Notebookcheck

Testrapport MSI Wind U270-E4523W7H Netbook

Een frisse wind. Een netbook spreekt zichzelf eigenlijk tegen. Deze apparaatcategorie is ontworpen om een lange batterijlevensduur te bieden voor niet veeleisende programma's, zoals surfen op Internet en kantoorbezigheden. Nu is er echter een wapenwedloop te constateren.
Manuel Christa, 🇺🇸 🇩🇪 ...

 

Is er een einde gekomen aan het tijdperk van de 10 inch netbooks? De bescheiden pionier van de netbook CPU's, de Intel Atom, is nu beschikbaar als dual core met geïntegreerde grafische kaart. De hier geïnstalleerde E-450 daagt de Atom nu uit. MSI heeft een netbook van de Wind serie uitgebracht die een 11,6 inch beeldscherm heeft met een resolutie van 1366x768 pixels, genaamd U270. Het bevat een concurrent van de Intel Atom, namelijk de AMD E-450, die een dual core CPU (1,6 GHz) verenigt met de Radeon HD 6320 grafische kaart.

1024x600 pixels was normaal gesproken het maximum voor 10 inch netbooks. Het was hiermee mogelijk om op het Internet te surfen. Sommige programma's en browsers hadden echter problemen met de hoogte van 600 pixels, want grotere schermen verdwenen regelmatig onder de rand van het beeldscherm. In zo'n geval had gebruiker geen keuze om de verhouding aan te passen tot 4:3 of om buitensporig veel te scrollen.

Efficientie was ook altijd de hoogste prioriteit bij notebook processors. De kleine en lichte netbooks zijn immers gemaakt voor surfen op Internet en simpele kantoorbezigheden. Intel ontwikkelde aanvankelijk de energiezuinige Atom processors. Intussen is er een concurrent bijgekomen. AMD heeft namelijk de C serie en de E serie uitgebracht.

De AMD E-450 processor in de Wind U270 is alles behalve een energiezuinige processor. Op het gebied van prestaties en maximaal energieverbruik, zal het waarschijnlijk de top vertegenwoordigen van wat in netbooks wordt gebruikt.

Behuizing

 

De MSI Wind U270 heeft van het begin af aan een elegante uitstraling. De beeldschermdeksel en de polssteun zijn gemaakt van plastic met een pianoachtig uiterlijk. Een donkerblauw diamand patroon schittert hier doorheen. Dit wordt echter benadrukt in foto's van de fabrikant, want in het echt is dit niet zo duidelijk te zien. De elegante glans heeft het nadeel dat elke aanraking van een vinger en elke handeling zichtbaar wordt. De rand van het scherm is gemaakt van mat, ruw zwart plastic, net zoals het touchpad en de onderkant.

De plastic behuizing zit er stevig uit en kan meekomen met de bouwkwaliteit van de geteste behuizing van de Asus Eee PC's.

De nogal stevige scharnieren houden het beeldscherm goed op z'n plaats, zelfs bij trillingen. Het beeldscherm kan echter geopend worden tot een hoek van slechts 120°. Dit kan het lange mensen moeilijk maken om een aangename kijkhoek te vinden.

De enigszins ingeklemde positie is aangenaam. Dit komt door de grote batterij in de basiseenheid. Hierdoor wordt dus niet alleen een beetje ruimte gecreëerd tussen de warmte ontwikkelende behuizing, maar is het typen ook gemakkelijker.

De batterij kan er gemakkelijk uit gehaald worden, maar toegang tot de harde schijf en de geheugenmodules is niet mogelijk zonder schroevendraaier.

Verbindingsmogelijkheden

 

De U270 heeft de standaard aansluitingen voor netbooks. Een snelle USB 3.0 poort, die intussen onvermijdelijk is in nieuwe apparaten, zit naast de HDMI poort. Een VGA poort bevindt zich aan de linkerkant naast de stroomaansluiting en de ventilator. Beide USB 2.0 poorten bevinden zich aan de rechterkant. Grotere USB 2.0 geheugensticks en stekkers kunnen dus tegelijkertijd gebruikt worden. De koptelefoon- en microfoonaansluiting, een SD kaartlezer, een LAN aansluiting en een Kensington Lock zitten ook aan de rechterkant.

