Notebookcheck

FiiO M3 Pro hands-on: De kleine reus die boven zijn klasse uitsteekt

FiiO M3 Pro: een geweldige entry-range DAP/USB DAC hands-on review (Bron: Eigen)
FiiO M3 Pro: een geweldige instapmodel DAP/USB DAC (Bron: Eigen)
Hoewel smartphones tegenwoordig voor de meeste mensen de digitale audio- en mediaspelers hebben vervangen, is er nog steeds een markt voor dergelijke gespecialiseerde apparaten. FiiO is een van de relevante merken in het veld en de M3 Pro is een sub-US$100 digitale audiospeler die een paar trucjes in zijn mouw heeft, zoals we gaan zien in deze hands-on review.
Codrut Nistor (vertaald door DeepL / Ninh Duy), 🇺🇸 🇪🇸 ...

Ongeveer tien jaar geleden hadden grote namen als Apple, SanDisk, Sony en Creative elk minstens één solide mediaspeler line-up in hun portfolio. Nu zijn Creative en Apple uit deze markt, terwijl SanDisk een westers digitaal merk is en haar mediaspelers al lang niet meer bestaan. Gelukkig brengt Sony nog steeds - zeer goede maar ook vrij dure - Walkman-producten uit. Maar de beste deals op dit gebied lijken tegenwoordig van kleinere merken te komen. FiiO heeft - samen met enkele andere Chinese bedrijven - altijd al apparaten kunnen leveren die veel bieden op het gebied van audiokwaliteit, functies en kwaliteit, terwijl de prijs binnen redelijke grenzen blijft.

De FiiO M3 Pro is de broer of zus van de smartwatch M5. Beide zijn de instapmodel digitale audiospelers van het merk die de weg vrijmaken voor krachtigere - en duurdere - hardware. De gloednieuwe M3 Pro erft de meeste goodies van zijn directe voorganger, de M3K, maar degenen die dat bezitten moeten het houden of overgaan naar een mid-range of high-end DAP in plaats daarvan.

Aan de andere kant hebben smartphone-gebruikers die van muziek houden en niet te veel willen besteden aan het verbeteren van hun audio-ervaring geen excuus om weg te blijven van de FiiO M3 Pro. Dit apparaat is niet perfect, maar het krijgt veel werk - misschien te veel, zoals u later zult zien - gedaan voor een uitstekende prijs.

Verpakking en uiterlijk

De FiiO M3 Pro heeft een vrij eenvoudig retailpakket, maar het plastic hoesje met een redelijk dikke kartonnen hoes kan tegen een stootje. Dankzij dit pakket zou er geen probleem moeten zijn als iemand die zich in de VS bevindt, de speler/DAC uit China bestelt en het pakket onderweg een paar ruwe handlingperiodes doorloopt. Het ontwerp van de doos staat goed in mijn boek, hoewel ik graag een of twee kleine inhoudelijke veranderingen zou willen zien, ook al zou dit een prijsverhoging van US$20 of zo betekenen.

In de winkeldoos ontbreekt wat ik beschouw als een basis "must-have" als het gaat om dergelijke apparaten - een beschermend hoesje. Ik zou graag kiezen voor de koffer in plaats van de USB-C kabel die nu in de verpakking zit. Naast deze kabel en de M3 Pro zelf, bevat de doos ook de gebruikelijke stapel papieren die de meeste gebruikers nooit zullen lezen - de snelstartgids (vijf pagina's beschikbaar in ongeveer een dozijn talen, waaronder Chinees, Engels, Italiaans, Russisch, Duits, Frans, en een paar andere), garantiekaart, evenals een document met betrekking tot de open-sourcelicenties die FiiO in de software gebruikt.

