Notebookcheck Logo

SpaceX kan biologisch afbreekbare houten satelliet van magnolia lanceren om schade aan de ozonlaag tegen te gaan

De LignoSat is gemaakt van magnoliahout (afbeelding: Koji Murata/KyotoU)
De LignoSat is gemaakt van magnoliahout (afbeelding: Koji Murata/KyotoU)
Met meer dan 2.000 satellieten die de komende jaren jaarlijks gelanceerd zullen worden, kunnen de aluminiumdeeltjes die bij hun terugkeer in de atmosfeer zweven schadelijk zijn voor de ozonlaag. Daarom zetten NASA en Japanse wetenschappers in op magnoliahout.

Het SpaceX Dragon-ruimteschip is een uitstekende kandidaat om deze zomer de eerste biologisch afbreekbare satelliet van hout in een baan om de aarde te lanceren. Het doel is om een levensvatbaar alternatief te ontwikkelen voor de aluminiumdeeltjes die de huidige satellieten jarenlang laten zweven na hun terugkeer in de dampkring. Ze worden binnenkort gelanceerd aan een tempo van 2.500 eenheden per jaar en exotische metaaldeeltjes in de bovenste atmosfeer zouden zich snel ophopen en een milieuprobleem worden.

Op dit moment zijn aluminium en zeldzame metalen van satellieten en raketten die terugkomen om in de atmosfeer van de Aarde te verbranden al 10% van alle aerosoldeeltjes in de stratosfeer. In de toekomst zal dit aandeel naar verwachting stijgen tot 50% als we doorgaan met het lanceren van Starlink en andere satellieten in het geplande tempo blijven lanceren, waardoor de volgende grote bedreiging ontstaat voor de ozonlaag die de Aarde beschermt tegen schadelijke UV-stralen.

Daarom werkten NASA en onderzoekers van de Universiteit van Kyoto, zoals Koji Murata, samen met het Japanse houtkapbedrijf Sumitomo Forestry op zoek naar biologisch afbreekbare satellietalternatieven. Na het testen van vele houtsoorten in het internationale ruimtestation koos het team magnolia voor de behuizing van de zogenaamde LignoSat 2:

Ondanks de extreme omgeving van de ruimte met grote temperatuurschommelingen en blootstelling aan intense kosmische straling en gevaarlijke zonnedeeltjes gedurende tien maanden, bevestigden tests geen afbraak of vervormingen, zoals barsten, kromtrekken, afschilferen of schade aan het oppervlak.

De piepkleine kubusvormige satellietsonde ter grootte van een koffiemok zal nu op een van de volgende ruimteladingsmissies van NASA geladen worden, geleverd door SpaceX of het Orbital Sciences Cygnus bevoorradingsschip, en gelanceerd worden in een lage baan om de aarde. De wetenschappers zullen onderzoeken hoe het de houten LignoSat 2 satelliet vergaat in termen van structurele integriteit van de magnoliaboom waarmee hij gebouwd is, en hoe het zijn as vergaat bij terugkeer in de dampkring.

Koop de nieuwe Starlink Standard Kit schotel bij Best Buy

Onderzoekers vlogen een frame met houtmonsters naar het ISS om te testen
Onderzoekers vlogen een frame met houtmonsters naar het ISS om te testen
Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Nieuws > Nieuws Archief > Nieuws archieven 2024 02 > SpaceX kan biologisch afbreekbare houten satelliet van magnolia lanceren om schade aan de ozonlaag tegen te gaan
Daniel Zlatev, 2024-02-23 (Update: 2024-02-23)