Links: Stroomaansluiting, VGA, ventilator, HDMI, USB 3.0
Links: Stroomaansluiting, VGA, ventilator, HDMI, USB 3.0
Rechts: Audio, 2 USB 2.0, kaartlezer, LAN, Kensington Lock
Rechts: Audio, 2 USB 2.0, kaartlezer, LAN, Kensington Lock
Beide luidsprekers zitten aan de voorkant
Beide luidsprekers zitten aan de voorkant

 

Communicatie

Het eerste dat ons opviel, was dat deze anders krachtige netbook geen Bluetooth heeft, dat zelfs bij goedkope laptops standaard is. De behuizing heeft een Bluetooth status indicator en FN toetscombinatie, maar dit zat voorlopig een functie hebben. Er is dus geen andere mogelijkheid dan een Bluetooth USB aansluiting te gebruiken, als Bluetooth nodig mocht zijn. Er is ook geen UMTS module. Dit zal dus ook via een USB stick moeten plaatsvinden. De 802.11 b/g/n WLAN module is een must voor netbooks en de Wind U270 is geen uitzondering. Het kan uitgeschakeld/ingeschakeld worden via een FN toetscombinatie

Accessoires

De webcam, die is ingebouwd in rand van het beeldscherm, heeft een opnamekwaliteit van 720p HD (high definition). De MSI heeft echter geen software hiervoor geïnstalleerd. Naast de webcam zit een microfoon. Een snelle test met Skype geeft aan dat deze van voldoende kwaliteit is. De Videokwaliteit maakt het mogelijk Skype zelfs zonder headset te gebruiken.

De "S-Bar" is het waard te vermelden. Het kan gebruikt worden via de FN functie met de muis.

Garantie

MSI levert een garantie van twee jaar bij de netbook. Het is inclusief een gratis ophaal- en retourneerservice. Er is slechts één jaar garantie op de batterij en de adapter. Het door ons geteste model heeft een garantiesticker over één van de schroeven van het onderhoudspaneel. Dit is om te voorkomen dat gebruikers zelf gaan sleutelen aan het RAM en de harde schijf. Een onderzoek bij de fabrikant onthulde dat deze sticker niet relevant is voor Duitse apparaten en de garantie niet vervalt wanneer het onderhoudspaneel geopend wordt.

Invoerapparaten

 

Toetsenbord

Het gebruikelijke chiclet-stijl toetsenbord met de standaard 14x14 millimeter grote toetsen is gebruikt bij de Wind serie. De afstand tussen de toetsen is vier millimeter, zowel horizontaal als verticaal. Een drukafstand van ongeveer twee millimeter biedt comfortabel typen.

Alle belangrijke functies van de notebook kunnen worden bediend door de FN combinaties, zoals slaapstand, (de)activatie van de webcam, touchpad en het wisselen tussen monitoren. Er staan ook Bluetooth en UMTS symbolen, maar deze functietoetsen hebben geen nut bij de U270.

Touchpad

Ondanks een enigszins opgeruwd oppervlakte, is een aangename en comfortabele controle van de cursor mogelijk. Het geeft ook duidelijk de scheiding weer tussen de touchpad en de polssteun. Een veeg met de vinger over het oppervlakte van 65x52 millimeter beweegt de cursor bijna helemaal van de ene kant van het scherm naar de andere kant met de snelheid van een standaard cursor. De touchpad maakt horizontaal en verticaal scrollen mogelijk wanneer de randen voor ongeveer één seconde worden aangeraakt. Multitouch wordt niet ondersteund.

Toetsenbord
Toetsenbord
Touchpad
Touchpad

Beeldscherm

 

Het 11,6 inch beeldscherm van de U270 onderscheidt zich van andere 10 inch netbooks en biedt met 1366x768 pixels in een 16:9 verhouding een hogere resolutie dan de 10 inch beeldschermen, die een resolutie hebben van 1024x600. Dit is een behoorlijk groot voordeel voor de werkkwaliteit van gebruikers in vergelijking met de 10 inch apparaten. Net zoals z'n voorloper, de Wind U160, heeft de U270 een hoogglanzend beeldscherm waarmee het werken buitenshuis door weerspiegelingen bemoeilijkt wordt.

