Notebookcheck

Testrapport Lenovo ThinkPad Yoga Convertible

Zakelijke hybride. Zakelijke hybride. De nieuwe Lenovo 12,5 inch ThinkPad Yoga heeft het idee van een 360° draaibaar beeldscherm van de IdeaPad serie overgenomen. Heeft de veelzijdige Ultrabook met z'n innovatieve gebruiksopties de legendarische ThinkPad kwaliteit die we van de serie verwachten?

Voor het originele Engelse testrapport, klik hier.

Het portfolio met Yoga apparaten van Lenovo blijft groeien. Het succesvolle 360° draaibaar beeldscherm dat Lenovo bij de IdeaPad Yoga 13 heeft geïntroduceerd, maakt het de nieuwe ThinkPad Yoga mogelijk om van een Ultrabook in een tablet te veranderen, terwijl de beloofde prestaties en ergonomie van een standaard notebook blijft behouden. Afgelopen week hebben we nog gekeken naar de nieuwe, dunnere, lichtere en krachtigere opvolger in de consumenten serie, de IdeaPad Yoga 2 Pro met QHD+ resolutie.

In het zakelijke segment zal je het moeten doen met de nogal ongebruikelijke 11,6 inch ThinkPad Helix, de 12,5 inch convertible ThinkPad Twist of de bekende, maar dikkere 12,5 inch ThinkPad X230T.

In dit testrapport onderzoeken we de ThinkPad Yoga, Lenovo's 12,5 inch zakelijke convertible met een Haswell 1,6 GHz Intel Core i5-4200U processor (3 MB Cache, maximaal 2,6 GHz), geïntegreerde HD 4400 grafische kaart, 4 GB RAM, 128 GB SSD en een FHD (1920 x 1080) IPS beeldscherm. In de Verenigde Staten kost deze instapmodel versie die toch behoorlijk krachtig is $1299. Ten tijde van het schrijven van dit testrapport biedt Lenovo drie alternatieve keuzes voor de processor (15-4300, i7-4500 en i7-4600) en een upgrade van een 128 GB SSD naar een 256 GB SSD voor een meerprijs van $150. De twee i5 CPU versies hebben 4 GB RAM; de twee i7 CPU versies hebben totaal 8 GB. De versie met de i7-4500 en 8 GB RAM kost $160 meer dan de basisversie - een eerlijke prijs volgens ons. Het is ook belangrijk te vermelden dat zelfs bij de basisversie een digitizer pen meegeleverd wordt.

Natuurlijk is Lenovo niet de enige fabrikant met hybride notebooks en de concurrentie is sterk: Dell heeft de goed beoordeelde XPS 12, Sony de 11,6 inch Vaio Duo 11 en de 13,3 inch Vaio Duo 13 en HP heeft de 11,6 inch EliteBook Revolve 810, om er maar een paar te noemen.

Gezien de vele concurrenten is het belangrijk te weten of de nieuwe zakelijke Ultrabook van Lenovo goed genoeg is om op te vallen.Behuizing

Laptop modus
Laptop modus
Stand modus
Stand modus
De toetsenbord rand...
De toetsenbord rand...
... beschermt het toetsenbord.
... beschermt het toetsenbord.

Zoals gebruikelijk is bij ThinkPads, wijkt het ontwerp van de Yoga niet te veel af van het klassieke, ingetogen ontwerpconcept. De behuizing is gemaakt van een magnesium legering en bevat ook gladde, zwarte oppervlaktes, in plaats van de oude soft-touch afwerking.

De ThinkPad Yoga heeft een afmeting van 316,5 x 221 x 19,3 mm, wat vrijwel identiek is aan de Dell XPS 12. Afwerking, aansluiting en bouwkwaliteit is uitstekend: er zijn geen scherpe randen op deze Ultrabook en de hoeken zijn goed afgerond, waardoor het vasthouden van het apparaat in tablet modus geen probleem is ondanks het hoge gewicht. Over gewicht gesproken: de ThinkPad Yoga weegt 1584 gram, wat lichter is dan de 11,6 inch ThinkPad Helix met de afneembare basis (1670 gram), maar zwaarder is dan de Dell XPS 12 (1500 gram) of Lenovo's grotere Yoga 2 Pro Convertible (1398 gram). Het lage gewicht van deze laatste notebook komt doordat de behuizing van kunststof is gemaakt. De stroomadapter en het snoer wegen samen 238 gram.

De Yoga is ook behoorlijk stijf: het toetsenbord en de polssteunen geven niet mee en de basis kon het verdraaien zonder te kraken weerstaan. Het beeldscherm, dat wordt beschermd door een laag krasbestendige Corning Gorilla Glass, is wat torsie betreft minder stevig, hoewel we geen rimpelingen op het beeldscherm hebben kunnen ontdekken. De scharnieren zijn gemaakt van een zink legering en zijn voldoende sterk om het paneel op elke hoek stevig vast te houden.

