Notebookcheck

Testrapport HP 550 Notebook

Een goedkope notebook met valkuilen

Is 500 euro voor een notebook je te duur? Is 400 euro je nog te duur? Wat dacht je dan van de HP 550?
Voor slechts 369,- euro MSRP, heeft Hewlett Packard de HP 550 FU408EA een mooi plekje gegeven op de markt en laat zien dat zelfs het goedkoopste en simpelste dat aangeboden wordt mobiel dient te zijn. In de volgende recensie bepalen we waarop HP heeft bespaard en voor welke taken de HP 550 wel geschikt is.

HP 550

De HP 550 is gebaseerd op de wat oudere HP 6720s en representeert de vorige versie van de HP 6730s (Intel) / HP 6735s (AMD). Als HP's eerste besparingen is te zien dat een ouder model behuizing is hergebruikt en er slechts één versie beschikbaar is, die een Celeron M 550 heeft, 1GB aan RAM-geheugen, 160GB hardeschijfruimte en een GMA X3100. De enige keuze aan de koper is of het systeem met of zonder Windows Vista Basic geleverd moet worden. Op de site van HP is een ander model te zien met hardware die duidelijk beter is, met een Intel Core 2 Duo T5670 processor, 2GB aan RAM-geheugen en Vista Business (NN308EA). Deze versie lijkt echter nog niet in de winkels te liggen.

Wij hebben de FreeDos economy versie, met een verkoopprijs van ongeveer 340 euro. We hebben Windows XP Professional op de notebook geïnstalleerd en hem hiermee getest. We hebben ook een kleine blik geworpen op Linux in de vorm van Ubuntu 8.1, een vrij populaire en gebruiksvriendelijke Linux-versie, die verdere opslag mogelijkheden biedt, tezamen met een ruim scala aan applicaties en functies.

Voor zij die graag upgraden hebben we een extra GB RAM-geheugen geplaatst en metingen gedaan van de levensduur van de batterij met de optionele 8-cell batterij.

Behuizing

Zoals eerder al gezegd is de behuizing dezelfde als die van de HP Compaq 6720s serie, hergebruikt voor de HP 550. De klep en het toetsenbordgedeelte zijn gedecoreerd met een glanzende titanium gekleurde plastic toplaag, die het geheelplaatje van deze notebook enigszins gemengd maakt, maar niet minder zakelijk. Het gebied rond het scherm is korrelig grijs gekleurd met een glanzende, zwarte rand en past goed bij het "gematigd" uiterlijk van de notebook. Ook de onderkant is egaal korrelig grijs en is, gezamenlijk met de rest van de behuizing, makkelijk schoon te maken en weinig onderhoud behoevend.

Wat verwarrend was het beloofde gewicht van het systeem van 2,5kg. Het systeem dat wij onderzochten woog 2,29kg zonder accu, maar mét de 6-cell battarij woog hij 2,62kg, wat toch zeker meer is. Accu's met minder cells, die minder zouden wegen, zijn niet verkrijgbaar.

De kwaliteit van de behuizing is nouwelijk verschillend van die van de HP Compaq 6735s uit een  recente recensie van ons. Aan de behuizing zijn plaatsen te zien die door HP zijn verbeterd, maar omgekeerd ook  zwakkere plekken die er bij de HP 550 niet uit zijn gehaald.

Het scherm van onze HP 550 viel erg tegen wat bestandbaarheid tegen druk samen met de luidsprekers aan de onderkant. Alles laat een duidelijke afdruk achter en soms zijn ook andere tekortkomingen beschamend. Ook de layout van de functieknoppen boven het toetsenbord zijn twijfelachtig, samen met het touchpad waar bulten in lijken te zitten. Het hele toetsenbord kan gebogen worden over de gehele breedte, doordat slechts enkele punten lijken te steunen op de constructie onder het toetsenbord en op niets anders.

