Notebookcheck

Testrapport MSI Wind Top AE2220 All in One Touch PC

by: Sebastian Jentsch 03.27.2010

Touch me.

De AE220 is een PC met display voor onder de 800 Euro. Achter het witte 21,5-inch frame tikt hardware op de maat van een NVidia Ion gecombineerd met een Core 2 Duo T6600. De hoofdfeature is echter het multi-touch beeldscherm. Laat de kinderen maar met hun vette vingers aan het scherm komen -- de AE220 kan het aan! Maar hoe goed presteert de bediening met de hand? Zijn de prestaties voldoende voor entertainment-doeleinden? Onze tweede all-in-one test volgt...

MSI Wind Top AE2220 All in One Touch PC
MSI Wind Top AE2220 All in One Touch PC

Op de CEBIT 2010 waren veel fabrikanten aanwezig om hun all-in-one computers te tonen die allemaal te bedienen waren via een multi-touch beeldscherm. Prijzen beginnen bij een kleine 300 Euro en stijgen helemaal tot 1000 Euro voor de topmodellen. Afhankelijk van de prijs moeten geinteresseerden rekening houden met verschillende configuraties met een zwakke Intel Atom-processor (zoals bijvoorbeeld in de Asus EeeTop ET1602). All-rounders met een dual-core processor en aparte grafische kaart (zoals de Asus EeeTop ET2203T) zijn verkrijgbaar voor ongeveer 800 Euro. Modellen als de WindTop AE220 komen ter zake met een ATI 4650 grafische kaart en een E5400 processor voor 980 Euro. Voor degenen die geen aparte grafische kaart nodig hebben en genoegen nemen met lagere prestaties is de Packard Bell One Two M6000 een goede keuze voor ongeveer 700 Euro.

De MSI Wind-Top AE2220-T6646W7H probeert zichzelf te bewijzen in deze drukke markt met een 21,5 inch beeldscherm en een 2,2 GHz Core 2 Duo T6600 processor. Een NVidia Ion-chipset (9400M) bestuurt de graphics. De Ion-GPU heeft naam gemaakt in de notebookwereld, maar het is een heel andere vraag of hij zijn mannetje staat in een normale PC. Ook van belang is hoe de touchscreen werkt, is het werkelijk zo simpel als een vingerstreek? Kom het te weten in dit testrapport.

Zie ook onze column, Touch me, I wanna be dirty!

Case

Plat, maar zwaar met 8,8 kilo
Plat, maar zwaar met 8,8 kilo
Achterkant
Achterkant
Voetsteun
Voetsteun

MSI positioneert zijn AE220 als een compacte All-in-One-PC voor consumenten die van entertainment houden. MSI was niet terughoudend om te benadrukken hoe gaaf de touch-invoer is en hoe deze tot interessante gespreksstof kan leiden. Optisch ziet de 21,5 inch PC er goed uit, opgetuigd in het wit met een beeldscherm die bedekt is met doorzichtig plexiglas, netjes afgerond aan de randen. De weinige status-LEDs kunnen onder het plexiglas frame gevonden worden en creeren een fijn stralende ambiance. Omdat de LEDs niet even zijn verdeeld zullen gebruikers met name verlichting zien aan de rechterzijde van de behuizing.

De 8,8Kg zware All-in-One-PC staat stevig op een vlakke ondergrond dankzij zijn stabiele ondersteuningsvoet en geeft zelfs geen kik tijdens het zware gebruik door frunnikende kinderen. Helaas kan het apparaat niet aan de muur opgehangen worden omdat er geen gaten voor een VESA-steun aanwezig zijn.

De behuizing is erg sterk en stabiel. Het witte frame rond het display is erg stevig, net als het transparante plexiglas. Zelfs onder de druk van een vinger of een hele hand liet het display geen enkel teken zien van doorbuiging.

Vingerafdrukken en stof hopen zich wel op het heldere oppervlak, maar zijn nauwelijks zichtbaar. Zelfs al zijn we overwegend positief, we vonden een aantal zaken toch afleiden van de hoge kwaliteit van de rest van de behuizing. Onder het MSI-logo zat een stuk beschermende folie aan de binnenkant van de behuizing. Waarschijnlijk vergeten tijdens de fabricage, aangezien hij tussen de twee helften van de behuizing zit. Ook vonden we plastic schaafsels aan de binnenkant van de behuizing, wellicht van de gaten die voor de stereo-luidsprekers zijn gemaakt.

