Notebookcheck Logo

Tesla zag af van de ontgrendelingskosten voor het volledige bereik van de Model 3-batterij, maar BMW's abonnement op stoelverwarming blijft

De 90 kWh batterij van een Model 3 werd virtueel beperkt tot 60 kWh capaciteit (afbeelding: Tesla)
De 90 kWh batterij van een Model 3 werd virtueel beperkt tot 60 kWh capaciteit (afbeelding: Tesla)
Zowel BMW als Tesla kwamen onlangs in opspraak door pay-to-play-beperkingen in te voeren voor hun voertuigen. BMW wil stoelverwarming verkopen in een abonnementsmodel, terwijl Tesla de toegang tot de volledige accucapaciteit van een Model 3 beperkt, tenzij de eigenaar betaalt.

Terwijl BMW een controverse aanwakkerde omdat het auto's met verwarmde zetels wilde verschepen en vervolgens een abonnement aanrekende om ze te gebruiken, blokkeerde Tesla op afstand de toegang tot de volledige accucapaciteit van een Model 3-eigenaar omdat die betaalde voor de goedkopere versie met de kleinere accu. Na verontwaardiging van het publiek, vooral op Twitter, zag Tesla af van de vergoeding en gaf de Model 3-eigenaar de extra 80 mijl of zo die hun auto kan afleggen met het batterijpakket volledig opgeladen. BMW gaf echter geen krimp, en werd gedwongen tot uitleg over zijn pay-to-play verwarmde zetel inspanningen.

Het Tesla-verhaal werd populair dankzij ene John Hughes die klaagde dat een klant van hen wat werk aan zijn Tesla moest laten doen om rekening te houden met de 3G-netwerkdiensten die door de grote Amerikaanse carriers worden onderbroken. Toen bleek dat het 60 kWh accupakket dat oorspronkelijk door de eerste eigenaar van de Model 3 was gekocht, was omgewisseld met een 90 kWh exemplaar omdat Tesla de modules met de lagere capaciteit niet meer in voorraad had, hebben de Tesla vertegenwoordigers een software downgrade uitgevoerd om de acculading te beperken tot 60 kWh. Tesla eiste vervolgens dat 4.500 dollar, of het prijsverschil tussen de pakketten, zou worden betaald om het volledige actieradiuspotentieel van de auto te ontgrendelen.

Onnodig te zeggen dat de zaakvoerder die de auto naar Tesla bracht, alarm sloeg over wat zij beschouwden als een oneerlijke praktijk, en dat er een volksoproer losbarstte op Twitter en andere sociale media. Tesla zag vervolgens de volgende dag af van de 4.500 dollar racket en deed dat voor een Model S-eigenaar die ook klaagde over de virtuele bereikbeperkingen die het bedrijf van Elon Musk om dezelfde reden had ingesteld. BMW had de plannen om verwarmde zetels op abonnementsbasis te introduceren nog niet opgegeven, dus deze keer was de macht van Twitter die de heer Musk op een bepaald moment wilde kopen, niet voldoende om het pas geslagen microtransactie-businessmodel van de autofabrikant te verschuiven.

Koop de Tesla Motors 24' kabel muurschakelaar op Amazon

Bron(nen)

Jason Hughes (Twitter)

Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Nieuws > Nieuws Archief > Nieuws archieven 2022 07 > Tesla zag af van de ontgrendelingskosten voor het volledige bereik van de Model 3-batterij, maar BMW's abonnement op stoelverwarming blijft
Daniel Zlatev, 2022-07-31 (Update: 2022-07-31)