Notebookcheck

Testrapport Asus P43SJ-VO006X Notebook

Waardige opvolger? Asus biedt nu de opvolger van de P42JC aan, de P43SJ. Behalve een nieuwe processor en een nieuwe grafische kaart lijkt de rest onveranderd. Wat betekend dit voor het praktisch gebruik?
Simon Kohlstock (vertaald door Beau Verdiesen), 🇺🇸 🇩🇪 ...

We hebben de voorganger van de Asus P43SJ, de Asus P42JC, een tijdje geleden al beoordeeld. De P42JC maakte toen een goede indruk.

Er zijn een aantal wijzigingen doorgevoerd in de nieuwe versie van de notebook. Zo is de hardware vernieuwd en hebben de Sandy Bridge processors van Intel inmiddels ook hun weg gevonden naar de zakelijke laptop van Asus. Er zit zelfs een nieuwe grafische kaart in de 14-inch behuizing.

We zullen de laptop in het komende testrapport grondig testen, voornamelijk om te kijken welk effect de upgrades gehad hebben.

Behuizing

De Asus P43SJ is niet veel veranderd in vergelijking met het P42JC model. Het uiterlijk van de voorganger is in ieder geval behouden. Er zijn wat kleine afwijkingen in grootte maar niets noemenswaardigs. We verwijzen daarom naar het testrapport van de Asus P42JC voor informatie over het design.

Wat betreft de kwaliteit van de onderdelen is de Asus P43SJ zeer indrukwekkend. De afwerking ziet er erg solide uit en onze druktesten bevestigen dit. Het maakt niet uit waar je druk op uitoefent, de oppervlaktes geven niet mee. Zelfs het toetsenbord geeft niet mee onder druk. Alleen het scherm zou wat meer draaistevigheid mogen hebben en de scharnieren die het scherm op zijn plaats moeten houden hadden wat strakker mogen zijn.

Aansluitingen

Helaas heeft de P43SJ geen overvloed aan aansluitingen. Net als de P42JC heeft Asus gesneden in het aantal aansluitingen en heeft de P43SJ alleen uitgerust met de meest essentiële poorten. Omdat USB 3.0 nog redelijk nieuw is en nog niet algemeen geaccepteerd was toen de P42JC uitkwam was het makkelijk om het ontbreken van deze poort te negeren. Echter, nu USB 3.0 de nieuwe standaard is mag je verwachten dat er toch tenminste één USB 3.0 poort op een zakelijke laptop zit.  Als laatste heeft Asus nu ook de ontbrekende microfoon poort toegevoegd, die ontbrak bij de Asus P42JC. Desondanks is het aanbod aan aansluitingen erg magertjes.

We zouden ook graag hebben gezien dat de plaatsingen van de aansluitingen veranderd was. Alle poorten zitten nog steeds voor aan de zijkanten. Dit kan al snel leiden tot een wirwar aan kabels als je veel externe apparaten aangesloten hebt.

Links: Kensington Lock, adapteringang, LAN, VGA, HDMI, USB 2.0
Links: Kensington Lock, adapteringang, LAN, VGA, HDMI, USB 2.0
Rechts: Koptelefoon poort, microfoon poort, 2x USB 2.0, optische drive
Rechts: Koptelefoon poort, microfoon poort, 2x USB 2.0, optische drive
Voor: 4in1 kaartlezer (SD / MS / MMC)
Voor: 4in1 kaartlezer (SD / MS / MMC)
Achter: Geen interfaces
Achter: Geen interfaces

Levering

Ondanks dat de Asus P43SJ niet met een hoop extra's wordt geleverd doet deze het toch beter dan de meeste andere fabrikanten. Naast de standaard documentatie met betrekking tot de garantie en het opstarten is er ook een DVD met alle notebook drivers. De installatie is simpel, maar duurt erg lang.