Iets wat FiiO onderscheidt van de massa is dat de broncode drie jaar na ontvangst van het product op verzoek beschikbaar is voor een derde partij. Helaas is er nog geen RockBox-ondersteuning voor een FiiO-speler/DAC, maar ik kan alleen maar hopen dat het op een dag gebeurt. Dit betekent echter niet dat de software van de fabrikant slecht is - de laatste update heeft de M3 Pro bijna perfect gemaakt, al is er nog wel wat ruimte voor verbetering.

De schermbeschermers worden aan beide zijden aangebracht, zodat je je daar zelf geen zorgen over hoeft te maken. Dit lijkt misschien niet zo belangrijk, maar dat is het wel - ik ben eigenaar van de FiiO X3 II en ik moest de screen protector zelf op het scherm toepassen. Hoe hard ik ook probeerde, ik eindigde met een kleine luchtbel. Hetzelfde gebeurde met de schermbeschermer van een derde partij die ik kreeg voor mijn - nog steeds werkende - SanDisk Sansa e250 na meer dan een decennium.

Voordat ik verder ga, moet ik nog een paar woorden toevoegen over het ontwerp van de FiiO M3 Pro. Hoewel dit misschien een low-end-/entry-range apparaat is en waarschijnlijk de meest betaalbare DAP/USB DAC-combinatie op de markt, ziet het ontwerp er niet goedkoop uit, hoe je het ook bekijkt. De M3 Pro heeft een CNC gefreesd, schroefloos metalen frame met een lang (of hoog, afhankelijk van hoe je het bekijkt) touchscreen dat het frontpaneel volledig bedekt. De achterkant is bedekt met een stijlvol glazen paneel met een gouden Hi-Res audiologo dat opvalt, vergezeld van het FiiO logo en enkele technische details, beide in het grijs gedrukt. De microfoon, 3,5 mm jack (ongebalanceerde audio-uitgang) en USB-C-poort bevinden zich aan de onderkant. Alle bedieningselementen en de microSD-sleuf bevinden zich aan de linkerkant. Van boven naar beneden hebben we het volgende: aan/uit-knop, volume omhoog, pauze/afspelen en volume omlaag.

 

Specs en kenmerken

Hoewel er veel meer te zeggen is, zou dit gedeelte gemakkelijk kunnen worden gecomprimeerd in deze zin die vrijwel alles zegt: De FiiO M3 Pro gebruikt dezelfde DAC-chipset als de LG V20, namelijk de ESS ES9218P. Dit stukje hardware is in staat om tot 32-bit 384 kHz audio te leveren en het uitgangsvermogen is 75 mW bij 32 ohm belasting, meer dan drie keer de 23 mW uitgang van de FiiO M3K. USB-audio-ondersteuning staat in de lijst en de meeste USB-C hoofdtelefoons werken met de FiiO M3 Pro, maar ik was niet in staat om de Creative SXFI TRIO ermee te laten werken - het is waarschijnlijk de hoofdtelefoon en ik zou niet verbaasd zijn om het probleem opgelost te zien na de volgende firmware-update (voor de TRIO, niet voor de M3 Pro).

Naast het bovenstaande is er de aangepaste firmware (gelukkig niet gebaseerd op een volledige Android ROM) met nogal wat gimmicks die sommige gebruikers zullen genieten, maar die de meesten gewoon zullen vergeten (fotogalerij, rekenmachine, e-boeklezer met alleen ondersteuning voor gewone tekstbestanden). De software heeft de afgelopen twee maanden twee uitstekende updates ontvangen en het zou niet verrassend zijn om de FiiO M3 Pro in de toekomst nog beter te zien worden. De Ingenic X1000/E SoC ondersteunt decodering van de meest voorkomende lossless audioformaten, het 3,5-inch 800 x 340-pixel IPS-scherm is uitstekend en heeft geen PWM - niet dat het voor de meeste gebruikers van belang is, maar degenen die boeken willen lezen op de FiiO M3 Pro zullen hier dankbaar voor zijn, de microSD-ondersteuning gaat tot 2 TB, en de levensduur van de batterij kan oplopen tot 15 uur.