Het ontwerp van de scharnieren maakt het mogelijk het beeldscherm 360° te draaien, waardoor er vier gebruiksmodi mogelijk zijn: Laptop, Staand, Tablet en Tent. Een unieke eigenschap van de ThinkPad Yoga en een groot verschil met de IdeaPad Yoga is het mechanische systeem dat het toetsenbord uitschakelt (Lift n' Lock). Wanneer het beeldscherm in tablet modus wordt gevouwen, komt de toetsenbordhouder naar boven tot de hoogte van de toetsen, waardoor de toetsen niet meer ingedrukt kunnen worden. Het touchpad wordt ook automatisch uitgeschakeld. Het voordeel: onbedoelde invoer wordt voorkomen en de notebook is eenvoudig vast te houden en kan minder snel ergens aan blijven haken. Volgens Lenovo is dit systeem 25.000 keer getest van gesloten naar tablet en 5.000 keer van gesloten naar notebook, wat inhoudt dat de mechanische componenten niet snel kapot zullen gaan.

Hoewel het ontwerp niet zo spannend is als dat van huidige topmodellen van Samsung, Asus of Apple, vonden we het algehele ontwerp van de ThinkPad Yoga echt van hoge kwaliteit.

 

Verbindingsmogelijkheden

Omdat de scharnieren de gehele achterkant in beslag nemen en de tablet in Tent modus op de voorste rand rust, zitten alle poorten aan de linker- en rechterkant. De lay-out is lofwaardig, omdat alle poorten relatief ver achteraan zitten en zo de kabels niet in de weg liggen bij het gebruik van een muis. De twee USB 3.0 poorten zitten verdeeld over beide zijdes (de poort aan de rechterkant staat altijd onder stroom), wat voorkomt dat een groter apparaat de andere poort blokkeert.

Omdat de Yoga ook functioneert als een tablet, zit de aan- en uitknop, een volumeknop en een beeldscherm rotatie slot aan de rechterkant, zodat ze goed toegankelijk zijn. De bekende Windows toets zit onderaan het beeldscherm. Vooraan aan de rechterkant is plaats voor de digitizer pen. Het valt ons op dat er geen Ethernet of VGA poort aanwezig is, wat bij sommige Ultrabooks nog wordt aangeboden. De enige video uitgang is Mini-HDMI. De 720p webcam is goed genoeg voor videogesprekken, maar vertoont veel beeldruis bij weinig omgevingslicht.

Diegenen die een RJ45 Ethernet poort nodig hebben, kunnen de ThinkPad OneLink Dock kopen, die 2x USB 3.0, een gecombineerde audiopoort, 2x USB 2.0, HDMI en een Gigabit Ethernet poort biedt. De OneLink Dock kan aangesloten worden via een speciale connector, die beschermd wordt door een rubberen flap.

Rechterkant: stylus, aan- en uitknop, volumeknop, rotatie slot, kaartlezer, USB 3.0, Mini-HDMI, slot
Rechterkant: stylus, aan- en uitknop, volumeknop, rotatie slot, kaartlezer, USB 3.0, Mini-HDMI, slot
Linkerkant: stroomaansluiting, dock connector, USB 3.0, audio combinatiepoort
Linkerkant: stroomaansluiting, dock connector, USB 3.0, audio combinatiepoort
Voorkant: no connectivity
Voorkant: no connectivity
Achterkant: koel opening
Achterkant: koel opening

Communicatie

De communicatie met de buitenwereld wordt bij ons testmodel verwerkt door een draadloze module van Intel. De Wireless-N 7260 is een 2x2 adapter, die zowel 2,4 GHz als 5 GHz ondersteunt en is theoretisch in staat om een snelheid van 300 MBps te behalen. De module ondersteunt ook Bluetooth 4.0 + HS voor verbindingen met apparaten zoals toetsenborden, muizen of luidsprekers. Interessant om te vermelden: de configurator op de website van Lenovo biedt de ClickPad alleen aan 'zonder NFC antenne & module', wat ons doet geloven dat NFC op een gegeven moment beschikbaar zal zijn.

Beveiliging

Zoals gebruikelijk bij een zakelijke notebook is de ThinkPad Yoga uitgerust met een TPM chip, die via de BIOS ingeschakeld kan worden. Samen met Windows 8.1 Professional kan de gebruiker het Windows besturingssysteem beschermen. Opties als een vingerafdrukscanner of security card zijn niet beschikbaar.

Accessoires

Naast de Ultrabook, de stroomadapter en een snelstartgids zit er niets in de doos. Interessante accessoires zoals het ThinkPad OneLink Dock ($120) en een 65 Watt gelijkspanning stroomadapter ($60) zijn online verkrijgbaar.

Garantie

Lenovo levert met de ThinkPad Yoga een standaard garantie van 12 maanden, maar biedt uitgebreide dekkingen, zoals een garantie van vijf jaar, reparatie ter plekke en accidental damage dekking.

