bereikbaar. De volumeknop en het micro-simkaart slot bevinden zich aan de andere kant van het toestel. Via de Micro USB-poort aan de onderkant wordt de smartphone opgeladen of op een PC aangesloten. Je kunt een MHL adapter op de Micro USB-poort aansluiten om content op een extern beeldscherm, zoals een TV, weer te geven. Geheugenuitbreiding via een Micro SD-kaart is niet mogelijk, maar 32 GB moet voor de meeste gebruikers echt wel voldoende zijn.

Onderkant: Micro USB-poort
Onderkant: Micro USB-poort
Linkerkant: volumeknop
Linkerkant: volumeknop
Bovenkant: 3.5 mm stereo jack
Bovenkant: 3.5 mm stereo jack
Rechterkant: aan/uitknop
Rechterkant: aan/uitknop

Software

QuickMemo is direct op het home screen zichtbaar
QuickMemo is direct op het home screen zichtbaar
Telefoonnummers gemakkelijk met één hand intoetsen
Telefoonnummers gemakkelijk met één hand intoetsen

Als het aankomt op het besturingssysteem heeft de Nexus 4 een belangrijk voordeel ten opzichte van de Optimus G. Ondanks dat beide toestellen door LG gemaakt worden, zal de Google smartphone de nieuwste software updates altijd eerder krijgen. Want terwijl de Nexus 4 al op Android 4.2.2 draait, is op de LG Optimus G nog Android 4.1.2 geïnstalleerd. Daarnaast heeft LG haar eigen launcher, LG S-Class, standaard geïnstalleerd, die overigens niet veel extra opties of speciale design features biedt. Een extra app van LG is QuickMemo, die via de notificatiebalk opgestart kan worden en de gebruiker in staat stelt om notities direct op het home screen te plaatsen.

Gebruikers die al eerder alternatieve launchers hebben geprobeerd zullen daarvoor waarschijnlijk extra software uit de Google Play Store gebruiken. Populaire launchers zijn Go Launcher EX, Apex Launcher en ADWLauncher EX. Helaas is ons test model ook geleverd met enige bloatware. LG installeert standaard een aantal apps, die niet allemaal verwijderd kunnen worden. Smart Share kan bijvoorbeeld alleen met root access van het toestel verwijderd worden.

Telefonie

Aan de telefonie functionaliteit van Android is ten opzichte van vorige versies nauwelijks iets veranderd. De lay-out ziet er door LG's eigen S-Class launcher iets anders uit, maar de functionaliteit is hetzelfde. Zelfs voor Android nieuwkomers moet de intuïtieve gebruikersinterface geen probleem zijn. Met de functie One-hand Operation wordt het toetsenbord kleiner en zijn de virtuele toetsen gemakkelijker te bereiken.

De app GPS-Test
De app GPS-Test

Communicatie & GPS

Elke smartphone heeft WLAN nodig; het enige onderscheid zit hem dan vaak nog in de doorvoersnelheid. Ons test model heeft ondersteuning voor WLAN 802.11 b/g/n en tevens voor Bluetooth 4.0 om verbinding met andere apparaten te maken. Een groot verschil met de Google Nexus 4 is de geïntegreerde LTE module (800/1800/2600 MHz) - in de Nexus 4 zit ook een dergelijke module, maar deze is niet geactiveerd en kan dus niet gebruikt worden. Als je provider LTE ondersteunt, dan zijn in theorie downloadsnelheden tot 100 Mbit/s mogelijk (uploadsnelheid tot 50 Mbit/s).

Navigatie software kan een beroep doen op de assisted-GPS module. Zelfs binnen krijgen we een signaal, maar de accuraatheid van de locatie kan beter. Buitenshuis hebben we een acceptabele, stabiele verbinding. Om het plaatje helemaal compleet te maken heeft LG ook een NFC-module ingebouwd.

Camera's & Multimedia

Ten opzichte van de 8 megapixel camera in de Nexus 4 heeft de Optimus G een betere 13 megapixel module. Naast de primaire camera, die full HD video's kan maken, zit tevens een led flitser. De front-facing camera heeft een resolutie van slechts 2 megapixels. Naast de standaard camerafunctie heeft LG ook een aantal extra features toegevoegd. De interessante Photo Sphere functie van de Nexus 4 is niet beschikbaar, maar gebruikers kunnen bijvoorbeeld wel spraakcommando's gebruiken. De Snapshot modus is erg handig: de camera wordt gewoon gebruikt, maar hij slaat ook het beeld op van vlak vóór en na het maken van de foto. Naderhand kan de gebruiker de foto's bekijken en de beste eruit kiezen. Continu foto's schieten of panoramafoto's maken is ook geen probleem voor de Optimus G.

