Notebookcheck

Testrapoort Toshiba Tecra M9 zakelijke laptop

Een bak..

De Toshiba Tecra M9 is een zakelijke laptop, die gemaakt is voor mobiel zakelijk werk. Desondanks is het een vrij zware 14,1" laptop, die 2,3 kg weegt, wat erg veel is in vergelijking met laptops van hetzelfde type. Het scherm spiegelt dan wel niet, maar hij bied veel beveiligingsfuncties, en de laptop is goed qua gebruik. Om die reden is de Tecra M9 een klassieke zakelijke laptop.

Testrapport Toshiba Tecra M9 logo

Behuizing

De voorkant van de M9 is 4 centimeter dik. Dit is erg veel voor een mobiele laptop. De massieve plastic behuizing versterkt het ons vertrouwen wel. Het gewicht van 2,32 kilogram van deze 14-inch laptop is erg veel, in vergelijking met andere laptops van die groote. Daarnaast moet de gebruiker ook nog de voeding meesleuren, die ongeveer een halve kilo weegt.

De massieve behuizing van de Toshiba Tecra M9 is niet zo stevig als hij er op het eerste zicht uit ziet. Hij kraakt wat bij het vastnemen. Er is ook een stabiliteits probleem vooral in de buurt van het optisch station. De laptop kan op die plek gemakkelijk 5mm ingeduwd worden als de optisch station geopend is. De plaats waar de hand rust is erg stevig, en is van goede kwaliteit. De afmetingen zijn vrij symmetrisch, en er zitten slechts enkele ventilator gaten aan de onderkant van de laptop.

Het meest gebruikte materiaal is plastic. Specifieker lijkt de glanzende zilveren laag van de bovenkant eerder goedkoop in vergelijking van de hogere klasse laptops van HP of Lenovo. Van een zakelijke laptop hadden we beter verwacht...
De Toshiba M9 heeft een dun deksel dat versterkt is met een magnesium legering. Dit maakt dat hij stabieler is dan de meeste andere modellen met een gelijkaardig omhulsel. Als er tegen de buitenkant van het scherm geduwd wordt  beschadigd het LCD scherm niet. Zelfs de aaneenzettingen van het scherm zijn van goede kwaliteit. Ze bewegen vlot en kunnen elke gebruikte hoek aan. Enkel het slot van het scherm is gemaakt van goedkoop plastic en past niet goed bij het massieve uiterlijk van de Toshiba Tecra M9.

Poorten

De Toshiba Tecra M9 heeft elke standaard poort, zoals elke laptop van gelijkaardige reeksen. Naast drie USB poorten heeft hij een firewire poort en een SD Kaart lezer. Daarnast is een PCMCIA poort en een docking station connector ingebouwd. Hij heeft zelfs een seriele poort om oudere toestellen aan te sluiten. Een VGA poort kan gebruikt worden om een extern scherm aan te sluiten. Het docking station heeft een ingebouwde digitale DVI poort. Als je een scherm op die poort wil aansluiten, moet je het docking station gebruiken.

Een Bluetooth 2.0 adapter, een gigabit LAN adapter met Intel Chipset en een 56k Modem zijn ook ingebouwd voor communicatie. Verder is ook Intels' nieuwe Wireless WiFi Link 4965AGS WLAN adapter geinstalleerd die WLAN 802.11n ondersteund. Dit laat draadloze communicatie toe met maximale snelheden tot 300MBit/s. Wanneer deze kaart geconnecteerd wordt met een gewone IEEE-802.11g draadloos netwerk is data overdracht mogelijk met een maximale snelheid van 54MBit/s. Er zijn verschillende interne antennes die de signaal sterkte van WLAN in nieuwe en oude WLAN netwerken versterkt in vergelijking met zijn voorganger Intel Pro/Wireless 3945ABG. De signaalsterkte haalde maximale signaalsterkte, zelfs wanneer we hem aansloten op het draadloos netwerk van een buur in een appartement. De meeste andere testtoestellen haalden op deze manier slechts een data overdrachtsnelheid van 34 tot 36 MBit/s. Als er geen draadloos netwerk is kan de adapter gemakkelijk uitgeschakeld worden door een knop om te draaien aan de voorkant van de Toshiba Tecra M9 - redelijk handig.

