Notebookcheck

EPOS H3 hands-on: Een uitstekende gaming headset met slechts een paar problemen

EPOS H3 gesloten akoestische gaming headset hands-on review (Bron: Own)
EPOS H3 gaming headset hands-on (Bron: Own)
Zonder enige digitale audiogimmicks is de EPOS H3 een eenvoudige maar veelzijdige akoestische gamingheadset die er geweldig uitziet en goed aanvoelt. Deze headset is compatibel met elk apparaat met een audio-aansluiting van 3,5 mm en is een van de interessantste aanbiedingen voor minder dan 120 dollar die er zijn. Vandaag nemen we zijn sterke en zwakke punten onder de loep.
Codrut Nistor (vertaald door DeepL / Ninh Duy), 🇺🇸 🇫🇷 ...
, , , , , ,
zoekrelatie.
, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
 

Hoewel het de eerste in een nieuwe reeks headsets is, heeft de EPOS H3 een broer en zus van Sennheiser, namelijk de GSP 300die nog steeds beschikbaar is voor aankoop met een zeer verleidelijk prijskaartje van slechts US $ 79. Gelukkig hebben we het hier niet over een licht gewijzigde GSP 300, maar over een spirituele opvolger: de H3 is lichter, minder omvangrijk, met een compleet andere volumeknop en hoofdband.

Wie meent dat de bovengenoemde verschillen niet voldoende zijn om een prijsverhoging van US$50 te rechtvaardigen, moet ook bedenken dat de EPOS H3 wordt geleverd met een gratis GSA 50hanger gratis wordt meegeleverd (anders kost hij US$34,90). Nu moeten we eens goed kijken hoeveel we krijgen voor het prijskaartje van US$119 van de EPOS H3.

Inhoud doos, ontwerp, bouwkwaliteit

Zoals het het geval met Sennheiser-producten in het verleden was, wordt de EPOS H3 geleverd in een zorgvuldig ontworpen doos, zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant. In de doos zit alles wat nodig is om aan de slag te gaan, namelijk de headset zelf, twee audiokabels (een voor pc's, en de andere voor consoles), evenals twee gedrukte gidsen (veiligheid en snelle start).

Het hoofdbandontwerp dat door EPOS wordt gebruikt is minder ingewikkeld dan de militaire-grade hoofdband die in de meeste oudere hoofdtelefoons wordt gevonden die als Sennheiser-producten worden geïntroduceerd (GSP 300, GSP 370, GSP 600en een paar anderen), maar het is net zo effectief. In feite voelt de traditionele lederen band met een geheugenschuim kussen gebruikt natuurlijk aan en laat de gebruiker genieten van uitgebreide gaming sessies zonder enig ongemak. De oorschelpen zijn ook zeer comfortabel, hoewel ik deze dagen soms het gevoel had dat mijn oren op het punt stonden te koken (niet onverwacht en te wijten aan de headset, aangezien de omgevingstemperatuur in de buurt van 30 Celsius/86 Fahrenheit ligt). Ik kom echter terug op de ergonomie in het volgende hoofdstuk.

Wat betreft de bouwkwaliteit van de H3, valt er niets te klagen. Alle door EPOS gebruikte materialen voelen solide aan en zien er goed uit, de gevlochten kabels lijken behoorlijk veerkrachtig, en de oorschelpen lijken ook precies te zijn wat nodig is. Aangezien ze vergelijkbaar zijn met die gebruikt in de GSP 370 (een headset waar ik van tijd tot tijd van geniet en die er na meer dan twee jaar en waarschijnlijk meer dan 1.000 gebruiksuren nog steeds als nieuw uitziet), twijfel ik niet aan hun duurzaamheid.

Specs, functies, gebruik in de praktijk

De technische details die het officiële informatieblad onthult, missen misschien de grootte van de drivers, maar het is het geluid dat ze weten te leveren dat er echt toe doet, toch? Wat dat betreft heeft de EPOS H3 een frequentierespons van 10 Hz tot 30 kHz, een impedantie van 20 Ohm en een geluidsdrukniveau van 124 dB @ 1 kHz, 1 V RMS. De frequentierespons van de bidirectionele microfoon begint bij 10 Hz, maar gaat tot 18 kHz en zijn gevoeligheidswaarde bedraagt - 47 dBV/PA.