Aansluitingen

Gebundelde verbindingen
Gebundelde verbindingen
Vrije Mini PCI Express
Vrije Mini PCI Express

Zoals gebruikelijk voor een entertainmentcenter heeft de 21,5-inch PC veel aansluitingsopties aan de achter- en linkerzijde van de behuizing. De rechterzijde heeft slechts een paar menuknoppen om het beeldscherm te bedienen. De compacte aansluitingsunit aan de achterkant van de behuizing heeft bijna alles wat we van een multimediapc verwachten. Behalve 4 USB-poorten (en nog twee aan de linkerkant) kunnen gebruikers via het snelle eSATA een externe harde schijf aansluiten. Helaas is een TV of tweede TFT-scherm niet aan te sluiten, de enige HDMI poort is alleen voor inkomend signaal. Met deze poort kunnen gebruikers externe videospelers, gameconsoles of andere HD afspeelappatuur aansluiten.

Wat we missen is een ExpressCard54 slot en een TV-tuner, alhoewel er wel een antenne-aansluiting aanwezig is. Het gebrek aan een FireWire (i.Link) aansluiting maakt niet erg veel uit. De hardware gebaseerd op de T6600 is toch te zwak om het videomateriaal van (semi-)professionele camcorders te bewerken.

Gebruikers kunnen niet alleen vertrouwen op de touch-invoer, want MSI levert ook een draadloze muis en toetsenbord mee. Beide apparaten werken over een enkele USB-ontvanger. Helaas deactiveert de muis zichzelf vrij vaak en moet vervolgens handmatig worden herverbonden met een connect-knop onderin.

Voor de typische TV-achtige bediening van Windows Media Center levert MSI een geavanceerde afstandsbediening mee. Deze kan kanalen (programmeerbaar in het geheugen), volume, richtingscontrole en opnamefuncties bedienen. Vanwege de hoge kwaliteit van de afstandsbediening zouden gebruikers de aanschaf van een DVB-T stick serieus kunnen overwegen.

Linkerzijde: 2 x USB, CardReader, DVD-Burner
Linkerzijde: 2 x USB, CardReader, DVD-Burner
Rechterzijde: geen aansluitingen, bedieningsknoppen
Rechterzijde: geen aansluitingen, bedieningsknoppen

Zoals eerder beschreven heeft de All-in-One WindTop PC geen geintegreerde TV-kaart ondanks dat hij wel een afstandsbediening en antenne-aansluiting heeft. Gebruikers moeten hierdoor een extra 30-50 Euro investeren in een USB-TV-tuner. Alleen dan kan de WindTop een echte TV vervangen. De 21,5 inch Full-HD BrightView display kan DVDs of 1080p-films vanaf de harde schijf weergeven. Er is geen Blu-Ray speler ingebouwd, dit is begrijpelijk vanwege de lage prijs.

Voor degenen die van plan zijn om een harde schijf-recorder of een andere PC als videobron te gebruiken heeft de AE2220 een HDMI-In poort. Geluid wordt in- en uitgevoerd door een 3,5mm audiopoort, degenen die van plan zijn om een 7.1 stereo aan te sluiten zullen gebruik moeten maken van de S/PDIF uitgang.

Invoerapparatuur

Toetsenbord

MSi levert een draadloos toetsenbord bij de machine mee, een StarType ES500W. Het bord heeft een volledig nummerblok aan de rechterzijde. De platte behuizing kan door het gebruik van twee voetjes aan de onderzijde van het toetsenbord worden opgetild. Het bord is niet erg stabiel als we het proberen te buigen met twee handen.

De toetsen hebben een duidelijk drukpunt. Het gevoel tijdens het typen is wel wat sponzig, zeker als u niet te precies op de toetsen drukt. De grote toetsen met hun grote onderlingen afstand en lichtelijk lager gelegen pijltjestoetsen vonden we ruim voldoende voor het schrijven van lange emails.

Draadloze muis

De Star Mouse SW130 is meer een noodoplossing dan een normale muis. Door het gebruik van wit plastic wordt hij snel vies. De muis klikt erg stil en het verticale scrollwiel geeft weinig weerstand. De muis zendt via dezelfde USB-receiver als het toetsenbord zijn signaal naar de computer.