Poorten van de Tecra M9
Poorten van de Tecra M9
Basis poorten op de Tecra M9

Beveiligingsapparatuur

Gewoonlijk hebben zakelijke laptops een aardig uitgebreide beveiligingsuitrusting. De Toshiba Tecra M9 is hier geen uitzondering op met zijn waaier aan beveiligingssnufjes. In vele gevallen staan zakelijke laptops vol met gevoelige gegevens en wanneer de laptop bijvoorbeeld verloren zou gaan of gestolen worden zouden de gevolgen fataal kunnen zijn als er geen beveiliging aanwezig was.

De Toshiba Security Assistant is de basis van alle beveiligingssnufjes van de Tecra M9. Deze assistant  maakt het mogelijk om snel  elk snufje aan en uit te zetten. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om de Windows login bijkomend te beveiligen met een vingerafdruk of het toevoegen van een wachtwoord dat de harde schijf onbruikbaar maakt als hij in een andere computer wordt gestoken. Verder is er ook nog een TMP security chip voor nog een extra beveiligingslaag zorgt, voor erg gevoelige gegevens. Een uitmuntende eigenschap hiervan is de uitstekende handleiding. Er is een duits-sprekende assistent die de voor-en nadelen van elke instelling uitlegt en de gebruiker door elke stap in de installatie gidst. De assistent legt ook de risico's uit zodat een gebruiker zichzelf niet per ongeluk uit de computer sluit. Zelfs minder ervaren computergebruikers kunnen gemakkelijk hun laptop beveiligen van ongewenste bezoekers. Geweldig!

Er is ook de comfortabele Wireless Key Logon functie die de Windows inlog tijd vermindert wanneer alle beveiliginen geactiveerd zijn. De GSM van de gebruiker is een sleutel om toegang te verkrijgen tot de computer. Het is mogelijk om de computer automatisch vrij te geven nadat de GSM in gereedheid is gebracht. Als Bluetooth geactiveerd is en de GSM is in het Bluetooth bereik van de laptop zal de laptop niet om een BIOS paswoord vragen of enige andere beveiling en wordt Windows gestart zonder om een login paswoord te vragen of dat de gebruiker zich moet identificeren met een vingerafdruk of wachtwoord. Als de gebruiker de uitzendradius van de laptop (of GSM) verlaat wordt de computer automatisch beveiligd totdat de gebruiker terugkeert. Er is maar een vereiste en dat is dat Bluetooth ingeschakeld moet zijn op zowel de laptop als op de GSM. Deze eigenschap zorgt er wel voor dat het batterij verbruik van zowel de GSM als de laptop toeneemt en Toshiba verwijst hiernaar als men deze eigenschap inschakelt.

Dit beveiligingsconcept werkt goed toen we het testten met een Sony Ericsson K800i. Een ander positief aspect van deze beveilingsmodus is dat er geen bijkomende software geinstalleerd moest worden op de GSM. Alleen de Bluetooth poort op de GSM moest de hele tijd geactiveerd zijn tijdens het werken. Als de GSM niet in uitzendbereik is van de laptop of uitstaat, worden alle beveiligingsmaatregelen zoals wachtwoorden of oa. de vingerafdruklezer automatisch geactiveerd.