Daar komt bij dat we al vrij snel kritiek hadden op de scharnieren aan het scherm die tijdens vervoer de twee delen van de notebook bij elkaar dienen te houden. Hier keert namelijk het ontwerp van de HP 6735s terug, wat op lange termijn zeker zal uitpakken in uw nadeel. We vonden het bovendien opmerkelijk om te zien dat het klepje van de optische drive wat wiebelt wanneer de laptop rondgedragen wordt, wat de indruk geeft dat hij los zit. Wat we ook opmerkelijk vonden was een openingshoek van het scherm van 135°, wat erg onpraktisch is wanneer je met de laptop op de schoot wil werken.

We waren echter vrolijk verrast door de stabiliteit van het apparaat wanneer de accu verwijderd is, wat verwijdering en bescherming van de accus binnen een netwerk van HP 550 notebooks bevordert.

Verbinding

De aansluitingen zijn van een niveau gebruikelijk voor netbooks en al met al erg simpel. Met de tamelijk kleine aansluiting voor de Expresscard/54 en de verjaarde modem aansluiting maakt het apparaat geen denderende indruk. Ook zijn er 3 USB-aansluitingen, een analoge VGA poort, 10/100 Ethernetaansluiting, een card reader (SD.MMC) en een audio in- en uitpoort.

De Broadcom W-LAN aansluiting voor draadloos netwerken volgt de b/g standaard. Bluetooth is geen optie en zal dus, indien echt nodig, via een externe aansluiting verzorgd moeten worden. In snellere aansluitingen als Firewire, eSata of andere bekende aansluitingen zijn niet inbegrepen en zullen dus geregeld moeten worden met behulp van een USB of ExpressCard alternatief.

HP biedt de klant wel een scala aan garantie uitbreidingen en assessoires op hun website, echter tegen een onredelijke prijs.

Voorkant: audio, card reader
Voorkant: audio, card reader
Linker zijde: modem, ventilatie gleuven, VGA, 10/100 Ethernet verbinding, ExpressCard/54 met drie USB 2.0 poorten eronder.
Linker zijde: modem, ventilatie gleuven, VGA, 10/100 Ethernet verbinding, ExpressCard/54 met drie USB 2.0 poorten eronder.
Achterkant: 6-cell batterij
Achterkant: 6-cell batterij
Rechter zijde: optische drive, Kensington slot
Rechter zijde: optische drive, Kensington slot

De opstelling van de USB-poorten aan de linker kant viel erg tegen. Hoewel er in theorie drie USB-aansluitingen zouden moeten zijn, wordt bij het aansluiten van een wat groter apparaat, zoals UMTS of DVB-T apparaten, al snel duidelijk dat de één de andere in de weg zit. Dit probleem is alleen echt op te lossen met behulp van USB-verlengsnoeren, zodat u werkelijk zonder problemen alle drie de aansluitingen kunt benutten.

Ook is het alleen mogelijk de ExpressCard aansluiting te gebruiken met de USB aansluitingen er onder met een verlengsnoer. Ook dit door de te smalle ruimtes tussen de aansluitingen, waardoor het systeem weinig praktisch blijft.

Succesvollere modellen hebben dit probleem op zijn minst deels opgelost door ook aan de rechter kant twee extra USB-aansluitingen te plaatsen.

Invoer apparaten

Het toetsenbord laat een slechte indruk achter met zijn zwakke layout en toetsgrootte en daarbij maken de toetsen een vervelend geluid. Voor mensen die slechts bij uitzondering lange teksten typen zal dit waarschijnlijk geen probleem zijn, maar deze tekortkomingen zullen voor de wat intensievere en meer eisende gebruiker een groot nadeel zijn.

De touchpad daarentegen, is precies en is makkelijk in gebruik. Ook de scroll-bar aan de rechter kant is, ondanks de afwezigheid van een reactie op aanraking, noemenswaardig om het feit dat hij goed werkt. Hoewel de touchpad knoppen er op het eerste gezicht goed uitzien vanwege hun rubberen oppervlak, vallen deze bij nadere inspectie echter ook tegen vanwegen een lage productie kwaliteit, die zich kenbaar maakt doordat de knoppen slecht passen en de slechte werking van de linker knop.