Hogere resoluties kunnen weergegeven worden via de VGA en HDMI poorten. Een Full HD resolutie (1080p) van 1920x1080 pixels is mogelijk, afhankelijk van de monitor, waardoor de kleine netbook ook overeenkomstige Blu-Ray films kan weergeven.

169
cd/m²
152
cd/m²
157
cd/m²
171
cd/m²
165
cd/m²
166
cd/m²
178
cd/m²
177
cd/m²
157
cd/m²
Helderheidsverdeling
Gossen Mavo-Monitor
Maximum: 178 cd/m² (Nits) Gemiddelde: 165.8 cd/m²
Helderheidsverdeling: 85 %
Helderheid in Batterij-modus: 165 cd/m²
Contrast: 217:1 (Zwart: 0.76 cd/m²)

 

In onze test van de helderheid van het beeldscherm, bleek dat het door LED verlichte beeldscherm een matig gemiddelde presteert. De gemiddelde helderheid is 165,8 cd/m² en is hiermee beter dan dat van de 10 inch Wind U160. Het weerspiegelende beeldscherm kan echter de matte beeldscherm van de Asus Eee netbooks niet bijhouden. Aan de andere kant is de lage zwartwaarde van 0,76 cd/m² aangenaam. Het beeldscherm heeft een doenlijk contrast van 217:1.

Het is belangrijk te vermelden dat de gemeten afwijkingen verwaarloosbaar klein zijn vergeleken met andere netbooks en nauwelijks zichtbaar zijn met het blote oog. Het beeldscherm van de U270 bleek altijd voldoende te presteren binnenshuis tijdens de praktische tests. Het energiezuinige beeldscherm is goed geschikt om mee te werken in een donkere ruimte en de helderheid is ook voldoende om mee te werken in goed verlichte ruimtes. Buitenshuis is er met de U270 niet redelijk werken door het weerspiegelende beeldscherm en de lage helderheid.

Kijkhoeken: MSI Wind U270-E4523W7H
Kijkhoeken: MSI Wind U270-E4523W7H

De kijkhoeken blijven bij een horizontale beweging redelijk lang constant. Bij een verticale beweging vervormd het beeld en de kleuren echter snel. Samen met de kleine openingshoek van 120° kan dit een probleem vormen voor lange mensen die de netbook op hun schoot willen houden.

Prestaties

 

De processor, de AMD E-450, zorgt voor de prestaties. De tegenhanger van Intel, de D525 (zoals gebruikt in de Asus Eee PC 1215N), heeft een wat snellere processor, maar biedt slechts ondersteuning tot DirectX 9 met de Intel GMA 3150. De geïntegreerde E-450 ondersteunt DirectX 11. De MSI Wind U270 kan hierdoor echter niet gezien worden als een "gaming netbook".

System information: MSI Wind U270-E4523W7H

 

Processor

Dankzij de gloednieuwe dual core processor, de AMD E-450, onderscheidt de Wind U270 zich van alle andere vergelijkbare netbooks. De voorganger, de E-350, is enigszins verslagen, zoals verwacht. Deze chip is te vinden in de hierboven vermelde HP Pavilion dm1-3180eg en de eerdere versie van de Wind U270. De E-350 is alleen 60 MHz langzamer geklokt. De E-450 wordt door slechts één andere netbook processor verslagen, namelijk de Intel D2700, die gebruikt is in de Asus Lamborghini Eee PC. De Intel Atom D2700, beschikbaar voor €150, behaalt 0,7 punten in de Cinebench 64 bit CPU test, terwijl de E450 0,55 punten behaalt.

De nieuwste CPU's, zoals de ingebouwde E-450, zijn echter geen concurrentie meer voor de wijdverspreide Intel Atom N550. De AMD processor behaalt een twee keer zo hoge score als de Atom N550 .

De goede prestaties zijn natuurlijk ook energieslurpend. De AMD E-450 behoort niet echt tot de meest energiezuinige modellen met een maximaal vermogen (TDP) van 18 Watt. Een energiezuinigere dual core chip, zoals de Intel Atom N570 die geïnstalleerd is in de Asus Eee PC R051, heeft slechts een energieverbruik van 8,5 Watt (TDP).

