Notebookcheck Logo

Ranglijst van grootste EV-batterijproducenten onthult een nieuwe tweede plaats nu Tesla-leveranciers LG en Panasonic dalen

De fabriek in Fremont viert zijn miljoenste 4680-cel (afbeelding: Tesla)
De fabriek in Fremont viert zijn miljoenste 4680-cel (afbeelding: Tesla)
De geïnstalleerde batterijcapaciteit van vorig jaar verkochte elektrische voertuigen bereikte voor het eerst een half terawattuur, en er is een herschikking in de rangschikking van 's werelds grootste EV-batterijproducenten. CATL is nog steeds koning, gestimuleerd door de Model 3 en Model Y LFP cell bonanza, maar er is nu een nieuwe nummer twee.

De totale batterijcapaciteit van EV's en hybriden die in 2022 werden gemaakt, steeg met 78% j-o-j, en kan binnenkort 1 TWh jaarlijkse productie bereiken. Momenteel is Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL) nog steeds het bedrijf dat de meeste batterijcellen maakt die vervolgens in elektrische auto's gaan en de tweede LG komt niet eens in de buurt met iets meer dan een derde van CATL's marktaandeel.

Uit de laatste cijfers van de SNE Research shop blijkt dat, terwijl Tesla's batterijleveranciers strijden om de suprematie, zijn grootste concurrent BYD, die ook zijn eigen cellen maakt, juist klimt in de rangen en nu samen met LG de tweede grootste batterijproducent ter wereld is. Dit is het huidige marktaandeel van de 10 grootste accufabrikanten ter wereld:

 1. CATL: 37%
 2. BYD: 13,6%
 3. LG: 13,6%
 4. Panasonic: 7,3%
 5. SK On: 5.4%
 6. Samsung: 4.7%
 7. CALB: 3,9%
 8. Gotion: 2,7%
 9. Sunwoda: 1,8%
 10. Farasis: 1.4%
 11. Andere: 8.6%

BYD maakte de grootste sprong van 11% naar 13,6% marktaandeel, terwijl de makers van 2170 batterijcellen voor Tesla's prestatiegerichte elektrische auto's - LG en Panasonic - eigenlijk met een vergelijkbaar percentage daalden. Tesla stapte over op LFP-batterijen voor zijn Model 3 en Model Y standaardmodellen die momenteel de best verkochte versies zijn. Een jaar geleden was "bijna de helft van de in het eerste kwartaal geproduceerde Tesla-voertuigen uitgerust met een lithiumijzerfosfaatbatterij (LFP) die geen nikkel of kobalt bevat", aldus Tesla, en dat aandeel is sindsdien gegroeid, waardoor het marktaandeel van de LFP-batterijmaker CATL verder is toegenomen.

De ranglijst van 's werelds grootste fabrikanten van EV-batterijen kan opnieuw worden herschikt wanneer Tesla de markt betreedt met zijn geplande uitbreiding van 4680 batterijcapaciteiten. Tesla positioneert zich voor US$ 3,5 miljard aan jaarlijkse overheidssubsidies van de Inflation Reduction Act tax credits die tot 2032 zullen lopen. Een analist van Morgan Stanley zei onlangs dat Tesla wel eens de maker van de goedkoopste EV-batterijen zou kunnen worden wanneer zijn productie-efficiëntie gecombineerd wordt met de federale subsidies voor Amerikaanse cellen.

Het zal interessant zijn om te zien wanneer Tesla de terawattuur aan batterijcapaciteit gaat produceren waarop Elon Musk zinspeelde tijdens de persconferentie over de vierde kwartaalresultaten met investeerders met investeerders. Het behoeft geen betoog dat de Koreaanse en Chinese batterijfabrikanten intussen niet stil zullen blijven zitten, en al meerdere fabrieken op Amerikaanse bodem hebben gepland om te kunnen profiteren van diezelfde subsidies waar Tesla ook op jaagt.

Koop de Tesla Motors 24' Cable Wall Connector op Amazon

De geïnstalleerde jaarlijkse EV-batterijcapaciteit kan binnenkort 1 TWh bereiken (grafiek: SNE Research)
De geïnstalleerde jaarlijkse EV-batterijcapaciteit kan binnenkort 1 TWh bereiken (grafiek: SNE Research)

Bron(nen)

Please share our article, every link counts!
.170
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Nieuws > Nieuws Archief > Nieuws archieven 2023 02 > Ranglijst van grootste EV-batterijproducenten onthult een nieuwe tweede plaats nu Tesla-leveranciers LG en Panasonic dalen
Daniel Zlatev, 2023-02- 9 (Update: 2023-02- 9)