Notebookcheck Logo

PAMU Z1 ANC Earbuds hands-on: Lage kosten, hoog comfort

Teaser
De PAMU Z1 ANC oordopjes zijn een betaalbaar paar draadloze buds met een comfortabel ergonomisch ontwerp. Hoewel de Z1's functies en high-end geluidskwaliteit missen die je wel vindt op andere TWS oordopjes, zitten ze comfortabel en overtreffen ze vele opties in hun prijsklasse.

Inleiding

Padmate is een vrij populair elektronicabedrijf dat succes heeft in vele delen van de wereld. Het nieuwste audioproduct van het bedrijf, de PAMU Z1 ANC-oordopjes, kwam begin vorige maand op mijn bureau terecht. Als je bedenkt hoe overspoeld de markt voor true wireless stereo (TWS) oortelefoons de afgelopen paar jaar is geraakt, wat maakt de Z1-oordopjes van US$99 dan zo bijzonder?

Ik heb de Z1-oordopjes de afgelopen 6 weken gebruikt en ze vergeleken met de andere TWS-oordopjes die routinematig hun weg vinden naar mijn oren: Apple's AirPods (2e generatie), de eerbiedwaardige AirPods Pro (1e generatie)en 1MORE's TWS ANC knoppen. Kortom, de PAMU's oordopjes onderscheiden zich op twee gebieden: waarde en comfort. Laten we een diepere duik nemen en zien hoe hard de Z1s boven hun klasse uitsteken

Ontwerp en pasvorm

Misschien wel de grootste kracht van de PAMU Z1-oordopjes is hun ontwerp. De Z1's zijn volledig gemaakt van plastic, maar voelen goed gemaakt en stevig aan. Het oplaadetui is ook gemaakt van plastic met een matte afwerking. Het mist het gewicht en de robuuste stevigheid van Apple's aanbiedingen en voelt enigszins licht en dun in vergelijking. De hoes heeft de afgelopen zes weken echter matig gebruik doorstaan. Er is geen schrammetje of krasje te bekennen, maar het zwarte plastic op de behuizing en de knoppen accentueert vingerafdrukken

Het beste aan de Z1's is hoe comfortabel ze zijn. Ik heb meestal problemen met TWS-oordopjes. Ze doen pijn aan de rondingen van mijn oor of glijden na een paar minuten uit. Een voorbeeld: ik moet oordopjes van andere fabrikanten gebruiken voor mijn AirPods Pro om ze op hun plaats te houden. Dit gebeurt niet met de Z1s. Ik heb ze uren achter elkaar in mijn oren kunnen laten zitten terwijl ik buiten aan het werk was. Niet alleen veroorzaken ze geen ongemak, maar ze blijven ook zitten ondanks dat mijn oren zweten en mijn hoofd constant beweegt.

Dit zijn zonder twijfel de meest comfortabele oordopjes, draadloos of niet, die ik tot nu toe heb gedragen. Alleen daarom al verkoos ik ze boven mijn AirPods Pro tijdens de testperiode

Het plastic op de behuizing en de knoppen laten gemakkelijk vingerafdrukken en vlekken zien, maar zien er over het algemeen goed uit.
Het plastic op de behuizing en de knoppen laten gemakkelijk vingerafdrukken en vlekken zien, maar zien er over het algemeen goed uit.
De knopjes steken niet ver uit het oor.
De knopjes steken niet ver uit het oor.
De PAMU Z1's zijn merkbaar, maar niet hinderlijk.
De PAMU Z1's zijn merkbaar, maar niet hinderlijk.

Geluidskwaliteit en functies

De audiokwaliteit van de PAMU Z1s is goed, maar niet geweldig. De oordopjes zijn basachtig, dus bepaalde muziekstijlen klinken adequaat. Vergeleken met andere TWS-oordopjes in deze prijsklasse zijn de Z1's bovengemiddeld goed. Ze bieden echter geen evenwichtig geluidsprofiel. Gesproken tekst (bijvoorbeeld audioboeken of podcasts) klinkt gedempt of vervormd in de lage regionen, en genres als jazz klinken dun en zwak.

Kleine aanpassingen zijn beschikbaar via de PAMU-app. Hier kunnen gebruikers het ANC-model wijzigen, de aanraakbediening aanpassen (meer daarover hieronder) en kiezen uit vier vooraf ingestelde EQ's: Normaal, Pop, Rock, of Jazz. De standaardinstelling is Pop, waarbij de lage tonen worden versterkt en de middentonen en hoge tonen worden verzwakt. Rock probeert de nadruk te leggen op hoge tonen, maar voelt als gevolg daarvan anemisch aan. Normal is vrij vlak en middelmatig. Jazz is mijn persoonlijke favoriet en brengt meer balans in de hoge registers, maar de drivers zelf lijken gebouwd voor lage tonen. Als gevolg daarvan is de bas ook hoger dan in welk ander register dan ook

Over het algemeen lijken de Z1's te proberen Beats of andere oortelefoons met veel lage tonen te imiteren. Het geluidsprofiel is goed geschikt voor sommige genres (denk aan pop, rap of andere muziek met veel lage tonen) maar valt elders tegen.

ANC-instellingen en andere opties.
ANC-instellingen en andere opties.
Beperkte EQ profielen.
Beperkte EQ profielen.
Aanpasbare aanraakbediening is een leuke toevoeging.
Aanpasbare aanraakbediening is een leuke toevoeging.

