Notebookcheck Logo

Sony Xperia 1 VI officieel onthuld: Grote zoom, maar niet alles is rozengeur en maneschijn

De Sony Xperia 1 VI. (Bron: Sony)
De Sony Xperia 1 VI. (Bron: Sony)
Sony heeft nu zijn vlaggenschip-smartphone onthuld, ontworpen om te concurreren met aanbiedingen zoals de Samsung Galaxy S24 Ultra en Xiaomi 14 Ultra. De nieuwe Xperia 1 VI wordt geleverd met aanzienlijke zoom-upgrades, maar ook met een aantal verbazingwekkende downgrades, vooral bij de forse prijs van € 1.399.

Sony heeft zijn belangrijkste vlaggenschip smartphone voor dit jaar, de Xperia 1 VI, nu officieel onthuld, precies zoals beloofd. De 1 VI is beschikbaar voor pre-order in heel Europa met een MSRP van €1.399 (£1.299 in het VK) en een WH-1000XM5 als bonusgeschenk.

Zoals teased, staat zoom centraal bij de nieuwe Xperia 1 VIde zoomlens van het model van vorig jaar wordt geüpgraded, van een verlengde variabele maximale brandpuntsafstand van 125 mm naar 170 mm, waardoor de Xperia 1 VI 7,1x optische zoom krijgt.

In tegenstelling tot de geruchtenzijn er echter geen andere hardware-upgrades voor de camera ten opzichte van de Xperia 1 V (te koop bij Amazon). Een 48 MP 1/1,35" sensor dient als de hoofdcamera en wordt aangevuld met een 1/2,5" sensor onder een ultragroothoeklens en een 1/3,5" onder de eerder genoemde nieuwe telefoto-opstelling. Een 1/2,9" 12 MP fungeert als selfieknaller. Al met al acceptabele camera-hardware, maar misschien een beetje teleurstellend.

Onder de motorkap van de Xperia 1 VI zit een Snapdragon 8 Gen 3met 12 GB RAM en 256 GB opslagruimte. Net als zijn Xperia 10 VI broertjelijkt dit de enige beschikbare configuratie voor het vlaggenschip te zijn, hoewel de opslagruimte uitbreidbaar is via een microSD-slot.

Helaas wijkt de Xperia 1 VI af van de geschiedenis van Sony's vlaggenschip-telefoons. Ten eerste geeft het de lange 21:9 beeldverhouding op ten gunste van een 19,5:9 beeldverhouding zoals de meeste andere toestellen op de markt. De beeldschermresolutie krijgt ook een downgrade, van 4K naar FHD+. Dat kan een poging zijn om de batterijduur te verbeteren, maar fans van de serie zouden waarschijnlijk beter af zijn geweest met een WQHD+ scherm en niet met een FHD+ scherm. Gelukkig blijft het scherm van de Xperia 1 VI een 120 Hz OLED-paneel.

Andere vermelde kenmerken van de Xperia 1 VI zijn IP68-certificering, Gorilla Glass Victus, een 5000 mAh batterij, 30 W opladen, USB 3.2, drie jaar OS-upgrades en vier jaar beveiligingsupdates. De Xperia 1 VI is verkrijgbaar in drie kleuropties: Kaki Groen, Platina Zilver en Zwart. De verzending begint op 3 juni.

Bron(nen)

Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Nieuws > Nieuws Archief > Nieuws archieven 2024 05 > Sony Xperia 1 VI officieel onthuld: Grote zoom, maar niet alles is rozengeur en maneschijn
Ricci Rox, 2024-05-15 (Update: 2024-05-15)