Notebookcheck Logo

Amazfit GTS 4 Mini review - De compacte smartwatch die je veel voor je geld geeft

Klein maar machtig. Compact, voordelig en met een hele reeks functies - dit vat de Amazfit GTS 4 Mini goed samen. In onze test liet de smartwatch zien wat hij kan en wat hij allemaal te bieden heeft. Met een relatief heldere AMOLED, nauwkeurige locatiediensten en alle gebruikelijke sensoren - de lijst is behoorlijk lang.
Amazfit GTS 4 Mini beoordeling

Na de release van de "volwassen" modellenGTS 4enGTR 4is het nu tijd om te kijken naar de compacte Amazfit GTS 4 Mini die we de afgelopen weken hebben kunnen testen. Zoals de naam al doet vermoeden, is deze smartwatch compacter en ook goedkoper - perfect voor mensen met kleinere polsen.

Amazfit GTS 4 mini
Beeldscherm
1.65 inch 7:8, 336 x 384 pixel 309 PPI, 1, AMOLED, glimmend: ja, 60 Hz
Verbindingen
Helderheidssensor, Sensoren: biometric sensor BioTracker 3.0 PPG, acceleration sensor, compass, ambient light sensor
Netwerkmogelijkheden
Bluetooth 5.2 BLE, GPS
Afmetingen
hoogte x breedte x diepte (in mm): 9.1 x 36.7 x 41.8
Batterij
270 mAh, Batterijduur: 360 h
Opladen
draadloos opladen
Bijkomende functionaliteiten
magnetic charger, Zepp OS, 24 Maanden Garantie, ventilatorloos, waterdicht
Gewicht
31.2 g, Voeding: 12 g
Prijs
100 Euro

 

Behuizing en connectiviteit: De compacte smartwatch met een aluminium behuizing

De Amazfit GTS 4 Mini wordt geleverd in een lichtgewicht behuizing van aluminiumlegering (frame) en kunststof (onderkant). Dit geeft het horloge een mooi uiterlijk en betekent dat het slechts 19 g weegt - of 32 g met het bandje. Met een dikte van slechts 9 mm en een lengte en breedte van respectievelijk 42 en 37 mm doet de mini smartwatch zijn naam eer aan.

Aan de rechterkant van de tot 5 ATM waterdichte behuizing zit een knop. Aan de binnenkant heeft het horloge een microfoon voor Amazon Alexa, alle gebruikelijke gezondheidssensoren, versnellings- en omgevingslichtsensoren, een kompas en een rotatiemotor voor trillingen.

De Amazfit GTS 4 Mini kan om je pols worden bevestigd met een siliconen bandje, dat verkrijgbaar is in de kleuren Midnight Black, Flamingo Pink, Mint Blue en Moonlight White. De horlogekast is verkrijgbaar in zwart, zilver en goud.

Een klein probleem met het bandje: Hoewel de sluiting strak kan worden afgesteld met 5 mm tussenruimte voor een armomtrek van ongeveer 14 tot 19 cm, moet de rest van het bandje na het sluiten van de gesp door een gaatje tussen de arm en de armband worden geschoven - wat in de praktijk een beetje lastig blijkt te zijn. Een klassiek oogje om door te trekken zou hier praktischer zijn. Amazfit noemt het een quick-release sluiting, wat in de praktijk eerder het tegenovergestelde bleek te zijn.

Naast GPS en Bluetooth 5.2 LE zijn er helaas geen andere ondersteunde radiostandaarden. Er zijn geen NFC, WLAN of mobiele netwerk verbindingsopties - hoewel, dit is te verwachten voor een apparaat in deze prijsklasse.

Installatie en bediening: Snel en eenvoudig

Het horloge instellen is niets nieuws. Download gewoon de Zepp-app voor Android of iOS op je smartphone (Android 7.0/iOS 12.0 en hoger) en start deze. Na een snelle registratie (als je nog geen account hebt) kun je de QR-code aan de onderkant van je horloge scannen om verbinding te maken met de app. Daarna is je smartwatch verbonden met je telefoon en klaar voor actie.

de Amazfit GTS 4 Mini smartwatch instellen
de Amazfit GTS 4 Mini smartwatch instellen
de Amazfit GTS 4 Mini smartwatch instellen
de Amazfit GTS 4 Mini smartwatch instellen
de Amazfit GTS 4 Mini smartwatch instellen

Je kunt het horloge bedienen via het touchscreen en de knop aan de zijkant waarmee je het menu opent. Door te vegen kun je op de gebruikelijke manier omhoog en omlaag scrollen. Tikken op de items vereist een beetje finesse vanwege het kleine scherm.

