Notebookcheck

Testrapport Lenovo G770 M533AGE Notebook

Snel opstarten. De 17.3 inch G770 Lenovo notebook is voorzien van Enhanced Experience en Veriface, die beide zijn gericht op het verbeteren van de prestaties van Windows 7. Met EE Boot Optimizer accelereert de G770 bovendien van '0 naar 100' in minder dan 35 seconden. Alleen in de Formule 1 zijn ze nog iets sneller...
Siggy Moersch, 🇺🇸 🇩🇪 ...

De G770 modellen uit de Essential serie zijn uitgerust met Lenovo's Enhanced Experience voor Windows 7, dat de opstarttijd en afsluittijd van het besturingssysteem tot 66% korter maken. Ook programma's zouden dankzij deze feature twee keer zo snel moeten opstarten.

Lenovo gebruikt een Core i7 CPU van Intel in deze G770 notebook (model M533AGE), die ook direct een van de twee grafische chips bevat. Naast de geïntegreerde HD Graphics 3000 is er namelijk een dedicated AMD Radeon grafische kaart aanwezig, die over 1024 MB geheugen beschikt. De standaard kloksnelheid van de dual core CPU bedraagt 2.7 GHz, maar kan met behulp van Intel's Turbo Boost verhoogd worden tot 3.4 GHz. De G770 M533AGE heeft een 17.3 inch beeldscherm met een resolutie van 1600x900 pixels. De 8 GB RAM geheugen, 750 GB 2.5 inch harde schijf en DVD brander (x8) maken het plaatje compleet.

Standaard levert Lenovo de G770 M533AGE met 4 GB RAM, maar de recente aanbieding van Cyberport is inclusief een extra 4 GB RAM module en een bijpassende notebooktas

In deze configuratie kost de G770 M533GE van Lenovo ongeveer €799 (incl. BTW).

Behuizing

Zwart 17 inch notebook van Lenovo
Zwart 17 inch notebook van Lenovo

Lenovo heeft in het design een soort spoiler met sterren patroon opgenomen. De oppervlakken zijn opvallend door de aantrekkelijke geborstelde metalen look en verder is de behuizing bijna identiek aan die van de Lenovo G575 (15.6 inch).

Op de een of andere manier trekken de oppervlakken van de notebook wel stof aan en ook vingerafdrukken zijn goed zichtbaar. Lenovo's reclameslogan 'De notebook kan gemakkelijk met een hand worden geopend' kunnen wij niet bevestigen, omdat de basiseenheid mee kantelt met het scherm. Na het openklappen van de notebook vallen direct het AccuType toetsenbord met apart numeriek gedeelte en het geborstelde metaal er omheen op.

De behuizing van het 17.3 inch scherm kunnen we gemakkelijk verbuigen en aan de achterkant induwen. Ook de twee scharnieren maken geen echt betrouwbare indruk. Tijdens het testen hadden we dan ook eigenlijk telkens het gevoel dat ze ieder moment af zouden breken als we het scherm maximaal open klapten (maximale openingshoek ~130 graden). Dit gebeurde uiteraard niet, maar wij hebben in ieder geval een heel ander idee over wat echt stevig is.

De stevigheid van de basiseenheid is een stuk beter, want niets kunnen we verbuigen of kapot maken. Het gebied onder het toetsenbord, maar ook het oppervlak waar het toetsenbord op is gemonteerd en het touchpad zijn zeer stevig, omdat deze zijn geïntegreerd in een aluminium plaat. Het design doet ons een beetje denken aan dat van de Dell Vostro 3555, dat we een tijdje geleden hebben getest. De gelijkenis is opvallend en het lijkt er bijna op dat Lenovo alleen de chromen randen weg heeft gelaten.

De Lenovo G770 weegt in totaal, inclusief de 6-cel batterij, 3 kg en de adapter komt op een gewicht van 480 gram. De afmetingen van de notebook zijn 416x45x272 mm.

Aansluitingen

Het aantal poorten is beperkt tot het minimum. Naast vier USB poorten, waarvan één USB 3.0, treffen we alleen een VGA poort, HDMI poort, twee audiopoorten (hoofdtelefoon, microfoon) en een LAN poort aan. De laatste ondersteunt overigens alleen Fast Ethernet (100 Mbit/s). Dat is het complete aanbod aan poorten, oftewel eSATA, een ExpressCard slot en DisplayPort ontbreken.

De optische drive bevindt zich aan de rechterzijde en is om precies te zijn een DVD brander. Een 5-in-1 kaartlezer is rechts aan de voorzijde geplaatst en wordt beschermd door een dummy kaart.

Over de plaatsing van de poorten zijn we gedeeltelijk tevreden, want drie van de vier USB poorten zijn aan de linkerzijde ver naar voren geplaatst, waarbij de onderlinge afstand ook nog relatief klein is. Dit kan voor problemen zorgen als je randapparatuur of USB sticks hebt met een brede USB aansluiting. Wat ons sowieso opviel bij alle vier de USB poorten, is dat ze moeilijk waren te gebruiken. De USB aansluitingen van al onze randapparatuur (USB muis, USB sticks en een harde schijf) waren namelijk aanvankelijk moeilijk in te pluggen

De achterzijde van de notebook is geheel vrij van aansluitingen en ook een docking station poort aan de onderkant van de notebook ontbreekt.