Invoerapparaten

Toetsenbord

De toetsenborden van de ThinkPad serie worden gezien als één van de beste ter wereld, hoewel er wat verontwaardiging ontstond toen Lenovo over ging op het chiclet AccuType ontwerp. Het toetsenbord van deze 12,5 inch notebook is slechts 6% kleiner dan dat van het workstation model, W530 (26,5 cm vs. 28,2 cm; toetsgrootte van 15 mm vs. 16 mm), hoewel de Alt, PrtSc en Ctrl toetsen niet de volledige grootte hebben. De drukafstand is een stuk korter, je hoeft minder hard te drukken en de stop is veel abrupter. We vonden ook de eigenschap dat de bovenste rij toetsen kan wisselen tussen Fn-functie en systeemknoppen.

In onze ogen kunnen sommige grotere laptops leren van het toetsenbord van de Yoga. Ondanks de korte drukafstand is het type-gevoel goed en is het toetsenbord geschikt voor fanatieke tekstverwerkers. De toetsen geven niet mee als er hard op gedrukt wordt en de achtergrondverlichting kan op twee niveaus worden ingesteld.

Touchpad (ClickPad)

Veel gebruikers van de ThinkPad klagen niet alleen over het uiterlijk van het toetsenbord, maar ook de doorgevoerde wijzigingen van het touchpad en trackpoint. Geen van beide apparaten heeft nu eigen knoppen. Wat betreft het touchpad is er een positief aspect: hoewel de grootte van 87 x 67 mm niet bijzonder groot is, weet de gladde oppervlakte en de goede klik ons te overtuigen. In totaal zijn er vijf knoppen, aangezien de bovenste rij ook een middelmuisknop bevat. Hoewel tikken op het touchpad werkt voor linker en rechter muisknop, heeft de trackpoint fysieke knoppen nodig om invoer te registreren. We hebben geen problemen bij de touchpad ondervonden en de multi-touch functies werkten goed. Het Synaptics controlepaneel biedt vele configuratie-opties, inclusief bewegingen met maximaal vier vingers. We hebben slechts één klein punt van kritiek: het geluid van het touchpad is niet aangenaam. We moeten wel vermelden dat in tablet modus de knoppen van het touchpad niet geblokkeerd worden, maar dat de invoer natuurlijk wel uitgeschakeld wordt.

Touchscreen

Het 10-punts multi-touch paneel registreert aanrakingen zonder vertraging. Dankzij de laag glas moet de Yoga beter dan de groter IdeaPad bestand zijn tegen hardhandig gebruik. De Tent Modus op een hard oppervlak voorkomt dat het beeldscherm op de tafel komt.

Digitizer & Stylus

Lenovo heeft de ThinkPad Yoga uitgerust met een Wacom digitizer pen, die parallel aan de voorste rand een eigen plek heeft. De pen is behoorlijk dun en is niet comfortabel om voor langere tijd vast te houden. Hoewel de bovenkant van de pen rood is, is er geen 'gummetje' geïntegreerd, wat bij grotere pennen meestal wel het geval is. Met de nieuwere Windows Ink Collection API, kunnen programma's zoals Fresh Paint (gratis te downloaden van Microsoft Store) of Microsoft One Note zonder extra werk verschillende drukniveaus registreren. Andere programma's zoals Adobe Photoshop hebben aanvullende drivers nodig. Tijdens onze tests presteerde de pen goed en hebben we geen vertragingen kunnen ontdekken. Het herkennen van niet bedoelde aanrakingen werkt goed, wat niet altijd het gevalt is.

Hoewel we het niet geprobeerd hebben, kunnen normale Wacom pennen ook werken en zijn misschien comfortabeler dan de stylus pen die meegeleverd wordt.

Het uitzonderlijke toetsenbord
Het uitzonderlijke toetsenbord
Touchpad met vijf knoppen
Touchpad met vijf knoppen
De stylus halverwege in de opening
De stylus halverwege in de opening
De verlichting op het tweede niveau
De verlichting op het tweede niveau

Beeldscherm

Het 12,5 inch FHD IPS beeldscherm heeft een resolutie van 1920 x 1080 pixels, wat gelijkwaardig is aan de Dell XPS 12 en de 13,3 inch Vaio Duo 13. De originele ThinkPad Yoga 13 had 1600 x 900 pixels; het nieuwe model IdeaPad Yoga 2 Pro heeft 3200 x 1800 pixels. Het paneel wordt beschermd door een laag Corning Gorilla Glass, dat vanwege een frame niet van rand tot rand loopt. Dit frame biedt bescherming voor het beeldscherm wanneer het gesloten is, maar zit niet in de weg bij het vegen vanaf links of rechts. Tekst is erg scherp, zelfs bij kleine lettertypen, hoewel sommige lettertypen of titels er vaag uit kunnen zien. Dit komt door een foutieve manier van Windows 8 om lettertypes te schalen. De standaard zoom van 125% voldoet normaal gesproken.

We hebben op de negen vlakken een helderheid van gemiddeld 370 cd/m² gemeten; het maximum in het midden is net iets meer dan 400 cd/m², wat precies overeenkomt met Lenovo's belofte. De helderheid nam af tot 328 cd/m² op accustroom, dus de volledige helderheid is niet beschikbaar als er geen stopcontact in de buurt is. Het contrast en de zwartwaarde van respectievelijk 625:1 en 0,64 cd/m² is goed vergeleken met de Dell XPS 12 (respectievelijk 412:1 en 0,83 cd/m²), hoewel de Sony Vaio Duo 13 met een uitzonderlijk hoog contrast van 1150:1 de kroon spant.

