Notebookcheck Logo

Tesla Model Y als eerste in de rij voor CATL's superieure M3P-fosfaatbatterij met grotere actieradius

Standaard Model Y scoort mogelijk bereikverbetering in 2023 (afbeelding: Tesla)
Standaard Model Y scoort mogelijk bereikverbetering in 2023 (afbeelding: Tesla)
De mysterieuze nieuwe bestelling van Tesla bij 's werelds grootste fabrikant van batterijen voor elektrische voertuigen, CATL, bleek niet de nieuwe Kirin-batterijen te betreffen, maar LFP-packs. Geen gewone LFP-batterij, maar een sterk verbeterde chemie met hogere dichtheid, bedoeld voor de Model Y.

S Werelds grootste producent van EV-batterijen CATL kondigde onlangs een nieuwe Kirin-batterij die een hogere energiedichtheid mogelijk maakt dan Tesla's 4680 batterijcellen in dezelfde voetafdruk. Vervolgens werd duidelijk dat Tesla CATL een nieuw type batterij heeft besteld dan de LFP-batterijen die het al levert voor de Model 3-toestellen die in de Gigafabriek in Shanghai worden gemaakt.

Weddenschappen waren toen dat Tesla mogelijk de 4680-stijl cellen had besteld, ondanks dat het nu LG en Samsung tot zijn leveranciers voor hen rekent, naast de oorspronkelijke partner in de ontwikkeling van de batterij Panasonic. Nu melden de lokale media echter dat CATL aan Tesla zijn nog nieuwere, M3P-batterijtechnologie zal verkopen. Deze is vergelijkbaar met de verbeterde LFP-batterijchemieistry met toegevoegde mangaan, de zogenaamde LMFP packs, maar CATL houdt vol dat zijn technologie anders is en eigendom van het bedrijf.

GAC, de maker van de eerste aangekondigde elektrische SUV met een actieradius van 620 mijl - de Aion LX+ - heeft zijn eigen versie van de mangaan-LFP-technologie, de zogeheten SmLFP-batterij, al naar buiten gebracht. Deze kan tot twee keer sneller opladen dan de LFP packs die Tesla nu in zijn Model 3 en Model Y en heeft een hogere energiedichtheid, alsook een beter capaciteitsbehoud in koude weersomstandigheden.

Hoewel er weinig bekend is over de exacte M3P-batterijspecificaties van CATL, hebben bronnen van insiders onthuld dat de cellen een hogere energiedichtheid hebben dan LMFP-batterijen, terwijl ze een vergelijkbare levensduur en laadsnelheidverbeteringen bieden

Als klap op de vuurpijl zijn hun productiekosten gelijk aan die van de LFP-chemie, terwijl CATL ze "ternaire lithiumbatterij van het fosfaatchemiesysteem" noemt, omdat het niet alleen ijzer vervangt door mangaan op bepaalde plaatsen, maar ook andere metalen zoals zink of aluminium in de mix gooit. Daardoor "is de energiedichtheid van M3P-batterijen ongeveer 15% hoger dan die van lithium-ijzerfosfaatbatterijen, tot 210 Wh/kg, en is de kostprijs vergelijkbaar met die van LFP-batterijen", tippen ingewijden.

CATL zal zijn nieuwe M3P-lithiumfosfaatbatterij in het vierde kwartaal aan Tesla leveren voor een Model Y-pack van 72 kWh en zal in het daaropvolgende kwartaal beginnen met de massaproductie, aldus het rapport. De Model Y met CATL's nieuwe M3P batterij zal dus begin 2023 op de markt komen. Interessant is dat de hoofdwetenschapper van CATL bij de aankondiging van de M3P-batterijtechnologie zei dat deze gericht zal zijn op voertuigen met een actieradius van 700 km (435 mijl). Dat is hoger dan wat de huidige Standard Range Model Y biedt met een "gewone" LFP-batterij, dus het valt nog te bezien of Tesla ook een groter bereik van zijn goedkoopste Model Y-versie met de nieuwe M3P-batterij zal aankondigen als de release nadert.

Koop de Tesla Motors 24' kabelmuurconnector op Amazon

Bron(nen)

Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Nieuws > Nieuws Archief > Nieuws archieven 2022 08 > Tesla Model Y als eerste in de rij voor CATL's superieure M3P-fosfaatbatterij met grotere actieradius
Daniel Zlatev, 2022-08- 4 (Update: 2022-08- 4)