Toetsenbord
Toetsenbord
Muis
Muis
Afstandsbediening
Afstandsbediening

Touch-Invoer

We hadden weinig problemen om te wennen aan het gebruik van onze vingers als hoofdinvoer, alhoewel de optimaliseringen van de systeeminstellingen niet altijd even behulpzaam waren. In ons geval stond de gevoeligheidsinstelling en de dubbelklik-snelheid niet hoog genoeg en moest lichtelijk aangepast worden. Na het aanpassen reageerden knoppen erg snel en zelfs na een lichte aanraking.

We installeerden en draaiden alls benchmarks en analysetools met gebruik van onze vingers. Het typen van tekst via het beeldscherm was ook mogelijk. Hiervoor functioneerde het beeldscherm-toetsenbord van Windows 7 erg effectief. Telkens als we een tekstinvoer-veld tegenkwamen kwam ook een klein icoontje voor het toetsenbord tevoorschijn. Bij het klikken op dit icoon kwam het beeldschermtoetsenbord tevoorschijn die gemakkelijk met de vingers te bedienen is. Uiteraard zijn toetsencombinaties zoals Ctrl-C en Ctrl-P ook bruikbaar.

Voor degenen die zich afvragen hoe de rechtermuisknop vervangen kan worden: als uw vinger voor een seconde op het scherm rust verschijnt een cirkel, waarna met het wegnemen van de vinger het contextmenu verschijnt.

Het scherm kan ook Multi-Touch aan, hetgeen betekend dat twee of zelfs drie vingers tegelijkertijd gebruikt kunnen worden. Tijdens het gebruik van een webbrowser of het bekijken van een foto kan men in- en uitzoomen door het samenbrengen van twee vingers. Met een vegende beweging kunnen we door foto's en webpagina's bladeren en scrollen.

Het enige lastige dat we tegenkwamen was het exact markeren van geselecteerde tekst. Als de zoom niet wordt gebruikt is tekst simpelweg te klein voor grote vingers. Om dit te verhelpen levert MSI een plastic stylus pen mee met het systeem.

Het tekstmenu oproepen
Het tekstmenu oproepen
Tekst markeren
Tekst markeren
Schrijven met de stylus
Schrijven met de stylus

Display

Kleine kleurenruimte, maar goed contrast
Kleine kleurenruimte, maar goed contrast

De AE2220 is uitgerust met een 21.5 inch Bright-view Multitouch TFT. Het scherm heeft Full HD (1920 x 1080). Het paneel is glossy die niet alleen vingerafdrukken weergeeft op het scherm maar ook voor irritante reflecties van andere lichtbronnen verantwoordelijk is. Anders dan bij notebookschermen is het plastic paneel die het hele scherm bedekt. Dit paneel heeft een electrisch geladen oppervlak die de aanraakgevoelige invoer mogelijk maakt. Het paneel is zelf erg hard en stijf, dit beschermt het achterliggende scherm ook voor schade.

Onze testapparatuur meette een erg goede belichting, met zwartwaardes van 0.21 cd/m², hetgeen leidt tot een uitstekende contrastratio van 852:1. Deze waarden overtreffen zelfs de recent geteste Medion The Touch.

157
cd/m²
166
cd/m²
159
cd/m²
165
cd/m²
179
cd/m²
158
cd/m²
162
cd/m²
165
cd/m²
156
cd/m²
Helderheidsverdeling
Maximum: 179 cd/m² Gemiddelde: 163 cd/m²
Helderheidsverdeling: 87 %
Contrast: 852:1 (Zwart: 0.21 cd/m²)
Full HD met 1.920 x 1.080 Pixels
Full HD met 1.920 x 1.080 Pixels

De metingen van het beeldscherm gaven goede resultaten, met een gemiddelde helderheid van 163 cd/m². De WindTop AE2220 kan echter beter niet op een balkon komen te staan: alhoewel binnengebruik prima mogelijk is, is de helderheid zoals gemeten door normale notebookbenchmarks niet geschikt voor buitengebruik. Reflecties zijn een probleem waaraan gedacht moet worden als de machine wordt geplaatst: lichtbronnen vanuit de achter- en zijkant van het scherm zorgen voor een lastig leesbaar scherm. Hierbij moet ook gedacht worden aan zonlicht dat door de ramen schijnt, zelfs een korte tijd per dag. Door het verschil met een mat TFT-scherm moeten gebruikers goed nadenken over waar ze de PC neerzetten.

