Notebookcheck

Kort testrapport Toshiba Satellite L350-153 Notebook

Groot beeldscherm voor een zachte prijs.

De prijs van een notebook is een van de belangrijkste aspecten voor de meeste consumenten. Bijna alle producenten spelen hierop in door het uitbrengen van een groot aantal modellen met een lage prijs. Toshiba had al langere tijd haar Satellite L-serie bestaande uit een groot aantal basis kantoor-notebooks. De Satellite L350, die is uitgerust met een groot 17 inch beeldscherm en Intel's Dual-Core technologie, is verkrijgbaar voor een zeer mooie prijs.

Toshiba Satellite L350-153

Behuizing

De behuizing van de Toshiba Satellite L350 is simpelweg zilvergrijs. Naar onze mening past deze kleur goed bij de prijscategorie waar deze notebook tot behoord. Bij het gebruik van de notebook weet de stabiliteit van de plastic behuizing ons te overtuigen. We kunnen geen kritiek leveren op de afwerking en de 'feeling' van de notebook en al helemaal niet wanneer we denken aan het feit dat deze notebook slechts 619,- Euro kost.

Een ander goed punt van de Satellite L350 is de robuuste behuizing, die goed is opgewassen tegen uitgeoefende krachten en zeer buigvast is. Alleen het beeldscherm is iets minder bestand tegen uitgeoefende krachten. Een simpele test, die vaak problemen met de stabiliteit van vooral grote notebooks vrijgeeft, bevestigd onze bevinding: Wanneer je de Satellite L350 oppakt aan de voorkant buigt deze nauwelijks en zijn er eveneens nauwelijks kraakgeluiden te horen.

De scharnieren zien er redelijk uit, maar kunnen niet voorkomen dat het beeldscherm een beetje wiebelt bij het aanpassen van de hoek van het scherm. Wanneer je deze 17 inch notebook op een vaste plaats gebruik, dan hoeft dit geen enkel probleem te zijn. Voor de rest heeft het beeldscherm een sluitingsmechanisme met 2 haakjes, die het beeldscherm dichthouden wanneer het deze helemaal wordt dichtgeklapt. Dit is uiteraard belangrijk bij het transporteren van de notebook.

Aansluitingsmogelijkheden

De aanwezige aansluitingsmogelijkheden zijn standaard en zijn verspreid rond de omtrek van de 17 inch behuizing. Er zijn in totaal drie USB 2.0 poorten, LAN en modem poort, een VGA-aansluiting om een externe monitor of beamer aan te sluiten en uiteraard een microfoon- en hoofdtelefoonaansluiting.

De meeste poorten zijn te vinden aan de rechter- en linkerkant van de behuizing, waarbij de USB poorten relatief dicht bij de voorkant zitten, wat niet per se ideaal is. De audio-poorten zitten in het midden van de voorkant, wat ideaal is voor het aansluiten van een hoofdtelefoon of headset, maar wat minder handig is wanneer je bijvoorbeeld een hi-fi systeem aan wilt sluiten.

Een kaartlezer, die tegenwoordig vaak aanwezig is op notebooks voor consumenten, is echter niet aanwezig op deze notebook. Deze zou handig kunnen zijn om data van digitale camera's of mobiele telefoons over te brengen, aangezien er dan geen kabel nodig is. Het ExpressCard slot kan echter het probleem van de missende kaartlezer verhelpen. Deze maakt namelijk het gebruik van uitbreidingskaarten mogelijk om zo bijvoorbeeld een kaartlezer te plaatsen.