De kleurreproductie is bijna 60% van het sRGB en 43% van het AdobeRGB kleurenspectrum, wat net iets beter is dan dat van de Dell XPS 12. Professionele beeldbewerkers die een betere kleurreproductie nodig hebben, zullen eerder aangetrokken worden door de Sony Vaio Duo 13 met een sRGB dekking van 93%.

371.5
cd/m²
364.7
cd/m²
340.1
cd/m²
377.3
cd/m²
400.5
cd/m²
370.1
cd/m²
353.4
cd/m²
386.9
cd/m²
369.3
cd/m²
Helderheidsverdeling
LEN40E4
X-Rite i1Pro 2
Maximum: 400.5 cd/m² Gemiddelde: 370.4 cd/m²
Helderheidsverdeling: 85 %
Helderheid in Batterij-modus: 327.6 cd/m²
Contrast: 625:1 (Zwart: 0.641 cd/m²)
ΔE Color 6.19 | 0.6-29.43 Ø5.8
ΔE Greyscale 5.4 | 0.64-98 Ø6
42.96% AdobeRGB 1998 (Argyll 3D)
Gamma: 2.71

Zo uit de doos heeft het beeldscherm een gemiddelde DeltaE waarde van ruim 6, een maximum van 13 voor blauw, een totale gamma van 2,71 (2,2 is ideaal) en een kleurtemperatuur van 5830 (6500K is ideaal). Na kalibratie veranderde de gemiddelde en maximale DeltaE waarde niet veel (5 en 13), hoewel zowel de gamma als kleurtemperatuur enigszins verbeterden (2,35 / 6100K).

Hoewel de kleurreproductie niet denderend goed is, betekenen bovenstaande testresultaten niet dat er iets mis is met het paneel. Als kleurprecisie van uiterst belang is, kan je beter kiezen voor de Sony Vaio Duo 13 met het Triluminos beeldscherm.

ColorChecker voor de kalibratie
ColorChecker voor de kalibratie
Grayscale voor de kalibratie
Grayscale voor de kalibratie
Saturation voor de kalibratie
Saturation voor de kalibratie
ColorChecker na de kalibratie
ColorChecker na de kalibratie
Grayscale na de kalibratie
Grayscale na de kalibratie
Saturation na de kalibratie
Saturation post calibration

We konden geen informatie vinden over de afwerking van het beeldscherm, maar het is duidelijk dat Lenovo een soort anti-glans coating heeft toegepast. Reflecties zijn op accustroom een groter probleem omdat de helderheid dan minder hoog is, maar zelfs buitenshuis hadden we niet veel last van weerspiegelingen.

Zoals bekend is van IPS beeldschermen zijn de kijkhoeken erg stabiel en we hebben geen significante afwijkingen geconstateerd bij grote hoeken. Het delen van het beeldscherm kan zonder beperkingen - hoewel de geringe grootte van het paneel een probleem kan vormen.

Prestaties

Zoals we hierboven hebben vermeld, is de ThinkPad Yoga verkrijgbaar met een i5-4200U, i5-4300U, i7-4500U of i7-4600U Haswell processor. Ofwel 4 GB ofwel 8 GB DDR3L RAM is vast gesoldeerd op het moederbord, dus deze modules kunnen niet vervangen worden. Er zijn twee keuzes voor opslagcapaciteit: een 2,5 inch SSD met 128 GB of 256 GB geheugen. Dit is goed nieuws, want het is over een tijd minder duur om naar een ruimer model te upgraden. Geen van de versies heeft een aparte grafische kaart en maken daarom allemaal gebruik van de geïntegreerde HD 4400.

Ons testmodel is de minst snelle configuratie en is uitgerust met een Core i5-4200U processor, 4 GB RAM en een 128 GB SSD.

System information Lenovo ThinkPad Yoga

Processor

De nieuwe laag voltage Core i5-4200U is een dual core CPU met een standaard kloksnelheid van 1,6 GHz (Turbo Boost maximum is 2,6 GHz) en een TDP van 15 Watt. Wat betreft prestaties is deze CPU gelijkwaardig aan de i5-3317U van de vorige generatie, die een engiszins hogere kloksnelheid had (1,7 GHz). De Cinebench R11.5 scores zijn allemaal een beetje in het voordeel van de i5-4200U: terwijl ons testmodel 2,5 punten behaalde in de Multi test, behaalde de ThinkPad Helix (met de oudere Ivy Bridge CPU) 2,38 punten, wat ongeveer 5% minder is. De Dell XPS 12, die ook met een Core i5-4200U uitgerust is, behaalde een vrijwel identieke score van 2,48 punten.

De 1024M wPrime scores van de ThinkPad Yoga en de Helix zijn echter vrijwel identiek. De Microsoft Surface Pro 2 Tablet, die ook een i5-4200U bevat, is 9% sneller.