Voorzijde: kaartlezer, verschillende leds, schuifknop voor deactiveren draadloze communicatie
Voorzijde: kaartlezer, verschillende leds, schuifknop voor deactiveren draadloze communicatie
Linkerzijde: USB 3.0, 2x USB 2.0, HDMI, LAN, VGA, Kensington Lock
Linkerzijde: USB 3.0, 2x USB 2.0, HDMI, LAN, VGA, Kensington Lock
Achterzijde: geen aansluitingen
Achterzijde: geen aansluitingen
Rechterzijde: stroom, USB 2.0, DVD brander, 2x audio
Rechterzijde: stroom, USB 2.0, DVD brander, 2x audio

Communicatie

De Lenovo G770 biedt verschillende mogelijkheden om thuis of op het werk verbinding te maken met een netwerk en in feite dus ook internet. Aan de ene kant is er een Fast Ethernet poort (10/100 ondersteuning) voor een bekabelde verbinding en aan de andere kant een geintegreerde WLAN module, die via de standaard 802.11b/g/n IEEE protocollen verbindingen met netwerken kan verzorgen. Een Bluetooth module is ook ingebouwd.

Beveiliging

Tot de beveiligingsmogelijkheden behoren onder andere een Kensington Lock en gezichtsherkenningssoftware (VeriFace). Het inloggen van geregistreerde gebruikers kan met VeriFace zonder een wachtwoord in te hoeven voeren. Via de geïntegreerde webcam scant de software het gezicht van de gebruiker en biedt dan (hopelijk) toegang als het gezicht wordt herkent. Helaas ontbreekt een vingerafdruklezer op de G770.

Accessoires

Afgezien van de notebook en adapter levert Lenovo niets extra's mee. Software en handleidingen staan op de harde schijf, of zijn via internet te vinden. De recovery bestanden voor het besturingssysteem, inclusief alle drivers, kunnen gemaakt worden met het standaard geïnstalleerde programma OneKey Recovery 7.0. In de webshop van Lenovo konden we verder geen speciale accessoires voor de G770 vinden. Wel kun je hier muizen, batterijen en notebooktassen (voor alle modellen) aanschaffen.

De Turbo lader: Lenovo EE Boot Optimizer
De Turbo lader: Lenovo EE Boot Optimizer
Na de optimalisatie was ons systeem na 35 seconden opgestart
Na de optimalisatie was ons systeem na 35 seconden opgestart
VeriFace: inloggen via gezichtsherkenning
VeriFace: inloggen via gezichtsherkenning

Software

Naast het besturingssysteem Windows 7 Home Premium (64 bit met SP1) zijn ook de volgende programma's standaard op deze Lenovo notebook geïnstalleerd: Microsoft Office 2010 (60 dagen trial versie), Cyberlink Power2Go, Cyberlink YouCam, McAfee VirusScan Plus 2009 (60 dagen trial versie), ooVoo (video chat software).

Veel interessanter zijn echter de extra programma's van Lenovo. Een van deze is stroomverbruik configuratie software (Lenovo Energy Management), die verschillende standaard instellingen aanbiedt en gemakkelijker is dan het Windows equivalent. Met ReadyComm 4.0 kun je via een intuïtieve interface internetverbindingen activeren, beheren en gebruiken. Met de VeriFace gezichtsherkenningssoftware log je in door simpelweg voor het de webcam te zitten.

De gezichtsherkenningssoftware werkte zelfs na het scheren en een bezoek aan de kapper.

Ook leuk is dat ongeregistreerde gebruikers via VeriFace een bericht achter kunnen laten. Een beetje als een digitaal antwoordapparaat dus.

Een ander handig programma is de Lenovo EE Boot Optimizer. Hiermee wordt het opstarten van Windows 7 geoptimaliseerd, zodat de notebook sneller opgestart is. Ook het opstarten en afsluiten van programma's wordt met EE Boot Optimizer versneld.

Met deze software wisten we de opstarttijd van ons testsysteem van 60 naar 35 seconden te verlagen. Ook het uit standby komen gaat sneller dankzij deze tool.

Garantie

Lenovo biedt 24 maanden garantie op deze notebook en dat is inclusief bring-in service. Voor ongeveer €150 kan de garantie worden uitgebreid naar "Three years Collect & Return'.

Invoerapparatuur

Toetsenbord

Het toetsenbord met apart numeriek gedeelte is zeer stevig op de basiseenheid gemonteerd. Aan beide kanten is nog genoeg ruimte, dus het toetsenbord had nog wel iets breder kunnen zijn. Toch is er voldoende ruimte tussen de individuele toetsen om accuraat te typen. De markeringen van de F-toetsen geen groot succes, want de oranje opschriften van de toetsen zijn alleen goed zichtbaar bij goed licht. In het donker zijn ze namelijk nauwelijks zichtbaar. Verlichting van het toetsenbord (zoals in de Dell Vostro 3555) zou hiervoor de perfecte oplossing zijn geweest.

Tijdens het testen hoorden we een zacht typegeluid, dat overigens niet storend was. Het drukpunt van de toetsen is zeer goed en de licht gebogen, concave vorm is fijn.