Cinebench R10 Rendering Single CPUs 64Bit
1180 Points
Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 64Bit
2290 Points
Cinebench R10 Shading 64Bit
2058 Points
Cinebench R10 Rendering Single 32Bit
1075
Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 32Bit
2082
Cinebench R10 Shading 32Bit
2065
Cinebench R11.5 OpenGL 64Bit
8.43 fps
Cinebench R11.5 CPU Multi 64Bit
0.55 Points
Help

 

Systeemprestaties

De Windows 7 prestatie-index geeft al aan dat de prestaties boven het gemiddelde zitten van hedendaagse netbooks. De Wind U270 overtreft alle huidige 12 inch apparaten van Asus, zoals de Eee PC 1215B en de HP Pavilion dm1-3180eg.

We hebben PCMark Vantage gebruikt om de algemene prestaties te meten. Met een resultaat van 2268 punten, staat de Wind U270 een fractie onder de bovengenoemde HP Pavilion, die 9 punten meer heeft behaald, ondanks de oudere E-350. Met 1788 punten blijft de Eee PC achter op de andere netbooks met de zwakste, maar meest energiezuinige processor, de AMD C-50.

De prestaties van de U270 maken een goede indruk tijdens de praktische test. De netbook start behoorlijk snel op, ontwaakt snel uit de slaapstand en zelfs grotere websites zijn geen probleem. Tot dusver was de prijs die consumenten moesten betalen voor goede mobiliteit dat ze een paar seconden langer moesten wachten voordat bijvoorbeeld een kantoorapplicatie was geopend. Dit is niet meer zo bij de Wind U270. De subjectief waargenomen snelle werksnelheid, bekend van de "grotere broers", was zonder problemen mogelijk.

3.9
Windows 7 Prestatie-Index
Processor
Berekeningen per seconde
3.9
Geheugen (RAM)
Geheugenoperaties per seconde
5.5
Grafisch
Bureaublad-prestaties voor Windows Aero
4.6
Grafisch (Games)
3D-prestaties voor zakelijke toepassingen en games
5.9
Primaire harde schijf
Data-overdracht van de harde schijf
5.9
PCMark Vantage Result
2268 punten
PCMark 7 Score
991 punten
Help

 

Harde Schijf

MSI heeft de tot hedendaagse schaars uitgeruste netbooks verdubbeld met een 320 GB 5400 rpm harde schijf. De Western Digital harde schijf, WDC WD3200BPVT-22ZES, is gebruikt in de U270. We hebben de prestaties van de harde schijf gemeten met HDTune en CrystalDiskMark 3.0. De gemeten leessnelheid is behoorlijk goed. Deze snelheiden zijn enigszins beter dan veel van de geïnstalleerde harde schijven in de Eee PC's. De U270 wordt opnieuw verslagen door de HP Pavilion dm1-2180eg, die een 7200 rpm harde schijf heeft.

WDC Scorpio Blue WD3200BPVT-22ZES
Overdrachtssnelheid Minimum: 19.6 MB/s
Overdrachtssnelheid Maximum: 91 MB/s
Overdrachtssnelheid Gemiddeld: 64.7 MB/s
Toegangstijd: 20.1 ms
Pieksnelheid: 152.9 MB/s
CPU-gebruik: 8 %

Grafische Kaart

De E-450 chip heeft een AMD Radeon HD 6320 grafische kaart die 384 MB van het intern geheugen gebruikt en een kloksnelheid heeft van 500 MHz. Het enige verschil met de voorganger, de Radeon HD 6310, is dat de HD 6320 automatisch omhooggeklokt kan worden tot 600 MHz.

De HD 6320 behaalde een fatsoenlijke score voor een netbook in onze benchmark met 3DMark 06. Met 2478 punten overtreft de grafische kaart met gemak z'n "kleinere broer", de HD 6310 die 2072 punten behaalde. De voormalige leider van Intel, de Atom N550 in de Asus Eee PC 1015PEM, behaalde slechts 147 punten met de geïntegreerde Intel GMA 3150 grafische kaart. Een behoorlijk schaarse score voor de huidige normen. 720p films konden net redelijk vloeiend lopen op de Eee PC. Een vloeiende weergave avn 1080p films was geen probleem meer voor de aparte grafische kaart, de Nvidia ION 2, die ingebouwd is bij de Atom N550 in de Asus Eee PC 1015PN. Deze chip behaalde met 1155 punten echter niet eens de helft van de score van de Radeon HD 6320.