Invoerapparaten

Het zwarte toetsenbord is het belangrijkste invoertoestel van de Tecra M9. Het biedt een klassieke layout met 87 toetsen. De toetsen zijn duidelijk georganiseerd en opgesplitst in groepen met verschillende functies. De zeer kleine bijkomende toetsen zijn benaamd in het Engels, wat nogal irritant is. Het toetsenbord voldoet aande gebruikelijke gevoelsstandaarden. Elke toets is bevestigd aan de onderliggende structuur en het toetsenbord buigt niet door tijdens het typen. De aanslag van elke toets gaat vlot en de weerstand is duidelijk merkbaar, maar goed. Ook het schrijven van langere teksten wordt gemakkelijk eens men gewoon raakt aan de 'drukke' layout van het toetsenbord.

Met deToshiba Tecra M9 kan je de muis bewegen met een touchpad of trackpoint. De gebruiker kan zelf kiezen welke mogelijkheid hij verkiest. De track point werkt als een kleine blauwe joystick die geintegreerd is in het toetsenbord en de bewegingen overdraagt aan de muispijl. De muis beweegt sneller als er harder op geduwt wordt. Na wat oefening kan je de muis snel en precies over het scherm bewegen. Het bolletje reageert spontaan en is ergonomisch geplaatst tussen de B,G en H toetsen van het toetsenbord. De twee bijkomende knoppen van de trackpoint werken betrouwbaar maar zijn gemaakt van plastic. De aanslag en geluid van de toetsen is in orde.

Het onderliggende touchpad is verre van optimaal. De precisie van het touchpad schort tekort, zelfs al in de standaard configuratie, en is nauwelijks onder controle te krijgen. Ofwel springt de muis over het halve scherm als er een beetje bewogen wordt ofwel beweegt hij maar een paar millimeter. Deze problemen kunnen niet opgelost worden met driverinstellingen. Er is tenminste wel een verticale scrollbalk aanwezig om bijkomend confort te bieden als men langere documenten of websites bekijkt. Beide touchpad toetsen laten een slechte indruk na. Ze zijn gemaakt van plastic en werken maar goed als ze in het midden aangeduwt worden. De aanslag van de toetsen voelt ook niet bepaald goed aan. Verder klikt de touchpad van de geteste laptop de hele tijd tijdens het typen. Na enige tijd werken verkiesden we het gebruik van de trackpoint boven het gebruik van de touchpad.

Toshiba Tecra M9 Touchpad
Touchpad
Toshiba Tecra M9 Toetsenbord
Toetsenbord

In tegenstelling tot vele andere laptops heeft de Toshiba Tecra M9 een niet reflecterend scherm. Dit maakt het mogelijk om te werken in zelfs een zeer lichte omgeving. Het zicht van het 14,1 inch WXGA scherm lijkt zwak, alsof men kijkt door een onzichtbare sluier. De kleuren zijn gedempt en ook het contrast is laag, wat niet bepaald goede karakteristieken zijn voor een scherm.

Het beeld van de referentiefoto's was niet geheel bevredigend, hoewel de kleur neutraliteit niet al te erg was in vergelijking met de referentie monitor Viewsonic VP2030b, mag het duidelijk zijn dat niemand zijn vakantiefoto's wilt bewerken op dit beeldscherm. De kijkhoeken zijn heel klein in vergelijking met andere displays van dit type. Het contrastverlies is heel groot, zelfs wanneer je maar een beetje naast de optimale kijkhoek zit. Dit hoeft geen nadeel te zijn voor een kantoor laptop omdat als men werkt in bvb een trein, je buur niet mee kan kijken naar het scherm. Het is niet nodig dat de gebruiker zijn scherm op een andere manier beschermd.