HP 550 toetsenbord
Toetsenbord
HP 550 touchpad
Touchpad

Display

Wie wir testen - Display

Van de HP 550 is, zoals al gezegd, enkel één variant verkrijgbaa, wat ook geldt voor het Bright-View  WXGA scherm met een aspect ratio van 16:10. Het contrast van de eerder zo fel schitterende schermen is al met al erg goed en weinig geëvenaard door nieuwere modellen. Met zijn contrast ratio van 184:1 is dit scherm beneden prijs. Zoals gebruikelijk is dit te zien aan de lage verzadiging van kleuren in het pallet met pastel kleuren.

210
cd/m²
209
cd/m²
187.4
cd/m²
182.8
cd/m²
224
cd/m²
180.3
cd/m²
190
cd/m²
197
cd/m²
187.3
cd/m²
Helderheidsverdeling
Maximum: 224 cd/m² Gemiddelde: 196.4 cd/m²
Helderheidsverdeling: 80 %
Contrast: 184:1 (Zwart: 1.22 cd/m²)

De helderheidswaardes en verlichten zetten het systeem in een behoorlijk beter licht. Met een gemiddelde van 196 cd/m² en een helderheidsverdeling van 80,5% geeft het scherm een paar goede punten verdiend en daarom zou dit systeem niet in het niet moeten vallen bij zijn aanzienlijk duurdere rivalen.

Hoewel het systeem niet speciaal is ontworpen voor buiten gebruik kan de helderheid de reflecties, die ontstaan door het gladde schermoppervlak in combinatie met een bepaalde lichtval, goed compenseren. Desondanks worden deze reflecties duidelijker naar mate het beeld donkerder wordt en het omgevingslicht feller.

Kijkhoeken van de HP 550
Kijkhoeken van de HP 550

De kwaliteit van de kijkhoeken is ruwweg gelijk aan die van andere systemen van zijn klasse, waarbij het beeld slechter wordt naarmate het scherm meer verticaal geplaatst wordt, terwijl een horizontale kijkhoek vrij goed bevalt en het voor andere gebruikers mogelijk maakt naast de hoofdgebruiker te gaan zitten en mee te genieten van het practisch onveranderde beeld.

Geteste Besturingssystemen

Windows XP Professional

Zoals al eerder gezegd werd onze test-HP 550 FU408EA geleverd zonder Windows OS en was in plaats daarvan uitgerust met FreeDos. De installatie van Windows XP Professional ging niet vlekkeloos en was pas mogelijk na het verwijderen en extern formatteren van de hardeschijf. Zulk gedoe kan geld kosten en daar moet dan ook rekening mee gehouden worden. Het is echter ook mogelijk de HP support site raad te plegen, die voorziet in drivers die ook inbegrepen zijn in zijn Windows installatie DVD, die het mogelijk maakt het lange update proces na de installatie te omzeilen.

Ubuntu Linux

Voor koopjes jagers die geen Windows installatie CD bij de hand heben zijn er enkele Linux versies beschikbaar. Voor testdoeleinden hebben we het populaire Ubtunu 8.1 gebruikt, waardoor wij zeer onder de indruk waren.

Installatie problemen...? Error reports! (Of problemen zich nou voordoen tijdens de installatie van Linux vanuit Windows XP en het een typisch Windows XP probleem (zoals een driver probleem) is, is achteraf lastig te zeggen. Met mogelijke complicaties moet in elk geval rekening gehouden worden.)

Door Linux te gebruiken kan wat verouderde hardware die nauwelijks nog ondersteund wordt ineens heel wat bereiken. Alle apparaten worden zonder problemen herkend en krijgen bijpassende drivers. Na een succesvolle installatie kan de gebruiker een mooie desktop verwachten waar snel aan te wennen valt ondanks de "andersheid".

Hoewel bepaalde programma's zoals Adobe Photoshop en Microsoft Office niet beschikbaar zijn voor Linux s er voor de meeste Windows applicaties een Linux alternatief. Voor bovenstaande voorbeelden is er het beeldbewerkingspakket "Gimp" en het machtige Open Office. Wat werk betreft zit het op hetzelfde niveau als Windows XP, maar dan ook nog zonder beperkingen. Software om schijfjes te branden, browsers, E-mail, simpele spelletjes, scan software, video spelers, etc., etc., etc. zijn inbegrepen en beschikbaar.