Veiligheid

De notebook heeft een aantal veiligheidsopties zoals LoJack, BIOS Booting User Protection, HDD User Password Protection and Security en Intel Anti-Theft. De laatste is software die, als deze aan staat, ongemerkt op de achtergrond draait en om de zoveel tijd de locatie doorstuurt naar het Absolute Monitoring Center. Als de computer gestolen wordt komt het Theft Recovery Team in actie die de data van de notebook gebruikt om het apparaat terug te halen. Hier heb je echter wel een abonnement voor nodig. Dit kost  €39,95 per jaar of €79,95 voor vier jaar. De Asus P43SJ heeft geen vingeradruklezer, net als zijn voorganger. 

Garantie

Asus levert de P43SJ in combinatie met een 2 jaar durende pick-up & return service.

Invoerapparaten

De P43SJ gebruikt hetzelfde toetsenbord en het touchpad als de P42JC. Dit is niet zo verrassend omdat deze erg indrukwekkend waren en goede resultaten leverden. We verwijzen voor meer informatie naar het testrapport van de Asus P42JC.

Toetsenbord
Toetsenbord
Touchpad
Touchpad

Scherm

Asus heeft, zoals hoort bij een zakelijke laptop, gekozen voor een mat scherm. Het scherm is even groot als zijn voorganger en is niet veel veranderd. De resolutie van 1366x768 werkt goed en zorgt ervoor dat je genoeg op het scherm weer kunt geven.

202
cd/m²
196
cd/m²
186
cd/m²
200
cd/m²
202
cd/m²
185
cd/m²
188
cd/m²
193
cd/m²
188
cd/m²
Helderheidsverdeling
BT140GW02V9
Gossen Mavo-Monitor
Maximum: 202 cd/m² Gemiddelde: 193.3 cd/m²
Helderheidsverdeling: 92 %
Helderheid in Batterij-modus: 202 cd/m²
Contrast: 147:1 (Zwart: 1.37 cd/m²)

Het scherm van de Asus P43SJ is niet erg helder. Met een gemiddelde helderheid van 193.3 cd/m2 zit deze meer in de middenmoot. Het scherm scoort echter wel punten met een zeer gelijke verlichting van 92 procent. Het feit dat de helderheid niet automatisch verlaagd wordt als je op de batterij werkt ook in het voordeel van de Asus laptop. Helaas zijn de zwart waarde en het contrast dan weer niet zo goed. De zwarte waarde van 1.37 cd/mzorgt samen met de zwakke helderheid voor een contrast van slechts 147:1. Voor de grafische professionals: Het scherm van de Asus P43SJ blinkt ook niet echt uit op het gebied van kleurproductie. Het sRGB kleur spectrum wordt niet volledig bereikt en de Asus P43SJ komt in een directe vergelijking ook slechter uit de bus dan de Asus P42JC.

Asus P43SJ vs. sRGB(t)
Asus P43SJ vs. sRGB(t)
Asus P43SJ vs. Asus P42JC(t)
Asus P43SJ vs. Asus P42JC(t)

Buiten werken zou geen probleem moeten zijn met het scherm van de Asus P43SJ. Helaas was het weer niet geschikt voor een buitentest. Echter, de data laat veel overeenkomsten zien met het scherm van de P42JC. We kunnen dus aannemen dat beide schermen zich hetzelfde gedragen in direct zonlicht.

De kwaliteit van het scherm wordt duidelijk als we de kijkhoeken gaan testen. Het beeld wordt al snel onleesbaar. Als er meerdere mensen voor de laptop zitten zul je deze zo moeten positioneren dat iedereen direct voor de laptop zit, voor zover dat mogelijk is.