De kwaliteit van de primaire camera is goed; de hoeveelheid zichtbare details op foto's voldoet in elk geval aan de eisen van een high-end toestel. Door de kleinere sensor zijn foto's wel iets donkerder dan die gemaakt met onze referentie camera (dat levert meer kleurrijke foto's op). Binnenshuis maakt de camera prima foto's. Beeldruis is alleen in kleine gebieden zichtbaar en de kleurweergave is goed. De flitser stond in automatische modus, maar werd niet gebruikt. Foto's die binnen of buiten gemaakt zijn met de front-facing camera tonen weinig details en ruis is duidelijk zichtbaar. Voor een webcam is de kwaliteit voldoende, maar een betere module hadden we wel gewaardeerd.

Referentie: Canon EOS 600D, 18 MP, 55 mm
Referentie: Canon EOS 600D, 18 MP, 55 mm
Primaire camera: 13 MP
Primaire camera: 13 MP
Front-facing camera: 2 MP
Front-facing camera: 2 MP
Front-facing camera: 2 MP
Front-facing camera: 2 MP
Primaire camera: 13 MP
Primaire camera: 13 MP
Referentie: Canon EOS 600D, 18 MP, 55 mm
Referentie: Canon EOS 600D, 18 MP, 55 mm

Accessoires & Garantie

Het aantal meegeleverde accessoires is aardig: naast de modulaire oplader en het gereedschap voor het micro-simkaart slot treffen we in de doos ook een in-ear headset aan. Basisinstructies zijn te lezen in de quickstart handleiding.

LG is wat betreft de garantieperiode royaal, want 24 maanden is niet meer de standaard. Zo krijg je op alle Apple apparaten slechts 12 maanden garantie. Een klein nadeel is dat de garantie op de batterij slechts zes maanden bedraagt. In het geval van een probleem kun je LG via hun website of telefonische klantenservice bereiken.

Invoerapparatuur & Bediening

Portretmodus met daarboven voldoende vrije ruimte
Portretmodus met daarboven voldoende vrije ruimte

Voor het navigeren in Android zijn fysieke knoppen helemaal weggelaten. De drie capacitieve knoppen onder het toetsenbord reageren snel en accuraat, net als het 4.7 inch touchscreen; we vinden geen enkele reden voor kritiek. Besturing van het toestel via het touchscreen werkt gemakkelijk en zeer snel. We hebben geen enkele hapering of vertraging waargenomen. Het standaard geïnstalleerde toetsenbord is eveneens gemakkelijk te gebruiken: toetsen zijn voldoende groot en in portretmodus zie je nog genoeg van de content. In landschapsmodus neemt het toetsenbord meer dan 50% van het beeld in beslag.

LG heeft een van onze punten van kritiek op de Nexus 4 aangepakt. De navigatieknoppen maken namelijk geen deel meer uit van het beeldscherm, zodat het volledige 4.7 inch scherm benut kan worden. Bij de Nexus 4 is onder in beeld altijd zo'n 7 millimeter bezet door de virtuele navigatieknoppen.

 

Beeldscherm

De Optimus G heeft een 4.7 inch True HD IPS+ beeldscherm
De Optimus G heeft een 4.7 inch True HD IPS+ beeldscherm

Het belangrijkste bedieningselement van de smartphone is het touchscreen; in het test model zit een True HD IPS+ Color beeldscherm dat 16.7 miljoen verschillende kleuren kan weergeven en een resolutie van 1280 x 768 pixels (WXGA) heeft. We begrijpen niet helemaal waarom LG niet voor een full HD beeldscherm heeft gekozen, want recent uitgebrachte high-end toestellen, zoals de HTC One en de Xperia Z, hebben dat wel. De pixeldichtheid van de Optimus G is met 319 pixels per inch dan ook een stuk lager (HTC One: 469 ppi).

Het maximum helderheidsniveau (436 cd/m²) meten we links in het midden van het scherm. Aan de hand van negen meetpunten zien we dat het gemiddelde helderheidsniveau 393.6 cd/m² bedraagt. Daarmee is het scherm van de Optimus G iets minder helder dan dat van de Nexus 4 and HTC One (488.9 cd/m²).