Cinebench R10 Rendering Single 32Bit
3796
Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 32Bit
7690
Cinebench R10 Shading 32Bit
6451
Cinebench R10 Rendering Single CPUs 64Bit
5029 Points
Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 64Bit
9983 Points
Cinebench R10 Shading 64Bit
6677 Points
Cinebench R11.5 CPU Single 64Bit
1.14 Points
Cinebench R11.5 CPU Multi 64Bit
2.5 Points
Cinebench R11.5 OpenGL 64Bit
18.3 fps
Help


Systeemprestaties

Om een algemene indruk te krijgen van de systeemprestaties hebben we de benchmark PC Mark 7 gebruikt. Omdat de Yoga uitgerust is met een SSD, verwachtten we goede resultaten. We zijn niet teleurgesteld: 4749 punten is een uitstekende score, hoewel het niet kan tippen aan de XPS 12 met 4900 punten. De ThinkPad Helix met de oudere Ivy Bridge CPU is met 4669 punten iets langzamer. De Vaio Duo 13 met dezelfde CPU behaalde 4594 punten (-3%).

Subjectief gezien waren we zeer tevreden over de ThinkPad Yoga, aangezien de meeste intensieve taken snel worden afgehandeld. Het systeem start in ongeveer 14 seconden op en applicaties komen dankzij de SSD snel naar voren.

PCMark 7 Score
4749 punten
Help

Opslagapparaten

Volgens CrystalDiskMark levert de 128 GB Samsung PM841 Series MZ7TD128HAFV-000L1 SSD goede leessnelheden, maar de schrijfsnelheden zijn niet zo overtuigend (respectievelijk 525 en 136 MB/s. De gemiddelde overdrachtssnelheid van 430 MB/s is uitstekend en overtreft de mSATA SSD van de Dell XPS (366 MB/s) en de Sony Vaio Duo 13 (308 MB/s). De 4K lees- en schrijfsnelheden zijn met respectievelijk 31 en 93 MB/s ook goed.

Een uitgebreide lijst van apparaten en hun prestaties kunnen in deze benchmarklijst gevonden worden.

Samsung PM841 Series MZ7TD128HAFV-000L1
Overdrachtssnelheid Minimum: 393 MB/s
Overdrachtssnelheid Maximum: 437 MB/s
Overdrachtssnelheid Gemiddeld: 429.5 MB/s
Toegangstijd: 0.082 ms
Pieksnelheid: 178.1 MB/s
CPU-gebruik: 3.5 %

GPU Prestaties

Voor de grafische prestaties vertrouwt Lenovo op de geïntegreerde Intel HD Graphics 4400, die een kloksnelheid heeft van tussen 200 en 1000 MHz (Turbo Boost). Tijdens onze benchmarks is het ons opgevallen dat de ThinkPad Yoga niet de volledige Turbo Boost frequentie kan bereiken - een probleem dat vaker voorkomt bij notebooks. Bij het draaien van Furmark zakte de kloksnelheid bijvoorbeeld tot ongeveer 700 MHz. We zullen het hier nog bij het kopje 'stresstest' over hebben.

Dankzij de dual channel geheugen configuratie, presteert de ThinkPad Yoga goed in de synthetische benchmarks. Bij 3DMark Ice Storm hebben we bijvoorbeeld 39054 punten gemeten, wat aanzienlijk sneller is dan de ThinkPad Helix met de Ivy Bridge HD 4000 (22115 punten, -43%).

3DMark 06 Standard
5415 punten
3DMark Vantage P Result
3518 punten
3DMark 11 Performance
815 punten
3DMark Cloud Gate Standard Score
4084 punten
3DMark Fire Strike Score
531 punten
Help

Gaming Prestaties

Zoals verwacht kan de ThinkPad Yoga alleen oudere spellen draaien. Gezien het feit dat dit apparaat is ontworpen voor zakelijke omgevingen, zijn we tevreden met de resultaten.

lage gem. hoge ultra
Anno 2070 (2011) 50.41 36.1 14.82 6.91 fps

Emissies

Systeemgeluid

De ThinkPad Yoga is een uitzonderlijk stille Ultrabook. Zonder belasting hebben we een nauwelijks hoorbare 31 dB gemeten. Zelfs onder belasting en tijdens de stresstest hebben we nooit meer dan 35 dB gemeten. De Dell XPS 12 produceerde in dit scenario maar liefst 45 dB, wat gedurende een langere tijd vervelend kan zijn.

Het feit dat de ventilator aan de achterkant geplaatst is, draagt bij aan het lage geluidsdrukniveau.