Wat lawaai betreft is er geen verschil te merken tussen Windows en Linux. Surfen via WLAN kon 20 minuten langer doorgaan op Linux, waar uit te concluderen valt dat de hardware economisch verantwoorden draait onder Linux. Dit wordt ook bevestigd door het minimale stroomverbruik van 15.1 Watt die we noteerden.

Prestaties

De HP 550 is uitgerust met een Celeron M 550 Processor (2.0 Ghz / 533 Mhz FSB/ 1 MB L2 Cache) , 1GB RAM, een Hitachi 160GB hardeschijf en Intel GMA X3100 geïntegreerde videokaart. Als basis voor de afgeslankte Intel GL960 chipset is een maximum van 2GB RAM toegestaan. Dit werd bevestigd toen we een extra 2GB toevoegden, wat resulteerde in een crash.

Hoe krachtig is onze samenstelling? Het systeem had tamelijk nuchtere scores. Het systeem verdiende 2363 punten in PC Mark '05 en 243 punten in 3D Mark '06 wat het nou niet echt een prachtige laptop maakt. Met een extra 1GB RAM geheugen wisten we 2417 punten in PC Mark '05 en 266 punten in 3D Mark '06 te krijgen, wat er op duidt dat een extra GB geheugen slechts beperkt verschil maakt. Bewerkingen in Photoshop lijken er echter wel duidelijk bij gebaat.

Hoewel resultaten van vergelijkingen een duidelijke vergelijking met andere huidige notebooks geven, gaan veel programma's zoals Office, de browser en beperkte beeldbewerking er vloeiend. Op het moment dat je meerdere applicaties tegelijkertijd probeert te draaien, wordt het ontbreken van een tweede CPU kern die wat druk van de CPU zou kunnen halen merkbaar. De X3100 is absoluut niet in staat om te gaan met zware 3D applicaties als 3D spellen, 3D animaties of CAD werk. Hoewel oude spellen zonder veel eisende graphics, zoals Stronghold, The Settlerd en Age of Empires, nog steeds speelbaar zijn, kun je dit systeem beter vermijden als je professionelere applicaties in gedachten had.

De 2.5" Hitachi 5400 rpm hardeschijf met een transfer rate of 47.1 Mb/s geeft acceptabele resultaten. Met 160GB is de hardeschijf relatief groot en zou voldoende moeten zijn voor veel home-office applicaties.

De LG optische drive, die naast de standaard read/write functie ook een Lightscribe functie heeft, heeft een relatief gemiddelde read/write snelheid, vergelijkbaar met de HP 6735s's Samsung drive, maar anders dan dat werkt hij stil en naar behoeven en zou hij de meeste mensen blij moeten kunnen maken.

Al met al presteert de HP 550 nog altijd stukken beter dan de meeste gelijkgeprijsde netbooks met een Atom architectuur. Desondanks blijft hij stukken trager dan de beter voorziene dual-core notebooks.

CPU systeem info
CPU systeem info
Chipset systeem info
Ram systeem info
Ram systeem info
Ram systeem info
GPU systeem info
HDD systeem info
HP 550 systeem informatie
PCMark 05 Standard
2363 punten
Help
3DMark 2001SE Standard
2012 punten
3DMark 03 Standard
926 punten
3DMark 05 Standard
446 punten
3DMark 06
243 punten
Help
Cinebench R10
 InstellingenWaarde
 Shading 32Bit708 Points
 Rendering Single 32Bit1834 Points
Hitachi Travelstar 5K320 HTS543216L9A300
Overdrachtssnelheid Minimum: 16.6 MB/s
Overdrachtssnelheid Maximum: 63.6 MB/s
Overdrachtssnelheid Gemiddeld: 47.1 MB/s
Toegangstijd: 18 ms
Pieksnelheid: 120.5 MB/s
CPU-gebruik: 3.8 %

Emissies

Systeem geluid

Het gemiddelde volume tijdens gebruik is 34 dB(A) wat een stil, maar merkbaar niveau is. Tijdens weinig eisende acties zoals schrijven, spreadsheets maken, simpele beeldbewerking of internet taken, is de fan op niveau één en is geen geluid hoorbaar.

