Notebookcheck Logo

S23 Ultra maanpoort: Samsung wekt controverse op door Space Zoom maanopnames te vervalsen met behulp van AI

Samsung bevindt zich met de Galaxy S23 Ultra opnieuw midden in een nepmaan controverse. (Afbeelding via NotebookCheck)
Samsung bevindt zich met de Galaxy S23 Ultra opnieuw midden in een nepmaan controverse. (Afbeelding via NotebookCheck)
Een viraal bericht op Reddit heeft aan het licht gebracht hoe de Samsung S23 Ultra zijn Super Zoom maanbeelden zou vervalsen. De tests van de OP lijken erop te wijzen dat Samsung AI gebruikt om textuur en oppervlakte-informatie van de maan in te vullen op de ruwe opname, waardoor een valse indruk ontstaat alsof de 100x zoom camera van de S23 Ultra inderdaad in staat is om de maan in levendig detail vast te leggen.

De Samsung Galaxy S23 Ultra staat bekend om zijn zoommogelijkheden. In feite heeft Samsung zijn vlaggenschip telefoons geadverteerd met "Space Zoom" mogelijkheden sinds de komst van de Galaxy S20 Ultra. Hoewel de Galaxy S23 Ultra opschept over zijn astrofotografische vaardigheden, is er een voorbehoud verbonden aan de maanfoto's die daardoor worden gemaakt.

Reddit-gebruiker u/ibreakphotos heeft ontdekt dat de maanfoto's van de S23 Ultra eigenlijk nep zijn. De OP suggereert dat Samsung zijn neuraal netwerk heeft getraind op honderden maanfoto's om textuur toe te voegen aan de wazige maan die daadwerkelijk door de camera is vastgelegd. Het eindresultaat is een nepbeeld van de maan dat er opvallend realistisch uitziet.

Het OP simuleerde kunstmatig een maanopname van de S23 Ultra. Dit werd gedaan door eerst een hoge-resolutiebeeld van de maan te downloaden, het te verkleinen tot 170 x 170 pixels en Gaussian blur toe te passen om de details onomkeerbaar te verwijderen. Dit beeld werd vergroot tot volledig scherm op de monitor en de camera van de S23 Ultra werd ingezoomd tot 60x op het onscherpe beeld van de maan op de monitor. De camera legde het wazige beeld vast, maar de output was interessant genoeg een beeld van hoge kwaliteit van de maan, compleet met kraters en andere structurele details.

Samsung lijkt een getraind AI/ML-model te gebruiken om ontbrekende details van het maanoppervlak toe te voegen. Het is dus niet de camera die het zware werk doet, maar in feite de AI. Dit is echter niet de eerste keer dat een dergelijke controverse over de Galaxy S-serie maanfoto's opdook.

Terug in 2019, de Huawei P30 Pro werd beschuldigd van fudging zijn "maanmodus" als reviewers ontdekten dat de camera niet-bestaande details aan het beeld toevoegde.

Input Magazine deed uitgebreide tests van de Galaxy S21 Ultraen concludeerde dat de resultaten niet helemaal nep zijn, maar wel degelijk AI-geoptimaliseerd - zozeer zelfs dat het een Sony A7R III setup van US$4,800 verslaat!

Hoewel Samsung beweerde bij Input dat er geen beeldoverlays worden toegepast tijdens het nemen van de foto - wat technisch gezien waar is - heeft de AI geen problemen met het doen van al het handige werk van het toepassen van texturen tijdens het verwerken van het beeld.

Het trainen van maanbeelden met behulp van AI is relatief eenvoudig, aangezien de maan altijd dezelfde kant laat zien wanneer deze vanaf de aarde wordt bekeken. Het uitschakelen van "Scene Optimizer" schakelt deze verbetering uit en toont in plaats daarvan een wazige witte massa.

Aanvullende tests door de OP en anderen hebben duidelijk aangetoond dat de maanopnamen van de S23 Ultra daadwerkelijk door AI zijn gegenereerd en niet door nabewerking van de ruwe sensorgegevens.

Bij een van de tests werd bijvoorbeeld een grijze vlek op het maanoppervlak aangebracht, terwijl een identieke vlek net buiten het beeld van de maan lag. De AI-verwerking voegde ontbrekende textuurinformatie toe aan de grijze vlek op het maanoppervlak, terwijl de vlek buiten de maan ongemoeid werd gelaten.

De "maanpoort"-controverse van de S23 Ultra heeft heel wat stof doen opwaaien onder smartphone-liefhebbers. Er is een onderscheid tussen het volledig vervalsen van ruwe gegevens van een sensor en het gebruik van AI om details te verbeteren of toe te voegen. Dat gezegd hebbende, zijn smartphonemakers niet nieuw in het concept van het gebruik van AI om foto's te verbeteren of te verfraaien.

Samsung's marketing van de S23 Ultra als een telefoon die naar de maan kan mikken lijkt misleidend. Het is niet nep, zoals in het simpelweg vervangen van de camerafoto van de maan door een gedownloade afbeelding. Maar het is zeker niet de inherente bekwaamheid van de camera om een object dat 384.400 km verderop staat zo levendig vast te leggen.

Ondertussen heeft Samsung wat inzicht gegevenover hoe dit alles eigenlijk werkt. Het zal misschien niet iedereen overtuigen - aangezien het beweert multi-frame compositie te gebruiken, maar de experimenten van de OP suggereren iets anders - maar het is nog steeds het lezen waard.

Koop de Samsung Galaxy S23 Ultra op Amazon

Originele maanafbeelding van het internet gehaald. (Beeldbron: u/ibreakphotos op Reddit)
Originele maanafbeelding van het internet gehaald. (Beeldbron: u/ibreakphotos op Reddit)
Wazig maanbeeld op een computermonitor. (Afbeelding Bron: u/ibreakphotos op Reddit)
Wazig maanbeeld op een computermonitor. (Afbeelding Bron: u/ibreakphotos op Reddit)
S23 Ultra AI verbeterde maan van de computermonitor. (Afbeelding Bron: u/ibreakphotos op Reddit)
S23 Ultra AI verbeterde maan van de computermonitor. (Afbeelding Bron: u/ibreakphotos op Reddit)
Samsungs AI-verwerkingspijplijn voor maanopnames. (Beeldbron: Samsung)
Samsungs AI-verwerkingspijplijn voor maanopnames. (Beeldbron: Samsung)
 
 

Bron(nen)

u/ibreakphotos op Reddit (1) en (2)

Please share our article, every link counts!
.170
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Nieuws > Nieuws Archief > Nieuws archieven 2023 03 > S23 Ultra maanpoort: Samsung wekt controverse op door Space Zoom maanopnames te vervalsen met behulp van AI
Vaidyanathan Subramaniam, 2023-03-16 (Update: 2023-03-16)