Touchpad

Het touchpad bevindt zich voor het toetsenbord en maakt op een aantal punten een goede indruk. Zo heeft het touchpad een plezierige grootte, is het oppervlak een beetje ruw, is er een speciaal scroll gebied aan de randen en tot slot ondersteunt het touchpad ook nog gestures. Via de toetsencombinatie Fn+F6 kun je het touchpad deactiveren, maar helaas is er geen bijbehorende status led.

Webcam

De 2 megapixel webcam bevindt zich midden boven het 17.3 inch beeldscherm en kan gebruikt worden om foto's en video's te maken. De webcam kan als dat gewenst is ook uitgeschakeld worden. De standaard geïnstalleerde VeriFace software maakt ook gebruik van deze webcam om het gezicht van gebruikers te herkennen.

AccuType toetsenbord met apart numeriek gedeelte
AccuType toetsenbord met apart numeriek gedeelte
Groot touchpad met twee bijbehorende knoppen
Groot touchpad met twee bijbehorende knoppen

Beeldscherm

Het 17 inch scherm reflecteert hevig
Het 17 inch scherm reflecteert hevig

Lenovo heeft de G770 voorzien van een 17.3 inch glossy beeldscherm (43.9 cm). Het Samsung paneel (173KT01-L01) heeft een resolutie van 1600x900 pixels en dus een 16:9 verhouding. Het oppervlak van het beeldscherm is zeer glimmend en reflecteert, helaas, min of meer alles dat ervoor staat. Reflecties van jezelf behoren dan ook tot de normale gang van zaken.

Via de VGA of HDMI poort is het mogelijk om de G770 aan externe monitoren te koppelen. Zo kun je de notebook dus gebruiken in een opstelling met meerdere schermen. De externe resolutie is maximaal 2560x1600 pixels.

176
cd/m²
180
cd/m²
184
cd/m²
178
cd/m²
204
cd/m²
188
cd/m²
185
cd/m²
200
cd/m²
189
cd/m²
Helderheidsverdeling
Gossen Mavo-Monitor
Maximum: 204 cd/m² Gemiddelde: 187.1 cd/m²
Helderheidsverdeling: 86 %
Helderheid in Batterij-modus: 204 cd/m²
Contrast: 151:1 (Zwart: 1.35 cd/m²)56.2% AdobeRGB 1998 (Argyll 2.2.0 3D)
76.2% sRGB (Argyll 2.2.0 3D)
54.66% Display P3 (Argyll 2.2.0 3D)

Voor onze 'negen puntenmeting hebben we de helderheid van het scherm op maximaal gezet. We hebben waarden tussen de 176 and 204 cd/m² gemeten (gemiddeld 187.1 cd/m²). De lichtopbrengst van het paneel bedraagt 86% en ook de zwartwaarde hebben we bepaald bij de maximale helderheid. Deze meting gaf als resultaat 1.35 cd/m², waardoor de contrast ratio op een niet al te hoge 151:1 ligt.

Het glossy beeldoppervlak verbetert de weergaven van kleuren voor het oog, maar dat heeft geen invloed op de metingen. Het kleurenbereik beslaat niet het gehele sRGB spectrum, alhoewel dit alleen van echt belang is voor gebruikers in de grafische wereld. 

G770 vs. AdobeRGB
G770 vs. AdobeRGB
G770 vs. AppleRGB
G770 vs. AppleRGB
G770 vs. sRGB
G770 vs. sRGB
Vergelijking kleurbereik
Deze Lenovo notebook is slechts tot op zekere hoogte geschikt voor gebruik buitenshuis
Deze Lenovo notebook is slechts tot op zekere hoogte geschikt voor gebruik buitenshuis

Tijdens gebruik buitenshuis werden de reflecties op het zeer glossy scherm echt storend. In direct zonlicht was het beeld bijna niet leesbaar, maar in de schaduw viel dit mee. Een ander punt dat ons opviel, was dat de glimmende rand rond het scherm ook veel reflecteert

Op de afbeelding lijkt het net alsof we vergeten zijn de beschermingsfolie  te verwijderen, die normaal op het scherm van veel notebooks zit bij levering. Deze notebook werd echter niet geleverd met dergelijke beschermingsfolie.

Kijkhoeken Lenovo G770 M533AGE
Kijkhoeken Lenovo G770 M533AGE

De kijkenhoeken van het scherm zijn niet bepaald ruim. Als je recht voor het scherm zit, is het beeld prima. De kleuren op het 17 inch scherm zien er dan verzadigd uit en hebben een goed contrast.

Als het beeldscherm verder open of dicht wordt geklapt, ziet het beeld er geïnverteerd uit. Onder een hoek van +/- 45 graden is het beeld praktisch onleesbaar. Het is dat we zelfs wisten wat er afgebeeld werd, want het beeld was echt te licht of geïnverteerd om te zien wat er daadwerkelijk werd weergegeven.