Voorkant: Audio-poorten
Voorkant: Audio-poorten
Linkerkant: VGA-uit, ventilator, LAN, 2xUSB, ExpressCard slot
Linkerkant: VGA-uit, ventilator, LAN, 2xUSB, ExpressCard slot
Rechterkant: USB, DVD Drive, Stroomaansluiting, Kensington slot
Rechterkant: USB, DVD Drive, Stroomaansluiting, Kensington slot

De uitrusting van de Toshiba Satellite L350 voor communicatie bestaat uit een 10/100 Mbps Ethernet aansluiting (Realtek RTL8102E) en WLAN standaard b/g module voor draadloze netwerken (Realtek RTL8187B Wireless 802.11b/g). Mocht het nodig zijn, dan is het ook een geïntegreerd 56k modem aanwezig.

Het Kensington slot is samen met de juiste accessoires een goede manier om te voorkomen dat de notebook gestolen kan worden. Het slot maakt het namelijk mogelijk om de notebook vast te maken aan zware objecten.

Verder zullen gebruikers de 24 maanden garantie waarderen, die ook een een pick-up service bevat. Minder gewaardeerd is waarschijnlijk het grote aantal voorgeïnstalleerde software, die voor het grootste deel niet erg bruikbaar is. Echter sommige programma's  zijn wel bruikbaar: DVD software, Works 8.5 en de Toshiba communicatie en netwerk software. Het besturingssysteem is Windows Vista Home Premium.

Invoerapparatuur

Een groot voordeel van 17 inch notebooks is dat er genoeg plaats is voor invoerapparatuur en in het speciaal voor het toetsenbord. Hierdoor kan het design van het toetsenbord namelijk meer gebruiksvriendelijk worden gemaakt. Toshiba greep dus haar kans en heeft deze notebook uitgerust met een toetsenbord met goed gestructureerde indeling en extra numeriek gedeelte.

Ook de afmeting van de toetsen is goed. De 'Enter'-toets is echter wel iets kleiner dan gebruikelijk door de numerieke toetsen. Bij het gebruik heeft het toetsenbord een goede 'feeling', een kenmerkende terugslag en weinig emissie van geluid. Het extra numerieke gedeelte maakt het invoeren van getallen sneller en gemakkelijker.

Het touchpad is goed en heeft een gebruiksvriendelijk oppervlak, dat fijn is om aan te raken.

Toshiba Satellite L350-153 touchpad
Touchpad
Toshiba Satellite L350-153 toetsenbord
Toetsenbord

Beeldscherm

Het 17 inch beeldscherm, 'Toshiba TruBrite WXGA+ TFT High Brightness Display' genaamd, heeft een resolutie van 1400x900 pixels. De afmetingen van het bureaublad zijn dus groter dan die van WXGA beeldschermen met een resolutie van 1280x800 pixels, die vaak worden gebruikt voor 15.4 inch notebooks. TruBrite in de naam maakt al duidelijk dat het om een glimmend beeldscherm gaat , dat zorgt voor glanzende en sterke kleuren, maar, wanneer het licht niet ideaal is, zorgt voor storende reflecties.

De resultaten van onze metingen staan in contrast met de naam 'High Brightness Display'. De maximale helderheid van 170.4 cd/m² die we in het midden van het beeldscherm konden meten, is redelijk gemiddeld. Ondanks dat, samen met de minimale helderheid van 149.1 cd/m² links onder in het beeldscherm, is het resultaat van een lichtopbrengst van 87.5% zeer goed.

156.9
cd/m²
170.1
cd/m²
169.2
cd/m²
151.3
cd/m²
170.4
cd/m²
165.5
cd/m²
149.1
cd/m²
159.3
cd/m²
161.7
cd/m²
Helderheidsverdeling
Maximum: 170.4 cd/m² Gemiddelde: 161.5 cd/m²
Helderheidsverdeling: 88 %
Contrast: 196:1 (Zwart: 0.87 cd/m²)

Het maximaal haalbare contrast van 196:1 is gemiddeld, waarbij de zwartwaarde van 0.87 cd/m² eveneens gemiddeld is. Ondanks het glimmende scherm vonden we dat de kleuren toch iets levendiger hadden kunnen zijn. Door de gemeten helderheid en het reflecterende oppervlak van het beeldscherm is de Satellite L350 niet erg geschikt om buiten te gebruiken.