 

Veel voorkomende en minder voorkomende gevallen: Digitale muziekspeler, USB DAC, rekenmachine, e-boeklezer, geluidsrecorder, fotoviewer

Toen ik de M3 Pro uit de doos haalde en hem voor het eerst op mijn hoofdtelefoon aansloot - de Creative SXFI GAMER (review binnenkort), gevolgd door een paar andere, viel het me op dat deze speler LOUD is (in vergelijking met de X3 II op de lage gain instelling op ongeveer 50 en 75% volume). Ik vergeleek het met de FiiO X3 II omdat ik er de microSD uit haalde en ik dezelfde tracks speelde om de verschillen op te merken. Ik merkte echter dat het geluid van de M3 Pro veel minder verfijnd was en ik moest het gebruiken met de EQ set op Metal om de zaken op orde te krijgen. Gelukkig kon ik, na een week of twee te hebben ingebrand, volop genieten van de M3 Pro met de EQ uitgeschakeld, zoals ik dat meestal doe met mijn X3 II (en alle andere USB DAC's die ik mag proberen), en het resultaat was veel beter.

De M3 Pro klinkt over het algemeen geweldig, en het laat elke low-end en mid-range hoofdtelefoon schitteren, zelfs mijn goedkope Xiaomi Mi Piston Basic of de BrainWavz Audio Delta IEM. De audio die hij levert is warm genoeg met veel detail en als hij in eerste instantie niet verfijnd genoeg klinkt, geef de M3 Pro dan gewoon een week of twee de tijd om in de stemming te komen. Aangezien ik geen audiofiele 600-ohm blikjes tot mijn beschikking heb, kan ik niet zeggen of deze DAP in staat is om dergelijke koptelefoons goed te besturen, maar ik denk niet dat degenen die ze gebruiken toch met sub-US$100 geluidsbronnen zouden gaan.

Bij gebruik als USB DAC krijgt de M3 Pro de klus goed geklaard. Om eerlijk te zijn denk ik dat het roze ruisniveau merkbaar hoger is dan wat ik van de X3 II krijg bij gebruik in de USB DAC-modus, maar twee dingen moeten hier worden benadrukt: De X3 II - hoewel enkele jaren geleden uitgebracht - is een mid-range DAP/DAC en niemand zou zo'n audio-oplossing gebruiken om het geluid te leveren aan studiomonitoren (Fluid Audio FX8, in mijn geval) - althans niet zonder de USB-uitgangen goed te filteren (mijn moederbord en externe USB 3.0-hub lijken vrij onstabiele USB-data en stroomuitgang te leveren).

De rekenmachine, e-boeklezer en fotoviewer kunnen nuttig zijn, maar ik denk niet dat veel gebruikers er spijt van zouden krijgen als ze uit de volgende firmware-update zouden worden verwijderd. De mogelijkheid om de software van de FiiO M3 Pro aan te passen is een geweldige functie om deel te nemen aan de "Ik wil het graag hebben" lijst. Hoewel er niets te zeggen is over de geluidsrecorder, de rekenmachine en de e-boeklezer - ze werken gewoon zoals bedoeld, kan de fotoviewer afbeeldingen laden tot ~7-8 MB groot. Het is niet verrassend dat ik er niet in geslaagd ben om JPEG-bestanden te laden die ongeveer 14-15 MB groot zijn en meer. Het grote probleem is echter dat ik niet in staat was om in te zoomen, dus wat je krijgt bij het laden van een Full HD (of hogere resolutie) beeld op de M3 Pro is een thumbnail-sized weergave 340 pixels breed echt - er is geen manier om beelden te bekijken in landscape-modus, hetzij. Dit is zeker een gebied waar de software in de toekomst kan worden verbeterd.