De inkijkhoek van het 21,5 inch scherm toont goede waarden, typisch voor desktop-TFTs. Onafhankelijk van het inkijken boven, links, onder of recht van het scherm is het scherm leesbaar en laat stabiele kleuren zien. Helaas daalt de helderheid van het scherm bij ongeveer een hoek van 45 graden. Voor het gebruik als TV-vervanging is de AE2220 in onze optiek goed geschikt. Vanaf een paar meter afstand en in vele verschillende posities kunnen wij een duidelijk en helder beeld herkennen.

Inkijkhoek van de MSI Wind Top AE2220
Inkijkhoek van de MSI Wind Top AE2220

Prestaties

De MSI WindTop is uitgerust met een Intel Core 2 Duo T6600 processor. De Penryn-CPU is geklokt op 2.2 GHz. De 2MB L2 cache is simpelweg onvoldoende. Ook is de TDP van 35 Watt relatief hoog. De T6600 heeft 4GB DDR2 RAM aan zijn zijde. Bij het bij ons afgeleverde model was een van de twee modules niet goed vastgezet waardoor wij ons lang hebben afgevraagd waar 2048MB was gebleven.

Een Nvidia GeForce 9400 die opereert onder de ION alias runt de 3D-berekeningen. Alhoewel de GPU 256MB VRAM tot zijn beschikking heeft is het gebeugen niet direct naast de processor gekoppeld, maar is onderdeel van de NVidia chipset. De zwak presterende GPU is een typische feature van HD-netbooks zoals de Samsung N510, de Asus Eee PC 1201N of de Lenovo Ideapad S12. Voor een desktop is de GPU erg zwak. De NVidia Ion is nauwelijks gechikt voor het spelen van spellen, en of de Core 2 Duo processor dit kan veranderen valt te bezien.


Systeem info CPUZ CPU
Systeem info CPUZ Cache
Systeem info CPUZ Mainboard
Systeem info CPUZ RAM
Systeem info CPUZ RAM SPD
Systeem info GPUZ
Systeem info HDTune
DPC Latency Checker
System information MSI Wind Top AE2220
Intel Core 2 Duo T6600 en Nvidia ION
Intel Core 2 Duo T6600 en Nvidia ION

De Intel Core 2 Duo T6600 (2.20 GHz) is een onspectaculaire processor. Onze synthetische processorbenchmarks beschrijven de processor als in het bezit van slechts acceptabele prestaties. In de multi-CPU rendertest CineBench R10 haalde de All-in-One slechts 4393 punten. Met een huidige CPU zoals de i3-330m zijn 5533 punten zonder probleem haalbaar. Bij singlecore berekeningen is de T6600 vergelijkbaar met identiek geklokte Arrandale processors (de huidige generatie), 2357 (i330M) versus 2355 (T6600) in CineBench R10 (Single Render Test, 32bit).

Cinebench R10 Rendering Single 32Bit
2314
Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 32Bit
4393
Cinebench R10 Shading 32Bit
1979
Help
PCMark Vantage Result
3866 punten
Help
4.8
Windows 7 Prestatie-Index
Processor
Berekeningen per seconde
5.6
Geheugen (RAM)
Geheugenoperaties per seconde
5.5
Grafisch
Bureaublad-prestaties voor Windows Aero
4.8
Grafisch (Games)
3D-prestaties voor zakelijke toepassingen en games
5.4
Primaire harde schijf
Data-overdracht van de harde schijf
5.9

De PC-Mark Vantage test behandelt meer dan de pure rekenkracht van processors, maar geeft een inzicht in de totale systeemprestaties: de combinatie van CPU, graphics, RAM, harde schijf en chipset. 3866 punten is een acceptabele maar geen uitstekende score. Het MSI-systeem ligt hiermee op hetzelfde niveau als de Dell Alienware M11x met een Intel SU7300 en Geforce GT 335M. Kortom, met de MSI All-in-One werken gebruikers trager dan met huidige Core i5 en i7 laptops. De prestaties liggen gelijk aan kantoornotebooks van 500-600 Euro.