Het menu toont veel van de functies van het horloge als items, zoals gezondheid en fitness, weer, muziek, alarm, kalender en instellingen. Veel andere functies zoals het kompas, fietstracking, stopwatch en aftellen, telefoon zoeken en camerabediening op afstand zijn te vinden door op "meer" te tikken. Als je naar rechts veegt, ga je een pagina terug.

Op het startscherm kun je naar links en rechts vegen om verschillende widgets te openen. Als je naar links veegt, zie je tegels met de activiteiten van vandaag, je huidige hartslag, het weer, Alexa-snelkoppelingen en slaapgegevens. Deze widgets kunnen worden aangepast. Veeg naar beneden en je krijgt toegang tot een menu met slaapstand, zaklamp en een paar andere functies - veeg naar boven en je ziet je meldingen. Eigenlijk niets nieuws.

Je kunt je startscherm aanpassen met een aantal gratis en veel betaalde wijzerplaten. De standaard wijzerplaat toont veel informatie in één oogopslag, zoals tijd en datum, activiteitsringen, stappen en calorieën, hartslag, batterijstatus en het weer. Daarnaast heeft het horloge een eigen app store waar je gratis en betaalde apps kunt downloaden om de gebruiksmogelijkheden van het horloge uit te breiden.

wijzerplaatwinkel
wijzerplaatwinkel
geïnstalleerde wijzerplaten
geïnstalleerde wijzerplaten
appstore
appstore

Oproepen en meldingen

Hoewel de smartwatch informeert over inkomende en gemiste oproepen, biedt hij geen functies waarmee je direct vanaf het horloge kunt bellen.

Je kunt zelf bepalen welke meldingen van je telefoon je op het horloge wilt zien door deze via de Zepp-app te selecteren. Hier kun je beslissen of je oproepen, app-waarschuwingen, herinneringen, inkomende sms-berichten, e-mails en doelmeldingen op je Amazfit GTS 4 Mini wilt zien verschijnen. In onze test nam het synchroniseren geen enkele tijd in beslag.

Spraakgestuurde persoonlijke assistent

De telefoon ondersteunt Amazon Alexa - het hoeft alleen maar geactiveerd te worden met de app. De persoonlijke assistent kan vragen beantwoorden via de ingebouwde microfoon en beantwoordt ze met een pop-up op het scherm. Omdat de telefoon geen ingebouwde luidspreker heeft, kan Alexa niet met je terugpraten.

Gezondheid en fitness: De gebruikelijke functies zijn inbegrepen

De Amazfit GTS 4 Mini biedt de gebruikelijke gezondheidsfuncties die meestal worden meegeleverd met goedkopere smartwatches. De biometrische sensor BioTracker 3.0 PPG die aan de achterkant van de telefoon is geïnstalleerd, maakt 24-uurs hartslag-, bloedzuurstof- (SpO2) en stressmonitoring mogelijk. Het pakket wordt gecompleteerd door 120+ fitnessprogramma's en slaaptracking. EKG en bloeddrukbewaking zijn niet inbegrepen, maar dat is te verwachten voor deze prijs.

Activiteitsdoelen

Op de gebruikelijke manier wil de Amazfit GTS 4 Mini een gezond leven aanmoedigen en houdt daarvoor de activiteiten van de dag bij. Vertrouwd uitziende ringen tonen de stappen van de dag, hoe vaak je opstaat en je activiteitstijd.

Daarnaast is de PAI-functie bedoeld om sporten aan te moedigen. Alle activiteiten en bepaalde sporten die de hartslag verhogen worden meegenomen en resulteren in een totaalscore. De ingestelde streefwaarden zijn bedoeld om je te motiveren om in beweging te komen.

de functie voor het bijhouden van activiteiten van het horloge
de functie voor het bijhouden van activiteiten van het horloge
activiteiten bijhouden op de app
activiteiten bijhouden op de app
PAI op de app
PAI op de app

Hartslag, hartritme en zuurstofverzadiging in het bloed

Volgens onze metingen werkt de hartslagsensor niet erg nauwkeurig. In rust meet het horloge twee slagen meer dan ons referentieapparaat (Polar H10 borstband) - wat nog steeds oké is. Onder belasting waren de metingen meestal nauwkeurig, maar af en toe maten we een afwijking van bijna 25 slagen - wat je niet echt kunt verklaren. We noteerden vrij onnauwkeurige hartslagmetingen op deAmazfit GTS 4ook.

De SpO2-sensor werkt veel betrouwbaarder. Vergeleken met een Braun Pulsoximeter 1 noteerden we een afwijking van minder dan 2 procent.