Kijkhoeken: Asus P43SJ-VO006X
Kijkhoeken: Asus P43SJ-VO006X

Prestaties

De processor, een Intel Core i5-2410M, is een dual core processor uit de middenmoot en is gebaseerd op de Sandy Bridge architectuur. De processor levert standaard goede prestaties met een kloksnelheid van 2.3 GHz. Mocht er echter wat extra prestatie nodig zijn dan kan de processor dynamisch overgeklokt worden tot 2.6 GHz of zelfs 2.9 GHz dankzij de Turbo Boost technologie. Dit hangt af van hoeveel cores er belast worden en of de processor voldoende koel is. Dankzij de Sandy Bridge architectuur zit de i5-2410M ongeveer op hetzelfde niveau als de Core i5-520M (2.4-2.9 GHz) in onze benchmarks. De TDP van 35 watt komt overeen met de meeste andere Sandy Bridge processors. De processor is aan te raden voor gebruik in 14-inch of grotere notebooks.

De geïnstalleerde Nvidia GeForce GT 520M is een instapmodel grafische kaart voor notebooks. De prestaties van de kaart zijn iets beter dan die van de  Intel HD Graphics 3000 kaarten. De grafische kaart is voornamelijk gemaakt voor kantoortaken op laptops of surfen op het internet en kan de mogelijkheden van de geïntegreerde Intel GPU uitbreiden dankzij een aantal features. Games met hoge eisen kunnen normaal gesproken alleen gedraaid worden met lage details en/of een lage resolutie. Het model dat in de Asus P43SJ zit heeft DDR3 geheugen. Er zijn ook modellen met DDR5 geheugen maar dit zijn uitzonderingen omdat DDR5 geheugen een stuk duurder is en de laptop daardoor een stuk prijziger zou worden.
De grafische kaart kan nu wel punten scoren qua zuinigheid in vergelijking met krachtigere kaarten. De kaart verbruikt echter nog wel meer stroom dan ingebouwde grafische chips. Theoretisch zou de P43SJ ook kunnen beschikken over de Nvidia Optimus technologie. Helaas was dit in ons testmodel niet aanwezig waardoor de batterijduur consequent minder is.

Systeeminformatie CPUZ CPU
Systeeminformatie CPUZ Cache
Systeeminformatie CPUZ Moederbord
Systeeminformatie CPUZ RAM
Systeeminformatie CPUZ RAM SPD
Systeeminformatie GPUZ
DPC Latency
Systeem informatie: Asus P43SJ-VO006X

Om de prestaties van de processor te meten gebruiken we verschillende versies van het programma Cinebench. De Asus P43SJ scoort 4510 punten in de eerste benchmark, de Cinebench R10 Single Rendering (64 bit) benchmark. De P43SJ zit in de onderste 30% vergeleken met andere laptops die dezelfde over dezelfde processor beschikken. Hetzelfde is het geval bij de tweede test, de Cinebench R10 Multi Rendering (64 bit). De laptop scoort iets beter met 9568 punten maar blijft steken in een positie onderaan de middenmoot. De Turbo Boost functie werkt prima. Je zou gaan denken dat deze functie uit staat als je naar de resultaten van de single core test kijkt maar dit was hier niet het geval (tot 2.9 GHz met één core volledig belast)

In vergelijking met zijn voorganger scoort de laptop toch een stuk beter. De Asus P42JC haalde 3561 punten in de Cinebench R10 Single Rendering (64 bit) benchmark en 7964 punten in de Cinebench R10 Multi Rendering (64 bit) benchmark.

Cinebench R10 Rendering Single 32Bit
3612
Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 32Bit
7861
Cinebench R10 Shading 32Bit
4375
Cinebench R10 Rendering Single CPUs 64Bit
4510 Points
Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 64Bit
9568 Points
Cinebench R10 Shading 64Bit
4402 Points
Cinebench R11.5 OpenGL 64Bit
15.24 fps
Cinebench R11.5 CPU Multi 64Bit
2.28 Points
Help

