Notebookcheck Logo

Waarom de Razer Blade 15 240 Hz OLED-scherm een game-wisselaar voor gaming laptops zou kunnen zijn

Waarom de Razer Blade 15 240 Hz OLED-scherm een game-wisselaar voor gaming laptops zou kunnen zijn
Waarom de Razer Blade 15 240 Hz OLED-scherm een game-wisselaar voor gaming laptops zou kunnen zijn
Krijgen we eindelijk het ultieme paneel voor zowel gaming als professionele bewerking? Het aankomende 240 Hz OLED-scherm lijkt elk vakje op de lijst af te vinken om eindelijk IPS te vervangen, maar we maken ons nog steeds zorgen over het flikkeren bij lagere helderheidsniveaus.

We kennen allemaal de algemene voordelen van OLED ten opzichte van IPS. Aanzienlijk snellere reactietijden voor zwart-wit en grijs-grijs, veel diepere zwartniveaus, een vaak bredere kleurdekking en een gelijkmatigere helderheidsverdeling van hoek tot hoek dragen allemaal bij aan een merkbaar hogere beeldkwaliteit. De belangrijkste eigenschap die OLED nog moet verbeteren ten opzichte van IPS is de vernieuwingsfrequentie - tot nu toe.

Razers recente aankondiging van een 15,6-inch OLED-paneel met 240 Hz is opmerkelijk, omdat alle OLED-laptoppanelen tot nu toe beperkt zijn gebleven tot 60 Hz. Het maakt niet uit hoeveel beter de beeldkwaliteit kan worden als de prestaties in wezen beperkt zijn tot 60 FPS. Hoewel dit geen probleem is voor tekstverwerking, fotobewerking of videostreaming, geven gamers wellicht toch de voorkeur aan IPS en hun snellere 300+ Hz verversingsfrequenties, zelfs als de beeldkwaliteit inferieur is. Er is een reden waarom bijna alle gaming laptops IPS-opties blijven aanbieden met steeds snellere vernieuwingsfrequenties, ondanks de superieure beeldkwaliteit van OLED.

Het aankomende 15,6-inch 240 Hz OLED-paneel zou eindelijk een einde moeten maken aan het grootste voordeel dat IPS de afgelopen jaren heeft genoten. Mocht het prijsverschil tussen 240 Hz OLED en 240 Hz IPS ooit nul worden, dan zou er bijna geen reden meer zijn om voor IPS te kiezen.

Er zijn enkele OLED panelen verschenen met een verversingssnelheid van 90 Hz in plaats van de gebruikelijke 60 Hz, maar deze zijn op dit moment nog steeds beperkt tot kleinere schermformaten die over het algemeen ongeschikt zouden zijn voor de meeste gaming laptops.

Niettemin hebben we nog steeds een zorg over OLED met betrekking tot pulse-width modulation. De meeste OLED-panelen, inclusief het bestaande 60 Hz exemplaar dat al beschikbaar is op de Blade-serie, vertonen wat flikkering op de meeste helderheidsniveaus. Een kleine groep gebruikers kan het flikkeren opmerken of de bewegingen op het scherm niet als vloeiend ervaren in vergelijking met IPS, ongeacht de hoge verversingsfrequentie van OLED. Het zal interessant zijn om te zien of en hoe het 240 Hz OLED paneel dit potentiële probleem zal aanpakken. Zodra het paneel beschikbaar komt op de Razer Blade 15, verwachten we dat het ook zal verschijnen op andere high-end 15.6-inch gaming laptops.

Allen Ngo
Editor of the original article: Allen Ngo - Lead Editor U.S. - 4846 articles published on Notebookcheck since 2011
contact me via: @AllenNgoNBC
Ninh Duy
Translator: Ninh Duy - Editorial Assistant - 234996 articles published on Notebookcheck since 2008
contact me via: Facebook
Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Nieuws > Nieuws Archief > Nieuws archieven 2022 05 > Waarom de Razer Blade 15 240 Hz OLED-scherm een game-wisselaar voor gaming laptops zou kunnen zijn
Allen Ngo, 2022-05-14 (Update: 2022-05-14)