3DMark 2001SE Standard
8440 punten
3DMark 05 Standard
2360 punten
3DMark 06 Standard
1317 punten
Help
WDC Caviar Blue WD6400AAKS
Overdrachtssnelheid Minimum: 54.4 MB/s
Overdrachtssnelheid Maximum: 110.5 MB/s
Overdrachtssnelheid Gemiddeld: 88.5 MB/s
Toegangstijd: 12.2 ms
Pieksnelheid: 143.4 MB/s
CPU-gebruik: 3.4 %

De Western Digital harde schijf (type WD6400AAKS-00A7B) met een capaciteit van 640GB leest data van zijn schijven met een supernelle 88,5MB/s (sequentiele leessnelheid). Dit gemiddelde is extreem hoog en ligt ver boven het gemiddelde van onze gemiddelde notebookschijf. De reden voor het verschil: dit is een 3,5inch desktop HDD die opereert op 7200 toeren.

Gaming Performance

Wie wir testen - Leistung

Left4Dead: slechts vloeibaar speelbaar bij lage resoluties en details.
Left4Dead: slechts vloeibaar speelbaar bij lage resoluties en details.

Een ding is duidelijk: de NVidia Ion grafische kaart (Geforce 9400M) is geen GPU voor gamers. 3DMark2006 liet slechts 1317 punten zien (1280x1024). Zelfs huidige basis gamenotebooks laten makkelijk een score van 6000 zien in 3DMark06.

Left4Dead

De shooter is twee jaar oud en leent zich goed om met huidige hardware gespeeld te worden. De WindTop heeft dit echter niet. Bij een resolutie van 1024x768 (XGA) en met hoge details haalde het systeem een schamele 15fps. Slechts bij het omlaag schroeven van de resolutie naar 640x480 en het detailniveau naar laag was een vloeiende spelervaring mogelijk. Kortom, bij het vergelijken van notebooks met een sterkere CPU steekt de Wind Top AE2220 niet goed af met betrekking tot games.

Left 4 Dead
 ResolutieInstellingenWaarde
 1024x768very high, 0xAA, 0xAF14.7 fps

Uitstoot

Systeemlawaai

Het koelingssysteem zet de All-in-One PC in een positief daglicht. Bij geen belasting is de 21,5 inch PC niet luiden dan 32.8 dB(A). Tijdens het surfen op het internet, het bekijken van een film of het installeren van een programma bleven wij meestal ongestoord. Computerspellen behoren tot het type toepassing wat het koelingssysteem goed op gang brengt. Vijftien centimeter van het scherm meetten wij dan 38,6 dB(A). Dit is duidelijk hoorbaar en gezien de zwakke hardware eigenlijk te luid.

Een stresstest bestaande uit Furmark en Prime95 brengt het koelingssysteem op de knieeen: we meetten 39,3 dB(A). De stresstest liet zien dat beide processorkernen en schaders in de Ion-GPU op 100 procent capaciteit werkten.

De Western Digital harde schijf houdt zich ook niet aan het credo van een fluisterstille PC. De lees- en schijfkoppen klikken en ratelen en gebruikers zullen blij zijn als een periode van intense schijfactiveit wordt gevolgd door wat rust. Vijftien centimeter van de voorkant meetten onze testapparatuur een hoorbare 35,7 dB(A).


Geluidsniveau

Onbelast
32.4 / 32.5 / 32.8 dB (A)
HDD
35.7 dB (A)
DVD
33.9 / dB (A)
Belasting
38.6 / 39.3 dB (A)
  red to green bar
 
 
30 dB
stil
40 dB(A)
hoorbaar
50 dB(A)
luid
 
min: dark, med: mid, max: light    (15 cm afstand)
CPU max. 72 degrees Celsius
CPU max. 72 degrees Celsius

Temperatuur

Oppervlaktetemperatuur is nauwelijks een probleem als we kijken naar All-in-One PCs, maar we wilden toch zeker weten of het schermpaneel relatief koel blijft tijdens het gebruik, en dit is het geval. Tijdens normaal gebruik zonder al teveel belasting blijft de hoogste temperatuur onder het scherm 28,6 graden Celsius. Onder belasting steeg de temperatuur slechts minimaal. Dan wordt het warmste gebied slechts 29,1 graden Celsius.