We hebben de Asus P43SJ ook door de PCMark Vantage en PCMark 7 benchmarks gehaald. De Asus P43SJ haalt een score van 5452 punten in de PCMark Vantage benchmark. Het vorige model haalde hier een score van 4115 punten. De Lenovo ThinkPad Edge E320 (2310M, Intel HD 3000) ligt het dichtst bij de Asus laptop in de buurt met 5457 punten. Ondanks de zwakkere processor (i5-2310M) en de inferieure grafische kaart (Intel HD Graphics 3000) heeft de Lenovo toch een minimale voorsprong. De oorzaak hiervan is waarschijnlijk de snelle harde schijf van de Lenovo notebook. Over het algemeen zit de Asus P43SJ redelijk in het midden van onze benchmark lijst. De Asus notebook doet het met 1699 punten iets slechter in de nieuwe PCMark 7 benchmark. Wederom is te zien dat andere notebooks met een 2410M processor het over het algemeen beter doen dan de Asus notebook.

5.1
Windows 7 Prestatie-Index
Processor
Berekeningen per seconde
6.9
Geheugen (RAM)
Geheugenoperaties per seconde
7.2
Grafisch
Bureaublad-prestaties voor Windows Aero
5.1
Grafisch (Games)
3D-prestaties voor zakelijke toepassingen en games
6.5
Primaire harde schijf
Data-overdracht van de harde schijf
5.9
PCMark Vantage Result
5452 punten
PCMark 7 Score
1699 punten
Help

We hebben gebruik gemaakt van de 3DMark06 benchmark om de grafische prestaties te meten. De Asus P43SJ, met een Nvidia GeForce GT 520M grafische kaart haalt een score van 5353 punten. Wederom maken maken we gebruik van de voorganger om te vergelijken. De P42JC met een Nvidia GeForce 310M grafische kaart (met Intel HD Graphics via Optimus) haalt een score van 3001 punten in de 3DMark06. We kwamen tot een verrassende ontdekking toen we de score vergeleken met andere notebooks die gebruik maken van een GT 520M. Terwijl de processor meestal langzamer was in vergelijking met andere notebooks is de geïnstalleerde Nvidia GeForce GT 520M de snelste van alle GT 520M kaarten die we tot nu toe getest hebben. De één na snelste GT 520M in onze lijst zit in een Asus U30SD-XA1 (2410, GT 520M) en haalde 4754 punten.

3DMark 03 Standard
11351 punten
3DMark 05 Standard
9038 punten
3DMark 06 Standard
5353 punten
3DMark Vantage P Result
2342 punten
Help
HD Tune
HD Tune
Crystal Disk
Crystal Disk

De ingebouwde Western Digital harde schijf kon in onze test niet uitblinken. De harde schijf is een 2.5 inch model met een capaciteit van 320GB en draait met 5400 rpm. De WD3200BPVT-80ZEST0 haalde een gemiddelde overdrachtsnelheid van slechts 66.9 MB/s in de HDTune benchmark. De toegangstijd is een acceptabele 19.8 milliseconden. Met een snellere harde schijf zou de P43SJ het waarschijnlijk een stuk beter doen in de benchmarks.

WDC Scorpio Blue WD3200BPVT-80ZEST0
Overdrachtssnelheid Minimum: 41.4 MB/s
Overdrachtssnelheid Maximum: 85.4 MB/s
Overdrachtssnelheid Gemiddeld: 66.9 MB/s
Toegangstijd: 19.8 ms
Pieksnelheid: 76.4 MB/s
CPU-gebruik: 1 %

Game samenvatting

Net zoals bij de voorganger hebben we het real time strategy spel StarCraft 2: Wings of Liberty gebruikt voor de gaming tests. Het wordt al snel duidelijk dat de Nvidia GeForce GT 520M heel wat meer kracht heeft dan de Intel HD Graphics 3000 maar is desondanks niet krachtig genoeg om games op de hoogste grafische instellingen te spelen.
Het spel draait prima op het laagste niveau met 113 fps (de P42JC met een GeForce 310M haalde hier 77 fps) maar begint te haperen op hogere niveaus. De grafische kaart haalde nog net de 24 fps op gemiddelde instellingen maar hapert zo nu en dan al wel (de P42JC haalde hier maar 15 fps). Het haperen wordt erg duidelijk met hogere instellingen en de framerate zakt dan naar 19 fps (de P42JC haalde 10 fps). Ter vergelijking: Intel's HD Graphics 3000 haalde 13.0 fps in Toshiba's L755-14P (i5-2410M) op hoge instellingen.