378
cd/m²
387
cd/m²
380
cd/m²
396
cd/m²
426
cd/m²
378
cd/m²
384
cd/m²
436
cd/m²
377
cd/m²
Helderheidsverdeling
LCD
X-Rite i1Pro 2
Maximum: 436 cd/m² Gemiddelde: 393.6 cd/m²
Helderheidsverdeling: 86 %
Helderheid in Batterij-modus: 426 cd/m²
Contrast: 1039:1 (Zwart: 0.41 cd/m²)

Als we bekijken hoe gelijkmatig het scherm verlicht is, zien we dat de Optimus G hierbij achterblijft bij de concurrentie. Met 86% kan het scherm niet concurreren met de 93% van de Nexus 4 of 90% van de HTC One. Wat betreft de contrast ratio en zwartwaarde geldt hetzelfde: 1039:1 en 0.41 cd/m² zijn zeer goede resultaten, maar de panelen in de twee andere toestellen presteren nog beter.

Met behulp van CalMAN 5 software meten we in hoeverre kleuren natuurgetrouw worden weergegeven, de verzadiging en de weergave van grijswaarden. Het beeld van ons toestel is iets te blauwe, waardoor tevens rode kleuren er zwak uitzien. De DeltaE waarde van 5 geeft aan dat de weergave van kleuren wel acceptabel is. Dit ondersteunt onze persoonlijk indruk van een accurate kleurweergave.

Kleurweergave
Kleurweergave
Grijswaarden
Grijswaarden
Verzadiging
Verzadiging
Gebruik buitenshuis
Gebruik buitenshuis

Dankzij de hoge contrast ratio en het hoge gemiddelde helderheidsniveau is het scherm ook buitenshuis afleesbaar. Het glossy beeldoppervlak kan wel storend zijn: in direct zonlicht valt het nadeel hiervan direct op. Een mat schermcover, dat verkrijgbaar is als accessoire, kan dit probleem voorkomen.

 

Dankzij de True HD IPS+ Color technologie is het scherm zelfs vanuit extreme kijkhoeken prima afleesbaar. Het contrast blijft stabiel, maar we nemen wel een afname in helderheid waar. Al met al is het IPS beeldscherm zeer goed en voldoet hij aan onze verwachtingen.

Kijkhoeken: LG Optimus G E975
Kijkhoeken: LG Optimus G E975

Prestaties

Met de hardware van de Optimus G zijn we al bekend; veel oudere smartphones hebben immers dezelfde componenten aan boord. Dat betekent echter niet dat de technische specificaties niet up-to-date zijn. De Qualcomm Snapdragon S4 Pro is namelijk een van de beste processors van dit moment en levert indrukwekkende prestaties. De SoC (System-on-a-Chip) wordt gemaakt op 28 nm formaat en is gebaseerd op de ARMv7 architectuur. Grafische berekeningen worden afgehandeld door de Adreno 320 GPU en om op de toekomst voorbereid te zijn heeft LG 2 GB RAM ingebouwd.

De cross-platform benchmark 3DMark Ice Storm toont aan dat de Nexus 4 met de nieuwste Android versie net iets beter presteert. Met identieke hardware scoort de smartphone van Google namelijk 17% hoger. Andere benchmarks leveren wisselende resultaten: de Optimus G neemt bijvoorbeeld de leiding in de Onscreen-section van de GLBenchmark 2.5, maar scoort in elke andere test lager. Ons vergelijkingsmateriaal bestaat uit benchmarkresultaten van andere toestellen met high-end hardware; verschillen in prestaties zijn dan ook alleen aan de hand van de individuele scores te zien.