De mogelijke horizontale kijkhoeken zijn voldoende. Wanneer de kijkhoek zeer slecht is treden er storende reflecties op. De verticale kijkhoeken beslaan daarentegen een kleiner gebied dan de horizontale. Wanneer de gebruiker slechts een beetje van de ideale verticale kijkhoek afwijkt, zijn er op het scherm  op een storende manier veranderingen wat betreft kleur etc. waar te nemen.

Satellite L350-153 Kijkhoeken
Satellite L350-153 Kijkhoeken
Satellite L350-153 Kijkhoeken
Satellite L350-153 Kijkhoeken
Satellite L350-153 Kijkhoeken
Satellite L350-153 Kijkhoeken
Satellite L350-153 Kijkhoeken
Satellite L350-153 Kijkhoeken

Prestaties

Het is moeilijk om een goede processor te vinden voor notebooks die minder dan 1000,- Euro kosten. Veel notebooks uit die prijscategorie beschikken dan ook over AMD processors, die iets goedkoper zijn dan vergelijkbare Intel processors. In tegenstelling tot dit, is de Satellite L350-153 uitgerust met een CPU van de marktleider. Hij is zelfs uitgerust met een Dual Core CPU die gebaseerd is op een afgeslankte Intel Core (2) Duo chip.

Alhoewel deze CPU met een kloksnelheid van 1.86 GHz, 1 MB L2-Cache en 533MHz FSB de nieuwste Penryn processors niet bij kan houden, kan deze wel 2 taken paralell uitvoeren. Voor de rest beschikt de CPU over een energiebesparende optie, wat een voordeel is ten opzichte van de Celeron M serie, die niet beschikt over deze 'speedstep' optie en slechts een core heeft

Benchmark vergelijking 3D Mark 2005
Benchmark vergelijking 3D Mark 2005

Een geïntegreerde Intel GMA X3100 chip zorgt voor de 'pixel processing'. Deze is ontwikkeld voor simpele kantoor, internet en DVD programma's. De chip is dus niet geschikt voor veeleisende video programma's en games. De Toshiba Satellite L350 behaalt 737 punten in de 3D benchmark vergelijking, wat een typisch resultaat is voor kantoornotebooks, maar absoluut niet in de buurt komt van de duurdere multimedia notebookcategorieën.

Bij het testen van de prestaties tijdens het draaien van programma's met PC Mark 2005 behaalt de L350 minstens 3607 punten. Alhoewel dit iets minder goed is dan concurrenende notebooks met een iets krachtigere CPU, is de L350 nog altijd beter dan vergelijkbare modellen met een Celeron CPU.
Met de prijs in gedachten houdend is ook de Cinebench R10 score toelaatbaar. Toch moet je niet vergeten dat de Satellite L350 speciaal is ontwikkeld voor typische kantoorprogramma's. Wanneer je complexere taken wilt uitvoeren zul je snel de limieten van de notebook ontdekken.

Benchmark vergelijking PC Mark 2005
Benchmark vergelijking PC Mark 2005
Benchmark vergelijking Cinebench R10
Benchmark vergelijking Cinebench R10

De Satellite L350-153 is uitgerust met een totaal van twee GB DDR2 PC5300 RAM (2x1024MB). Dit zou genoeg moeten zijn om gebruikelijke kantoortaken zonder problemen uit te voeren.
De harde schijf capaciteit is zeer groot. De Toshiba MK3252GSX harde schijf biedt een capaciteit van 320 GB. Je kunt dus een zeer veel afbeeldingen, audio en video's opslaan. Voor de rest scoort dit massa-opslag apparaat goed in de HDtune benchmark test met zijn goede overdrachtssnelheden. De gemiddelde toegangssnelheid bedraagt 19.3 ms, wat net boven het gemiddelde is.