lage gem. hoge ultra
StarCraft 2 (2010) 113 24 19 fps

Emissies

Systeemgeluid

De Asus P42SJ blijkt over het algemeen een vrij stille laptop te zijn. Get geluid dat de laptop produceert als deze niets of weinig doet is 31.5 dB (A) - 32.1 dB (A). De ventilator draait constant, maar is alleen hoorbaar als het heel stil is. Het geluidsniveau gaat omhoog als de laptop belast wordt. Desondanks is de laptop niet erg opvallend met een gemiddeld niveau van 33.1 dB (A). De notebook is wel duidelijk hoorbaar als deze maximaal belast wordt, deze produceert dan 40.8 dB (A). Als je een DVD afspeelt is de laptop met een niveau van 33.7 dB (A) bijna niet hoorbaar en zou alleen storend kunnen zijn bij hele stille scènes.

Geluidsniveau

Onbelast
31.5 / 31.5 / 32.1 dB (A)
HDD
32.8 dB (A)
DVD
33.7 / dB (A)
Belasting
33.1 / 40.8 dB (A)
  red to green bar
 
 
30 dB
stil
40 dB(A)
hoorbaar
50 dB(A)
luid
 
min: dark, med: mid, max: light   Voltcraft sl-320 (15 cm afstand)

Temperatuur

De Asus P43SJ blijft over het algemeen vrij koel. De notebook haalt zonder belasting een maximale temperatuur van 30,7 graden Celsius aan de bovenkant. Het gebied onder het toetsenbord haalt temperaturen van 26 graden Celsius (links) en 28,2 graden Celsius (rechts) en blijft dus op een prettig niveau. Het touchpad wordt ook nauwelijks warm met een temperatuur van 29 graden Celsius. De temperatuur aan de onderkant blijft met 29,3 graden ook onder de 30.

De temperaturen stijgen onder belasting maar blijven laag in vergelijking met andere notebooks. De temperatuur aan de bovenkant stijgt met slechts 5 graden naar 35.6 graden Celsius. Rond het touchpad stijgt de temperatuur naar 29.7 graden Celsius (links) en 28 graden Celsius (rechts). De Ice Cool Technology die Asus gebruikt heeft lijkt dus goed te werken. Het touchpad zelf bereikt een maximale temperatuur van 32 graden Celsius. De onderkant wordt maximaal 36.5 graden Celsius en is lauwwarm te noemen. Het is dus geen probleem om de laptop op de schoot te gebruiken. Zelfs bij volledige belasting is er niet om je zorgen over te maken.

De notebook blijkt tijdens volledige belasting net zo onschuldig te zijn als daarvoor. Om de laptop zo veel mogelijk te belasten zijn de programma's Prime95 en FurMark gebruikt. Maar zelfs het parallel draaien van deze programma's is geen probleem voor de Asus notebook. De temperatuur van de processor komt nooit boven de 85 graden Celsius en de temperatuur van de GPU bleef onder de 72 graden Celsius. Deze metingen zijn gedaan met PC Wizard software. De hierop volgende benchmark met 3DMark06 levert een vrijwel identiek resultaat op als met de benchmark in 'koude' staat.