3DMark 06 Standard Score
2478 punten
3DMark Vantage P Result
914 punten
3DMark 11 Performance
320 punten
Help
HD video weergave in energiebesparingmodus

 

HD Video en Gaming Prestaties

De Wind U270 kan alle HD video's (720p en 1080p) vloeiend en zonder beperkingen weergeven. Het taakbeheer laat een belasting van 40% zien met maximale energiebesparingfuncties. Hierbij wordt de kloksnelheid gehalveerd tot 830 MHz. De dual core processor heeft slechts een belasting van 11% zonder energiebesparingfuncties. De VGA en HDMI poorten bieden allebei ondersteuning voor 1920x1080 pixels. Er staat dus niks in de weg voor HD entertainment met een overeenkomstige 1080p monitor of TV.

Om de geschiktheid voor games te testen hebben we kort StarCraft II gespeeld. De gemiddelde fps (frames per second) hebben we gemeten met FRAPS. Met 46 fps is het spel speelbaar met minimale instellingen en resolutie (1024x768). De netbook kon slechts een gemiddelde van 13 fps voortbrengen in gemiddelde instellingen en een resolutie van 1366x768 pixels. Het spel kan nog steeds gespeeld worden, maar het zal niet lang leuk zijn. Het beste compromis is om het spel met lage instellingen en een hoge resolutie te spelen. Hier is StarCraft II nog steeds erg goed speelbaar met een gemiddelde van 35 fps.

De AMD Radeon HD 6320 is waarschijnlijk de sterkste grafische kaart die momenteel beschikbaar is voor netbooks. En hoewel sommige games speelbaar zijn op de MSI Wind U270, blijkt weer dat netbooks gewoon niet geschikt zijn om op te gamen.

Gebruikers die een gaming netbook willen met dezelfde schermgrootte als deze netbook, zullen zich  moeten richten op de Alienware M11x R3. Ze zullen wel bijna twee keer zo veel moeten betalen als bij deze netbook. De gaming netbook is beschikbaar vanaf €699.

lage gem. hoge ultra
StarCraft 2 (2010) 46 13 fps

Emissies

Systeemgeluid

Ondanks de goede prestaties van de 12 inch netbook, bleek uit onze tests dat het systeemgeluid gemiddeld is. De Wind U270 zit in het gebied van netbooks met zwakkere processors met een minimumgeluid van 30 dB. Waar andere netbooks maximaal 35 dB bereiken tijdens volledige belasting, produceert deze netbook echter meer dan 40 dB. Dit is ook duidelijk hoorbaar tijdens praktisch gebruik. Het constante geluid van de ventilator is duidelijk hoorbaar. De ventilator past zich bovendien goed aan de huidige belasting.

Geluidsniveau

Onbelast
32.2 / 32.4 / 32.6 dB (A)
HDD
33.1 dB (A)
Belasting
37.8 / 40.8 dB (A)
  red to green bar
 
 
30 dB
stil
40 dB(A)
hoorbaar
50 dB(A)
luid
 
min: dark, med: mid, max: light   Voltcraft sl-320 (15 cm afstand)

 

Temperatuur

De gemeten tempraturen bevestigen de goede indruk van de ventilator. De processor wordt niet warmer dan 68°C, zelfs onder volledige belasting. De harde schijf wordt ook maar 33°C. De temperatuur wordt maximaal 42,1°C aan de onderkant van de netbook. Omdat permanente volledige belasting bijna nooit voorkomt tijdens praktisch gebruik, zal de temperatuur meestal een stuk lager liggen. Het is dus mogelijk om ermee prettig op je schoot mee te werken, zelfs tijdens het gebruik van intensieve applicaties. De warmteontwikkeling is alleen merkbaar aan de linker polssteun. Dit gebied wordt echter niet buitensporig warm met 32,2°C.

De CPU wordt niet warmer dan 50°C in energiebesparingmodus en op alle andere plaatsen blijft de temperatuur onder de 30°C. Het is waarschijnlijker dat lichaamswarmte wordt overgebracht op het apparaat in plaats van vice versa. Een hoge temperatuur is dus niet van de orde in deze modus.

