Notebookcheck Logo

Starlink internet van luchtvaartmaatschappij even snel als breedband nu DISH SpaceX aanklaagt over Gen2-satellieten

Elon Musk zegt dat Starlink tijdens de vlucht even snel is als vaste breedband (afbeelding: Starlink)
Elon Musk zegt dat Starlink tijdens de vlucht even snel is als vaste breedband (afbeelding: Starlink)
DISH heeft een beroep ingediend met het argument dat SpaceX zijn grote volgende generatie Starlink internetsatellieten, die telefoondiensten zullen leveren, niet zou mogen afschieten wegens mogelijke interferentie. De Dark-Sky Association heeft een aparte rechtszaak aangespannen, maar SpaceX lijkt niet verbaasd omdat het van de FCC toestemming heeft gekregen voor de lancering van sommige van de gevraagde satellieten.

De tweede generatie Starlink-satellieten waarvoor SpaceX toestemming heeft om te lanceren, is veel groter dan de eerste en de internet-zenddiensten ervan zouden lichtvervuiling kunnen veroorzaken alsook, volgens DISH, interferentie met haar eigen satellieten. Daarom hebben zowel DISH als de milieugroep International Dark-Sky Association (IDA) rechtszaken aangespannen tegen het besluit van de FCC dat SpaceX toestemming geeft om 7.500 Gen2-satellieten voor Starlink Internet te lanceren van de 29.988 die het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk heeft aangevraagd.

"De order maakt miljoenen gezinnen die satelliettelevisiediensten van Dish ontvangen in dezelfde frequentieband kwetsbaar voor interferentie," beweert Dish in het beroep omdat het"het systeem toestaat de 12,2-12,7 GHz (12 GHz) frequentieband te gebruiken voor zijn ruimte-naar-aarde operaties."

Dit is al een tijdje een ergernis van DISH, omdat het op een gigantische hoeveelheid 12 GHz-spectrum zit en het wil gebruiken voor aardse 5G-diensten, waarvan SpaceX op haar beurt vreest dat het interferentie zal veroorzaken met de internetlevering aan haar eigen Starlink-klanten. De aanvraag van DISH is dus een soort tegenaanklacht, plus dat het bedrijf zelf wetenschappelijke studies heeft gebruikt om te bewijzen dat er geen interferentie zal zijn om zich zorgen over te maken in zijn eerdere argumentatie voor de FCC.

De IDA, daarentegen, vreest dat de grote Gen2-satellieten nog grotere lichtreflecties en vervuiling in de omloopbaan zullen veroorzaken, waardoor het onderzoek van astronomen wordt misleid en ook apparatuur wordt gestoord. Blijkbaar is de Dark-Sky Association niet blij met de overeenkomst die SpaceX heeft gesloten met de Amerikaanse National Science Foundation om de interferentie met optische en infrarood astronomische apparatuur te coördineren"in de mate van het mogelijke"

Starlink heeft de Gen2-satellieten nodig om niet alleen internet te leveren, maar ook rechtstreeks informatie uit te wisselen met telefoons op de grond, vergelijkbaar met de noodhulpdienst die de nieuwe iPhone 14-serie biedt, aangezien het een overeenkomst heeft met T-Mobile voor de inzet van een dergelijke oplossing voor haar abonnees.

De overeenkomst met T-Mobile is het zoveelste voorbeeld van hoe SpaceX voortdurend probeert uit te breiden om het commerciële bereik van Starlink te vergroten en zijn luchtvaartdienst is een ander lichtend voorbeeld. Starlink blijft luchtvaartmaatschappijen contracteren om hun satelliet internet provider te worden, en Elon Musk heeft zelfs meegedeeld dat de inzet van chartermaatschappij JSX door haar klanten met "verbazing en vreugde" is ontvangen.

"Starlink in vliegtuigen voelt hetzelfde als een hogesnelheidsverbinding op de grond", aldus Elon Musk, want de Starlink Aviation-dienst belooft snelheden tot 350 Mbps in elk vliegtuig van een vloot, met een latentie van 20 ms, zodat vliegtuigpassagiers tijdens de vlucht kunnen genieten van luxe zoals"videogesprekken, online gaming, virtuele privé-netwerken en andere activiteiten met hoge datasnelheid" Gezien het feit dat de snelste vaste breedbandprovider in de VS in het vierde kwartaal 226,18 Mbps gemiddelde downloadsnelheden leverde, heeft de CEO van SpaceX het misschien niet mis met zijn beweringen.

Koop de TP-Link 5GHz AC867 Long Range Outdoor CPE bij Amazon

Bron(nen)

Elon Musk (Twitter), DISHvia ExtremeTech

Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Nieuws > Nieuws Archief > Nieuws archieven 2023 01 > Starlink internet van luchtvaartmaatschappij even snel als breedband nu DISH SpaceX aanklaagt over Gen2-satellieten
Daniel Zlatev, 2023-01-15 (Update: 2023-01-15)