Wat wij als negatief beschouwden en wat zeker niet in iedereens smaak zal vallen was het continu aan en uit gaan van de fan, elke 20 tot 30 seconden. Een fan die wat beter weet wat hij wil zou zeker meer gewaardeerd worden.

De geluidsniveaus gaan omhoog tot 36.5 dB(A) tijdens het gebruiken van de DVD speler, door het optische drive en als je de HP 550 echt onder druk zet, kan het niveau zelfs stijgen tot 38.4 dB(A) wat niet eens zo onplezierig is als u misschien denkt.

Geluidsniveau

Onbelast
34.2 / 34.2 / 34.2 dB (A)
DVD
36.5 / dB (A)
Belasting
38.4 / 38.4 dB (A)
  red to green bar
 
 
30 dB
stil
40 dB(A)
hoorbaar
50 dB(A)
luid
 
min: dark, med: mid, max: light    (15 cm afstand)

Temperatuur

De temperaturen die we hebben gemeten waren erg laag en we konden een temperatuur van bijna 40°C enkel vinden aan de linker kant van de onderkant bij de ventilatie sleuven. Beperkingen door temperatuur bij het gebruik hoeven dus niet verwacht te worden.

Max. Belasting
 34.8 °C30.9 °C26.2 °C 
 36.1 °C34.4 °C28.4 °C 
 31.8 °C33.3 °C28.8 °C 
Maximum: 36.1 °C
Gemiddelde: 31.6 °C
38.8 °C30.6 °C28.2 °C
39.7 °C35.6 °C30.4 °C
38.4 °C37 °C33.3 °C
Maximum: 39.7 °C
Gemiddelde: 34.7 °C
Kamertemperatuur 21 °C
(+) The average temperature for the upper side under maximal load is 31.6 °C / 89 F, compared to the average of 29.4 °C / 85 F for the devices in the class Office.
(+) The maximum temperature on the upper side is 36.1 °C / 97 F, compared to the average of 34 °C / 93 F, ranging from 21.2 to 62.5 °C for the class Office.
(+) The bottom heats up to a maximum of 39.7 °C / 103 F, compared to the average of 36.5 °C / 98 F
(+) The palmrests and touchpad are reaching skin temperature as a maximum (33.3 °C / 91.9 F) and are therefore not hot.
(-) The average temperature of the palmrest area of similar devices was 28 °C / 82.4 F (-5.3 °C / -9.5 F).

Luidsprekers

Tsja, we horen wat... De enkele ingebouwde mono luidspreker is enkel voor de minst eisende onder de applicaties en als gebruiker zult u snel wat losse boxjes of een koptelefoon aanschaffen. De luidspreker geeft namelijk een zeer vermoeiend monogeluid met nauwelijks hoorbare bas en middel tonen en kan bijna niet op tegen oma's keukenradio.

Levensduur batterij

Minimal running time (BatteryEater Classic Test) 6-cell battery
Classic Test 6-cell battery
Maximum battery life (BatteryEater Readers Test) 6-cell battery
Readers Test 6-cell battery
Minimum running time (BatteryEater Classic Test) 8-cell battery
Classic Test 8-cell battery
Maximum battery life (BatteryEater Readers Test) 8-cell battery
Readers Test 8-cell battery

Bij de Battery Eater Readers test (die de maximale draaitijd op  batterij betreft) haalde de HP 550 de 177 minuten met zijn standaard configuratie, wat een relatief redelijke draaitijd is. Dit is mogelijk door het minimale stroomverbruik van 17,6W. Dit is al helemaal een redelijk resultaat als je er bij stilstaat dat Celeron M 550 CPU`s van geen energiebesparende technologieën gebruik maken, zoals Enhanced Speedstep, waarbij de kloksnelheid dynamisch wordt aangepast.