100.7
cd/m²
106.3
cd/m²
101.9
cd/m²
111.5
cd/m²
141.9
cd/m²
117.8
cd/m²
108.9
cd/m²
124.1
cd/m²
114.4
cd/m²
Helderheidsverdeling
Maximum: 141.9 cd/m² Gemiddelde: 114.2 cd/m²
Helderheidsverdeling: 71 %
Contrast: ∞:1 (Zwart: 0 cd/m²)

De hoofddiscipline van de Toshiba Tecra M9 is kantoor werk, want de fletse kleuren storen niet tijdens het werken. In tegendeel, het niet-reflecterende oppervlak van het scherm en grote lettertypes maken het de gebruiker makkelijk als ze er langere tijd op moeten werken. De niet gelijkmatige helderheid instelling is een klein probleem. Onze metingen van de lichtdensiteit toonde grote verschillen tussen verschillende gebieden van het scherm. De linkerbovenhoek haalde slechts 100,7 cd/m2 en het midden van het scherm kwam tot 141,9 cd/m2. Deze verschillen veroorzaken een wazig beeld met wat draden aan de bovenste schermrand.

De gemiddelde licht densiteit van het 14,1 inch scherm was 114 cd/m2. Deze waarde stuurt het scherm van de Tecra M9 naar de bodem van de vergelijking met andere laptops uit deze categorie. Het scherm is te donker om buiten te gebruiken maar er zijn geen problemen wanneer het te licht is, zoals bijvoorbeeld wanneer de zon direct op het scherm schijnt. Dit is een van de voordelen van een niet-reflecterend scherm.

Het scherm van de Toshiba Tecra M9 is niet zo goed als andere schermen. Het is niet bevredigend om multimedia applicaties te gebruiken als het scherm een slecht contrast, fletse kleuren en een kleine kijkhoek heeft. In elk geval maakt het niet-reflecterend scherm kantoorwerk mogelijk zelfs in slechte lichtomstandigheden.

Prestaties

De Toshiba Tecra M9 gebruikt de 4e generatie van Intels mobiele technologie Centrina (codenaam: Santa Rosa). Onze testlaptop gebruikte een Intel Core 2 Duo T7100 CPU met 1,8GHz. Hij had ook 2MByte-L2-Cache en de 800MHz voorste zijbus gebruikt Intels GM965 chipset (codenaam Crestline).

De geinstalleerde grafische kaart van de M9 is een Intel Graphic Media Accelerator X3100. De meeste zakelijke laptops gebaseerd op Santa Rosa gebruiken deze chipset om wille van zijn erg lage stroomvereisten. De grafische chip heeft geen eigen geheugen zoals zijn voorganger, de GMA950, en gebruikt in de plaats daarvan een deel van het werkgeheugen. De grafische kaart kan tot 358MByte van het werkgeheugen vergen wanneer men 3D toepassingen of 3D games draait. De prestaties van de GMA X3100 zijn zeker lager dan die van krachtigere grafische kaarten met toegewijd video geheugen. Enkele oudere games liepen redelijk zolang er geen conflicten waren met Windows Vista en de driver van de grafische kaart.

Onze testlaptop was uitgerust met 1 GByte RAM, bestaande uit 2 DDR2 modules, elk met 512 MByte. Normaal gezien is dit genoeg voor dagdagelijks gebruik met Windows Vista, maar niet met de Tecra M9. Deze laptop moet elk beveiligingsprogramma en bijkomende tools laden in het werkgeheugen. Er zijn 17 programma's in de systeembalk wanneer je hem voor de eerste keer opstart. De laptop werkt sneller na deinstalleren van de trial versies van Norton Internet Security 2007 en Microsoft Office 2007 en het opruimen van de automatische opstartlijst van het systeem. Dit verminderd de opstart tijd van meer dan drie minuten naar 90 seconden. Dit is nog aanvaardbaar om wille van het aantal beveiligingstoepassingen. De harde schijf moet niet meer zoveel werk verrichten als voorheen en wordt daarom ook stiller. De Toshiba Tecra M9 werkt niet zo snel als zijn hardware configuratie theoretisch toestaat en vele andere laptops van ditzelfde type werken sneller.