System information CPU
System information CPU
System information CPU
System information CPU
System information CPU
System information GPU
System information GPU
System information HDD
Systeem-informatie van de Toshiba Satellite L350-153
3DMark 05 Standard
737 punten
Help
PCMark 05 Standard
3607 punten
Help
Cinebench R10
 InstellingenWaarde
 Shading 32Bit601 Points
 Rendering Multiple CPUs 32Bit3257 Points
 Rendering Single 32Bit1760 Points
320 GB - 5400 rpm
Overdrachtssnelheid Minimum: 23 MB/s
Overdrachtssnelheid Maximum: 61.6 MB/s
Overdrachtssnelheid Gemiddeld: 46.5 MB/s
Toegangstijd: 19.3 ms
Pieksnelheid: 74.4 MB/s
CPU-gebruik: 5.3 %

Emissies

Geluidsproductie

De ventilator draaide constant tijdens het testen, zelfs wanneer de belasting van de notebook laag was bij bijvoorbeeld het uitvoeren van simpele kantoor taken. Het geluid is echter van lage frequentie en nauwelijks vervelend. Zelfs bij hogere belasting van de notebook veranderd de geluidsproductie nauwelijks. Alleen wanneer er constant zeer hoge prestaties worden gevraagd neemt de geluidsproductie een beetje toe.

Temperatuur

De behuizing van de Toshiba Satellite L350 blijft onder welke belasting de notebook ook verkeerd koel. De maximale temperatuur aan de onderkant bedraagt 36.7°C en die aan de bovenkant 34.3°C

Max. Belasting
 28.6 °C28.6 °C25.1 °C 
 29.9 °C29.7 °C24.4 °C 
 29.2 °C34.3 °C27.2 °C 
Maximum: 34.3 °C
Gemiddelde: 28.6 °C
25.3 °C30.1 °C30.1 °C
26.7 °C36.7 °C34.5 °C
31.3 °C31.7 °C34.4 °C
Maximum: 36.7 °C
Gemiddelde: 31.2 °C
Kamertemperatuur 22 °C
(+) The average temperature for the upper side under maximal load is 28.6 °C / 83 F, compared to the average of 29.4 °C / 85 F for the devices in the class Office.
(+) The maximum temperature on the upper side is 34.3 °C / 94 F, compared to the average of 34 °C / 93 F, ranging from 21.2 to 62.5 °C for the class Office.
(+) The bottom heats up to a maximum of 36.7 °C / 98 F, compared to the average of 36.5 °C / 98 F
(+) The palmrests and touchpad are reaching skin temperature as a maximum (34.3 °C / 93.7 F) and are therefore not hot.
(-) The average temperature of the palmrest area of similar devices was 28 °C / 82.4 F (-6.3 °C / -11.3 F).

Luidsprekers

De kwaliteit van de luidsprekers past goed bij notebooks uit deze prijscategorie. Het geluid is 'dun' en dof, maar voldoende om gewoon een muziekje te luisteren. Helaas is er geen zichtbare feedback bij het aanpassen van het volume.

Accuduur

Uitgerust met een 4000 mAh (43.2 Wh) Lithium-Ion accu behaalt de Satellite L350 een maximale accuduur van ongeveer 240 minuten in de BatteryEater Readers test. Dit is een goed resultaat.
In de BatteryEater Classic test was de accu echter leeg na 70 minuten. Een accuduur van ongeveer 2 tot 3 uur is dus te verwachten bij het uitvoeren van gebruikelijke kantoortaken.

Stroomgebruik
Uit / Standbydarklight 0 / 0 Watt
Inactiefdarkmidlight 26 / 36 / 38 Watt
Belasting midlight 58 / 66 Watt
 color bar
Key: min: dark, med: mid, max: light        
Batterijduur
Inactief (zonder WLAN, minimale helderheid)
4h 00min
Belast (maximale helderheid)
1h 10min

Eindoordeel

In de laaggeprijsde basis kantoor notebooks categorie is de competitie hoog. Toch weet de Toshiba Satellite L350 zich te bewijzen als een kantoornotebook van hoge kwaliteit die zelfs bijna een DTR is (Desktop vervanger). De goede afwerking van de behuizing draagt veel bij aan de algemene goede impressie van deze notebook.

