Notebookcheck Logo

Tesla Model Y Performance krijgt nieuwe wielen en aangepaste schatting actieradius

Tesla heeft de standaardwielen van de Model Y verwisseld, wat resulteert in een verlies van 6 mijl aan actieradius. (Afbeeldingsbron: Tesla)
Tesla heeft de standaardwielen op de Model Y Performance verwisseld, wat resulteert in een verlies van 6 mijl aan actieradius. (Afbeeldingsbron: Tesla)
Het lijkt erop dat Tesla de geschatte actieradius van de Model Y Performance AWD opnieuw heeft verlaagd nadat het de elektrische SUV heeft bijgewerkt voor 2024. De 2024-variant heeft nu bijna 25 mijl aan actieradius verloren ten opzichte van zijn tegenhanger uit 2022.

 

Update: dit artikel wijt de verloren 6 mijl (ca. 10 km) actieradius van de Tesla Model Y uit 2024 aan een overstap naar 21-inch wielen. Hoewel Car and Driver en een handvol andere publicaties beweren dat de Model Y van voorgaande jaren standaard werd geleverd met 20-inch wielen, lijkt dit niet het geval te zijn. Er lijkt iets anders in het spel te zijn dat de daling in actieradius veroorzaakt, hoewel niet duidelijk is wat dat precies is. Oorspronkelijke artikel volgt.

Tesla verandert misschien niet veel aan de esthetiek van zijn EV's, zelfs jaren na hun release, maar er zijn nog steeds kleine veranderingen die van jaar tot jaar van invloed zijn op de modellenreeks. Zo heeft de Tesla Model Y Performance AWD van het ene jaar op het andere een ietwat significant verlies in actieradius gekend - hoewel de verandering blijkbaar niet Tesla's schuld is.

 

Begin 2024 verloor de Tesla Model Y 18 mijl (ca. 29 km) van zijn geschatte actieradius nadat de EPA haar regels [

PDF] voor het berekenen van de actieradius van EV's die hun prestatiemodi overdragen door middel van reboots.

 

De wijzigingen in de EPA-regels betekenden dat de geschatte actieradius van de Model Y daalde van 303 mijl (ca. 488 km) naar 285 mijl (ca. 459 km), hoewel kopers van de "nieuwe" Model Y dit waarschijnlijk niet zullen merken, omdat het slechts een wijziging is in de manier waarop de schatting wordt berekend - de hardware is niet veranderd.

Het lijkt er echter op dat een andere kleine verandering in de hardware heeft geresulteerd in meer materieel verlies in actieradius voor de Model Y.

Nog vreemder is echter dat de Tesla Model Y de afgelopen weken op onverklaarbare wijze nog eens ongeveer 10 km aan actieradius heeft verloren, zoals een arendsblikkende poster op de Tesla Motors Club opmerkte. Tesla's Model Y Performance heeft nu een geschatte actieradius van 279 mijl (ca. 449 km) in plaats van de 285 mijl van eerder dit jaar.

Het eerdere actieradiuscijfer wordt bevestigd door Car and Driver's beoordeling van de Model Ydie, op het moment van schrijven, het 285-mijl cijfer aanhaalt. Als we wat dieper graven, lijkt het erop dat de Model Y Performance van 2024 alleen verkrijgbaar is met 21-inch Überturbine wielen, waar hij eerder verkrijgbaar was met kleinere, efficiëntere 20-inch wielen. De kleine toename in wielmaat verklaart bijna zeker de daling in actieradius.

Koop een Cybertruck 1/24 die-cast metalen speelgoedauto op Amazon, of lees meer over de ontwikkeling van Tesla EV's in Walter Isaacson's biografie van Elon Musk.

Bron(nen)

US Environmental Protection Agency [PDF], Tesla Motors Club, Tesla

Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Nieuws > Nieuws Archief > Nieuws archieven 2024 04 > Tesla Model Y Performance krijgt nieuwe wielen en aangepaste schatting actieradius
Julian van der Merwe, 2024-04- 6 (Update: 2024-04- 6)