De Toshiba Tecra M9 presteerde middelmatig, zoals verwacht. Hij bereikte 57493 punten bij het draaien van Crystalmark2004RE en 3068 punten in PCMark05, wat bescheiden waarden zijn. Tijdens het draaien van 3D applicaties of benchmarks zoals 3DMark06 haalde hij slechts 508 punten. Dat is niet erg veel en zeker niet voldoende om gamers tevreden te stellen.

Werkbank vergelijking 3D Mark 2005
Werkbank vergelijking 3D Mark 2005
Werkbank vergelijking PC Mark 2005
Werkbank vergelijking PC Mark 2005

De geinstalleerde harde schijf is een SATA schijf van Hitachi. Deze heeft een rotatiesnelheid van 5.400 rpm, zoals vele harde schijven van laptops van dit type. Verder heeft hij een 8 Mbyte cache en 80 GByte ruimte. De benchmark HD Tune haalde een gemiddelde leessnelheid van 38 Mbyte/sec en kreeg toegang tot de schijf met een superieure 16,5 ms. Dit zijn vrij goede waarden. Windows Vista herkent zijn prestaties en geeft 4,9 prestatie punten aan deze harde schijf, wat een zeer hoge individuele score. De harde schijf trekt aandacht op zijn hoge prestaties omdat hij nauwelijks hoorbaar is, zowel tijdens het lezen als schrijven.

De Tecra M9 heeft een harde schijf beveiligingsconcept dat bestaat uit een bewegingsdetector en de schijf beveiligt tegen trillingen tijdens het lopen. Als het systeem te grote versnellingen detecteerd (zoals bij het vallen op de grond) haalt het de schrijfkoppen van de schijven om beschadigingen te voorkomen. Deze functie helpt het voorkomen van kopcrashes zoals in het geval van een harde impact. Jammer genoeg is het systeem erg gevoelig in standaard modus en elke kleine beweging veroorzaakt een alarm. Het is beter om een minder agressief beschermingsniveau te gebruiken dat zijn beveiligingsfunctionaliteit niet stoort.

Een Matshita DVD-RW drive is gebruikt als optische schijf. De UJ-852S kan schrijven en lezen van CDs met 24x snelheid. Het schrijft op herschrijfbare CD media met 16x snelheid. De optische drive kan ook DVDs lezen en schrijven. De schrijfsnelheid op DVDs is 8x en op DVD-RW 6x. Het is ook mogelijk te schrijven op DL DVD media en zelfs op DVD-RAM.

Als iemand vind dat de optische drive te luid klinkt als hij leest van media is het mogelijk de omloopsnelheid te verminderen met Toshibas CD/DVD Drive Acoustic Silencer. Dit gaat ten koste van de prestaties maar zorgt voor stilte. Het is ook mogelijk om de optische drive te vervangen door een extra batterij (€ 160,-) of harde schijf (adapter voor HDDs kost zonder disk € 60,-). Dit is mogelijk met Toshibas Slim SelectBay.

3DMark 03 Standard
1668 punten
3DMark 05 Standard
873 punten
3DMark 06 Standard
508 punten
Help
PCMark 05 Standard
3068 punten
Help
80 GB - 5400 rpm
Overdrachtssnelheid Minimum: 23.3 MB/s
Overdrachtssnelheid Maximum: 47.2 MB/s
Overdrachtssnelheid Gemiddeld: 37.9 MB/s
Toegangstijd: 16.5 ms
Pieksnelheid: 80.6 MB/s
CPU-gebruik: 2.5 %

Uitstoot

Lawaai

De Toshiba Tecra M9 was een zeer stille laptop tijdens de testperiode. Hij was stil tijdens het werken aan uitgebreide berekeningen, het surfen op het internet of het spelen van een 3D game. De ultra stille systeem ventillator en harde schijf zijn zeer stil en waren nauwelijks hoorbaar tijdens het testen. Als de laptop draait of in standby staat is dat enkel merkbaar aan het status scherm. Schitterend!