Toch wordt duidelijk dat in veel aspecten de lage prijs het belangrijkste punt was in het design. Een totaal van drie USB poorten, een VGA-poort en hoofd- en koptelefoon aansluiting zijn net genoeg voor het behalen van de minimale eisen. Het toetsenbord daarentegen is lekker groot en heeft zelfs een extra numeriek gedeelte voor het snel typen van getallen. Voor de rest is de indeling van het toetsenbord goed en voldoet het aan alle eisen voor mensen die veel typen.

Het beeldscherm is gemiddeld en voldoende voor gebruikelijk kantoorwerk. Door het reflecterende schermoppervlak en relatief kleine kijkhoeken is de notebook helaas niet geschikt om buiten te gebruiken.

Ook de hardware is gericht op basis eisen en simpele programma's. Voordelen van deze configuratie zijn de Dual Core CPU en relatief grote harde schijf capaciteit van 320 GB.
De acceptabele emissies  van geluid en temperatuur en een bruikbare accuduur met energiebesparende instellingen zijn andere voordelen van de L350.

De L350 is een interessante notebook voor iedereen die van grote beeldschermen houd en een een notebook voor simpele internet enkantoortaken nodig heeft. Voor 600,- Euro krijg je een solide notebook zonder overbodige poespas die voldoet aan de minimum standaard eisen.

Toshiba Satellite L350
Toshiba Satellite L350

Veel dank gaat uit naar MediaMarkt Wels , die het exemplaar voor dit testrapport aan ons beschikbaar heeft gesteld. Deze notebook kan ook worden besteld op hun website.

Toshiba Satellite L350
Testrapport: Toshiba Satellite L350

Specificaties

Toshiba Satellite L350-153 (Satellite L350 Serie)
Processor
Intel Pentium Dual Core T2390 2 x 1.9 GHz, Merom
Geheugen
2048 MB 
, DDR2 PC5300, 2x1024MB, max. 2048MB
Beeldscherm
17.00 inch 16:10, 1440 x 900 pixel, Toshiba TruBrite WXGA+ TFT High Brightness Display, glimmend: ja
Moederbord
Intel GM965
Opslag
320 GB - 5400 rpm, 320 GB 
, 5400 rpm, Toshiba MK3252GSX
Geluidskaart
Realtek HD Audio
Verbindingen
1 Express Kaart 54mm, 3 USB 2.0, 1 VGA, 1 Modem, 1 Kensington Lock, Audio Verbindingen: hoofdtelefoon, microfoon
Netwerkmogelijkheden
Realtek RTL8102E Family PCI-E Fast Ethernet (10/100MBit/s), Realtek RTL8187B Wireless 802.11g (g)
Optische drive
Pioneer DVD-RW DVRKD08A ATA Device
Afmetingen
hoogte x breedte x diepte (in mm): 43 x 292 x 398
Batterij
43 Wh Lithium-Ion, 10.8V, 4000mAh
Besturingssysteem
Microsoft Windows Vista Home Premium 32 Bit
Bijkomende functionaliteiten
Works 8.5, Ulead DVD MovieFactory, Toshiba Tools, 24 Maanden Garantie
Gewicht
3.15 kg, Voeding: 0 g
Prijs
710 Euro

 