Max. Belasting
 34.1 °C30.2 °C28 °C 
 33.1 °C35.6 °C27.1 °C 
 29.7 °C32 °C28 °C 
Maximum: 35.6 °C
Gemiddelde: 30.9 °C
25.6 °C34 °C36.5 °C
26.6 °C31.3 °C35.6 °C
26.4 °C28.2 °C27.5 °C
Maximum: 36.5 °C
Gemiddelde: 30.2 °C
Stroomadapter (max.)  51 °C | Kamertemperatuur 20.2 °C | Voltcraft IR-360
(+) The average temperature for the upper side under maximal load is 30.9 °C / 88 F, compared to the average of 29.4 °C / 85 F for the devices in the class Office.
(+) The maximum temperature on the upper side is 35.6 °C / 96 F, compared to the average of 34 °C / 93 F, ranging from 21.2 to 62.5 °C for the class Office.
(+) The bottom heats up to a maximum of 36.5 °C / 98 F, compared to the average of 36.5 °C / 98 F
(+) In idle usage, the average temperature for the upper side is 27.4 °C / 81 F, compared to the device average of 29.4 °C / 85 F.
(+) The palmrests and touchpad are reaching skin temperature as a maximum (32 °C / 89.6 F) and are therefore not hot.
(-) The average temperature of the palmrest area of similar devices was 28 °C / 82.4 F (-4 °C / -7.2 F).

Luidsprekers

Net als in de P42JC komen de kleine luidsprekers weer van Altec Lansing. Helaas is de kwaliteit van het geluid bij de P43SJ even teleurstellend als deze bij de P42JC was. Het maximale volume is niet erg hoog en, zoals helaas zo vaak het geval bij notebooks, ontbreekt de bas volledig.

Batterijduur

Een lange batterijduur is bij notebooks een belangrijk criterium voor veel gebruikers. Een laag verbruik is noodzakelijk om dit te bereiken. Het verbruik van de Asus P43SJ is al een indicatie dat deze zonder stroomvoorziening niet lang mee zal gaan. De notebook verbruikt zonder belasting al 15,0 tot 18,1 watt. Dit komst waarschijnlijk door de permanent actieve Nvidia GeForce grafische kaart. Het verbruik gaat omhoog als de notebook belast wordt naar 47,0 tot 78,1 watt. De meegeleverde 90 watt adapter kan dit makkelijk aan.

Stroomgebruik
Uit / Standbydarklight 0.4 / 0.4 Watt
Inactiefdarkmidlight 15 / 17.7 / 18.1 Watt
Belasting midlight 47 / 78.1 Watt
 color bar
Key: min: dark, med: mid, max: light        Voltcraft VC 940
Currently we use the Metrahit Energy, a professional single phase power quality and energy measurement digital multimeter, for our measurements. Find out more about it here. All of our test methods can be found here.
Reader's Test
Reader's Test
Classic Test
Classic Test
WLAN test
WLAN test
Opladen
Opladen

Zoals het verbruik al aangaf is de batterijduur niet een van de sterke punten van de laptop. We hebben de BatteryEater Pro software gebruikt om de batterijduur te testen. De Asus P43SJ haalt een batterijduur van 3 uur en 49 minuten in de Reader's Test (zonder belasting). De test waar internetgebruik gesimuleerd wordt zou iets dichter in de buurt van de realiteit moeten komen, hier haalt de notebook een batterijduur van bijna 3 uur. Als de P43SJ nog verder belast wordt loopt de batterijduur terug naar 1 uur en 32 minuten.

Batterijduur
Inactief (zonder WLAN, minimale helderheid)
3h 49min
Surfen met WLAN
2h 58min
DVD
2h 44min
Belast (maximale helderheid)
1h 32min

Samenvatting

De opvolger van de P42JC notebook laat ons achter met gemengde gevoelens. Aan de ene kant zouden we wat meer ingrijpender upgrades fijn gevonden hebben. Aan de ander kant was de notebook op andere aspecten erg overtuigend. Het ontbreken van veel aansluitingen is nog steeds een negatief punt. Het zou onderhand toch wel eens tijd worden voor een USB 3.0 poort met deze update. Het nieuwe scherm kon ons ook allerminst overtuigen. Het lage contrast is vervelend maar gelukkig heeft de gebruiker wel voordeel bij het ergonomisch matte en non-reflectieve oppervlak.

