Notebookcheck Logo

CheckMag | Vergeet de Ultra 7: MSI Claw zal het beste zijn met de Core Ultra 5 135H

De MSI Claw A1M wordt de eerste gaming handheld die op zijn best kan zijn met een mid-tier Intel Core Ultra-processor. (Afbeeldingsbron: Notebookcheck Reviews op YouTube)
De MSI Claw A1M wordt de eerste gaming handheld die op zijn best kan zijn met een mid-tier Intel Core Ultra-processor. (Afbeeldingsbron: Notebookcheck Reviews op YouTube)
MSI had gelijk om naar Intel te gaan voor de Claw A1M, maar de Core Ultra 7 155H is niet de juiste zet. De Core Ultra 5 135H heeft een truc achter de hand - een top-end iGPU gecombineerd met een efficiëntere mid-range CPU.
Opinie door Julian van der Merwe
De meningen, gedachten en opinies in de tekst behoren uitsluitend toe aan de auteur.

De gaming-handheldscène wordt grotendeels gedomineerd door AMD, dankzij CPU's zoals de AMD Ryzen 7 7840Uen AMD Ryzen Z1 Extreme met hun Radeon 780M iGPU's. Met de release van Meteor Lake lijkt Intel echter de boel op te schudden in de handheld-ruimte, te beginnen met de MSI Claw A1M.

Terwijl apparaten zoals de Asus ROG Ally(momenteel $699,99 bij Best Buy) en Lenovo Legion Go(momenteel $699,99 bij Amazon) alleen op hun best zijn met de top-end Ryzen Z1 Extreme CPU met zijn Radeon 780M iGPU, geeft Intels Core Ultra CPU-line-up handheldmakers en gamers wat meer flexibiliteit. Nu kunt u de meest capabele grafische processor krijgen - de 8-core Intel Arc iGPU - in combinatie met een CPU uit het middensegment. Gaming-rigs uit het middensegment hebben lang gekozen voor processors uit het middensegment in plaats van het duurdere topsegment, omdat er zo weinig prestatiewinst te behalen valt met een krachtigere CPU. Voor een apparaat als de MSI Claw A1M is er echter het extra voordeel van een hogere efficiëntie, en mogelijk een langere batterijlevensduur, dankzij de Core Ultra 7 CPU met een hoger aantal kernen en betere prestaties.

Vergeleken met de Intel Core Ultra 7 155Hheeft de Core Ultra 5 135H twee prestatiecores minder - vier P-cores op de Ultra 5 en zes P-cores op de Ultra 7 - maar dezelfde acht Efficient-cores en twee Low Power Efficient-cores. Ondanks het ontbreken van twee P-cores, zijn de Ultra 5 en Ultra 7 toch niet zo verschillend.

Om te beginnen hebben beide CPU's identieke vermogensspecificaties, tot 65 W met een maximum van 155 W, terwijl de P-cores in de Core Ultra 5 slechts 200 MHz minder toppen dan zijn Core Ultra 7 stalgenoot. Dat gezegd hebbende, de P-cores in de Ultra 5 hebben ook een 300 MHz hogere basisfrequentie dan die van de Ultra 7, en klokken in op 1,7 GHz in plaats van 1,4 GHz. Dit betekent dat, wanneer het vermogen beperkt is, de Core Ultra 5 135H net zo goed, zo niet beter, in staat zou moeten zijn dan de Core Ultra 7 155H in single-threaded of licht-threaded toepassingen - gaming valt hier vaak onder.

Met dezelfde iGPU en stroomverbruik als de Core Ultra 7 155H, maar met minder CPU-kernen, is de Core Ultra 5 135H een ideale kandidaat voor grafisch zware werklasten, zoals gaming - vooral in een handheld apparaat waar hoge framesnelheden waarschijnlijk geen CPU-bottleneck zullen veroorzaken. In een handheld formaat zal geen van beide CPU's echter ooit die piek van 65 W bereiken. Dat is waar het lagere aantal kernen van de Core Ultra 5 135H van pas komt. Minder kernen betekent dat elke kern theoretisch op hogere kloksnelheden kan draaien met een lager stroomverbruik.

Bovendien kan er met minder actieve kernen meer van het totale stroombudget van de CPU aan de iGPU worden toegewezen. Dit kan theoretisch zelfs worden afgedwongen op de Core Ultra 7 155H door een tool zoals CoreDirector om E-cores uit te schakelen, maar het is waarschijnlijk effectiever om dit in silicium te doen. Minder kernen gebruiken zou moeten resulteren in een hogere efficiëntie en misschien zelfs een verbetering van de grafische prestaties, dankzij het hogere stroombudget.

Een CPU met vier cores en Hyper-Threading komt ook dichter in de buurt van het efficiënte CPU-pakket in de Steam Deckmaar de 8-core Arc iGPU in de Core Ultra 5 135H is sprongen vooruit ten opzichte van de aangepaste GPU in het Steam Deck. De Arc iGPU presteert zelfs beter dan de Radeon 780M in de meeste van onze tests, dus als u de iGPU onbeperkt laat draaien, zal dat waarschijnlijk indrukwekkende resultaten opleveren.

Wat echter nog te bezien valt, is hoe Intel en MSI het stroomverbruik van de Intel Core Ultra CPU's en hun krachtige iGPU's beheren. Zolang het tweetal gebruikers de tools en vrijheid geeft om instellingen, zoals TPD, on-the-fly aan te passen, zou de Claw A1M met de Intel Core Ultra 5 135H de beste 'bang-for-the-buck' versie van MSI's handheld kunnen zijn met een solide balans tussen batterijduur en prestaties.

Bron(nen)

Intel (1, 2), MSI

Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Nieuws > Nieuws Archief > Nieuws archieven 2024 02 > Vergeet de Ultra 7: MSI Claw zal het beste zijn met de Core Ultra 5 135H
Julian van der Merwe, 2024-02-10 (Update: 2024-02-10)