Max. Belasting
 27 °C29.1 °C28.2 °C 
 26 °C26.4 °C25.6 °C 
 28.1 °C27.7 °C26.8 °C 
Maximum: 29.1 °C
Gemiddelde: 27.2 °C
21.6 °C23.9 °C24.2 °C
23.4 °C24.5 °C24.9 °C
20.7 °C21 °C25.9 °C
Maximum: 25.9 °C
Gemiddelde: 23.3 °C
Stroomadapter (max.)  46.7 °C | Kamertemperatuur 20.2 °C
(+) The average temperature for the upper side under maximal load is 27.2 °C / 81 F, compared to the average of 33.1 °C / 92 F for the devices in the class Gaming.
(+) The maximum temperature on the upper side is 29.1 °C / 84 F, compared to the average of 39.5 °C / 103 F, ranging from 21.6 to 68.8 °C for the class Gaming.
(+) The bottom heats up to a maximum of 25.9 °C / 79 F, compared to the average of 42.1 °C / 108 F
(+) In idle usage, the average temperature for the upper side is 27 °C / 81 F, compared to the device average of 33.1 °C / 92 F.
(+) The palmrests and touchpad are cooler than skin temperature with a maximum of 28.1 °C / 82.6 F and are therefore cool to the touch.
(±) The average temperature of the palmrest area of similar devices was 28.8 °C / 83.8 F (+0.7 °C / 1.2 F).

Luidsprekers

Twee luidsprekers bevinden zich onder het beeldscherm. Hun geluid is goed gebalanceerd en heeft een sterke bas. Het geluid is luid genoeg en kan gemakkelijk een gemiddelde kamer vullen; bij het maximale volume heeft het geluid geen vervorming. Er zijn echter geen volumeknoppen aan de monitor: hiervoor moet de radioknop gebruikt worden. Het SRS-Sound menu biedt zeer goede opties voor het optimaliseren van geluid, waarbij het geluid kan worden aangepast voor iedere afzonderlijke toepassing.

Fans van Hi-FI geluid zullen waarschijnlijk een surroundsysteem aansluiten, mogelijk met sattelietboxen en een subwoofer. De AE2220 heeft een line-out en een S/PDIF voor dit doeleinde.

Current consumption

Als het gaat om stroomverbruik is de 21,5 inch PC niet erg efficient. Met de schermbacklight uitgeschakeld op Idle sipt de AE2220 32,8 Watt van het stopcontact (maximale efficientiemodus). Alleen krachtige 17 en 18 inch gamelaptops gebruiken zoveel energie tijdens idle-gebruik. Dit verbruik lijkt ons te hoog met het oog op de zwakke mobiele componenten (chipsets, CPU, GPU, WLAN, Blu-Ray). De enige desktopcomponent is de 3,5 inch harde schijf.

Als we de machine belasten met een 3DMark2006 benchmark meetten we 66,6 Watt. Degenen die uit zijn op energiebesparing moeten de All-in-One PC niet aanlaten als hij niet gebruikt wordt. In standbymodus is een 1,5 Watt consumptie echter lovenswaardig. Interessant genoeg gebruikt de AE2220 nog steeds 1,1 Watt als hij volledig is uitgeschakeld.

Stroomgebruik
Uit / Standbydarklight 1.1 / 1.5 Watt
Inactiefdarkmidlight 32.8 / 48.5 / 50.3 Watt
Belasting midlight 66.6 / 72.5 Watt
 color bar
Key: min: dark, med: mid, max: light        

Oordeel

De MSI WindTop AE2220 is een huiskamer- en Touch-PC in een: de complete (notebook)hardware ligt achter een 21,5 inch mulit-touch beeldscherm. Het bedienen van het apparaat met de hand is na het aanpassen van wat instellingen uitstekend. We konden alle benchmarks afronden zonder het meegeleverde toetsenbord te hoeven gebruiken. Het oproepen van programma's en het invoeren van tekst functioneerde prima met het gebruik van een of meerdere vingers.

De prestaties van de WindTop met een Core 2 Duo T6600 en een Nvidia Ion GPU chipset zijn nogal mager. Huidige computerspellen zijn simpelweg niet te spelen met de NVidia Ion, en de gemiddelde prestaties liggen op het niveau van een goedkope kantoornotebook die voor 500 Euro over de toonbank gaat. De enige uitzondering is de 3,5 inch desktop harde schijf, die een voor notebookbegrippen uitzonderlijk hoge datasnelheid had (88MB/s sequentiele leessnelheid).

Degenen die op zoek zijn naar een compacte All-in-One machine voor hun basale computerbehoeften zoals Office en het afspelen van films en muziek voelen zich prima thuis met de WindTop AE2220. Samen met een DVB-T stick als antenne staat zelfs een 21,5 inch TV klaar met een geavanceerde afstandsbediening.