Intel processor met krachtige prestaties
Intel processor met krachtige prestaties

Prestaties

De G770 van Lenovo is uitgerust met een Intel Core i7-2620M met 4 MB level 3 cache. Deze dual core processor is gebaseerd op de Sandy Bridge architectuur (32 nm fabricageproces, 624 miljoen transistors op 149 mm²). De CPU van Intel met een standaard kloksnelheid van 2.7 GHz kan dankzij Hyper-Threading vier processen tegelijk verwerken. Turbo Boost technologie maakt het mogelijk om individuele cores te overklokken tot 3.4 GHz. Een voorwaarde hiervoor is dat de CPU voldoende gekoeld kan worden. Hoe hoger de temperaturen van de cores namelijk worden, hoe minder vaak Turbo Boost wordt ingeschakeld.

De 2610M heeft ook een geïntegreerde DirectX 10 grafische chip - Intel HD Graphics 3000 - en de memory controller (DDR3-1066/1333 memory controller, max. 8 GB).

 

Systeeminfo CPUZ CPU
Systeeminfo CPUZ CPU
Systeeminfo CPUZ Intel
Systeeminfo CPUZ Intel
Systeeminfo GPUZ AMD
Systeeminfo GPUZ AMD
Systeeminfo CPUZ
Systeeminfo CPUZ
Systeeminfo CPUZ RAM SPD Slot 3
Systeeminfo CPUZ RAM SPD Slot 3
Systeeminfo CPUZ RAM SPD Slot 1
Systeeminfo CPUZ RAM SPD Slot 1
Systeeminfo CPUZ RAM
Systeeminfo CPUZ RAM
Systeeminfo CPUZ moederbord
Systeeminfo CPUZ moederbord
Systeeminfo CPUZ Cache
Systeeminfo CPUZ Cache
Systeeminfo HWInfo64
Systeeminfo HWInfo64
Systeeminformatie Lenovo G770 M533AGE
DPC Latency Checker
DPC Latency Checker

Met het programma DPC Latency Checker hebben we het systeem getest op mogelijke problemen met latencies bij poorten, waardoor synchronisatiefouten met externe hardware kunnen optreden.

Zoals op de screenshot is te zien, liggen niet alle metingen in het groene gebied. De rode balken zijn een indicatie van mogelijke beperkingen tijdens het overbrengen van data, zoals audio of video.

In de Cinebench R10 (single rendering, 64 bit) presteert de Lenovo G770 met een score van 5360 punten iets onder het van een Core i7 CPU verwachte niveau. In de multi rendering variant (64 bit) van de benchmark maakt de notebook met een score 11711 punten de vorige, iets lagere score echter weer goed.

In de Cinebench R11.5 (CPU 64 bit berekening) behaalde het systeem een bovengemiddelde score van 3.1 punten.

8561 punten is het resultaat dat het systeem in de PCMark Vantage neerzet: hiermee positioneert de notebook zich in de bovenste regionen van de middenklasse. Op basis van de score zit de G770 precies tussen de Nexoc E643 (8363 punten) en MSI GT780R (8599 punten) in.

In de nieuwste benchmark PCMark 7 zet het systeem een score van 2107 punten neer.

Cinebench R10 Rendering Single 32Bit
4333
Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 32Bit
9632
Cinebench R10 Shading 32Bit
8156
Cinebench R10 Rendering Single CPUs 64Bit
5360 Points
Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 64Bit
11711 Points
Cinebench R10 Shading 64Bit
8193 Points
Cinebench R11.5 OpenGL 64Bit
33.66 fps
Cinebench R11.5 CPU Multi 64Bit
3.1 Points
Help
5.9
Windows 7 Prestatie-Index
Processor
Berekeningen per seconde
7.1
Geheugen (RAM)
Geheugenoperaties per seconde
7.5
Grafisch
Bureaublad-prestaties voor Windows Aero
6.7
Grafisch (Games)
3D-prestaties voor zakelijke toepassingen en games
6.7
Primaire harde schijf
Data-overdracht van de harde schijf
5.9
PCMark Vantage Result
8561 punten
PCMark 7 Score
2107 punten
Help
Switchen tussen de grafische units in het Catalyst Control Center
Switchen tussen de grafische units in het Catalyst Control Center

Voor de grafische berekeningen kan de Lenovo G770 beroep doen op twee mogelijkheden: ten eerste de in de Core i7 CPU geïntegreerde HD Graphics 3000 en ten tweede de dedicated AMD Radeon HD 6650M grafische kaart. Afhankelijk van het programma en energieverbruik (werken op batterij of lichtnet) kan de gebruiker zelf beslissen welk van de twee grafische chips hij wilt gebruiken. Het switchen tussen de Intel en AMD chip vergt geen herstart van de notebook. Tijdens werken op de batterij is het aan te raden om de HD Graphics 3000 chip te gebruiken, omdat de Radeon HD 6650M aanzienlijk meer vermogen verbruikt.
Tot slot is de AMD grafische kaart niet alleen sneller dan de geïntegreerde chip, maar hij ondersteunt ook DirectX 11

Om de twee grafische units te vergelijken, hebben we de Futuremark benchmarks uitgevoerd met beide chips. Een keer met de HD Graphics 3000 en een keer met de AMD Radeon HD 6650M: de 3DMark 06 benchmark resulteerde in 3980 (Intel) en 8177 (AMD) punten, wat een verschil is van ongeveer 105%, uiteraard in het voordeel van de AMD grafische kaart. Een vergelijking in de 3DMark 11 benchmark was niet mogelijk, omdat de Intel chip DirectX 11 niet ondersteunt.
De resultaten uit de andere Futuremark benchmarks liggen geheel in lijn met onze positieve verwachtingen aan de hand van resultaten in onze database.