GLBenchmark 2.5
Egypt HD Fixed Time (sorteer op waarde)
LG Optimus G E975
Adreno 320, S4 Pro APQ8064A, 32 GB SSD
37 fps ∼62%
Google Nexus 4
Adreno 320, S4 Pro APQ8064A, 16 GB SSD
35 fps ∼58% -5%
HTC One
Adreno 320, 600 APQ8064T, 32 GB SSD
31 fps ∼52% -16%
Samsung Galaxy S3
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB SSD
11 fps ∼18% -70%
1920x1080 Egypt HD Offscreen Fixed Time (sorteer op waarde)
LG Optimus G E975
Adreno 320, S4 Pro APQ8064A, 32 GB SSD
20 fps ∼4%
Google Nexus 4
Adreno 320, S4 Pro APQ8064A, 16 GB SSD
27 fps ∼5% +35%
HTC One
Adreno 320, 600 APQ8064T, 32 GB SSD
30 fps ∼5% +50%
Samsung Galaxy S3
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB SSD
11 fps ∼2% -45%
AnTuTu v3 - Total Score (sorteer op waarde)
LG Optimus G E975
Adreno 320, S4 Pro APQ8064A, 32 GB SSD
17554 Points ∼49%
Google Nexus 4
Adreno 320, S4 Pro APQ8064A, 16 GB SSD
17555 Points ∼49% 0%
HTC One
Adreno 320, 600 APQ8064T, 32 GB SSD
23500 Points ∼66% +34%
Samsung Galaxy S3
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB SSD
15395 Points ∼43% -12%
3DMark
1280x720 Ice Storm Standard Score (sorteer op waarde)
LG Optimus G E975
Adreno 320, S4 Pro APQ8064A, 32 GB SSD
10233 Points ∼1%
Google Nexus 4
Adreno 320, S4 Pro APQ8064A, 16 GB SSD
11396 Points ∼1% +11%
HTC One
Adreno 320, 600 APQ8064T, 32 GB SSD
10752 Points ∼1% +5%
1280x720 Ice Storm Standard Graphics (sorteer op waarde)
LG Optimus G E975
Adreno 320, S4 Pro APQ8064A, 32 GB SSD
10616 Points ∼1%
Google Nexus 4
Adreno 320, S4 Pro APQ8064A, 16 GB SSD
11625 Points ∼2% +10%
HTC One
Adreno 320, 600 APQ8064T, 32 GB SSD
11192 Points ∼1% +5%
1280x720 Ice Storm Standard Physics (sorteer op waarde)
LG Optimus G E975
Adreno 320, S4 Pro APQ8064A, 32 GB SSD
9087 Points ∼6%
Google Nexus 4
Adreno 320, S4 Pro APQ8064A, 16 GB SSD
10660 Points ∼7% +17%
HTC One
Adreno 320, 600 APQ8064T, 32 GB SSD
9451 Points ∼6% +4%
Linpack Android / IOS
Single Thread (sorteer op waarde)
LG Optimus G E975
Adreno 320, S4 Pro APQ8064A, 32 GB SSD
232.225 MFLOPS ∼23%
Google Nexus 4
Adreno 320, S4 Pro APQ8064A, 16 GB SSD
76.841 MFLOPS ∼8% -67%
HTC One
Adreno 320, 600 APQ8064T, 32 GB SSD
308.211 MFLOPS ∼30% +33%
Samsung Galaxy S3
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB SSD
56.35 MFLOPS ∼6% -76%
Multi Thread (sorteer op waarde)
LG Optimus G E975
Adreno 320, S4 Pro APQ8064A, 32 GB SSD
540.598 MFLOPS ∼18%
Google Nexus 4
Adreno 320, S4 Pro APQ8064A, 16 GB SSD
221.638 MFLOPS ∼7% -59%
HTC One
Adreno 320, 600 APQ8064T, 32 GB SSD
733.333 MFLOPS ∼25% +36%
Samsung Galaxy S3
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB SSD
137 MFLOPS ∼5% -75%

De resultaten uit de browser based benchmarks zijn duidelijk: de Optimus G scoort altijd lager dan de HTC One; HTC's aluminium toestel scoort tot wel 71% hoger. Zelfs de oudere Samsung Galaxy S3 scoort in elk van deze benchmarks, met uitzondering van de Sunspider 0.9.1,  beter dan LG's smartphone.

