Notebookcheck

Testrapport Samsung 300E5A-S01 Notebook

Is een beetje meer ook goed? De Samsung 300E5A wil opvallen met hoge mobiliteit tegen een lage prijs en dat ondanks het ontbreken van ULV hardware. Dankzij de mogelijkheid om te switchen naar een dedicated Nvidia GPU kun je zelfs op zijn tijd een game spelen.
Till Schönborn,

Waarschijnlijk is de concurrentie nergens groter dan in de klasse van goedkope Office notebooks. Ondanks het enorme aanbod verschillen de systemen vaak alleen in kleine details. Wil je als fabrikant opvallen, dan moet je echt uniek proberen te zijn.

Is Samsung daarin geslaagd met de Series 3 300E5A? Zelfs recente games lijken speelbaar op deze notebook met een mat, 15.6 inch beeldscherm met een enorm dunne rand. De dedicated Nvidia GeForce GT 520MX zorgt daarvoor. Een Intel Core i3-2330M processor vorm het hart van het systeem. 4 GB RAM geheugen en een harde schijf van 500 GB (model: S01DE) zijn misschien gemiddelde specificaties, maar voor de doelgroep van dit systeem is het waarschijnlijk meer dan genoeg.

Van vergelijkbare all-round notebooks zijn er veel met AMD's Llano APU. De ThinkPad Edge E525 van Lenovo of zelfs Dell's Vostro 3555 behoren tot de grootste concurrenten: beide zijn verkrijgbaar vanaf ongeveer €550, net als de 300E5A. Wie zal er echt profijt hebben van de extra kosten in vergelijking met pure Office notebooks, zoals de Asus Pro P53E (~€500)?

Behuizing

Geribbeld schermcover
Geribbeld schermcover
Wiebelende scharnieren
Wiebelende scharnieren

Het design van de 300E5A is afgeleid van de 305V5A and E3520 modellen. De zwart-zilver kleurencombinatie is niet echt spannend te noemen, maar het geeft de notebook met een redelijk elegante en high-end uitstraling. We hebben ons al eerder zeer positief uitgelaten over het geribbelde schermcover. Het ziet er namelijk niet alleen goed uit, maar het zorgt er ook voor dat het schermcover minder gevoelig is voor krassen, stof en vingerafdrukken. Het hoogglans afgewerkte toetsenbord, dat Samsung van ons wel weg had mogen laten, heeft exact het tegenovergestelde effect.

De ongeveer 2.3 kilogram wegende notebook is erg compact met afmetingen van 368 x 243 x 33 millimeters (b x d x h). Dit is mede mogelijk door de slechts 11 mm brede rand rond het beeldscherm (15 mm aan bovenkant). Gebruik van iets betere materialen had de stevigheid echter niet slecht gedaan: de behuizing kan redelijk gemakkelijk verbogen of ingeduwd worden, bijvoorbeeld boven de DVD drive of waar de batterij zit. Op dit gebied is er dus nog ruimte voor verbetering. De kwaliteit van het plastic is overigens goed en de overgangen tussen materialen en andere naden zijn redelijk netjes afgewerkt.

Het scherm wordt redelijk losjes op zijn plek gehouden door twee scharnieren. Ondanks dat ze zo strak zijn afgesteld dat je twee handen nodig hebt om het scherm te openen, voorkomen ze niet dat het scherm bij beweging van de notebook heftig wiebelt. Ondanks dat het schermcover erg dun is, moeten we toch redelijk veel kracht gebruiken om het te verbuigen.

Over het algemeen zijn we dus tevreden over de 300E5A en hij doet niet onder voor de concurrenten van Lenovo and Dell. De genoemde features zijn best aardig voor een goedkope Office notebook, alhoewel de behuizing wel iets steviger had mogen zijn.

Connectiviteit

Helaas zijn er geen echt highlights in termen van aanwezige poorten. Drie USB 2.0 poorten zijn beschikbaar om externe harde schijven, toetsenborden, muizen of andere randapparatuur aan te sluiten. In sommige gevallen kunnen deze met hun doorvoersnelheid van net 30 MB/s wel een beperkende factor zijn. USB 3.0 poorten ontbreken helaas, terwijl de Dell Vostro 3555 er maar liefst drie aan boord heeft.

Als het nodig is kun je maximaal twee externe monitoren aansluiten via VGA of HDMI. De nieuwste standaard, DisplayPort, ontbreekt helaas ook. De lijst van aanwezige poorten wordt afgerond met een Gbit LAN poort, hoofdtelefoon en microfoon jacks (3.5 mm) en een 4-in-1 kaartlezer (SD, SDHC, SDXC, MMC), die praktisch allemaal tot de basisuitrusting behoren.