Wat de functies betreft, zijn de Z1-oordopjes vrij rudimentair. De oortjes hebben infrarood aanraakzones voor de audioregeling. Gebruikers kunnen via de app vier verschillende aanraakgevoelige zones instellen, één voor kort tikken en één voor lang tikken op elk oorstukje. Standaard zijn deze ingesteld om het huidige nummer over te slaan (kort tikken, rechts), de stemassistent op te roepen (lang drukken, rechts), het vorige nummer af te spelen (kort tikken, links), of het ANC-profiel te wijzigen (lang drukken, links). De aanpassingsmogelijkheden zijn leuk en niet iets wat je regelmatig ziet onder de $100.

De aanraakzones zelf zijn een beetje vlekkerig. Mijn ervaring is dat de knoppen in 85-90% van de gevallen een tik of druk correct registreren. Dit is echter beter dan mijn ervaring met het knijpen in de staartjes van mijn AirPods Pro, waar ik altijd twee of drie pogingen voor nodig heb. De buds van 1MORE reageren het best van allemaal, maar de Z1's komen op de tweede plaats

ANC, Microfoonkwaliteit en Batterijlevensduur

De Active Noise Cancelling (ANC) werkt redelijk goed. Padmate beweert dat de Z1's het geluid met ongeveer 40 dB kunnen verminderen, maar ik heb moeite om dat te geloven. In mijn onofficiële "tuinwerk lawaai test," de AirPods Pro doven het geluid van mijn benzine grasmaaier tot een laag gerommel. Mijn 1MORE oordopjes dempen het geluid van de grasmaaier redelijk goed, maar laten wel wat van het gebrul van de motor door. De PAMU Z1's onderdrukken het minste geluid. De ANC is goed, maar nergens in de buurt van het niveau van de AirPods Pro (die Padmate gebruikt als een directe vergelijking op de productpagina). De audio pass-through modus is eveneens adequaat, maar niet op het niveau van de premium buds. Voor TWS-oordopjes van minder dan $100 zijn ze in dit opzicht echter iets bovengemiddeld.

De microfoons zijn een teleurstelling. Tijdens telefoongesprekken kon ik bellers duidelijk horen, maar de mensen aan de andere kant zeiden dat mijn stem dun en robotachtig klonk. Dit was een klacht, of mijn telefoon nu in mijn zak zat of direct naast een van de buds. Ik heb gemerkt dat ik gewoon een knop uittrek om een gesprek aan te nemen en de telefoon in de traditionele positie houd om deze onaangenaamheid te voorkomen.

De batterijlevensduur is geweldig. Padmate schat dat de oordopjes 6 uur meegaan, en als ANC en pass-through uit staan, haal ik routinematig zo'n 5-5,5 uur. Met ANC aan, de oordopjes nog steeds duren ongeveer 4-4,5 uur. Padmate beweert dat de case 24 uur speeltijd kan bieden, maar in mijn ervaring is dit dichter bij de 15 uur (iets minder dan drie oplaadbeurten). De buds hebben ongeveer 2 uur nodig om van leeg naar vol op te laden, net als de case (die alleen via USB-C wordt opgeladen)

Conclusie

In review: Padmate PAMU Z1 TWS ANC oordopjes. Review unit ter beschikking gesteld door Padmate.
In review: Padmate PAMU Z1 TWS ANC oordopjes. Review unit ter beschikking gesteld door Padmate.

De PAMU Z1 TWS oordopjes van Padmate zijn een beetje een gemengd product. De oordopjes behoren tot de meest comfortabele die ik ooit heb mogen gebruiken, maar ze vallen tegen op andere belangrijke gebieden, namelijk EQ en functies. Padmate helaas overhypy de Z1s, veelbelovende functies die niet volledig zijn ingevuld en (verontrustend) het vergelijken van de Z1s aan premium TWS oordopjes zoals Apple's AirPods Pro. Een betere concurrent zouden de standaard AirPods zijn, die geen enkele vorm van ruisonderdrukking bieden ondanks het feit dat ze voor $80 meer worden verkocht. Toch, voor minder dan $ 100, zijn de PAMU Z1s solide opties die een goede batterijlevensduur bieden, een fatsoenlijk geluidsprofiel (als je van muziek met veel lage tonen houdt), en een fantastische pasvorm.

Ik moet één ding aan de orde stellen dat me verbijsterd heeft. Ik geloof dat Padmate mij vroege productie-eenheden heeft gestuurd. Op de productpagina voor de Z1s worden functies als draadloos opladen met Qi en bediening met twee tikken genoemd, die beide opvallend afwezig zijn op mijn paar. Hoe dan ook, de belangrijkste gebieden van de Z1s (geluidskwaliteit, ANC, en levensduur van de batterij) zijn waarschijnlijk vergelijkbaar met mijn review unit. Uw ervaring kan echter variëren.

De Padmate PAMU Z1 TWS oordopjes zijn verkrijgbaar op Padmate's website. Ze staan vermeld voor $99 maar worden routinematig verkocht voor $69.

Disclaimer: De auteur van deze review heeft de Padmate PAMU Z1 TWS ANC oordopjes gratis ontvangen om te testen.

Bron(nen)

Please share our article, every link counts!
.170
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > PAMU Z1 ANC Earbuds hands-on: Lage kosten, hoog comfort
Sam Medley, 2021-12-23 (Update: 2021-12-23)