Stress test

Tijdens onze gesimuleerde stress test had de Intel Core i7 2620M geen problemen. De kloksnelheid van de processor lag aanvankelijk op ongeveer 3.0 GHz en schommelde  tijdens de 90 minuten durende stress test uiteindelijk rond de 2.7 GHz. In ieder geval werd de kloksnelheid niet lager dan de standaard kloksnelheid van de CPU.

Gesimuleerde stress test...
Gesimuleerde stress test...
...na ~90 minuten
...na ~90 minuten
3DMark 2001SE Standard
40671 punten
3DMark 03 Standard
22073 punten
3DMark 05 Standard
14644 punten
3DMark 06 Score
8177 punten
3DMark 11 Performance
1158 punten
Help

HDD prestaties

Lenovo heeft een 2.5 inch harde schijf van Western Digital in de notebook geplaatst. Dit model uit de Scorpio Blue serie (WD7500BPVT-24HXZ) werkt op 5400 rpm en heeft een opslagcapaciteit van 750 GB. Tot slot wat betreft de specificaties beschikt de schijf over 8 MB cache geheugen en is hij aangesloten via SATA-II. De gemiddelde doorvoersnelheid hebben we gemeten met 'HD Tune Pro' en bedraagt 75.1 MB/s. De burst rate meting gaf een resultaat van 115.2 MB/s. De resultaten uit de CrystalDiskMark benchmarks lagen iets hoger.

HD Tune Pro
HD Tune Pro
CrystalDiskMark
CrystalDiskMark
CrystalDiskInfo
CrystalDiskInfo
AS SSD benchmark
AS SSD benchmark
WDC Scorpio Blue WD7500BPVT-24HXZ
Overdrachtssnelheid Minimum: 36.9 MB/s
Overdrachtssnelheid Maximum: 93.8 MB/s
Overdrachtssnelheid Gemiddeld: 75.1 MB/s
Toegangstijd: 21 ms
Pieksnelheid: 115.2 MB/s
CPU-gebruik: 1.7 %

Gaming prestaties

Met de geïntegreerde HD Graphics 3000 geactiveerd kun je maar een paar games vloeiend spelen. De frame rates in grafisch intensieve games, zoals Mafia II, zijn niet speelbaar (< 9 fps), zelfs niet met de laagste resolutie (800x600). 

Activeer je de dedicated grafische kaart (AMD Radeon HD 6650M), dan presteert het systeem duidelijk beter en dit resulteert zelfs tot acceptabele frame rates bij hogere resoluties. Als je bereid bent de grafische instellingen iets lager te zetten en de resolutie tot 1024x768 te verlagen, dan zijn eigenlijk alle games met een acceptabele frame rate vloeiend speelbaar.

Welke games speelbaar zijn op verschillende notebook grafische kaarten lees je in je onze uitgebreide database 'Computer games op laptop grafische kaarten'.

Dirt 3
Dirt 3
Fifa 11
Fifa 11
Mafia II
Mafia II
lage gem. hoge ultra
Mafia 2 (2010) 53.7 45 39.5 fps
Fifa 11 (2010) 106 220 310 fps
Dirt 3 (2011) 51 30 19 fps

Emissies

Geluidsproductie

Ondanks dat de fan in de G770 altijd actief is, kwam het geluidsniveau niet boven de 37.6 dB(A). De afstand tussen ons meetapparaat (Voltcraft SL-320) bedroeg 15 cm. 

Tijdens de verschillende test scenario's was de notebook nauwelijks hoorbaar. Ook plotselinge toenames van geluidsproductie hebben we niet kunnen horen. Op een gemiddelde afstand van ongeveer 60 cm was het 'zoemen' echt nauwelijks hoorbaar. In films is de fan alleen hoorbaar tijdens stille scènes. 

Geluidsniveau

Onbelast
30.6 / 31.2 / 32.4 dB (A)
HDD
31.1 dB (A)
DVD
35.3 / dB (A)
Belasting
35.1 / 37.6 dB (A)
  red to green bar
 
 
30 dB
stil
40 dB(A)
hoorbaar
50 dB(A)
luid
 
min: dark, med: mid, max: light   Voltcraft sl-320 (15 cm afstand)

Temperatuur

Tijdens zware belasting wordt vooral het linkerdeel van de notebook warmer en stijgt de temperatuur tot 40.6 graden Celsius. Dit is ook het gebied waar de luchtuitlaat zich bevindt en waar dus de warmte van de interne hardware uit de behuizing komt. De rechterkant van de behuizing blijft beduidend koeler, zelfs onder zware belasting van het systeem. Tijdens inactiviteit meten we in dit gebied ongeveer 20 graden en tijdens simultane belasting van de CPU en GPU stijgt de temperatuur slechts 4 graden.

In de temperatuur aan de voorzijde van de notebook (gebied onder toetsenbord/touchpad) zit een verschil van ongeveer 10 graden. Tijdens inactiviteit meten we 24.7 graden en tijdens zware belasting 33.4 graden

De adapter moest tijdens de stress test een stuk meer vermogen leveren en werd dus ook warmer. De temperatuur bedroeg in dit geval 50.3 graden Celsius, terwijl deze tijdens inactiviteit op 24.1 graden ligt.

