Notebookcheck Logo

SMIC heeft naar verluidt zijn 5 nm-knooppunt ontwikkeld zonder EUV

SMIC zou een 5 nm-knooppunt hebben ontwikkeld (afbeelding via SMIC)
SMIC zou een 5 nm-knooppunt hebben ontwikkeld (afbeelding via SMIC)
Meerdere berichten melden dat SMIC eindelijk een eigen 5 nm-node heeft ontwikkeld waarbij alleen DUV wordt gebruikt. Naar verluidt zal deze later dit jaar samen met nieuwe Kirin-chips debuteren.

SMIC, China's belangrijkste concurrent op het gebied van TSMC/Samsung Foundry, ontwikkelde met succes een 7 nm-node die vervolgens werd gebruikt voor de productie van de Kirin 9000 en Kirin 9010 Kirin 9010. Het gerucht gaat al langer dat SMIC bezig was met een 5 nm variant. Rapporten van Business Korea en Hankyung wijzen erop dat deze met succes is ontwikkeld.

SMIC's 5 nm-node maakt uitsluitend gebruik van de laatste tien DUV-technologie (Deep Ultra Violet) en niet van de geavanceerde EUV-technologie (Extreme Ultra Violet) vanwege de aanhoudende sancties. Hoewel de prestatie indrukwekkend is, zullen de eerste opbrengsten ondermaats zijn omdat de kans op mislukkingen vermenigvuldigd toeneemt bij elke passage van de DUV-laser. Daarom zal het 5 nm-knooppunt waarschijnlijk niet voor commerciële toepassingen worden gebruikt, in eerste instantie althans niet.

Dat gezegd hebbende, gaat het gerucht dat Huawei van plan is om een nieuwe Kirin SoC met de Mate 70-serie. Dan is er nog een nieuwe laptopchip die klappen uitdeelt met Apple's M2 in de pijplijn. Beide zullen later dit jaar debuteren en het gerucht gaat dat ze recht hebben op de nieuwe 5 nm-node van SMIC. Of deze ook toegankelijk zal zijn voor andere Chinese OEM's valt nog te bezien.

Helaas is er geen manier om het nieuws te bevestigen, aangezien SMIC waarschijnlijk geen publieke verklaring over de zaak zal afleggen; anders loopt het het risico om meer aandacht naar zich toe te trekken, wat vrijwel zeker gevolgd zal worden door meer verlammende sancties.

Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Nieuws > Nieuws Archief > Nieuws archieven 2024 05 > SMIC heeft naar verluidt zijn 5 nm-knooppunt ontwikkeld zonder EUV
Anil Ganti, 2024-05-15 (Update: 2024-05-15)