De Toshiba Satellite L350 is een fatsoenlijke beginners notebook voor kantoor taken,...
De Toshiba Satellite L350 is een fatsoenlijke beginners notebook voor kantoor taken,...
Ook al draaide de ventilator constant, het lage frequentie geluid was niet vervelend.
Ook al draaide de ventilator constant, het lage frequentie geluid was niet vervelend.
Een Dual Core CPU van Intel is het hart van de Satellite L350. Goed punt: De L350 is uitgerust met een grote 320 GB harde schijf.
Een Dual Core CPU van Intel is het hart van de Satellite L350. Goed punt: De L350 is uitgerust met een grote 320 GB harde schijf.
Naast de waargenomen veranderingen bij niet ideale kijkhoeken veroorzaakt ook het reflecterende schermoppervlak enkele storende effecten op het beeldscherm.
Naast de waargenomen veranderingen bij niet ideale kijkhoeken veroorzaakt ook het reflecterende schermoppervlak enkele storende effecten op het beeldscherm.
Het beeldscherm heeft een reflecterend schermoppervlak.
Het beeldscherm heeft een reflecterend schermoppervlak.
Dit benadrukt dat de L350 gemaakt is voor kantoor taken en internetten.
Dit benadrukt dat de L350 gemaakt is voor kantoor taken en internetten.
... en een extra numeriek gedeelte. De toetsaanslag is fijn.
... en een extra numeriek gedeelte. De toetsaanslag is fijn.
Het toetsenbord is gebruiksvriendelijk. Het heeft een goede indeling ...
Het toetsenbord is gebruiksvriendelijk. Het heeft een goede indeling ...
De aansluitingen voor randapparatuur bestaan slechts uit de standaard poorten, zoals USB en VGA.
De aansluitingen voor randapparatuur bestaan slechts uit de standaard poorten, zoals USB en VGA.
...is de behuizing stevig en de afwerking goed.
...is de behuizing stevig en de afwerking goed.
Ondanks de aantrekkelijke prijs van ongeveer 600.- Euro...
Ondanks de aantrekkelijke prijs van ongeveer 600.- Euro...
...met een groot 17 inch 1440x900 pixels breedbeeld beeldscherm.
...met een groot 17 inch 1440x900 pixels breedbeeld beeldscherm.
De temperaturen aan boven- en onderkant waren ook altijd goed.
De temperaturen aan boven- en onderkant waren ook altijd goed.

Gelijkwaardige notebooks

Laptops met dezelfde grafische kaart

Testrapport HP 550 Notebook
Graphics Media Accelerator (GMA) X3100, Celeron M 550, 15.40", 2.62 kg
Testrapport HP Compaq 6910p Notebook
Graphics Media Accelerator (GMA) X3100, Core 2 Duo T9300, 14.10", 2.33 kg
Testrapport Lenovo 3000 N200 Laptop
Graphics Media Accelerator (GMA) X3100, Pentium Dual Core T2330, 15.40", 2.8 kg
Testrapport Dell Vostro 1310 Notebook
Graphics Media Accelerator (GMA) X3100, Core 2 Duo T8100, 13.30", 2.16 kg
Testrapport Acer Extensa 5220 Laptop
Graphics Media Accelerator (GMA) X3100, Celeron M 540, 15.40", 2.9 kg

Prijsvergelijking

Pricerunner.de

Pro

+Netjes, elegant design
+Robuust, behuizing van hoge kwaliteit
+Duidelijke en gebruiksvriendelijke invoerapparatuur
+Interessante prijs/kwaliteit-verhouding
+Lage emissies
+Bruikbare accuduur
 

Contra

-Weinig aansluitingsmogelijkheden
-Kijkhoeken van het beeldscherm

Waardering

Toshiba Satellite L350-153 - 03-07-2008
J. Simon Leitner

Behuizing
86%
Toetsenbord
86%
Aanwijsapparaat
84%
Aansluitmogelijkheden
78%
Gewicht
71%
Batterij
76%
Beeldscherm
84%
Gaming-performance
64%
Applicatie-performance
80%
Temperatuur
89%
Luidheid
82%
Extra punten
86%
Gemiddelde
81%
83%
Office - Gewogen Gemiddelde
Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Archief van onze testrapporten > Kort testrapport Toshiba Satellite L350-153 Notebook
J. Simon Leitner, 2008-07-21 (Update: 2008-11-18)