Max. Belasting
 29.3 °C29.3 °C27.1 °C 
 28.7 °C30.7 °C26.8 °C 
 33.1 °C29.5 °C27 °C 
Maximum: 33.1 °C
Gemiddelde: 29.1 °C
36.6 °C29.5 °C27.2 °C
35.6 °C42.1 °C27 °C
30.9 °C31.1 °C26.6 °C
Maximum: 42.1 °C
Gemiddelde: 31.8 °C
Stroomadapter (max.)  46 °C | Kamertemperatuur 21.3 °C | Voltcraft IR-360
(+) The average temperature for the upper side under maximal load is 29.1 °C / 84 F, compared to the average of 29.8 °C / 86 F for the devices in the class Netbook.
(+) The maximum temperature on the upper side is 33.1 °C / 92 F, compared to the average of 33.1 °C / 92 F, ranging from 21.6 to 53.2 °C for the class Netbook.
(±) The bottom heats up to a maximum of 42.1 °C / 108 F, compared to the average of 36.6 °C / 98 F
(+) In idle usage, the average temperature for the upper side is 24.2 °C / 76 F, compared to the device average of 29.8 °C / 86 F.
(+) The palmrests and touchpad are reaching skin temperature as a maximum (33.1 °C / 91.6 F) and are therefore not hot.
(-) The average temperature of the palmrest area of similar devices was 29.3 °C / 84.7 F (-3.8 °C / -6.9 F).

 

Luidsprekers

Goede geluidskwaliteit is nooit een onderdeel geweest waar netbooks over konden opscheppen. Het is zelfs regelmatig slecht in middenklasse notebooks. Goede geluidskwaliteit komt alleen voor bij grote multimedia notebooks (en dit zal zo blijven). Het luisteren naar muziek of het kijken van een video was bij de eerste 10 inch apparaten onmogelijk zonder gebruik te maken van een koptelefoon of externe luidsprekers. De ingebouwde speakers van de Wind U270 hebben voldoende volume om een video te bekijken of naar muziek te luisteren wanneer de gebruiker in een stille ruimte is. De luidsprekers kunnen echter geen goede bastonen en volume produceren om goed buitenshuis mee te kunnen werken. Het maximale volume is gewoonweg te klein hiervoor. Koptelefoons of externe luidsprekers zijn hiervoor de oplossing.

Batterijlevensduur

 

Energieverbruik

De aantrekkelijke prestaties van de netbook heeft zijn prijs, gigantisch energieverbruik. Hoewel de MSI Wind U270 evenveel energie verbruikt als andere dual core netbooks in idle modus, ligt het energieverbruik van 26 Watt aanzienlijk hoger dan het gemiddelde van deze categorie.

Het energieverbruik van de gelijkwaardige HP Pavilion dm1-3180eg is bijvoorbeeld maar een derde van het verbruik van de Wind U270. De nieuwste (en zwakkere) 10 inch Asus Eee PC R051PX verbruikt meer dan drie keer zo weinig als de U270 tijdens zware belasting.

Alleen de Asus Eee PC 1215T is zwakker en verbruikt een aantal Watt meer dan de Wind U270 tijdens belasting.

Stroomgebruik
Uit / Standbydarklight 0.4 / 0.6 Watt
Inactiefdarkmidlight 9.2 / 10.5 / 15.2 Watt
Belasting midlight 22.9 / 26.1 Watt
 color bar
Key: min: dark, med: mid, max: light        Voltcraft VC 940
Currently we use the Metrahit Energy, a professional single phase power quality and energy measurement digital multimeter, for our measurements. Find out more about it here. All of our test methods can be found here.
Maximale batterijlevensduur (Reader's Test)
Reader's Test
Minimale batterijlevensduur (Classic Test)
Classic Test

 

Batterijlevensduur

MSI belooft een batterijlevensduur van zeven uur in idle modus. We hebben dit echter niet bereikt, wat we ook probeerden. We konden geen langere batterijlevensduur dan 6 uur en 4 minuten in idle modus bereiken (minimale helderheid, WLAN uitgeschakeld en maximale energiebesparingfuncties). Hierbij werd de kloksnelheid gehalveerd. We hebben drie metingen verricht, waarbij een maximum van 364 minuten werd bereikt. De andere metingen zaten hier slechts een aantal minuten onder.