MSI Wind Top AE2220: Touching welcome
MSI Wind Top AE2220: Touching welcome
In Review:  MSI Wind Top AE2220
In Review: MSI Wind Top AE2220 Display-PC

Specificaties

MSI Wind Top AE2220
Grafische kaart
NVIDIA GeForce 9400M (G) / ION (LE), Core: 450 MHz, Geheugen: 800 MHz, up to 256MB shared, 195.81
Geheugen
2048 MB 
, DDR2 PC2-6400
Beeldscherm
21.5 inch 16:9, 1920 x 1080 pixel, Multi-Touch, glimmend: ja
Moederbord
Nvidia nForce 730i
Opslag
WDC Caviar Blue WD6400AAKS, 640 GB 
, 7.200 rpm, 7.200 RPM
Geluidskaart
NVIDIA MCP79/7A HD Audio - Cirrus Logic CS4206A (AB77)
Verbindingen
5 USB 2.0, 1 VGA, 1 HDMI, 1 eSata, Audio Verbindingen: Line-Out, Microphone, Card Reader: SD, MMC, MS, TV Card: Optional, TV Antenna, S/PDIF
Netwerkmogelijkheden
Realtek PCIe GBE Family Controller (10/100/1000/2500/5000MBit/s), Realtek RTL8191SE Wireless LAN 802.11n PCI-E NIC (b/g/n = Wi-Fi 4)
Optische drive
HL-DT-ST DVDRAM GT30N
Afmetingen
hoogte x breedte x diepte (in mm): 63 x 554 x 404
Besturingssysteem
Microsoft Windows 7 Home Premium 32 Bit
Camera
Webcam: 1.3MP
Bijkomende functionaliteiten
wireless keyboard and mouse, Touchpen, Remote Control, TV-Tuner, 24 Maanden Garantie
Gewicht
8.8 kg, Voeding: 724 g
Prijs
850 Euro

 

De MSI WindTop AE2220 brengt een complete PC onder achter een scherm.
De MSI WindTop AE2220 brengt een complete PC onder achter een scherm.
De infrarood afstandsbediening is een geavanceerde MediaCenter input.
De infrarood afstandsbediening is een geavanceerde MediaCenter input.
Een recovery flashdrive wordt niet meegeleverd (driver en programma's zitten op een DVD).
Een recovery flashdrive wordt niet meegeleverd (driver en programma's zitten op een DVD).
De 120 Watt AC adapter is niet in de PC geintegreerd.
De 120 Watt AC adapter is niet in de PC geintegreerd.
Aanraken mag: de bediening gebeurt met de hand.
Aanraken mag: de bediening gebeurt met de hand.
Tekstinvoer met een styluspen is mogelijk met tekstherkenning alhoewel dit traag verloopt.
Tekstinvoer met een styluspen is mogelijk met tekstherkenning alhoewel dit traag verloopt.
Een leuke feature is het 3D-menu voor vaak gebruikte programma's.
Een leuke feature is het 3D-menu voor vaak gebruikte programma's.
Met de schoonmaakdoek vegen we de vingerafdrukken weg die het beeldscherm heeft verzameld.
Met de schoonmaakdoek vegen we de vingerafdrukken weg die het beeldscherm heeft verzameld.
Schrijven is preciezer met de meegeleverde styluspen.
Schrijven is preciezer met de meegeleverde styluspen.
MSI heeft leer- en entertainmentprogramma's meegeleverd voor kinderen, zoals de Wind Match, een programma om Engels te leren.
MSI heeft leer- en entertainmentprogramma's meegeleverd voor kinderen, zoals de Wind Match, een programma om Engels te leren.
De aansluitingen zijn op het niveau van een multimedia-laptop. HDMI en 4 USB aansluitingen zijn aan boord.
De aansluitingen zijn op het niveau van een multimedia-laptop. HDMI en 4 USB aansluitingen zijn aan boord.
Hier kunnen we een glimp opvangen van de heatpipe.
Hier kunnen we een glimp opvangen van de heatpipe.
Aan de achterkant bevindt zich een baai voor twee RAM-modules.
Aan de achterkant bevindt zich een baai voor twee RAM-modules.
De behuizing brengt een notebookprocessor en GPU in een compact model.
De behuizing brengt een notebookprocessor en GPU in een compact model.
De ondersteunende voet is gemaakt van plastic en is vastgezet met een stijve scharnier.
De ondersteunende voet is gemaakt van plastic en is vastgezet met een stijve scharnier.
Het gebrek aan VESA-ondersteuning betekent dat de PC niet aan de muur opgehangen kan worden.
Het gebrek aan VESA-ondersteuning betekent dat de PC niet aan de muur opgehangen kan worden.
Aan de linkerzijde vinden we de wiebelige tray van de DVD-brander.
Aan de linkerzijde vinden we de wiebelige tray van de DVD-brander.
Aan de rechterzijde bij de bodem zitten de bedieningsknoppen (Power, Menu, Up/Down, Enter, Scherm uit).
Aan de rechterzijde bij de bodem zitten de bedieningsknoppen (Power, Menu, Up/Down, Enter, Scherm uit).
Een webcam is geintegreerd in het frame rond het beeldscherm.
Een webcam is geintegreerd in het frame rond het beeldscherm.
Warme lucht verlaat de behuizing hier, hier komt ook het lawaai uit de PC onder belasting.
Warme lucht verlaat de behuizing hier, hier komt ook het lawaai uit de PC onder belasting.
Een fout in de fabricage: folie die aan de binnenkant vastzit.
Een fout in de fabricage: folie die aan de binnenkant vastzit.
De luidsprekers brengen hun geluid naar buiten via deze simpele gaten in het plexiglas.
De luidsprekers brengen hun geluid naar buiten via deze simpele gaten in het plexiglas.
MSI Wind Top AE2220: in het donker verlichten de blauwe LEDs bijna het gehele plexiglas frame.
MSI Wind Top AE2220: in het donker verlichten de blauwe LEDs bijna het gehele plexiglas frame.