Via de app kun je instellen hoe vaak je je hartslag wilt laten meten - van elke 1 minuut tot elke 30 minuten. Je kunt ook de stress-, bloedzuurstof- en slaapmonitoring volledig uitschakelen om de batterij te sparen.

hartslagmeting
hartslagmeting
SpO2-meting
SpO2-meting

Slaap volgen

De GTS 4 Mini van Amazfit kan de slaapkwaliteit bijhouden als je daarvoor kiest. Het horloge zelf biedt een rudimentaire evaluatie van de lengte, kwaliteit en slaapfasen. De app geeft nog meer details. Helaas is er geen slimme wekker.

Training opnemen

De Amazfit GTS 4 Mini bevat meer dan 120 trainingsmodi, die zeker alle gebruikelijke en veel minder populaire sporten en activiteiten omvatten. Zoals gewoonlijk kun je deze selecteren uit een lang en aanpasbaar menu om je workout te starten.

Afhankelijk van de sport registreert het horloge verschillende gegevens. Naast je hartslag meet het horloge ook je route via GPS (bijvoorbeeld als je jogt, wandelt of fietst), je snelheid (inclusief gemiddelde) en de duur van je training. Als je roeit, meet het apparaat ook je slagen en als je springt, meet het je sprongen.

Na de training geven het horloge en de app een gedetailleerde evaluatie van het apparaat, inclusief de hartslagzones, de afgelegde afstand - indien van toepassing - en de verbrande calorieën, naast vele andere datasets. Praktisch, maar absoluut standaard.

loopanalyse
loopanalyse

GPS en navigatie

De ingebouwde GNSS op de Amazfit GTS 4 Mini ondersteunt de vijf satellietplaatsbepalingssystemen GPS, GLONASS, Galileo, QZSS en Beidou. Tijdens onze praktijktest mat het onze fietstocht vrij nauwkeurig in vergelijking met een duurdere Garmin Venu 2. Ook het verloop en de afstand weken slechts minimaal af. Helaas mat het testapparaat tijdens onze reis slechts twee keer zoveel hoogte als het referentiehorloge. Het opzetten van de verbinding duurde in de test meestal maar een paar seconden - voorbeeldig.

GNSS keerpunt
GNSS keerpunt
GNSS-tocht rond een meer
GNSS-tocht rond een meer
GNSS samenvatting
GNSS samenvatting

Beeldscherm: De smartwatch met een helder AMOLED-scherm

pixelarray
pixelarray
Amazfit GTS 4 Mini in de zon
Amazfit GTS 4 Mini in de zon

De GTS 4 Min is uitgerust met een AMOLED-scherm van hoge kwaliteit. Met 1,65 inch is het kleiner dan zijn grote broer, de GTS 4 - en de resolutie van 336 x 384 pixels met een dichtheid van 309 PPI is ook minder dan die van de GTS 4.

Met meer dan 550 cd/m² met een helderheidssensor schijnt het ingebouwde scherm echter veel helderder dan in de twee duurdere en grotere modellen, de GTS 4 en GTR 4. Zelfs zonder geactiveerde sensor biedt het een goede 520 cd/m², wat een opmerkelijk resultaat is voor deze prijsklasse. Zo blijft de kleine GTS 4 Mini zelfs bij zonnig weer goed leesbaar. Alleen direct zonlicht maakt het wat moeilijker.

De pulsbreedtemodulatie is ook hoger dan bij de twee hoogwaardiger zustermodellen. Het "kleine broertje" hoeft in dit opzicht helemaal niet terug te deinzen. Zijn zwartweergave is perfect, zoals typisch is voor OLED's. Bepaalde kleuren zouden nog wat levendiger kunnen zijn. De kijkhoeken van het scherm zijn erg stabiel, dus het kan ook goed bekeken worden vanuit lastige hoeken.

Het gedrag van het scherm kan worden geconfigureerd in de instellingen. Naast een always-on optie, die natuurlijk invloed heeft op de levensduur van de batterij, zijn er verschillende opties voor het automatisch in- en uitschakelen van het scherm na het aanraken van het scherm en het optillen van je arm. Dit laatste werkte vrij goed in onze test, maar helaas niet altijd 100 procent betrouwbaar.