Google V8 Ver. 7 - Google V8 Ver. 7 Score (sorteer op waarde)
LG Optimus G E975
Adreno 320, S4 Pro APQ8064A, 32 GB SSD
1479 Points ∼8%
Google Nexus 4
Adreno 320, S4 Pro APQ8064A, 16 GB SSD
1381 Points ∼7% -7%
HTC One
Adreno 320, 600 APQ8064T, 32 GB SSD
1899 Points ∼10% +28%
Samsung Galaxy S3
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB SSD
1978 Points ∼10% +34%
Browsermark - --- (sorteer op waarde)
LG Optimus G E975
Adreno 320, S4 Pro APQ8064A, 32 GB SSD
1316 points ∼18%
Google Nexus 4
Adreno 320, S4 Pro APQ8064A, 16 GB SSD
1839 points ∼26% +40%
HTC One
Adreno 320, 600 APQ8064T, 32 GB SSD
2152 points ∼30% +64%
Samsung Galaxy S3
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB SSD
1898 points ∼26% +44%
Peacekeeper - --- (sorteer op waarde)
LG Optimus G E975
Adreno 320, S4 Pro APQ8064A, 32 GB SSD
545 Points ∼9%
Google Nexus 4
Adreno 320, S4 Pro APQ8064A, 16 GB SSD
236 Points ∼4% -57%
HTC One
Adreno 320, 600 APQ8064T, 32 GB SSD
683 Points ∼11% +25%
Samsung Galaxy S3
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB SSD
664 Points ∼11% +22%
Sunspider - 0.9.1 Total Score (sorteer op waarde)
LG Optimus G E975
Adreno 320, S4 Pro APQ8064A, 32 GB SSD
1373 ms * ∼13%
Google Nexus 4
Adreno 320, S4 Pro APQ8064A, 16 GB SSD
1894.7 ms * ∼18% -38%
HTC One
Adreno 320, 600 APQ8064T, 32 GB SSD
1138.1 ms * ∼11% +17%
Samsung Galaxy S3
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB SSD
1477.8 ms * ∼14% -8%
Octane V1 - Total Score (sorteer op waarde)
LG Optimus G E975
Adreno 320, S4 Pro APQ8064A, 32 GB SSD
1163 Points ∼3%
Google Nexus 4
Adreno 320, S4 Pro APQ8064A, 16 GB SSD
1248 Points ∼3% +7%
HTC One
Adreno 320, 600 APQ8064T, 32 GB SSD
1986 Points ∼5% +71%
Samsung Galaxy S3
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB SSD
1954 Points ∼5% +68%

* ... kleiner is beter

We gebruiken AndroBench 3 om de prestaties van het flash opslaggeheugen te meten. De resultaten hieruit wijzen op geen enkele beperking: de sequentiële leessnelheid is zelfs hoger dan die van de HTC One. Wat betreft schrijfsnelheid is het precies omgedraaid, want hierin is de Optimus G 18% langzamer.

AndroBench 3-5
Random Write 4KB (sorteer op waarde)
LG Optimus G E975
Adreno 320, S4 Pro APQ8064A, 32 GB SSD
1.06 MB/s ∼0%
Google Nexus 4
Adreno 320, S4 Pro APQ8064A, 16 GB SSD
1.07 MB/s ∼0% +1%
HTC One
Adreno 320, 600 APQ8064T, 32 GB SSD
1.19 MB/s ∼0% +12%
Samsung Galaxy S3
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB SSD
0.58 MB/s ∼0% -45%
Random Read 4KB (sorteer op waarde)
LG Optimus G E975
Adreno 320, S4 Pro APQ8064A, 32 GB SSD
11.64 MB/s ∼3%
Google Nexus 4
Adreno 320, S4 Pro APQ8064A, 16 GB SSD
12.14 MB/s ∼3% +4%
HTC One
Adreno 320, 600 APQ8064T, 32 GB SSD
11.83 MB/s ∼3% +2%
Samsung Galaxy S3
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB SSD
7.13 MB/s ∼2% -39%
Sequential Write 256KB (sorteer op waarde)
LG Optimus G E975
Adreno 320, S4 Pro APQ8064A, 32 GB SSD
13.88 MB/s ∼1%
Google Nexus 4
Adreno 320, S4 Pro APQ8064A, 16 GB SSD
13.97 MB/s ∼1% +1%
HTC One
Adreno 320, 600 APQ8064T, 32 GB SSD
16.37 MB/s ∼1% +18%
Samsung Galaxy S3
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB SSD
7.44 MB/s ∼1% -46%
Sequential Read 256KB (sorteer op waarde)
LG Optimus G E975
Adreno 320, S4 Pro APQ8064A, 32 GB SSD
60.08 MB/s ∼3%
Google Nexus 4
Adreno 320, S4 Pro APQ8064A, 16 GB SSD
49.7 MB/s ∼2% -17%
HTC One
Adreno 320, 600 APQ8064T, 32 GB SSD
58.75 MB/s ∼3% -2%
Samsung Galaxy S3
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB SSD
38.08 MB/s ∼2% -37%

Games & Video's

GTA III draait vloeiend
GTA III draait vloeiend

Er lijkt op het moment geen enkele game in de Google Play Store te zijn die de Optimus G niet aankan. Need for Speed: Hot Pursuit is namelijk zeker een zware game, maar niet te zwaar voor de quad-core processor en Adreno 320 GPU. De smartphone speelt ook video's moeiteloos af; de multimedia prestaties hebben we getest met verschillende MKV video's. Zelfs de bestanden met een bitrate van meer dan dan 6000 kbit/s werden zonder problemen afgespeeld.