Natuurlijk is constant idle modus niet realistisch tijdens praktisch gebruik. We hebben normaal gebruik gesimuleerd met middelmatige helderheid en WLAN ingeschakeld. De batterij kon hierbij geen levensduur leveren van 5 uur.

De netbook hield het 2 uur en 14 minuten vol tijdens volledige belasting van de CPU, wat net zo onrealistisch is tijdens praktisch gebruik. Dit laat echter de minimale batterijlevensduur zien.

Batterijduur
Inactief (zonder WLAN, minimale helderheid)
6h 04min
Surfen met WLAN
4h 56min
Belast (maximale helderheid)
2h 14min

Samenvatting

 

MSI gaat ervoor en betreedt de grenzen van netbooks en subnotebooks met de Wind U270. De prestaties en de doenlijke startprijs van €400 zorgen voor een plaats in de categorie van de netbooks. Dankzij de adequate dual core processor is de werksnelheid met Windows 7 aangenaam en, in tegenstelling tot andere netbooks, geeft de processor het gevoel dat je aan het werk bent met een notebook.

Echter zijn er vele compromissen gemaakt op het gebied van mobiliteit. De matige batterijlevensduur is beperkend en het ontbreken van Bluetooth is alles behalve handig. De gemiddelde helderheid van het beeldscherm kan het nadeel van het weerspiegelende oppervlakte niet compenseren. Andere netbooks zijn dus meer geschikt om buitenshuis mee te werken.

De MSI Wind U270 lijkt eerder gemaakt te zijn voor degenen die de netbook uitsluitend binnenshuis willen gebruiken (het liefst met stroomaansluiting) omdat ze niet een 3 kilogram zware notebook rond willen lopen. De 1,5 kilogram zware netbook is op geen enkele manier ondergeschikt aan grotere en zwaardere notebooks op het gebied van kantoorbezigheden en surfen op het Internet.

Please share our article, every link counts!
Getest: MSI Wind U270-E4523W7H
Getest: MSI Wind U270-E4523W7H

Specificaties

MSI Wind U270-E4523W7H (Wind U270 Serie)
Processor
AMD E-450 2 x 1.7 GHz, Zacate
Grafische kaart
AMD Radeon HD 6320 - 384 MB, Core: 507 MHz, Geheugen: 1333 MHz
Geheugen
2048 MB 
, SO-DIMM DDR3-RAM (1333 MHz)
Beeldscherm
11.60 inch 16:9, 1366 x 768 pixel, LED verlichting, glimmend: ja
Moederbord
AMD A50M
Opslag
WDC Scorpio Blue WD3200BPVT-22ZES, 320 GB 
, 5400 rpm
Geluidskaart
Realtek HD Audio
Verbindingen
2 USB 2.0, 1 USB 3.0, 1 VGA, 1 HDMI, 1 Kensington Lock, Audio Verbindingen: mic in, audio uit, Card Reader: 4in1 (SD, MMC, MS, XD)
Netwerkmogelijkheden
Realtek PCIe GBE Family Controller (10/100/1000/2500/5000MBit/s), Realtek RTL8191SE Wireless LAN 802.11n PCI-E NIC (b/g/n = Wi-Fi 4)
Afmetingen
hoogte x breedte x diepte (in mm): 32 x 297 x 190
Batterij
50 Wh Lithium-Ion
Besturingssysteem
Microsoft Windows 7 Home Premium 64 Bit
Camera
Webcam: HD (720p @ 30fps), integriertes Mikro
Bijkomende functionaliteiten
MSI S-Bar, MSI BurnRecovery, MSI Battery Calibration, MSI EasyFace access control, MSI EasyViewer, MSI i-Charger, Microsoft Office® 2010 Starter preinstalled, 48 Maanden Garantie
Gewicht
1.425 kg, Voeding: 139 g

 