Similar Devices

Laptops met dezelfde schermgrootte en gewicht

Kort testrapport MSI GT76 9SG Laptop: de Titaan van de Gaming-Laptops
GeForce RTX 2080 (Laptop), Core i9 (Desktop) 9900K, 17.3", 4.167 kg
Kort testrapport MSI GP75 Leopard 9SD: laaggeprijsde game notebook met een 144 Hz paneel
GeForce GTX 1660 Ti (Laptop), Core i7 9750H, 17.3", 2.566 kg
Kort testrapport MSI GF75 Thin 3RD (i7-8750H, GTX 1050Ti Max-Q) Laptop
GeForce GTX 1050 Ti Max-Q, Core i7 8750H, 17.3", 2.2 kg
Kort testrapport MSI GE75 Raider 8SF (i7-8750H, RTX 2070) Laptop
GeForce RTX 2070 (Laptop), Core i7 8750H, 17.3", 2.64 kg
Kort testrapport MSI GE75 8SG Raider (i7-8750H, RTX 2080) Laptop
GeForce RTX 2080 (Laptop), Core i7 8750H, 17.3", 2.646 kg
Kort testrapport MSI GL73 8SE (i7-8750H, RTX 2060) Laptop
GeForce RTX 2060 (Laptop), Core i7 8750H, 17.3", 2.7 kg

Price Comparison

Pro

+High contrast of the TFT screen
+Good sound
+Many ports for connectivity
+Remote control
+DVD-drive
+Space saving design
 

Contra

-Fingerprints on the TFT screen
-Minimal performance in games
-No TV-tuner
-Poorly executed keyboard

Shortcut

Wat we mochten

De stabiele constructie van het touch-beeldscherm die ook kindvriendelijk is.

Wat we misten

Voor deze prijs had een TV-tuner ook best meegeleverd mogen worden.

Wat ons verbaasde

het bedienen van Windows 7 met de vingers werkt na wat aanpassingen best goed.

De concurrentie

Een duurdere maar meer geraffineerde en beter uitgedachte entertainmentmachine: Medion The Touch X9613

Rating

MSI Wind Top AE2220 - 26-03-2010
Sebastian Jentsch

Behuizing
85%
Toetsenbord
70%
Aanwijsapparaat
80%
Aansluitmogelijkheden
86%
Gewicht
70%
Batterij
Beeldscherm
86%
Gaming-performance
55%
Applicatie-performance
85%
Temperatuur
92%
Luidheid
87%
Extra punten
85%
Gemiddelde
73%
77%
Gaming - Gewogen Gemiddelde
Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Archief van onze testrapporten > Testrapport MSI Wind Top AE2220 All in One Touch PC
Sebastian Jentsch, 2010-04-26 (Update: 2013-06- 6)