Na meerdere telefoongesprekken kunnen we zeggen dat de gesprekskwaliteit goed is. We horen wel een zacht, krakend geluid, maar dat hoorden alleen wij; de gebelde persoon hoorde dit namelijk niet. Verder klinkt de stem van de gebelde persoon helder. De geïntegreerde handsfree luidspreker produceert een flink volume, maar klinkt niet erg goed.

Emissies

Temperatuur

LG is erin geslaagd om warmteontwikkeling ten opzichte van de Nexus 4 te verlagen. Onder belasting meten we aan de voorkant van het toestel een gemiddelde temperatuur van 35.4 °C. Dat is 2.4 °C minder warm dan de Nexus 4, maar toch 1.7 °C hoger dan de temperatuur van de aluminum behuizing van de HTC One. Wanneer het toestel niet wordt gebruikt daalt de temperatuur tot 27.4 °C aan de voorkant en 26.4 °C aan de achterkant. Dit toont aan dat LG een flinke verbetering heeft doorgevoerd, want de temperatuur van de Nexus 4 lag in dit scenario tussen de 33.9 en 34.7 °C.
Met een maximum van de 38.3 °C tijdens opladen is de temperatuur van de adapter geheel acceptabel.

Max. Belasting
 38.7 °C35.2 °C30.4 °C 
 41.9 °C36.3 °C32 °C 
 38.4 °C35.2 °C30.7 °C 
Maximum: 41.9 °C
Gemiddelde: 35.4 °C
32.3 °C35.5 °C40.2 °C
32 °C36 °C41.4 °C
29.7 °C36.8 °C36.8 °C
Maximum: 41.4 °C
Gemiddelde: 35.6 °C
Stroomadapter (max.)  38.3 °C | Kamertemperatuur 22.1 °C | Voltcraft IR-350
(±) The average temperature for the upper side under maximal load is 35.4 °C / 96 F, compared to the average of 32.9 °C / 91 F for the devices in the class Smartphone.
(±) The maximum temperature on the upper side is 41.9 °C / 107 F, compared to the average of 35.2 °C / 95 F, ranging from 22.4 to 52.9 °C for the class Smartphone.
(±) The bottom heats up to a maximum of 41.4 °C / 107 F, compared to the average of 33.8 °C / 93 F
(+) In idle usage, the average temperature for the upper side is 27.4 °C / 81 F, compared to the device average of 32.9 °C / 91 F.

Luidspreker

Qua luidspreker is er eigenlijk niets veranderd. Ook in de Optimus G bevindt de luidspreker zich rechtsonder aan de achterkant van het toestel. Het geluid klinkt erg schel en vervormt duidelijk hoorbaar op hogere volumes. Hier zien we echt veel ruimte voor verbetering, want muziek hoort beter te klinken.

Energiebeheer

Energieverbruik

LG heeft niet alleen de warmteontwikkeling verminderd, want ook het energieverbruik ligt lager - hoogstwaarschijnlijk is de lagere warmteontwikkeling een gevolg van het lagere energieverbruik. Tijdens inactiviteit is het verschil met de Nexus 4 niet erg groot, want waarbij de Optimus G 0.4 tot 1.4 Watt verbruikt, vereist de Nexus 4 0.7 tot 1.4 Watt. Zodra de toestellen belast worden is het verschil een stuk duidelijker: de gerealiseerde energiebesparing is indrukwekkend. Google's vlaggenschip verbruikt namelijk tussen de 3.9 en 6.5 Watt, terwijl de Optimus G genoegen neemt met 2.8 tot 3.7 Watt. Ondanks hetzelfde fabricageproces van de Snapdragon 600 (28 nm) lijkt de SoC in de Optimus G dus toch zuiniger. Het verbruik van de HTC One (vier cores, GPU actief) met zijn veel heldere beeldscherm ligt tussen de 0.4 tot 4 Watt.

Stroomgebruik
Uit / Standbydarklight 0 / 0.1 Watt
Inactiefdarkmidlight 0.4 / 1 / 1.4 Watt
Belasting midlight 2.8 / 3.7 Watt
 color bar
Key: min: dark, med: mid, max: light        Voltcraft VC 940
Currently we use the Metrahit Energy, a professional single phase power quality and energy measurement digital multimeter, for our measurements. Find out more about it here. All of our test methods can be found here.