De Wind U270 is MSI's eerste 11.6 inch netbook.
De Wind U270 is MSI's eerste 11.6 inch netbook.
De 49 Wh batterij kan ongeveer zes uur stroom leveren
De 49 Wh batterij kan ongeveer zes uur stroom leveren
Één van de twee RAM slots is bezet door een 2 GB module.
Één van de twee RAM slots is bezet door een 2 GB module.
Een WD 5400 rpm harde schijf met een capaciteit van 320 GB.
Een WD 5400 rpm harde schijf met een capaciteit van 320 GB.
Het onderhoudspaneel kan gemakkelijk verwijderd worden met twee schroeven.
Het onderhoudspaneel kan gemakkelijk verwijderd worden met twee schroeven.
De waarschuwing voor het vervallen van de garantie is niet relevant voor Duitsland.
De waarschuwing voor het vervallen van de garantie is niet relevant voor Duitsland.
We waarderen de HDMI en de USB 3.0 poorten op de MSI Wind U270.
We waarderen de HDMI en de USB 3.0 poorten op de MSI Wind U270.
De goede bouwkwaliteit is te zien bij de scharnieren.
De goede bouwkwaliteit is te zien bij de scharnieren.
Het chiclet-stijl toetsenbord.
Het chiclet-stijl toetsenbord.
Het beeldscherm kan tot slechts 120° geopend worden.
Het beeldscherm kan tot slechts 120° geopend worden.
Het scherm is glanzend.
Het scherm is glanzend.
Het touchpad ondersteunt helaas geen multitouch.
Het touchpad ondersteunt helaas geen multitouch.
...is het gebied rond het beeldscherm mat.
...is het gebied rond het beeldscherm mat.
Hoewel de behuizing rondom het toetsenbord en touchpad glanzend is...
Hoewel de behuizing rondom het toetsenbord en touchpad glanzend is...

Vergelijkbare notebooks

Laptops van zelfde fabrikant

MSI Delta 15 gaming laptop review: De Radeon RX 6700M maakt zijn debuut
Radeon RX 6700M, Cezanne (Zen 3, Ryzen 5000) R9 5900HX, 15.60", 1.96 kg
MSI GS76 Stealth 11UH gaming laptop review: Slanke bouw gaat ten koste van GPU-prestaties
GeForce RTX 3080 Laptop GPU, Tiger Lake i9-11900H, 17.30", 2.384 kg
MSI Katana GF66 11UG review: Een gaming laptop met verspild potentieel
GeForce RTX 3070 Laptop GPU, Tiger Lake i7-11800H, 15.60", 2.253 kg
MSI Summit E14 laptop review: GeForce GTX graphics zonder de GeForce GTX gewicht
GeForce GTX 1650 Ti Max-Q, Tiger Lake i7-1185G7, 14.00", 1.295 kg
MSI GE76 Raider 11UH in review: High-end gaming laptop biedt snel 360 Hz beeldscherm
GeForce RTX 3080 Laptop GPU, Tiger Lake i9-11980HK, 17.30", 3.02 kg

Links

  • Informatie van de fabrikant

Vergelijk prijzen

Pro

+Bovengemiddelde prestaties voor netbooks
+Goede bouwkwaliteit
+Goede koeling
+USB 3.0 en HDMI poorten
+Goede prijs-prestaties verhouding
 

Contra

-Geen Bluetooth
-Weerspiegelend beeldscherm
-Matige batterijlevensduur
-Hoog energieverbruik

In het kort

Wat we goed vonden

De stevige behuizing en de goede prestaties. 1366x768 pixels maken redelijk werken mogelijk

Wat we graag zouden zien

Bluetooth, een meer op mobiliteit gericht beeldscherm (helderder en mat)

Wat ons verrast heeft

De netbook wordt zelfs onder zware belasting niet heet.

De concurrentie

HP Pavilion dm1-3180egAcer Aspire One 722Asus Eee PC R051PXAsus Eee PC 1215TAsus Eee PC 1215B

Beoordeling

MSI Wind U270-E4523W7H - 09-12-2011 v2(old)
Manuel Christa

Behuizing
84%
Toetsenbord
86%
Aanwijsapparaat
82%
Aansluitmogelijkheden
68%
Gewicht
92%
Batterij
89%
Beeldscherm
70%
Gaming-performance
59%
Applicatie-performance
68%
Temperatuur
90%
Luidheid
87%
Extra punten
85%
Gemiddelde
80%
85%
Netbook - Gewogen Gemiddelde
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Archief van onze testrapporten > Testrapport MSI Wind U270-E4523W7H Netbook
Manuel Christa, 2011-12-29 (Update: 2013-06- 6)