Uiteraard heeft de upgrade ook zo zijn voordelen. De nieuwe processor in de notebook geeft een flinke dosis aan kracht en de nieuwe grafische kaart is ook merkbaar. Helaas is er geen Nvidia Optimus technologie aanwezig. We moeten ook melden dat de gebruikte grafische kaart momenteel de snelste GeForce GT 520M is in onze database. We vinden het hergebruik van het design en de goede invoerapparaten een goede zet.

Met de P43SJ brengt Asus aan sterke notebook met een elegant uiterlijk en bruikbaarheid bij kantoortaken naar de gebruiker. Jammer genoeg is de notebook niet volledig vrij van zwakke punten.

Asus P43SJ-VO006X
Asus P43SJ-VO006X
Onder de loep: Asus P43SJ-VO006X
Onder de loep: Asus P43SJ-VO006X

Specificaties

Asus P43SJ-VO006X
Processor
Intel Core i5-2410M 2 x 2.3 - 2.9 GHz, Sandy Bridge
Grafische kaart
NVIDIA GeForce GT 520M, Core: 405 MHz, DDR3, 8.17.12.6721
Geheugen
4096 MB 
, MByte Samsung, DDR3, 1333 MHz, max. 8 GB, 2 slots
Beeldscherm
14.00 inch 16:9, 1366 x 768 pixel, BT140GW02V9, LED backlight, glimmend: nee
Moederbord
Intel HM65
Opslag
WDC Scorpio Blue WD3200BPVT-80ZEST0, 320 GB 
, 5400 rpm
Geluidskaart
Realtek ALC269
Verbindingen
3 USB 2.0, 1 VGA, 1 HDMI, 1 Kensington Lock, Audio Verbindingen: microfoon in, koptelefoon uit, Card Reader: 4in1 kaartlezer (SD/ MS/ MMC)
Netwerkmogelijkheden
Realtek RTL8168/8111 Gigabit-LAN (10/100/1000/2500/5000MBit/s), Atheros AR9002WB-1NG Wireless Network Adapter (b/g/n = Wi-Fi 4), Bluetooth V2.1+EDR (Optional)
Optische drive
HL-DT-ST DVDRAM GT34N
Afmetingen
hoogte x breedte x diepte (in mm): 34 x 349 x 235
Batterij
56 Wh Lithium-Ion, 6 cel-batterij, 10.8 volt
Besturingssysteem
Microsoft Windows 7 Professional 64 Bit
Camera
Webcam: 0.4 Megapixel
Bijkomende functionaliteiten
Microsoft Office 2010 Starter - aanschaf is verplicht voor de volledige versie, verscheidene ASUS gebruikers tools, 24 Maanden Garantie, notebook, batterij, adapter, documentatie, driver DVD
Gewicht
2.3 kg, Voeding: 340 g
Prijs
749 Euro

 

The Asus P43SJ...
De Asus P43SJ...
De adapter van de notebook is vrij klein.
De adapter van de notebook is vrij klein.
De harde schijf, het RAM en de WLAN module zijn makkelijk bereikbaar.
De harde schijf, het RAM en de WLAN module zijn makkelijk bereikbaar.
De achterkant. Onderdeel van de behuizing: De opening voor visitekaartjes.
De achterkant. Onderdeel van de behuizing: De opening voor visitekaartjes.
De scharnieren van het scherm zouden iets dichter bij elkaar geplaatst mogen worden.
De scharnieren van het scherm zouden iets strakker afgesteld mogen worden.
Het goede toetsenbord komt van zijn voorganger.
Het goede toetsenbord komt van zijn voorganger.
Er zit meer achter deze kleine notebook dan je zou denken.
Er zit meer achter deze kleine notebook dan je zou denken.
De maximale openingshoek is acceptabel.
De maximale openingshoek is acceptabel.
Hij ziet er zelfs goed uit vanaf de zijkant.
Hij ziet er zelfs goed uit vanaf de zijkant.
Het matte scherm past er goed bij.
Het matte scherm past er goed bij.
Zakelijke laptop met een elegant aluminium oppervlak.
Zakelijke laptop met een elegant aluminium oppervlak.
... elegante ultrabook.
... elegante ultrabook.
Uiteraard kan de webcam in het scherm niet achterwege blijven.
Uiteraard kan de webcam in het scherm niet achterwege blijven.