Hoewel de optionele 8-cell batterij met een capaciteit van 63Wh de levensduur van de batterij zou verhogen tot 240 minuten, zijn de extra kosten hiervoor 90,- euro wat niet opweegt tegen de voordelen ervan. Zij die een dergelijke optie zouden overwegen, doen er waarschijnlijk beter aan de HP 6730s of de 6735s te overwegen, die beide van zichzelf al zijn uitgerust met een 8-cell batterij.

In de Battery Eater Classic test, die een hoge druk op het systeem zet, haalde de notebook een draaitijd van 79 minuten met zijn 6-cell batterij (47Wh). Zelfs al mocht zo'n zware last nooit in de praktijk voorkomen, laat dit toch zien hoe snel de levensduur van de batterij achteruit loopt als je wat meer van het systeem vraagt. Als we deze prestatie vergelijken met die van een 8-cell batterij, zien we dat de levensduur van de batterij 25 tot 104 minuten hoger ligt.

Een film kijken met WLAN uit houdt het systeem 112 minuten vol, wat net genoeg zou moeten zijn voor de meeste films. Op het internet surfen met WLAN aan kon 135 minuten doorgaan met een minimum van 79 en een maximum van 177 minuten. Dit maakt de mobiliteit van dit systeem vrij beperkt, wat bepaalde typische notebook toepassingen uitsluit.

Wat de levensduur van de batterij betreft presteert de HP 550 dus gemiddeld tot onder gemiddeld, zelfs in de meest ideale omstandigheden. Dit is grotendeeld te danken aan een gebrek aan energiebesparende technologieën voor de processor, waar het systeem onder lijdt. (De 6-cell batterij is gebruikt om de metingen te verkrijgen.)

Stroomgebruik
Uit / Standbydarklight 0 / 0 Watt
Inactiefdarkmidlight 17.6 / 22.5 / 24.1 Watt
Belasting midlight 37.7 / 41.4 Watt
 color bar
Key: min: dark, med: mid, max: light        
Batterijduur
Inactief (zonder WLAN, minimale helderheid)
2h 57min
Surfen met WLAN
2h 15min
DVD
1h 52min
Belast (maximale helderheid)
1h 19min

Conclusie

Zonder twijfel is de HP 550 een erg goedkope notebook. Hij is bruikbaar voor veel doeleinden en in deze samenstelling zal hij zeker nog, ondanks zijn wat verouderde hardware, kunnen voldoen aan de behoeftes van de gebruiker.

Met de lage prijs krijg je echter wel wat nadelen mee. De configuratie opties zijn beperkt tot één enkel model, Bluetooth is niet beschikbaar, enkele aansluitingen zijn onpraktisch geplaatst en de behuizings- en werk kwaliteit zal niet elke gebruiker voldoende zijn. Problemen met de installatie van het OS zullen geen zware last zijn voor de gebruiker die ze zonder hulp weet te verhelpen.

Verbeterings- en uitbreidingsmogelijkheden zijn mogelijk, maar nemen de prijs van het systeem zo mee de hoogte in dat het dan beter aan te raden is een wat duurdere, andere notebook te kopen. Met de HP 550 nemen voor wat hij is om zijn volledige waarde te kunnen benutten.

Ondanks het reflecterende scherm en de relatieve korte levensduur van de batterij, hebben de goed Linux (Ubuntu 8.1) compatibiliteit en de erg, erg lage prijs, nog lager dan de meeste netbooks, ons echt overtuigd.

HP Compaq 550
HP 550

Onze dank gaat uit naar Cyberport.de die ons vriendelijk voorzagen van een testexemplaar. U kunt het apparaat hier zelf uitzoeken en kopen.

HP 550
Getest: HP 550 geleverd Cyberport.