Geluidsniveau

Onbelast
31.2 / 31.3 / 31.5 dB (A)
Belasting
33.3 / 34.9 dB (A)
  red to green bar
 
 
30 dB
stil
40 dB(A)
hoorbaar
50 dB(A)
luid
 
min: dark, med: mid, max: light   BK Precision 732A (15 cm afstand)

Temperatuur

Ondanks het niet-agressieve koelsysteem wordt de ThinkPad Yoga niet erg warm. Zonder belasting hebben we een maximum van 27°C gemeten, wat vergelijkbaar is met andere systemen. Tijdens volledige belasting (stresstest voor een uur) warmt de notebook op tot ongeveer 45°C, wat oncomfortabel zijn als de notebook op de schoot wordt gehouden. De Sony werd tijdens de tests ongeveer even warm, terwijl de Dell Xps 12 met 52°C nog warmer werd. De positionering van de warme plekken maakt het mogelijk de convertible op de arm te houden. De polssteunen aan de linker- en rechterkant blijven ongeacht de belasting altijd koel.

Max. Belasting
 25.2 °C34.2 °C38.2 °C 
 23.4 °C31 °C33.4 °C 
 23.2 °C24.2 °C26.6 °C 
Maximum: 38.2 °C
Gemiddelde: 28.8 °C
45.6 °C33.6 °C25.4 °C
36.2 °C29.6 °C25.2 °C
29 °C26.4 °C23.4 °C
Maximum: 45.6 °C
Gemiddelde: 30.5 °C
Stroomadapter (max.)  42.2 °C | Kamertemperatuur 20 °C | Raytek Raynger ST
(+) The average temperature for the upper side under maximal load is 28.8 °C / 84 F, compared to the average of 30.3 °C / 87 F for the devices in the class Convertible.
(+) The maximum temperature on the upper side is 38.2 °C / 101 F, compared to the average of 35.3 °C / 96 F, ranging from 21.8 to 55.7 °C for the class Convertible.
(-) The bottom heats up to a maximum of 45.6 °C / 114 F, compared to the average of 36.5 °C / 98 F
(+) In idle usage, the average temperature for the upper side is 24.2 °C / 76 F, compared to the device average of 30.3 °C / 87 F.
(+) The palmrests and touchpad are cooler than skin temperature with a maximum of 26.6 °C / 79.9 F and are therefore cool to the touch.
(+) The average temperature of the palmrest area of similar devices was 28.9 °C / 84 F (+2.3 °C / 4.1 F).

Stresstest

Om te zoeken naar oververhittingsproblemen hebben we zowel Prime95 als Furmark tegelijkertijd laten lopen. Bij een zeer lage belasting fluctueerde te kloksnelheid van de CPU tussen 2,3 en 2,6 GHz. Drie minuten na het starten van Prime95 liep de temperatuur van de CPU op tot 70°C en was de kloksnelheid gezakt to 2,2 GHz. Aan het einde van de test (van één uur lang) was de kloksnelheid even hoog als hierboven vermeld bij een temperatuur van 72°C.

Toen Furmark actief werd, zakte de kloksnelheid van de GPU meteen van het maximum van 1000 MHz tot 600 - 650 MH terwijl de temperatuur tot 76°C opliep, wat resulteerde in de hoogst mogelijke snelheid van de ventilator. De temperatuur zakte toen naar 67°C met een piek van de kloksnelheid tussen 700 en 750 MHz. Deze waardes veranderden niet meer tot we de test eindigden.

Tijdens de stresstest (Prime95 + FurMark tegelijkertijd) zakte de kloksnelheid van de CPU tot 800 MHz, terwijl de GPU bleef hangen rond de 600 MHz bij een temperatuur van 73°C. Bij de regelmatige controles om de twintig minuten was er niets veranderd - de CPU bleef op 800 MHz en de GPU op 600 MHz.

Een 3DMark 06 test direct na de stresstest liet geen significante veranderingen in prestaties zien, wat betekent dat ondanks de oververhitting, de prestaties niet hard achteruit zijn gegaan. Op accustroom werden de prestaties ook niet verminderd.

Luidsprekers

De stereo luidsprekers zitten aan de achterkant bij de gleuf tussen de basiseenheid en het beeldscherm. De geluidskwaliteit is acceptabel voor presentaties en films, maar bastonen ontbreken volledig en hoge tonen klinken blikkerig. Hoewel Lenovo het op de website heeft over 'Dolby Home Theater', hebben we niet de bijbehorende software kunnen vinden op de notebook. Gezien onze ervaringen met andere Dolby software verwachten we echter geen groot verschil. Zoals gebruikelijk zal het aansluiten van externe luidsprekers of een koptelefoon de geluidskwaliteit wonderen doen.

Energiebeheer

Batterijlevensduur

Om de batterijlevensduur te testen hebben we diverse tests gedraaid met alle time-out functies uitgeschakeld. Om de maximale looptijd te bepalen hebben we gebruik gemaakt van de Battery Eater Reader's test. Hierbij wordt het profiel 'energiebesparing' geactiveerd, is de helderheid minimaal en zijn draadloze modules uitgeschakeld. De Ultrabook hield het bij deze instellingen 13 uur en 17 minuten vol, wat een zeer respectabel resultaat is. Om de relevante batterijlevensduur vast te stellen hebben we de WLAN test laten lopen. Hierbij gebruikt de notebook het profiel 'gebalanceerd', is de helderheid 150 cd/m² en zijn de draadloze modules actief. Tijdens deze test wordt er elke 40 seconden een webpagina geladen. Hierbij hield de Ultrabook het 7 uur en 35 minuten vol, wat ook een goed resultaat is, hoewel de Dell XPS 12 het een uur langer volhoudt. De Sony Vaio Duo 13 had hier een looptijd van 6 uur en 50 minuten; Lenovo's eigen ThinkPad Helix ongeveer 7 uur en 18 minuten.