Temperatuur

De maximale temperatuur was niet erg hoog aan de bovenkant. De maximale temperatuur aan de achterkant van de laptop mat 39,5 graden Celsius. De onderkant van de laptop werdt merkbaar warm en de absolute maximale temperatuur van de laptop werd gemeten in het midden van de onderkant en haalde tot 45,4 graden Celsius.

Max. Belasting
 31.6 °C29.5 °C29.3 °C 
 32.3 °C30.5 °C30.6 °C 
 29.5 °C29 °C28.5 °C 
Maximum: 32.3 °C
Gemiddelde: 30.1 °C
31.5 °C29.2 °C35.2 °C
30.6 °C32.5 °C41.1 °C
31.6 °C31.3 °C31.7 °C
Maximum: 41.1 °C
Gemiddelde: 32.7 °C
Kamertemperatuur 19.2 °C
(+) The average temperature for the upper side under maximal load is 30.1 °C / 86 F, compared to the average of 29.4 °C / 85 F for the devices in the class Office.
(+) The maximum temperature on the upper side is 32.3 °C / 90 F, compared to the average of 34 °C / 93 F, ranging from 21.2 to 62.5 °C for the class Office.
(±) The bottom heats up to a maximum of 41.1 °C / 106 F, compared to the average of 36.5 °C / 98 F
(+) The palmrests and touchpad are cooler than skin temperature with a maximum of 29.5 °C / 85.1 F and are therefore cool to the touch.
(±) The average temperature of the palmrest area of similar devices was 28 °C / 82.4 F (-1.5 °C / -2.7 F).

Batterij levensduur

Het energieverbruik van de Toshiba Tecra M9 en zijn 65 Watt pak is zeer hoog. Wanneer hij gekoppeld was aan het stroomnet was zijn gemeten verbruik constant 20 Watt. Het maakt geen verschil of de laptop ingeplugd is of niet want zelfs wanneer het power pack aan de stroomtoevoer hangt gebruikt het 20 Watt. Wij raden aan om de power pack uit te trekken als het niet nodig is, anders resulteert dit in onnodig stroomverbruik (tot € 30 per jaar).

 

De Tecra M9 presteerde goed tijdens de batterij testen. De 6 cell batterij ging drie en een half uur mee tijdens Reader's test. Dit resultaat is gebaseerd op de kerncomponenten van de laptop. De tijd dat de batterij meegaat loopt terug tot 75 minuten onder volledige belasting. Als je veel reist raden we aan een krachtigere batterij te kopen (76 Wh kost € 165,-) of de DVD drive te vervangen door een extra batterij (39Wh, € 165,-).

Stroomgebruik
Uit / Standbydarklight 0 / 0 Watt
Inactiefdarkmidlight 0 / 27 / 0 Watt
 color bar
Key: min: dark, med: mid, max: light        
Batterijduur
Inactief (zonder WLAN, minimale helderheid)
3h 20min
Belast (maximale helderheid)
1h 15min

Besluit

De Toshiba Tecra M9 is een sterke zakelijke laptop voor thuisgebruik, op kantoor of op reis. Zijn drijvende kracht is Intels moderne Santa Rosa Chipset en biedt voldoende prestaties voor elke situatie behalve tijdens het spelen van 3D games. De gebruiker zal de ventilator zelfs niet horen in vergelijking met desktop computers.

Zijn beveiligings toepassingen maken zakelijke gebruikers erg blij. Hij beschermt de harde schijf en is daardoor een harde noot voor dieven. De laptop is beveiligd door een vingerafdruk lezer, een TMP security chip en een harde schijf wachtwoord. Deze functionaliteiten beschermen alle gegevens tegen ongewenste toegang. Verder is het mogelijk om een GSM te gebruiken om zich te identificeren in plaats van gebruik te maken van wachtwoorden.