Specificaties

HP 550 (550 Serie)
Processor
Intel Celeron M 550 1 x 2 GHz, Merom
Grafische kaart
Intel Graphics Media Accelerator (GMA) X3100 - shared max. 384 MB, Core: 400 Mhz MHz, igxprd32 6.14.10.4935
Geheugen
1024 MB 
, DDR2 PC-5300, 1x1024MB, (max.2048MB)
Beeldscherm
15.4 inch 16:10, 1280 x 800 pixel, Bright-View, LGPhilips Panel, glimmend: ja
Moederbord
Intel GL960
Opslag
Hitachi Travelstar 5K320 HTS543216L9A300, 160 GB 
, 5400 rpm, Hitachi
Geluidskaart
Analog Devices AD1981 HD Audio
Verbindingen
1 Express Kaart 54mm, 3 USB 2.0, 1 VGA, 56k Modem Modem, 1 Kensington Lock, Audio Verbindingen: Audio in/out, Card Reader: Card reader (SD/ MMC)
Netwerkmogelijkheden
Intel 82562GT 10/100 Ethernet (10/100MBit/s), Broadcom 802.11 b/g (b/g)
Optische drive
HL-DT-ST DVDRAM GSA-T40L
Afmetingen
hoogte x breedte x diepte (in mm): 32 x 358 x 267
Batterij
47 Wh Lithium-Ion, 10.8V, 4200mAh
Besturingssysteem
FreeDos
Bijkomende functionaliteiten
12 Maanden Garantie
Gewicht
2.62 kg, Voeding: 420 g
Prijs
369 Euro

 

De HP 550 is erg aantrekkelijk geprijsd.
De HP 550 is erg aantrekkelijk geprijsd.
Onderkant met makkelijk bereikbare openingen.
Onderkant met makkelijk bereikbare openingen.
Hetzelfde uiterlijk. Het enige verschil is het aantal batterij cellen, het vermogen en het gewicht.
Hetzelfde uiterlijk. Het enige verschil is het aantal batterij cellen, het vermogen en het gewicht.
Card reader een audio aansluitingen zitten op verschillende plaatsen. De card reader in de HP 6735s accepteert ook XD en MMS/Pro kaartjes.
Card reader een audio aansluitingen zitten op verschillende plaatsen. De card reader in de HP 6735s accepteert ook XD en MMS/Pro kaartjes.
Onderstaand is de HP 6735s met 2 extra USB poorten aan de rechter zijde.
Onderstaand is de HP 6735s met 2 extra USB poorten aan de rechter zijde.
Stroomvoorziening is niet uit te wisselen door verschillende aansluitingen.
Stroomvoorziening is niet uit te wisselen door verschillende aansluitingen.
Bovenstaand is de HP 550 met 3xUSB, onderstaand is de HP Compaq 6735s met 2xUSB.
Bovenstaand is de HP 550 met 3xUSB, onderstaand is de HP Compaq 6735s met 2xUSB.
Ernstige verstopping bij de USB poorten.
Ernstige verstopping bij de USB poorten.
Het grootste gebrek van de Celeron M550 CPUis het ontbreken van goede energie-beherende technologie.
Het grootste gebrek van de Celeron M550 CPUis het ontbreken van goede energie-beherende technologie.
Geen ruimte voor aansluitingen aan de achterkant.
Geen ruimte voor aansluitingen aan de achterkant.
Aansluitingen dicht bij elkaar geplaatst waardoor met een gebrek aan ruimte als gevolg. 3xUSB onder de ExpressCard/54 aansluiting.
Aansluitingen dicht bij elkaar geplaatst waardoor met een gebrek aan ruimte als gevolg. 3xUSB onder de ExpressCard/54 aansluiting.
Kensington slot en Lightscribe DVD-brander van LG.
Kensington slot en Lightscribe DVD-brander van LG.
Niet al te precieze knoppen met een goedkoop uiterlijk.
Niet al te precieze knoppen met een goedkoop uiterlijk.
De scharnieren nemen de rol van het schermslot op zich maar raken volledig overwelmd bij vervoer.
De scharnieren nemen de rol van het schermslot op zich maar raken volledig overwelmd bij vervoer.
Het titaniumgekleurde oppervlak komt subtiel over en is goed schoon te houden.
Het titaniumgekleurde oppervlak komt subtiel over en is goed schoon te houden.
De samenstelling met een reflecterend scherm is beschikbaar.
De samenstelling met een reflecterend scherm is beschikbaar.
De harde schijf moet verwijderd worden om Windows XP te installeren. RAM geheugen is snel. Makkelijk en niet te duur uit te breiden.
De harde schijf moet verwijderd worden om Windows XP te installeren. RAM geheugen is snel. Makkelijk en niet te duur uit te breiden.