Om de minimale batterijlevensduur te bepalen, hebben we de helderheid op maximaal gezet, waren alle draadloze modules ingeschakeld en belastte de Battery Eater Classic Test de notebook maximaal. De Yoga hield het bij deze test net iets meer dan 2 uur vol.

Voor de meeste gebruikers zal de 48 Wh batterij voldoende capaciteit hebben om een gemiddelde werkdag door te komen.

Battery Eater Reader's Test
Battery Eater Reader's Test
WLAN Test
WLAN Test
Battery Eater Classic Test
Battery Eater Classic Test
Batterijduur
Inactief (zonder WLAN, minimale helderheid)
13h 17min
Surfen met WLAN
7h 35min
Belast (maximale helderheid)
2h 02min

Samenvatting

Lenovo heeft op een succesvolle wijze het 360° draaibare beeldscherm van de op consumenten gerichte IdeaPad Yoga toegepast op het zakelijke segment. De ThinkPad Yoga is erg goed gebouwd en kan jaren van zwaar gebruik weerstaan. In onze mening is het toetsenbord één van de betere op de markt van Ultrabooks en de batterijlevensduur van 8 uur zal de meeste gebruikers niet teleurstellen.

Het Lift n' Lock systeem werkt goed en is goed uitgewerkt om het toetsenbord te beschermen wanneer de Ultrabook in tablet modus is, hoewel convertibles zoals de Lenovo ThinkPad X230T, de Dell XPS 12 en de Sony Vaio Duo 13 het toetsenbord helemaal niet laten zien in tablet modus. Dit kan een betere keuze zijn voor consumenten die het apparaat buiten ergens op willen zetten.

Het 12,5 inch Full HD beeldscherm is niet al te weerspiegelend, heeft genoeg pixels en is erg helder. De actieve digitizer pen zal grafische artiesten en professionele beeldbewerkers tevreden stellen. In onze mening had het koelsysteem zwaarder kunnen zijn om te voorkomen dat de CPU en GPU zo warm worden, maar afgezien hiervan hebben we geen grote gebreken kunnen ontdekken bij de ThinkPad Yoga.

Getest: Lenovo ThinkPad Yoga
Getest: Lenovo ThinkPad Yoga

Specificaties

Lenovo ThinkPad Yoga (ThinkPad Yoga Serie)
Processor
Intel Core i5-4200U 2 x 1.6 - 2.6 GHz, Haswell
Grafische kaart
Intel HD Graphics 4400, Core: 200-1000 MHz, 10.18.10.3282
Geheugen
4096 MB 
, PC3-12800 DDR3L SDRAM 1600 MHz
Beeldscherm
12.5 inch 16:9, 1920 x 1080 pixel, 10-punts multi-touch, LEN40E4, IPS, LP125WF2-SPB1, glimmend: nee
Moederbord
Intel Lynx Point-LP
Opslag
Samsung PM841 Series MZ7TD128HAFV-000L1, 128 GB 
Geluidskaart
Intel Lynx Point-LP - High Definition Audio Controller
Verbindingen
2 USB 3.0, 1 HDMI, 1 Docking Station Port, Audio Verbindingen: Koptelefoon/microfoon combinatiepoort, Card Reader: 4-in-1 kaartlezer
Netwerkmogelijkheden
Intel Wireless-AC 7260 (a/b/g/n = Wi-Fi 4/ac = Wi-Fi 5)
Afmetingen
hoogte x breedte x diepte (in mm): 19.3 x 316.5 x 221
Batterij
48 Wh Lithium-Polymer, 4-cel, Batterijduur: 8 h
Besturingssysteem
Microsoft Windows 8 Pro 64 Bit
Bijkomende functionaliteiten
Luidsprekers: Stereo Dolby® Home Theater® v4, Toetsenbord: Chiclet, 12 Maanden Garantie
Gewicht
1.584 kg, Voeding: 238 g
Prijs
1200 Euro

 