Vergelijkbare Notebooks

Laptops van een andere fabrikant en met een andere CPU

Laptops met dezelfde schermgrootte en gewicht

Kort testrapport Asus AsusPro B9440UA (Core i5, 8 GB) Laptop
HD Graphics 620, Kaby Lake i5-7200U, 14.00", 1.05 kg
Kort testrapport Asus AsusPro P4540UQ (7200U, 940MX, Full-HD) Laptop
GeForce 940MX, Kaby Lake i5-7200U, 15.60", 2.4 kg
Kort testrapport Asus ASUSPRO Advanced B8430UA-FA0084E Notebook
HD Graphics 520, Core i5 6200U, 14.00", 1.603 kg
Kort testrapport Asus ASUSPRO Essential P2520LA-XO0167H Notebook
HD Graphics 5500, Core i5 5200U, 15.60", 2.406 kg
Kort testrapport Asus AsusPro Advanced BU401LA-CZ020G Ultrabook
HD Graphics 5000, Core i7 4650U, 14.00", 1.67 kg

Links

Vergelijk prijzen

Pro

+Afwerking
+Keuze van materiaal
+Design
+Mat scherm
+Goed toetsenbord
+Goed touchpad
+Snelste GeForce GT 520M bij NBC tot nu toe
 

Contra

-Aansluitingsmogelijkheden
-Geen vingerafdruklezer
-Scherm heeft slecht contrast
-Geen Nvidia Optimus

In het kort

Wat we goed vonden

Net als bij de voorganger vinden we het uiterlijk van de notebook nog steeds erg aantrekkelijk en geschikt voor een zakelijke notebook.

Wat we graag gezien hadden

Asus heeft helaas geen nieuwe interfaces, zoals USB 3.0, toegevoegd ondanks de upgrade.

Wat ons verraste 

De nogal subtiele verbeteringen die Asus aangebracht heeft vergeleken met de voorganger. Asus had wat meer uit de kast mogen halen aangezien het vorige model ook niet perfect was...

De concurrentie

Bijvoorbeeld de ProBooks van HP: ProBook 6460b. Als de financiële situatie het toelaat is het misschien een goed idee om te kijken naar de HP EliteBook 8460p. De Lenovo Thinkpad L420 is een wat goedkoper alternatief. Deze heeft een superieure processor en een langere batterijduur. Echter, de concurrentie van Asus zelf mag ook niet vergeten worden. Een andere interessant alternatief is namelijk de Asus U30SD-XA1 subnotebook, ook al is deze kleiner (13-inch) en heeft deze een reflectief scherm.

Beoordeling

Asus P43SJ-VO006X - 18-10-2011 v2(old)
Simon Kohlstock

Behuizing
89%
Toetsenbord
90%
Aanwijsapparaat
90%
Aansluitmogelijkheden
66%
Gewicht
84%
Batterij
76%
Beeldscherm
74%
Gaming-performance
70%
Applicatie-performance
88%
Temperatuur
91%
Luidheid
89%
Extra punten
86%
Gemiddelde
83%
84%
Office - Gewogen Gemiddelde
Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Archief van onze testrapporten > Testrapport Asus P43SJ-VO006X Notebook
Simon Kohlstock, 2011-11-11 (Update: 2013-06- 6)