Notebookcheck Logo

EV voor iets meer dan €20.000: Stellantis en Leapmotor starten verkoop in Europa

De C10 is in de een of andere vorm al bekend van andere merken. (Afbeelding: Leapmotor)
De C10 is in de een of andere vorm al bekend van andere merken. (Afbeelding: Leapmotor)
De op drie na grootste autofabrikant ter wereld kondigt de verkoop van twee Chinese e-automodellen aan. Deze omvatten negen landen in Europa en één model in het bijzonder zal waarschijnlijk interessant zijn.

Technische hoogstandjes zijn niet te verwachten van de samenwerking. Dit maakt echter sowieso geen deel uit van de merkessentie van Stellantis. Opel, Peugeot en Fiat staan beter bekend om kostenefficiënte en pragmatische auto's die in grote aantallen worden geproduceerd.

Dit geeft reden om veel te verwachten van de joint venture tussen Leapmotor en Stellantis, die als Leapmotor International B.V. voor 51 procent in handen is van de Nederlandse autofabrikant. Deze laatste verkoopt momenteel ongeveer 6 miljoen voertuigen per jaar.

De lancering van de verkoop zal dienovereenkomstig uitgebreid zijn. De eerste twee modellen zullen vanaf september 2024 te koop zijn bij ongeveer 200 verkooppunten in negen Europese landen. In eerste instantie zijn dat Duitsland, Frankrijk, Italië, Nederland, Spanje, Portugal, België, Griekenland en Roemenië. Andere landen op alle continenten volgen later, met uitzondering van Noord-Amerika.

Bovenal is de Leapmotor T03 ontworpen om betaalbaar en compact te zijn. (Afbeelding: Leapmotor)
Bovenal is de Leapmotor T03 ontworpen om betaalbaar en compact te zijn. (Afbeelding: Leapmotor)

Het zal u niet verbazen dat één model een nogal klassiek gevormde SUV van bescheiden proporties is. De C10 haalt naar verluidt maximaal 650 kilometer (400 mijl) per lading en heeft een vermogen van 200 kW of 276 pk. Terwijl de prijzen in China momenteel net onder de €17.000 liggen, zal hij waarschijnlijk meer dan twee keer zoveel kosten als hij wordt aangepast voor de Europese markt. Hij kan immers ook bogen op 5 sterren in de Euro NCAP crashtest.

De kleinere T03 doet het al beter dan de concurrentie, althans de huidige. En het past in verschillende aankondigingen van Stellantis om een elektrische auto op de markt te brengen voor minder dan €25.000.

De prijs voor Europa wordt nu geschat op ongeveer €22.000, maar kan in september nog veranderen en zal, zoals altijd, sterk afhangen van de uitrusting. Het is duidelijk dat dit een vrij bescheiden voertuig wordt. Toch zouden 70 kW of 95 pk en een actieradius van 280 kilometer genoeg moeten zijn voor de meeste scenario's.

Vooral als tweede auto of voor mobiliteit tussen stad en platteland zou de beperking tot het essentiële geschikt moeten zijn.

We kunnen ook uitkijken naar andere modellen, die jaarlijks zullen worden toegevoegd. De C01, bijvoorbeeld, is nog zo'n verrassend dynamische sedan.

Bron(nen)

Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Nieuws > Nieuws Archief > Nieuws archieven 2024 05 > EV voor iets meer dan €20.000: Stellantis en Leapmotor starten verkoop in Europa
Mario Petzold, 2024-05-15 (Update: 2024-05-15)