Zelfs de batterij levensduur is goed. Het is mogelijk om drie en een half uur te werken zonder de stroom in te steken. De laptop weegt 2,32kg, wat in orde is. Het niet-reflecterende 14" scherm is niet gemaakt voor buitenshuis gebruik omdat de helderheid te donker is.

De kwaliteit waarmee je kan werken is goed in sommige gebieden en zwak in andere. Het toetsenbord en de robuste case van de Tecra M9 zijn van goede kwaliteit. De touchpad, de krakende case en het gebruik van goedkope materialen zijn van lage kwaliteit. Andere zakelijke laptops van Lenovo of HP bieden een betere verwerkingskwaliteit.

De configuratie van onze testlaptop kost op dit moment € 1.200,-. Dit is inclusief gratis online registratie, en als hij geregistreerd is krijg je een 2 jaar durende garantie van Toshiba.

Toshiba Tecra M9
Toshiba Tecra M9
Toshiba Tecra M9
Testrapport: Toshiba Tecra M9

Specificaties

Toshiba Tecra M9 (Tecra M9 Serie)
Processor
Intel Core 2 Duo T7100
Grafische kaart
Geheugen
1024 MB 
, DDR2 PC5300 667MHz, 2x512MB, max. 2048MB
Beeldscherm
14.1 inch 16:10, 1280 x 800 pixel, WXGA TFT, glimmend: nee
Moederbord
Intel GM965
Opslag
80 GB - 5400 rpm, 80 GB 
, 5400 rpm, Hitachi Travelstar 5K160 HTS541680J9SA00
Geluidskaart
Realtek ALC262 HD Audio
Verbindingen
1 PC-Kaart, 3 USB 2.0, 1 Firewire, 1 VGA, V.92 Modem, 1 Kensington Lock, 1 Serial Port, 1 Docking Station Port, Audio Verbindingen: Kopfhörer, Mikrofon, Card Reader: SD Kaarlezer
Netwerkmogelijkheden
10Base-T/100Base-TX/1000Base-T (10/100/1000/2500/5000MBit/s), Intel Wireless WiFi Link 4965AGN (a/b/g/n = Wi-Fi 4), Bluetooth 2.0+EDR
Optische drive
Matshita DVD-RAM UJ-850S
Afmetingen
hoogte x breedte x diepte (in mm): 40 x 245 x 337
Batterij
55 Wh Lithium-Ion, 10.9V 5100mAh
Besturingssysteem
Microsoft Windows Vista Business 32 Bit
Bijkomende functionaliteiten
Herstel CD, handleiding, InterVideo WinDVD, Microsoft Office Professional 2007 (60-dagen trial), Norton Internet Security 2007 (90-dagen trial), Toshiba Tools,..., 24 Maanden Garantie
Gewicht
2.32 kg, Voeding: 480 g
Prijs
1299 Euro

 