Max. Belasting
 38.1 °C32.6 °C23.3 °C 
 40.6 °C34 °C24 °C 
 31.1 °C33.4 °C24.2 °C 
Maximum: 40.6 °C
Gemiddelde: 31.3 °C
24.1 °C28.5 °C39 °C
23.7 °C36.4 °C35.5 °C
22 °C29.7 °C31.9 °C
Maximum: 39 °C
Gemiddelde: 30.1 °C
Stroomadapter (max.)  50.3 °C | Kamertemperatuur 19.3 °C | Voltcraft IR-360
(+) The average temperature for the upper side under maximal load is 31.3 °C / 88 F, compared to the average of 33.5 °C / 92 F for the devices in the class Gaming.
(±) The maximum temperature on the upper side is 40.6 °C / 105 F, compared to the average of 40 °C / 104 F, ranging from 21.6 to 68.8 °C for the class Gaming.
(+) The bottom heats up to a maximum of 39 °C / 102 F, compared to the average of 42.8 °C / 109 F
(+) In idle usage, the average temperature for the upper side is 23.6 °C / 74 F, compared to the device average of 33.5 °C / 92 F.
(+) The palmrests and touchpad are reaching skin temperature as a maximum (33.4 °C / 92.1 F) and are therefore not hot.
(-) The average temperature of the palmrest area of similar devices was 28.9 °C / 84 F (-4.5 °C / -8.1 F).

Luidsprekers

De G770 heeft twee kleine luidsprekers aan de onderkant van de behuizing. De audio kwaliteit is helaas beperkt door het ontbreken van lage frequenties. Met het volume helemaal opengedraaid krijg je het gevoel dat de notebook mee beweegt met de muziek en het geluid klinkt bovendien vervormd

Batterijduur

Het energieverbruik van de Lenovo G770 in stand-by ligt op 0.6 Watt. Als het systeem helemaal uit staat, verbruikt het nog 0.3 Watt (adapter op lichtnet). Tijdens inactiviteit schommelt de energievraag aan de adapter tussen 8 en 15.9 Watt. Voor deze eerste test was de helderheid van het scherm minimaal, hadden we WLAN uitgezet en stond het systeem op energiebesparende modus ingesteld. Voor de tweede meting hebben we de helderheid op het maximale niveau gezet, WLAN ingeschakeld en het systeem profiel op 'high performance' ingesteld.

Als hoogst mogelijke energieverbruik (zware belasting met maximale helderheid beeld, geen energiebesparende opties, WLAN actief) hebben we 73.7 Watt gemeten.

Stroomgebruik
Uit / Standbydarklight 0.3 / 0.6 Watt
Inactiefdarkmidlight 8 / 15 / 15.9 Watt
Belasting midlight 43.5 / 73.7 Watt
 color bar
Key: min: dark, med: mid, max: light        Voltcraft VC 940
Currently we use the Metrahit Energy, a professional single phase power quality and energy measurement digital multimeter, for our measurements. Find out more about it here. All of our test methods can be found here.
De Energy Manager van Lenovo heeft vier standaard schema's
De Energy Manager van Lenovo heeft vier standaard schema's

De G770 beschikt over een 6-cel Lithium-Ion batterij (LG PABAS024).

De eerste batterijduur test met de 'Classic Test' van de BatteryEater (maximale helderheid, WLAN actief) resulteerde in een tijd van ongeveer 57 minuten, ook na enkele herhalingen van de test. In de 'Readers Test' (maximale energiebesparing, WLAN uit, minimale helderheid) hield de batterij het 4 uur en 13 minuten uit. 
In onze WLAN test, waarin we internetten via WLAN, konden we op een batterijlading 2 uur en 50 minuten onze gang gaan. Tijdens deze test hadden we de helderheid van het scherm zo ingesteld dat afbeeldingen duidelijk zichtbaar waren.

Een DVD afspelen (alle energiebesparende opties en WLAN gedeactiveerd) houdt de batterij vol voor 1 uur en 12 minuten.

Is de batterij eenmaal leeg, dan duurt het 97 minuten om hem weer volledig op te laden.

Readers Test - maximale batterijlevensduur
Readers Test - maximale batterijlevensduur
Classic Test - minimale batterijlevensduur
Classic Test - minimale batterijlevensduur
Surfen via WLAN
Surfen via WLAN
Video afspelen
Video afspelen
Batterij opladen
Batterij opladen
Batterijduur
Inactief (zonder WLAN, minimale helderheid)
4h 13min
Surfen met WLAN
2h 50min
DVD
1h 12min
Belast (maximale helderheid)
0h 57min

Samenvatting

De Lenovo G770 heeft een goede indruk op ons gemaakt, alhoewel de speciale features, zoals VeriFace en EE Boot Optimizer, daar het grootste deel aan bij hebben gedragen. De hardware in de 17.3 inch notebook, met onder andere een Core i7-2620M, AMD Radeon HD 6650M8 GB RAM en een 750 GB harde schijf, maakt het plaatje compleet. Een snelle CPU, voor games geschikte grafische kaart en lekker veel opslagcapaciteit: wat wat wil je nog meer?