Amazfit GTS 4 miniAmazfit GTS 4Amazfit GTR 4
Response Times
PWM Frequency
360
120
-67%
119.4
-67%
Screen
-16%
-24%
Brightness middle
559
471
-16%
423
-24%
Black Level *
Totaal Gemiddelde (Programma / Instellingen)
-42% / -42%
-46% / -46%

* ... kleiner is beter

Screen Flickering / PWM (Pulse-Width Modulation)

Om de schermhelderheid te verlagen schakelen sommige laptops het backlight erg snel aan en uit. Dit gebeurt aan een dergelijk hoge frequentie dat het niet zichtbaar is voor het menselijk oog. Als de frequentie te laag is kunnen personen met gevoelige ogen geïrriteerd geraken, hoofdpijn krijgen en zelfs flickering waarnemen.
Screen flickering / PWM waargenomen 360 Hz

Het backlight van het scherm flikkert aan 360 Hz (hoogstwaarschijnlijk met PWM - Pulse-Width Modulation) .

De frequentie van 360 Hz is relatief hoog en de meeste mensen die gevoelig zijn aan flickering zouden dit dus niet mogen waarnemen of geïrriteerde ogen krijgen. Er zijn echter rapporten die beweren dat sommige mensen toch flickering met 500 Hz en hoger kunnen waarnemen: opgelet dus.

Ter vergelijking: 54 % van alle geteste toestellen maakten geen gebruik van PWM om de schermhelderheid te verlagen. Als het wel werd gebruikt, werd een gemiddelde van 19003 (minimum: 5 - maximum: 3846000) Hz waargenomen.

Prestaties en levensduur van de batterij: Soepele bediening en voldoende uithoudingsvermogen

Helaas heeft Amazfit niet onthuld welke chipset en hoeveel geheugen is geïnstalleerd. De processor doet zijn werk echter goed in het dagelijks gebruik en in onze test riep hij de verschillende menu's en functies grotendeels probleemloos op.

Levensduur batterij

In het horloge zit een 270 mAh batterij. De fabrikant belooft 15 dagen gebruikstijd met één acculading bij gemiddeld gebruik. Dat is natuurlijk altijd een beetje moeilijk te vatten. In onze test hield de Amazfit GTS 4 Mini het een week en meer vol bij veelvuldig gebruik. Natuurlijk hangt dit ook af van de gekozen instellingen, bijvoorbeeld voor het display (helderheid, AoD). Als je het helemaal tot het uiterste wilt drijven, kun je het horloge meer dan een maand in de energiebesparende modus gebruiken zonder externe voedingsbron.

De oplaadtijd met de meegeleverde magnetische oplader is ongeveer twee uur. De USB-A kabel, die ongeveer 40 cm lang is, zou iets langer kunnen zijn.

de Amazfit GTS 4 Mini tijdens het opladen
de Amazfit GTS 4 Mini tijdens het opladen

Pro

+ compact ontwerp
+ veel gezondheidsfuncties
+ nauwkeurige satellietverbinding
+ helder AMOLED-paneel
+ relatief goedkoop

Contra

- geen telefoonfunctie
- geen luidspreker voor Alexa en co
- hartslagmeting soms onnauwkeurig

Verdict: Een compacte smartwatch zonder grote zwakke punten

De Amazfit GTS 4 Mini werd door de fabrikant geleverd voor deze beoordeling.
De Amazfit GTS 4 Mini werd door de fabrikant geleverd voor deze beoordeling.

Als je op zoek bent naar een kleine smartwatch die je geen fortuin kost, er toch goed uitziet en veel functies heeft, kijk dan niet verder dan de Amazfit GTS 4 Mini.

Dit compacte model, dat je voor $120 kunt kopen, heeft alle gebruikelijke functies die je van een moderne smartwatch mag verwachten - en meer. Een voorbeeld hiervan is een eigen app store.

Met een batterijduur van meer dan een week, zelfs bij intensief gebruik, toonde de Amazfit GTS 4 Mini voldoende uithoudingsvermogen in onze test. Het heldere AMOLED-paneel en de snelle en nauwkeurige GNSS-verbinding zijn ook indrukwekkend.

Deze wearable is vooral geschikt voor gebruikers die geen lompe smartwatch willen dragen of gewoon kleinere polsen hebben. Wie wat forser is, is beter af met de "volgroeide" modellenGTS 4 enGTR 4 van Amazfit.

Prijs en beschikbaarheid

De Amazfit GTS 4 Mini heeft een MRSP van $120. Je kunt hem momenteel kopen bij BestBuy, of voor $99,99 bij Amazon.

Transparency

The present review sample was made available to the author as a loan by the manufacturer or a shop for the purposes of review. The lender had no influence on this review, nor did the manufacturer receive a copy of this review before publication. There was no obligation to publish this review.

Pricecompare

Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Amazfit GTS 4 Mini review - De compacte smartwatch die je veel voor je geld geeft
Marcus Schwarten, 2023-06- 8 (Update: 2023-06- 8)