Vergelijkbare laptops

Laptops met dezelfde schermgrootte en gewicht

Kort testrapport HP ProBook 455 G7 Laptop: Hogere prestaties dankzij Zen2
Vega 7, Renoir (Ryzen 4000 APU) R7 4700U, 15.6", 1.848 kg
Kort testrapport HP 470 G7: Matige 17,3-inch desktopvervanging
Radeon 530, Comet Lake i7-10510U, 17.3", 2.36 kg
Kort testrapport HP ProBook 430 G7 Laptop: geen grote verbetering met Comet Lake
UHD Graphics 620, Comet Lake i7-10510U, 13.3", 1.427 kg
Kort testrapport HP Notebook 15s Laptop: Met Ice Lake CPU en Slank Ontwerp
UHD Graphics G1 (Ice Lake 32 EU), Ice Lake i5-1035G1, 15.6", 1.69 kg
Kort testrapport HP ProBook 455R G6 Laptop: Bettere batterijduur dankzij Zen+
Vega 8, Picasso (Ryzen 3000 APU) R5 3500U, 15.6", 2 kg
Kort testrapport HP 250 G7 (Core i5-8265U, 8 GB RAM, FHD, 512 GB SSD) Laptop
UHD Graphics 620, Core i5 i5-8265U, 15.6", 1.898 kg
Kort testrapport HP ProBook 450 G6 (Core i7-8565U, GeForce MX130) Laptop
GeForce MX130, Core i7 i7-8565U, 15.6", 1.992 kg

Links

Vergelijk prijzen

HP 550 op Ciao

Pro

+Erg lage prijs
+Relatief goed beeld
+Acceptabele levensduur batterij
+Goede prestatie bij kantoorwerk
+Veel, maar relatief dure uitbreidingen mogelijk
+Sterke Linux compatibility
 

Contra

-Behuizing kan slecht tegen druk
-Zwakke processor
-Daadwerkelijk gewicht ligt hoger dan de beloofde 120g
-Luide ventilatie
-Invoer problematisch
-Installatie van het OS lastig
-Slechte uitgave van verbindingen
-Slechtere prestatie bij intensieve taken
-Reflecterend oppervlakte beeldscherm
-Lage contrast-mogelijkheden voor het beeldscherm

In het kort

Wat we fijn vonden

Het scherm, ondanks zijn glanzende oppervlak, en de relatief goede levensduur van de batterij.

Wat we misten

Behoorlijk wat... Voor de prijs van het apparaat hadden we graag een wat stillere fan gewild, betere aansluitmogelijkheden en behoorlijke scharnieren aan het scherm.

Wat ons verraste

Dat HP de HP 550 kan aanbieden voor zo'n lage prijs dat vele netbooks daar niet tegenop kunnen.

De concurrentie

Tegenwoordig zijn er al concurrenten uitgerust met dual-core CPU's. Er zijn ook concurrenten met alternatieven zoals de Lenovo 3000 N200, de Acer Extensa 5220, 5230, de Dell Vostro 860 en de MSI Megabook VR602.

Beoordeling

HP 550 - 06-12-2010 v2(old)
Tobias Winkler

Behuizing
74%
Toetsenbord
74%
Aanwijsapparaat
79%
Aansluitmogelijkheden
75%
Gewicht
79%
Batterij
70%
Beeldscherm
67%
Gaming-performance
22%
Applicatie-performance
66%
Temperatuur
89%
Luidheid
81%
Extra punten
73%
Gemiddelde
71%
75%
Office - Gewogen Gemiddelde
Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Archief van onze testrapporten > Testrapport HP 550 Notebook
Tobias Winkler, 2009-05- 4 (Update: 2013-01-16)