Wanneer je op de batterij werkt kan de in de Intel CPU geïntegreerde HD Graphics 3000 als alternatief voor de AMD grafische kaart worden gebruikt om zo de batterijduur flink te verlengen. Het comfort dat Nvidia's Optimus technologie biedt ontbreekt echter.

Het 17.3 inch beeldscherm heeft niet echt indruk gemaakt. Het glossy beeldscherm ziet er misschien goed uit, maar ermee werken is niet altijd even gemakkelijk. De representatie van kleuren en het contrast zijn goed als je precies goed voor het scherm zit, maar in lichte omgevingen zul je snel last hebben van hevige reflecties.

Met een totaalgewicht van 3 kg is de G770 niet direct een geschikte notebook voor gebruik buitenshuis, maar wel een ideale desktop vervanger. In dat laatste scenario is ook een stuk beter te leven met de relatief korte batterijduur van ongeveer 3 uur.

Op dit moment is de Lenovo G770-M533AGE verkrijgbaar bij Cyberport voor €799. Als speciale aanbieding is de notebook uitgerust met 8 GB RAM, in plaats van de standaard 4 GB. Tot slot levert Cyberport ook een passende notebooktas mee.

Alternatieve modellen uit de G770 serie:

  • M5335WGE: Core i3 2310M, 4 GByte RAM, 500 GByte HDD, Intel Graphics, vanaf €450
  • M5336GE: Core i3 2310M, 4 GByte RAM, 500 GByte HDD, Intel Graphics, vanaf €499
  • M5338GE: Core i3 2310M, 6 GByte RAM, 640 GByte HDD, AMD HD 6650M, vanaf €580
  • M533DGE: Core i5 2410M, 4 GByte RAM, 500GByte HDD, AMD HD 6650M, vanaf €629
  • M5335GE: Core i5 2410M, 4 GByte RAM, 750 GByte HDD, AMD HD 6650M, vanaf €629
Met dank aan...
Please share our article, every link counts!
Getest: Lenovo G770 M533AGE, met dank aan:
Getest: Lenovo G770 M533AGE, met dank aan:

Specificaties

Lenovo G770 M533AGE (G770 Serie)
Processor
Intel Core i7-2620M 2 x 2.7 - 3.4 GHz, Sandy Bridge
Grafische kaart
AMD Radeon HD 6650M - 1024 MB, Core: 600 MHz, Geheugen: 800 MHz, (Whistler), 8.813.3.2000, AMD Catalyst 11.1
Geheugen
8192 MB 
, 4 GB Hynix HMT351S6BFR8C-H9, 4 GByte Kingston 99U5428-042.A00G
Beeldscherm
17.30 inch 16:9, 1600 x 900 pixel, SAMSUNG 173KT01-L01, glimmend: ja
Moederbord
Intel HM65
Opslag
WDC Scorpio Blue WD7500BPVT-24HXZ, 750 GB 
, 5400 rpm
Geluidskaart
Intel Cougar Point PCH - High Definition Audio Controller
Verbindingen
3 USB 2.0, 1 USB 3.0, 1 VGA, 1 HDMI, 1 Kensington Lock, Audio Verbindingen: 1x line out / hoofdtelefoon uitgang, microfoon ingang, Card Reader: 5-in-1 kaartlezer(MMC, MS, MS Pro, SD, xD)
Netwerkmogelijkheden
Atheros AR8152 PCI-E Fast Ethernet Controller (10/100MBit/s), Atheros AR9285 Wireless Network Adapter (b/g/n = Wi-Fi 4), Bluetooth 2.1
Optische drive
DVD +/- RW Double Layer
Afmetingen
hoogte x breedte x diepte (in mm): 45 x 416 x 272
Batterij
48 Wh Lithium-Ion, LG PABAS024, 6-cells, 47520 mWh
Besturingssysteem
Microsoft Windows 7 Home Premium 64 Bit
Camera
Webcam: 1
Bijkomende functionaliteiten
Lenovo OneKey Recovery, Lenovo ReadyComm ,ooVoo, McAfee VirusScan Plus 2009 (60 dagen trial versie), Microsoft Office 2010 (60 dagen trial versie), Cyberlink Power2Go, 2 Jahre Bring-In Maanden Garantie
Gewicht
3 kg, Voeding: 480 g
Prijs
799 Euro

 