Batterijduur

De niet verwijderbare batterij heeft een capaciteit van 2100 mAh. Onder belasting (getest met de Stability Test) is de batterij na 3 uur en 30 minuten leeg. In onze eigen meer realistische WLAN test meten we een stuk langere batterijduur van 11 uur en 10 minuten. Bij inactiviteit van het toestel moet deze na 18 uur en 15 minuten weer opgeladen worden. Al met al is de batterijduur van een gemiddeld niveau en zullen de meeste gebruikers het toestel dagelijks moeten opladen. Als het toestel aan staat duurt het volledig opladen van de batterij 3 uur en 32 minuten.

Batterijduur
Inactief (zonder WLAN, minimale helderheid)
18h 15min
Surfen met WLAN
11h 10min
Belast (maximale helderheid)
3h 32min

Samenvatting

Getest: de Optimus G - een overtuigende smartphone
Getest: de Optimus G - een overtuigende smartphone

De nieuwste smartphone van het Zuid-Koreaanse LG vertoont zowel qua design als hardware sterke overeenkomsten met de  Google Nexus 4. Niet verrassend, want ook Google's Nexus 4 is door LG geproduceerd. Een Qualcomm Snapdragon S4 Pro vormt het hart van de smartphone; deze SoC heeft vier 1.5 GHz cores en heeft de beschikking over 2 GB RAM. Het 4.7 inch scherm is duidelijker helderder dan dat van de Nexus 4, maar de zwartwaarde en contrast ratio zijn minder goed. LG heeft het energieverbruik sterk weten te reduceren en dat is ook te merken aan de lagere warmteontwikkeling en langere batterijduur. Dankzij de geïntegreerde LTE module is het toestel bovendien voorbereid op de toekomst.

De kleine minpunten van de Nexus 4 zijn verholpen; een voorbeeld is de toevoeging van dedicated capacitieve navigatieknoppen, waardoor het hele beeldscherm beschikbaar om content op weer te geven. Verder heeft de LG Optimus G een groter flashgeheugen van 32 GB. Al deze verbeterpunten rechtvaardigen de hogere prijs van het toestel. De Nexus 4 is verkrijgbaar voor €349 in de Google Play Store, terwijl de nieuwe Optimus G minstens €100 duurder is. Die meerprijs biedt dus veel voordelen, zoals een langere garantie (24 maanden), en eigenlijk geen nadelen.

Met dank aan...
Please share our article, every link counts!
Getest: LG Optimus G E975 Smartphone
Getest: LG Optimus G E975 Smartphone, met dank aan:

Specificaties

LG Optimus G E975 (Optimus G Serie)
Processor
Grafische kaart
Geheugen
2048 MB 
Beeldscherm
4.70 inch 5:3, 1280 x 768 pixel, capacitief, LCD, IPS, 16.7 miljoen kleuren, glimmend: ja
Opslag
32 GB SSD, 32 GB 
Verbindingen
1 USB 2.0, Audio Verbindingen: 3.5 mm stereo jack, Sensoren: GPS, lichtsensor, versnellingssensor
Netwerkmogelijkheden
802.11 b/g/n (b/g/n = Wi-Fi 4), Bluetooth 4.0, LTE, UMTS
Afmetingen
hoogte x breedte x diepte (in mm): 8.45 x 131.9 x 68.9
Batterij
Lithium-Ion, 2100 mAh, Gesprekstijd 2G (volgens fabrikant): 1240 h, Gesprekstijd 3G (volgens fabrikant): 820 h, Standby 2G (volgens fabrikant): 457 h, Standby 3G (volgens fabrikant): 447 h
Besturingssysteem
Android 4.1 Jelly Bean
Camera
Webcam: Hauptkamera: 13 MP, Frontkamera: 2 MP
Bijkomende functionaliteiten
Luidsprekers: Mono luidspreker, Toetsenbord: virtueel, Launcher LG S-Class, 24 Maanden Garantie, NFC module, de smartphone kan met een MHL adapter op een TV worden aangesloten.
Gewicht
145 g, Voeding: 65 g
Prijs
499 Euro

 