Nog één ding over de algemene software-ervaring - het gebruik van de FiiO M3 Pro is zeer eenvoudig en mijn 10-jarige dochter was in staat om haar eerste afspeellijst te maken zonder enige hulp. Toen de M3 Pro aankwam, had hij versie 1.0.8 van de firmware en de interface reageerde uiterst traag. Ik kon zo ver gaan dat ik kon zeggen dat het nauwelijks bruikbaar was. De volgende update verbeterde de prestaties een beetje, maar het heen en weer schuiven ging nog steeds pijnlijk langzaam. De laatste versie van de M3 Pro firmware, met het label 1.1.0, verbeterde alles en voegde ook een paar nieuwe functies toe, zoals low pass audio filters, in-vehicle mode, SQ/HR/DSD en andere audiokwaliteitsindicatoren in de afspeelinterface, evenals aangepaste instellingen voor de volumeknoppen - een welkome verandering die al lang geleden in de firmware had moeten worden aangebracht.

Afhankelijk van het volume en de codering van de afgespeelde bestanden, is het mogelijk dat de levensduur van de batterij 15 uur niet bereikt. De speler houdt de lading echter goed vast in ruststand zonder dat hij wordt uitgeschakeld - meer dan 30 dagen in stand-by/slaapstand, volgens de officiële gegevens. De 1.000 mAh-batterij heeft minder dan twee uur nodig om 100% te raken bij gebruik van een alomtegenwoordige 5 V ~2A-lader (of een USB-poort op een PC) om deze op te laden.

Het goede, het slechte en de waarheid

Voor mij zijn er drie grote redenen om iemand te adviseren de FiiO M3 Pro aan te schaffen: de ontwerp-/bouwkwaliteit, het uitstekende geluid voor de prijs, evenals de USB DAC-mogelijkheden. Een laatste witte bal gaat naar de uitstekende firmware ondersteuning die de M3 Pro van de fabrikant krijgt.

Sommigen zeggen dat Bluetooth-ondersteuning een goede eigenschap zou zijn geweest om in de M3 Pro te hebben, maar ik zou liever een beschermend hoesje en wat oordopjes erbij hebben - niets duurs, net genoeg om een DAP-nieuweling op gang te brengen. Ik denk dat het laten vallen van de USB-kabel voor een beschermend etui ook een goede afwisseling zou zijn. De interface ziet er geweldig uit, maar ik zou graag meer visuele thema's zien - of in ieder geval de mogelijkheid om achtergrondafbeeldingen toe te voegen, als het vragen om aangepaste pictogrammenpakketten te veel is. Sommige teksten zijn nog steeds in het Chinees, hoewel de taal is ingesteld op het Engels. Geen groot probleem, maar wel iets wat in de volgende firmware-update geregeld moet worden. Tot slot zou ik graag zien dat de aanraaksnelheid nog verder wordt verbeterd en dat de afbeeldingsweergave ofwel wordt verwijderd ofwel wordt voorzien van inzoommogelijkheden, zoals dat vanaf het begin het geval zou moeten zijn.

Ondanks de kleine nadelen durf ik te zeggen dat FiiO met de M3 Pro goud heeft weten te slaan. Dit 70-gram (0,15 pond) apparaat is een uitstekende DAP, een zeer goede USB DAC, evenals een basis e-book reader, een rekenmachine en een vrij zinloze draagbare beeldviewer. Is het de beste sub-US$200 DAP/USB DAC? Het antwoord is niet verrassend. Is het het prijskaartje van US$79,99 waard (afhankelijk van de winkelier krijgt u er misschien zelfs de FiiO F1-oordopjes mee)? Zonder enige twijfel, JA!

Disclaimer: De auteur van deze recensie heeft de FiiO M3 Pro gratis van FiiO ontvangen om te testen.

Bron(nen)

FiiO (officiële productpagina)

Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > FiiO M3 Pro hands-on: De kleine reus die boven zijn klasse uitsteekt
Codrut Nistor, 2020-10-23 (Update: 2020-10-23)
Codrut Nistor
Editor of the original article: Codrut Nistor - News Editor