Notebookcheck Logo

Starlink-terminals buitgemaakt in Oekraïne nu Rusland beweert zijn eigen satellietcommunicatiesysteem aan de troepen te hebben geleverd

Er zijn al ongeveer 30 duizend Starlink-terminals in Oekraïne (afbeelding: ne_kot_a_kit/Twitter)
Er zijn al ongeveer 30 duizend Starlink-terminals in Oekraïne (afbeelding: ne_kot_a_kit/Twitter)
Kort nadat een Russische wapenfabrikant beweerde een Starlink-terminaldetectieradar te hebben ontwikkeld om op het slagveld in Oekraïne te testen, laat Rusland nu weten dat het de satelliet-internetstations van Elon Musk als trofeeën heeft buitgemaakt. Het voormalige hoofd van Roskosmos tipte ook dat Rusland zijn eigen satellietsysteem voor communicatie op het slagveld heeft gemaakt en geleverd.

In een uitgebreid interview na een aanslag op zijn leven in Donetsk beweerde het voormalige hoofd van Ruslands ruimtevaartagentschap Rogozin dat Starlink-satellietinternetterminals die door het Oekraïense leger worden gebruikt, zijn buitgemaakt. Terwijl het interview met de Russische staatsmedia vooral ging over de onthulling dat Russische satellieten het Oekraïense commando ontdekten dat artilleriekogels afvuurde op het restaurant waar hij zijn verjaardag vierde, maar er waren ook enkele weetjes over satellietcommunicatie op het slagveld waarbij de Starlink-terminal werd buitgemaakt.

Volgens Rogozin kan de aanslag op zijn leven zijn geholpen door westerse inlichtingendiensten en is Rusland van plan de directe daders te straffen zodra de gelegenheid zich voordoet. Het werd niet duidelijk of Starlink satelliet internet werd gebruikt tijdens de verkennings- of uitvoeringsfase, maar Rogozin zei dat ze zich scherp bewust zijn van de problemen die Elon Musk's SpaceX diensten hebben veroorzaakt voor de Russische troepen op het slagveld:

We weten welke schade de Starlink-ruimtecommunicatiesystemen die door de strijdkrachten van Oekraïne werden gebruikt, de abonnee-apparatuur zelf, ons hebben berokkend. Trouwens, we hebben het trofeeën, we hebben het.

Deze bekentenis komt vlak na de aankondiging door een Russische wapenfabrikant van een nieuw radarsysteem, speciaal gemaakt voor het detecteren van Starlink terminals.. dat volgens een militaire blogger vorige maand in het veld werd getest. Het was niet duidelijk of de Starlink-snuffelradar is gebruikt of dat de SpaceX-internetterminals gewoon zijn buitgemaakt als oorlogstrofeeën tijdens Russische offensieve operaties.

Rogozin beweerde ook dat Rusland een civiele satellietcommunicatieoplossing heeft aangepast voor militaire doeleinden en dat deze al wordt getest door een artilleriebrigade met goede resultaten. Hij verduidelijkte verder dat Rusland bezig is de algoritmen voor militair gebruik te verfijnen om jamming te voorkomen, aangezien het gebaseerd is op civiele apparatuur die Russische bedrijven al produceren.

Daarom geloof ik dat ruimtecommunicatie in de troepen natuurlijk moet zijn. We hebben bepaalde technologieën, ik wil ze niet meer noemen. Tot nu toe zijn ze gebruikt als uitsluitend civiele technologieën. Met een zekere verfijning van de algoritmen blijken zij absoluut toepasbaar te zijn langs de frontlinie, onder omstandigheden zelfs wanneer dergelijke communicatiekanalen worden onderdrukt door vijandelijke elektronische oorlogsvoering. Wij hebben de eerste compacte toestellen geproduceerd, ze zijn al geleverd aan een van de artilleriebrigades, en ze hebben goede resultaten laten zien.

Elon Musk heeft verklaard dat SpaceX de last van niet alleen kan dragen door Starlink satellietinternet te leveren zonder hulp van het Pentagon vorig jaar. Het Oekraïense leger gebruikt steeds meer Starlink communicatie voor offensieve operaties en Elon Musk was bezorgd dat SpaceX daardoor gehackt zou kunnen worden terwijl zijn Starlink internet terminals die Oekraïne nu op drones monteert..een legitiem doelwit kunnen worden voor Russische troepen.

Koop de TP-Link 5GHz AC867 Long Range Outdoor CPE bij Amazon

Bron(nen)

Please share our article, every link counts!
.170
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Nieuws > Nieuws Archief > Nieuws archieven 2023 01 > Starlink-terminals buitgemaakt in Oekraïne nu Rusland beweert zijn eigen satellietcommunicatiesysteem aan de troepen te hebben geleverd
Daniel Zlatev, 2023-01-23 (Update: 2023-01-23)