De EPOS H3 is een dynamische, gesloten hoofdtelefoon met een zeer comfortabele pasvorm die zelfs grotere oren volledig bedekt. Het beste is, hoewel dit door EPOS helemaal niet wordt geadverteerd, dat deze hoofdtelefoon ook zeer geschikt is voor brildragers. Over het geheel genomen is deze headset comfortabeler dan verwacht en hij komt op dit gebied in de buurt van duurdere headsets (het ontwerp van de hoofdband maakt hem bijvoorbeeld een betere oplossing dan de Creative SXFI THEATER). De microfoon is niet erg gemakkelijk te verstellen, maar de arm is tot op zekere hoogte flexibel.

Hoewel ik geen console bezit, heb ik de EPOS H3 gebruikt met een breed scala aan hardware, waaronder een oude Sony Walkman cassettespeler, de Sandisk Sansa e250 en Fiio M3 Prodigitale mediaspelers, de Creative Sound Blaster X3 en EPOS GSX 1200 PRO USB DAC's, alsmede de Creative Sound BlasterX AE-5 Plus interne geluidskaart. Voor het testen van de mogelijkheden van de microfoon werd naast de PC een Tascam DR-10L micro lineaire PCM recorder gebruikt, naast de PC-ingangen van de USB DAC's en de interne geluidskaart die hierboven zijn genoemd.

Ik hou meestal van muziek zonder kwaliteitsverlies, maar ik luister ook naar online radioprogramma's die ik stream bij 128 kbps en die ik opneem en een beetje bewerk voordat ik ze aan mijn verzameling toevoeg, en niet te vergeten spelletjes (meestal War Thunder, maar ook Armored Warfare en Ring of Elysium). De EPOS H3 levert een uitstekend, helder geluid met een goede stereoscheiding en voldoende bas, zonder overdreven low-end output te bieden zoals dat bij veel gaming headsets het geval is. Aangezien er geen digitale verwerking aan te pas komt, wordt de hele ervaring sterk beïnvloed door de kwaliteit van de audiobron.

Dit gezegd zijnde, als je reviews tegenkomt waarin wordt beweerd dat de EPOS H3 veel lage tonen produceert, moet je weten dat die reviews niet per se onjuist zijn. Toen ik bijvoorbeeld naar een cassettebandje op mijn Sony Walkman luisterde, was het resultaat niet bepaald indrukwekkend en leek het geluid een beetje afgewassen, met een gebrek aan details in zowel midden- als hoge frequenties en met een smalle geluidsband. Het belangrijkste is dat de EPOS H3, bij een goede input, aan de verwachtingen voldoet.

De microfoon is zeer goed voor de gebruikelijke in-game voice chat behoeften van de gemiddelde gebruiker, maar hij haalt het niet bij studiokwaliteit. Hoewel hij hoge en middentonen goed registreert, zou de microfoon van de EPOS H3 niet de beste keuze zijn voor een bariton die PUBG wil spelen.

Het goede, het slechte, en de waarheid

Voor mij zijn de sterkste punten van de EPOS H3 de geluidskwaliteit en het geboden comfort, dat voor de prijs gewoonweg uitmuntend is. De eenvoud van deze headset is zeker geen probleem, dus als u houdt van de KISS-ontwerpbenaderingzult u zowel van de vorm als de functie van de EPOS H3 houden.

De microfoon is niet afneembaar en dat zou een stevige verbetering zijn voor wie de headset mee op reis wil nemen. De H3 werkt tenslotte ook prima met de meeste smartphones (ik testte dit met mijn oude Xiaomi Mi A1 en een Realme 8 5G, in beide gevallen waren de resultaten geweldig). De volumeknop voelt een beetje onhandig aan en ik kan zeker leven zonder hem ooit aan te raken. Degenen die hem gebruiken, zullen de plaatsing echter een slechte keuze vinden, want de hand van de muis halen tijdens een real-time game is niet iets wat iemand wil doen.

In een tijdperk waarin RGB-verlichting, USB-connectiviteit en 3D-virtualisatie via de DSP's van de headsets alomtegenwoordig zijn, houdt de EPOS H3 de dingen old school en doet bijna alles goed. Deze akoestische gaming headset is op het eerste gezicht iets te duur, maar hij is elke cent waard en blijft verrassen, zelfs na weken van gebruik in verschillende scenario's.

Disclaimer: De auteur van deze review heeft de EPOS H3 gesloten akoestische gaming headset gratis ontvangen van EPOS voor testdoeleinden.

Bron(nen)

Codrut Nistor
Editor of the original article: Codrut Nistor - Senior Tech Writer - 5461 articles published on Notebookcheck since 2013
Ninh Duy
Translator: Ninh Duy - Editorial Assistant - 192736 articles published on Notebookcheck since 2017
contact me via: Facebook
Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > EPOS H3 hands-on: Een uitstekende gaming headset met slechts een paar problemen
Codrut Nistor, 2021-08-13 (Update: 2021-08-13)