Toshiba Tecra M9 Afbeelding
De Toshiba Tecra M9 is een 14 inch laptop gemaakt voor mobiel zakelijk werk,...
Toshiba Tecra M9 Afbeelding
Het toetsenbord van de Tecra M9 werkt goed.
Toshiba Tecra M9 Afbeelding
De toetsen zijn duidelijk geordend en werken goed, wat belangrijk is voor een goede zakelijke laptop.
Toshiba Tecra M9 Afbeelding
Het scherm heeft een niet-reflecterend oppervlak maar beeldt kleuren slecht af.
Toshiba Tecra M9 Afbeelding
De Intel Dual Core CPU en geintegreerde grafische kaart bieden voldoende prestaties.
Toshiba Tecra M9 Afbeelding
Een van de twee RAM modules is verborgen onder het toetsenbord.
Toshiba Tecra M9 Afbeelding
De andere kan men bereiken van de onderste helft van de laptop.
Toshiba Tecra M9 Afbeelding
Een 80 GB harde schijf van Hitachi is gebruikt als opslag.
Toshiba Tecra M9 Afbeelding
De ventilatoren van de Tecra M9 zijn nauwelijks hoorbaar.
Toshiba Tecra M9 Afbeelding
De temperaturen op de oppervlakken zijn niet te hoog.
Toshiba Tecra M9 Afbeelding
Het batterijpack is heel zwaar en weegt bijna een halve kilo.
Toshiba Tecra M9 Afbeelding
Een handleiding en herstel CD zijn meegeleverd.
Toshiba Tecra M9 Afbeelding
Een digitale video poort (DVI) is enkel geinstalleerd in het dockingstation.
Toshiba Tecra M9 Afbeelding
... en heeft een gewicht van 2,3 kg...
Toshiba Tecra M9 Afbeelding
... en in verhouding met zijn kleine afmetingen...
Toshiba Tecra M9 Afbeelding
...is het niet de lichtste laptop van dit type.
Toshiba Tecra M9 Afbeelding
De voorkant van de M9 meet 9 cm, wat zeer veel is.
Toshiba Tecra M9 Afbeelding
De gebruikte materialen zijn van lage kwaliteit...
Toshiba Tecra M9 Afbeelding
... en de laptop kraakt en kreunt als men hem opraapt.
Toshiba Tecra M9 Afbeelding
De afmetingen van de kieren zijn niet onregelmatig.
Toshiba Tecra M9 Afbeelding
De Tecra M9 heeft enkel standaard poorten.
Toshiba Tecra M9 Afbeelding
Er zijn 3 USB 2.0 poorten, een VGA poort, een Fire Wire poort, een Modem en een LAN poort.
Toshiba Tecra M9 Afbeelding
De laptop kan tot meer dan drie en een half uur gebruikt worden zonder in te steken in het stopcontact.

Laptops van een andere fabrikant en met een andere CPU

Testrapport HP Compaq 6910p Notebook
Graphics Media Accelerator (GMA) X3100, Core 2 Duo T9300
Testrapport Fujitsu Siemens Esprimo Mobile M9400 Laptop
Graphics Media Accelerator (GMA) X3100, Core 2 Duo T7300
Testrapport Dell Vostro 1400 Notebook
Graphics Media Accelerator (GMA) X3100, Core 2 Duo T7250
Testrapport Sony Vaio VGN-CR21S Notebook
Graphics Media Accelerator (GMA) X3100, Core 2 Duo T7250
Testrapport Toshiba Tecra M9
Graphics Media Accelerator (GMA) X3100, Core 2 Duo T7500

Laptops met dezelfde grafische kaart

Testrapport HP 550 Notebook
Graphics Media Accelerator (GMA) X3100, Celeron M 550, 15.4", 2.62 kg
Kort testrapport Toshiba Satellite L350-153 Notebook
Graphics Media Accelerator (GMA) X3100, Pentium Dual Core T2390, 17", 3.15 kg
Testrapport Lenovo 3000 N200 Laptop
Graphics Media Accelerator (GMA) X3100, Pentium Dual Core T2330, 15.4", 2.8 kg
Testrapport Dell Vostro 1310 Notebook
Graphics Media Accelerator (GMA) X3100, Core 2 Duo T8100, 13.3", 2.16 kg

Toshiba Tecra M9 bei Ciao

Pricerunner.de

Pro

+Acceptabel toetsenbord
+Niet-reflecterend scherm
+Bluetooth 2.0 ingebouwd
+Seriele poort
+Snelle Draft-N WLAN-kaart
+Uitgebreide beveiligings functies
+Erg stil bij kantoortaken
+Lage hitteproductie
 

Contra

-Krakende behuizing
-Slecht touchpad
-Lange opstart tijd
-Weinig werkgeheugen
-Kleine hardeschijf
-Slecht scherm
Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Archief van onze testrapporten > Testrapport Toshiba Tecra M9 zakelijke laptop
Kristian Kübeck, 2008-03-23 (Update: 2008-11-18)