...is zo'n cover zeer handig.
...is zo'n cover zeer handig.
De primaire camera heeft een resolutie van 13 megapixels...
De primaire camera heeft een resolutie van 13 megapixels...
...en de front-facing camera 2 megapixels.
...en de front-facing camera 2 megapixels.
...een mat schermcover aanschaffen. In direct zonlicht...
...een mat schermcover aanschaffen. In direct zonlicht...
Het beeldscherm is glossy. Om hier geen nadeel van te ondervinden kun je...
Het beeldscherm is glossy. Om hier geen nadeel van te ondervinden kun je...
De Optimus G wordt net als de Nexus 4...
De Optimus G wordt net als de Nexus 4...
...door LG gemaakt. Dat is de reden...
...door LG gemaakt. Dat is de reden...
...voor de sterke overeenkomsten.
...voor de sterke overeenkomsten.
Qua hardware en design lijken de toestellen erg op elkaar.
Qua hardware en design lijken de toestellen erg op elkaar.
Een voorbeeld is het 4.7 inch beeldscherm.
Een voorbeeld is het 4.7 inch beeldscherm.
32 GB opslaggeheugen is ingebouwd (niet uitbreidbaar).
32 GB opslaggeheugen is ingebouwd (niet uitbreidbaar).
NFC en LTE zijn standaard features van deze high-end smartphone.
NFC en LTE zijn standaard features van deze high-end smartphone.
De aGPS module is binnenshuis niet erg bruikbaar.
De aGPS module is binnenshuis niet erg bruikbaar.
Google Android 4.1.2 is het besturingssysteem. LG voegt daaraan kleine features toe.
Google Android 4.1.2 is het besturingssysteem. LG voegt daaraan kleine features toe.
Het 'intelligente beeldscherm' blijft aan zolang de front-facing camera oogcontact heeft.
Het 'intelligente beeldscherm' blijft aan zolang de front-facing camera oogcontact heeft.
Een andere feature is de Eco-Mode
Een andere feature is de Eco-Mode
Een MHL adapter kan op de Micro USB-poort worden aangesloten...
Een MHL adapter kan op de Micro USB-poort worden aangesloten...
...om content op een TV weer te geven.
...om content op een TV weer te geven.
Een micro-simkaart is vereist.
Een micro-simkaart is vereist.
De verpakking ziet er simpel uit, maar is van hoge kwaliteit.
De verpakking ziet er simpel uit, maar is van hoge kwaliteit.

Vergelijkbare toestellen

Vergelijkbare notebooks van een andere fabrikant

Laptops van een andere fabrikant en met een andere CPU

Kort testrapport BlackBerry Z30 Smartphone
Adreno 320, Snapdragon MSM8960T
Kort testrapport Motorola Moto X Smartphone
Adreno 320, Snapdragon S4 Pro MSM8960DT

Laptops met dezelfde grafische kaart

Kort testrapport ZTE Grand Memo LTE Smartphone
Adreno 320, Snapdragon S4 Pro APQ8064A, 5.70", 0.197 kg
Kort testrapport HTC One Max Smartphone
Adreno 320, Snapdragon 600 APQ8064T, 5.90", 0.22 kg

Prijsvergelijking

Pro

+Bouwkwaliteit
+SoC prestaties
+LTE module
+Helder beeldscherm
+NFC module
+Beperkte warmteontwikkeling
 

Contra

-Geen full HD beeldscherm
-Ingebouwde batterij
-Geheugen niet uitbreidbaar
-Hoge prijs

In het kort

Wat we goed vonden

Het Google Nexus 4 concept is succesvol verfijnd, de minpunten zijn verholpen en bruikbare features, zoals de LTE module, zijn toegevoegd.

Wat we misten

Een verwijderbare batterij is handiger en de kwaliteit van de front-facing camera kan beter.

Wat verraste ons

De prestaties van de SoC zijn van een extreem hoog niveau, zodat het toestel andere high-end toestellen kan bijhouden. Verschillen zijn alleen in benchmarkresultaten te zien.

De concurrentie

Google Nexus 4

HTC One

Sony Xperia Z

Samsung Galaxy S3

Beoordeling

LG Optimus G E975 - 05-08-2013 v3(old)
Daniel Schuster

Behuizing
89%
Toetsenbord
53%
Aanwijsapparaat
92%
Aansluitmogelijkheden
40%
Gewicht
100%
Batterij
95%
Beeldscherm
85%
Gaming-performance
40%
Applicatie-performance
60%
Temperatuur
81%
Luidheid
100%
Extra punten
90%
Gemiddelde
77%
88%
Smartphone - Gewogen Gemiddelde
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Archief van onze testrapporten > Testrapport LG Optimus G E975 Smartphone
Daniel Schuster, 2013-05-14 (Update: 2018-05-15)