17 inch Lenovo G770 M533AGE
17 inch Lenovo G770 M533AGE
Relatief groot touchpad
Relatief groot touchpad
De toetsen zijn in het midden een beetje hol
De toetsen zijn in het midden een beetje hol
De oranje markeringen zijn lastig te zien in het donker
De oranje markeringen zijn lastig te zien in het donker
De toetsen lijken op magische wijze stof aan te trekken
De toetsen lijken op magische wijze stof aan te trekken
Gemarkeerde scroll gebieden op het touchpad
Gemarkeerde scroll gebieden op het touchpad
Het touchpad met twee bijbehorende knoppen
Het touchpad met twee bijbehorende knoppen
De onderzijde van de notebook
De onderzijde van de notebook
Onder dit cover bevindt zich het koelsysteem
Onder dit cover bevindt zich het koelsysteem
Twee heatpipes zijn aanwezig
Twee heatpipes zijn aanwezig
De 48 Wh batterij van Lenovo's notebook
De 48 Wh batterij van Lenovo's notebook
De ruimte waar de batterij in zit
De ruimte waar de batterij in zit
Ingebouwde 750 GB harde schijf
Ingebouwde 750 GB harde schijf
De twee RAM modules, die als onderdeel van de speciale Cyberport aanbieding mee worden geleverd
De twee RAM modules, die als onderdeel van de speciale Cyberport aanbieding mee worden geleverd
AccuType toestenbord
AccuType toestenbord
De microfoon bevindt zich linksonder het toetsenbord
De microfoon bevindt zich linksonder het toetsenbord
DVD brander
DVD brander
Oppervlakken met een geborsteld aluminum look
Oppervlakken met een geborsteld aluminum look
Maximale openingshoek
Maximale openingshoek
Het scherm is gemonteerd aan twee scharnieren
Het scherm is gemonteerd aan twee scharnieren
Scharnier gezien van achteren
Scharnier gezien van achteren
Audiopoorten: 1x microfoon/1x hoofdtelefoon
Audiopoorten: 1x microfoon/1x hoofdtelefoon
Luchtuitlaat
Luchtuitlaat
Open kaartlezer
Open kaartlezer
Kaartlezer met dummy kaart
Kaartlezer met dummy kaart
Aan de voorkant knipperen verschillende witte leds
Aan de voorkant knipperen verschillende witte leds
Een van de vier USB poorten
Een van de vier USB poorten
Een van de vele poorten aan de linkerkant van de behuizing
Een van de vele poorten aan de linkerkant van de behuizing
De LAN poort ondersteunt alleen Fast Ethernet
De LAN poort ondersteunt alleen Fast Ethernet
Hardware switch voor draadloze communicatie
Hardware switch voor draadloze communicatie
Maximum bereikt: 8 GB RAM geheugen
Maximum bereikt: 8 GB RAM geheugen

Vergelijkbare notebooks

Laptops met dezelfde schermgrootte en gewicht

Lenovo Legion 7 16ACH in review: Gaming krachtpatser met goed 16:10 beeldscherm
GeForce RTX 3080 Laptop GPU, Cezanne (Zen 3, Ryzen 5000) R9 5900HX, 16.00", 2.496 kg
Lenovo Legion C7 15IMH05 Review: Alleskunner voor gamers en makers met drie jaar garantie
GeForce RTX 2070 Max-Q, Comet Lake i7-10875H, 15.60", 2.25 kg
Lenovo Legion 7 15IMH05 (Legion 7i) Laptop Review: Top prestaties en display
GeForce RTX 2080 Super Max-Q, Comet Lake i9-10980HK, 15.60", 2.383 kg
Lenovo Legioen 5 17IMH Laptop Review: De batterij gaat gewoon niet dood
GeForce GTX 1650 Mobile, Comet Lake i5-10300H, 17.30", 2.912 kg
Kort testrapport Lenovo Legion 5 15IMH05H: Uitstekende efficiëntie en goede batterijduur
GeForce RTX 2060 Mobile, Comet Lake i5-10300H, 15.60", 2.46 kg
Kort testrapport Lenovo IdeaPad Gaming 3i 15IMH05: Core i5 op volle toeren
GeForce GTX 1650 Mobile, Comet Lake i5-10300H, 15.60", 2.2 kg

Prijsvergelijking

Pro

+Sneller opstarten met EE Boot Optimizer
+Gezichtsherkenning met VeriFace
+Aantrekkelijk design
+Meegeleverde accessoires van Cyberport: RAM module + notebooktas
 

Contra

-Zwaar
-Laag contrast en beperkte kijkhoeken
-Reflecterend beeldscherm
-Plaatselijk niet zo stevige behuizing
-Stofaantrekkende oppervlakken
-Alleen Fast Ethernet poort (100 Mbit/s)

In het kort

Wat we goed vonden

Lage geluidsproductie en lage temperaturen.

Wat we misten

Betere kijkhoeken voor het 17.3 inch scherm en een betere batterij zouden welkome verbeteringen zijn.

Wat verraste ons

De extra software die Lenovo mee levert met de G770 (EE Boot Optimizer, VeriFace) zouden standaard bij alle notebooks moeten zitten.

De concurrentie

17" notebook met een HD 6650M: Packard Bell EasyNote LS11-HR-050GE, 17" met betere grafische kaart/CPU: Schenker XMG P701 PROToshiba Qosmio X770-10JAsus G74SX-3DEMSI GT780R

Beoordeling

Lenovo G770 M533AGE - 25-09-2011 v2(old)
Siggy Moersch

Behuizing
79%
Toetsenbord
84%
Aanwijsapparaat
85%
Aansluitmogelijkheden
83%
Gewicht
73%
Batterij
69%
Beeldscherm
67%
Gaming-performance
87%
Applicatie-performance
91%
Temperatuur
88%
Luidheid
92%
Extra punten
82%
Gemiddelde
82%
82%
Gaming - Gewogen Gemiddelde
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Archief van onze testrapporten > Testrapport Lenovo G770 M533AGE Notebook
Siggy Moersch, 2011-11- 7 (Update: 2013-06- 6)