Notebookcheck

Chargeasap Omega 100 en 200W USB-C lader hands-on review

De 100W (links) en 200W (rechts) Omega laders.
De 100W (links) en 200W (rechts) Omega laders.
Chargeasap haalde de technologische krantenkoppen toen het de "kleinste" 100 en 200W gallium-nitride (GaN) lader ter wereld lanceerde via een Indiegogo campagne. Het merk beweerde dat deze Omega-serie een MacBook Pro kan opladen met een baksteen ter grootte van een pakje kaarten. Kunnen deze producten hun supersterke USP's waarmaken?
Deirdre O'Donnell (vertaald door DeepL / Ninh Duy),

Chargeasap is een start-up die zijn recente succes heeft gebaseerd op crowdfunded campagnes voor power-accessoires met state-of-the-art specs. Het nieuwste voorbeeld hiervan is de Omega GaN wall-wart, die in 100- en 200-watt (W) SKU's wordt geleverd. Beide hebben twee USB-poorten van het type C voor een indrukwekkende USB-PD-snelheid van 100 Watt. Echter, alleen de grotere variant is geschikt om twee 100W apparaten tegelijkertijd op te laden.

Toch kan de kleinere versie voor sommigen aantrekkelijk zijn vanwege de grootte. Zijn voetafdruk wordt afgebeeld als passend binnen de grenzen van een creditcard, ook al wordt hij aangeprezen om hetzelfde werk te doen als de volwaardige baksteen van bijvoorbeeld een Razer Blade Stealth. Het lijkt erop dat ik dat met deze review-units zeker kan testen.

First Impressions

Toegegeven, er is niet veel in de weg van de eerste beoordeling, omdat ik schijnbaar ben uitgerust met pre-productie-eenheden die zonder formele verpakking kwamen, om nog maar te zwijgen van de multi-regio adapters die worden genoemd op de Indiegogo campagne - of iets dergelijks als CE/RoHS-markeringen. Ik kan alleen maar hopen dat retail/post-campagne unboxings beter gaan voor haar kopers en backers.

De 200W Omega is veel groter, hoewel het de enige is die met een nieuw soort "dual direction" plug-end komt als een speciaal kenmerk. Dit betekent dat zijn US-style stekkers door 180 graden in plaats van 90 zoals gebruikelijk kunnen worden gebruikt

Dit is een innovatief (en exclusief: Chargeasap beweert dat er patent op is aangevraagd) ontwerp; ik heb echter niet echt het voordeel ervan gezien, meestal uit de noodzaak om US to UK/ROI adapters te gebruiken met een van beide SKU's in ieder geval.

100W Charging

Zoals ik misschien al zei, een 10e generatie Core i7-aangedreven Razer Blade Stealth, tot-100W stroombehoefte en al, staat centraal bij de beoordeling van de Omega's. Het aansluiten van de kleinere variant resulteerde inderdaad in extreem snel laden: Het schoot tot ongeveer 60W op mijn USB multimeter, zelfs als hij af en toe 70W raakt. Dit was op het eerste gezicht erg prettig, vooral omdat de eigen voeding meestal een vermogen geeft van ongeveer 55W.

De 100W Omega zou een PC kunnen opladen...
De 100W Omega zou een PC kunnen opladen...
...tot een maximum van ~70W.
...tot een maximum van ~70W.

Deze ongebruikelijk hoge snelheid ging kort daarna terug naar de 52-53W en zonk geleidelijk aan naar ongeveer 35W toen de batterij 90% bereikte. Dit kan te wijten zijn aan effectieve regulerende circuits binnen de vermogensbak.

Het begon ook een sterke geur uit te stralen bij zijn eerste periode van aanhoudende oplading - om nog maar te zwijgen van de warmte: De temperatuurtest na ongeveer 1 uur gebruik toonde aan dat het gemakkelijk de 40 °C-grens overschreed, met hotspots die ongeveer 60 °C raakten. Dit gedrag was het gevolg van licht gamen(Alto's Odyssey) tijdens deze oplaadbeurt.

De Omegas bracht het opladen op de Blade Stealth terug tot ongeveer 1,5 uur.
De Omegas bracht het opladen op de Blade Stealth terug tot ongeveer 1,5 uur.
 

Bij herhaald gebruik tijdens taken als inhoudsverbruik of het typen versleten de geuren (gelukkig), hoewel ze wel aanhielden bij het bereiken van die hoge temperaturen. Maar ook na het opladen koelde het snel af.

De kleinere Chargeasap steen is beoordeeld voor "slechts" 100W, en het toonde wanneer een Samsung Galaxy Note 10+ is aangesloten op zijn tweede type C poort naast de Razer ultrabook. Het oplaadtarief van de PC daalde tot ongeveer 43W, terwijl de telefoon op ongeveer 24W laadde. Op deze nota, deed het dat zelfs als het was het enige apparaat met behulp van de 100W Omega, die was een beetje teleurstellend.

De 200W baksteen was net zo goed in staat om deze hoge tarieven te produceren als de Blade Stealth. De temperatuur steeg ook boven de 40 °C na een uur opladen, hoewel geen enkel deel ervan boven de 55 °C kwam.

Het vermogen om dit tarief te ondersteunen met de Razer laptop bleef ook constant toen de Galaxy Note 10+ (die, opnieuw, tegen een standaard tarief) werd aangesloten op de tweede type-C-poort kan erop wijzen dat het inderdaad zijn 200W claims kan ondersteunen.

De 200W baksteen heeft ook een indicator-LED, terwijl de 100W variant dat niet heeft.
De 200W baksteen heeft ook een indicator-LED, terwijl de 100W variant dat niet heeft.

Conclusions

Op basis van deze tests kan ik de Chargeasap 100W Omega niet aanbevelen voor gebruik tijdens intensieve taken zoals gaming. De FLIR-camera resultaten van dat deel van de tests waren naar mijn mening bijzonder alarmerend (net als de geur, hoewel dit misschien te wijten is aan de pre-productie status), vooral gezien de "hoge kwaliteit GaN", "graphene membraan" en "nano koellichaam" aangeprezen als een aantal van zijn beste eigenschappen door zijn OEM

Daarom is dit niet iets om dagelijks te gebruiken - of in een situatie waarin het misschien de enige energiesteen is die je hebt - tenzij deze zaken worden gestreken in "retail"-eenheden. (Trouwens, als dit het geval is, steek het dan niet meteen na gebruik terug in uw tas)

Aan de andere kant voel ik me beter over het idee om de 200W SKU regelmatig te gebruiken. Hij is indrukwekkend krachtig voor iets van zijn grootte en is met zijn vier poorten ook handiger. Daarom is het jammer dat deze de overdraagbaarheidsvoordelen van zijn broer of zus van 100W verliest.

Consumenten die met deze zaken zouden kunnen leven kunnen nog steeds de Chargeasap 100W en 200W Omega krijgen tegen prijzen van respectievelijk US$60 en $90, op de Indiegogo pagina (correct op het moment van schrijven).

Disclaimer: De auteur van deze review heeft deze items gratis ontvangen van de OEM voor het testen.

Bron(nen)

Eigen

Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Chargeasap Omega 100 en 200W USB-C lader hands-on review
Deirdre O'Donnell, 2020-11-16 (Update: 2020-11-16)
Deirdre O'Donnell
Editor of the original article: Deirdre O'Donnell - Editor