De Lenovo ThinkPad Yoga...
De Lenovo ThinkPad Yoga...
...is een touchscreen convertible Ultrabook met een actieve stylus pen.
...is een touchscreen convertible Ultrabook met een actieve stylus pen.
De Ultrabook kan in vier modi worden gebruikt.
De Ultrabook kan in vier modi worden gebruikt.
Dit is de Tent Modus.
Dit is de Tent Modus.
Tablet modus.
Tablet modus.
Belangrijke eigenschap: de toetsenbord houder...
Belangrijke eigenschap: de toetsenbord houder...
... komt omhoog om het toetsenbord te beschermen.
... komt omhoog om het toetsenbord te beschermen.
De poort rechts naast de stroomaansluiting kan een optioneel docking station aansluiten.
De poort rechts naast de stroomaansluiting kan een optioneel docking station aansluiten.
De scharnieren zijn stevig.
De scharnieren zijn stevig.
De pen zit aan de rechterkant...
De pen zit aan de rechterkant...
... en is erg dun.
... en is erg dun.
De verlichting van het toetsenbord heeft twee niveaus.
De verlichting van het toetsenbord heeft twee niveaus.
Het touchpad en het trackpoint.
Het touchpad en het trackpoint.
Het scharnier maakt een openingshoek van 360 graden mogelijk.
Het scharnier maakt een openingshoek van 360 graden mogelijk.
Een normale Philips schroevendraaier is alles wat je nodig hebt...
Een normale Philips schroevendraaier is alles wat je nodig hebt...
... om de achterkant los te halen.
... om de achterkant los te halen.
Alleen de harde schijf kan vervangen worden... het RAM is vastgesoldeerd.
Alleen de harde schijf kan vervangen worden... het RAM is vastgesoldeerd.
Een standaard 2,5 inch 7 mm schijf - vervangen moet eenvoudig zijn.
Een standaard 2,5 inch 7 mm schijf - vervangen moet eenvoudig zijn.
Het koelsysteem is goed toegankelijk.
Het koelsysteem is goed toegankelijk.
PCIExpress mini, Wi-Fi & Bluetooth, kaartlezer de vrije M.2 slot (misschien voor een caching schijf?)
PCIExpress mini, Wi-Fi & Bluetooth, kaartlezer de vrije M.2 slot (misschien voor een caching schijf?)
De plaats voor de stylus pen aan de rechterkant.
De plaats voor de stylus pen aan de rechterkant.
De stroomadapter heeft een vermogen van 45 Watt.
De stroomadapter heeft een vermogen van 45 Watt.
De uitgang van het koelsysteem aan de achterkant.
De uitgang van het koelsysteem aan de achterkant.

Similar Laptops


Notebooks met dezelfde grafische kaart en schermgrootte

Kort testrapport Fujitsu Stylistic Q704 Convertible
HD Graphics 4400, Core i5 4300U, 2.14 kg

Laptops met dezelfde grafische kaart

Kort testrapport Asus Q302LA Convertible
HD Graphics 4400, Core i3 4030U, 13.3", 1.814 kg
Kort testrapport Lenovo Horizon 2s-F0AT0003US AIO
HD Graphics 4400, Core i5 4210U, 19.5", 2.478 kg
Kort testrapport Toshiba Satellite Radius P50W-BST2N01 Convertible
HD Graphics 4400, Core i5 4210U, 15.6", 2.168 kg
Kort testrapport Lenovo Horizon 2e-F0AS0014US AIO
HD Graphics 4400, Core i3 4030U, 21.5", 4.581 kg
Kort testrapport Dell Inspiron 13 7347 Convertible
HD Graphics 4400, Core i5 4210U, 13.3", 1.65 kg
Kort testrapport HP Pavilion 13-a000ng x360 Convertible
HD Graphics 4400, Core i3 4030U, 13.3", 1.76 kg

Links

Compare Prices


Pro

+Goede bouwkwaliteit
+Erg helder beeldscherm
+Veelzijdig en innovatief ontwerp
+Fatsoenlijke prestaties
+Uitstekend toetsenbord en muis
 

Contra

-Behoorlijk zwaar
-Ethernet poort alleen beschikbaar via docking station
-Beeldscherm schommelt een beetje

In het kort

Wat we goed vonden

Het Lift n' Lock ontwerp dat het toetsenbord beschermt.

Wat we graag zouden zien

Een langere batterijlevensduur. Een beeldscherm waarvan de helderheid niet op accustroom verminderd wordt.

Wat ons verrast heeft

Dit is het derde ontwerp van Lenovo van de convertible ThinkPad.

De concurrentie

Dezelfde grootte: ThinkPad X230T, Dell XPS 12,

Grotere 13.3-inch systemen : Sony Vaio Duo 13, Lenovo IdeaPad Yoga 2 Pro

Kleinere 11.6-inch systemen: Sony Vaio Duo 11, EliteBook Revolve 810, Lenovo ThinkPad Helix

Rating


Lenovo ThinkPad Yoga - 25-06-2014 v4(old)
Bernie Pechlaner

Behuizing
91 / 98 → 93%
Toetsenbord
94%
Aanwijsapparaat
92%
Aansluitmogelijkheden
49 / 80 → 61%
Gewicht
68 / 35-78 → 77%
Batterij
88%
Beeldscherm
86%
Gaming-performance
58 / 68 → 85%
Applicatie-performance
81 / 87 → 93%
Temperatuur
88%
Luidheid
92%
Audio
40 / 91 → 44%
Camera
42 / 85 → 49%
Gemiddelde
75%
83%
Convertible - Gewogen Gemiddelde
Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Archief van onze testrapporten > Testrapport Lenovo ThinkPad Yoga Convertible
Bernie Pechlaner, 2014-01-17 (Update: 2014-01-17)
Bernhard Pechlaner
Editor of the original article: Bernhard Pechlaner - Review Editor