Met uitzondering van een aantal poorten lijkt de plaatsing van de poorten goed doordacht en logisch. De USB poorten zijn verdeeld over beide zijkanten van de behuizing en aan de rechterzijde ver naar achteren. Daarmee wordt voorkomen dat het werkgebied van een externe muis beperkt wordt door kabels. Met de LAN en stroomaansluiting aan de linkerzijde zijn we ook blij. Tot slot hadden we de VGA en HDMI poort het liefst aan de achterkant gezien, maar dat is misschien een kwestie van smaak.

Voorzijde: kaartlezer
Voorzijde: kaartlezer
Linkerzijde: stroomaansluiting, LAN, VGA, HDMI, USB 2.0, hoofdtelefoon/microfoon jacks
Linkerzijde: stroomaansluiting, LAN, VGA, HDMI, USB 2.0, hoofdtelefoon/microfoon jacks
Achterzijde: geen poorten
Achterzijde: geen poorten
Rechterzijde: 2x USB 2.0, Kensington Lock
Rechterzijde: 2x USB 2.0, Kensington Lock
Matige 1.3 megapixel webcam
Matige 1.3 megapixel webcam
Samsung tool "Easy Setting"
Samsung tool "Easy Setting"

Communicatie

De Centrino Wireless N100 is op dit moment Intel's goedkoopste WLAN module en biedt ondersteuning voor de 802.11 b/g/n standaarden via de 2.4 GHz band. De doorvoersnelheid is met maximaal 150 MB/s lager dan die van duurdere modellen - hoger is simpelweg niet mogelijk met een enkele stream (1x1 antenne layout). Afhankelijk van de configuratie is ook Bluetooth aanwezig. In ons model was dat echter niet het geval (300E5A-S01).

Een 1.3 megapixel webcam is in de rand rond het beeldscherm geïntegreerd. De bijbehorende software, Cyberlink's YouCam, is ook standaard geïnstalleerd. In termen van beeldkwaliteit bevindt de webcam zich in de middenklasse. Het beeld is alleen echt scherp en redelijk ruisvrij in goed verlichte omgevingen.

Zoals gebruikelijk voor Samsung notebooks bevindt de microfoon zich linksvoor in de behuizing. Spraak opnames zijn goed verstaanbaar en klinken natuurlijk. Helaas is het wel goed hoorbaar als je tegelijk met de opname aan het typen bent en ook de fan is duidelijk hoorbaar.

Accessoires

Afgezien van de gebruikelijke veiligheid- en garantie informatie treffen we ook een quick-start handleiding en recovery DVD voor het geïnstalleerde Windows 7 Home Premium 64-bit in de doos aan. Meer extra's zijn in elektronisch formaat op de harde schijf te vinden. Het gaat dan onder andere om de praktische "Easy Settings" tool van Samsung, waarmee je snel verschillende systeeminstellingen, zoals energiebeheer, kunt aanpassen.

Onderhoud

Slechts een schroef houdt het cover aan de onderzijde gesloten. Dankzij een slim schuifmechanisme kan gemakkelijk geopend worden, waarna je toegang hebt tot de harde schijf en het RAM geheugen. De harde schijf dient voor een upgrade gewoon vervangen te worden en er kan een extra RAM module worden geplaatst. De CPU ondersteunt in feite 8 GB modules, maar we konden niet met zekerheid vaststellen of het moederbord en de BIOS dit ook kunnen.

Garantie

Bij verschillende online webshops kan de 24 maanden fabrieksgarantie uitgebreid worden. Een upgrade naar 3 jaar on-site service kost je ongeveer €60 en voor 4 jaar betaal je zo'n €100.

Invoerapparaten

Toetsenbord

Samsung heeft ondanks de compacte afmetingen van de 300E5A een volledig chiclet-type toetsenbord met numeriek gedeelte ingebouwd. Het wordt omringt door een zwart, hoogglans oppervlak. In termen van de layout waren er geen nare verrassingen. Alle toetsen zijn op hun gebruikelijke plaats te vinden en hebben een comfortabele grootte (letters: 15x15 mm).

Zelf vinden we het toetsenbord vanaf het eerste moment erg lekker typen. De toetsen kunnen gemakkelijk ingedrukt worden zonder dat ze vast hangen of haperen; het medium-stevige drukpunt lijkt ook goed gecentreerd. Een klein verbeterpunt zou zijn om de toetsen iets ruwer te maken, omdat dit tot betere feedback zou leiden. Een langere aanslag (bijna 2 mm) zou ook voordelig zijn. Omdat de toetsen nauwelijks geluid maken is de notebook ook prima in stille omgevingen, zoals de bibliotheek, te gebruiken.

Touchpad

Het Elan touchpad heeft een afmeting van 10 x 5.5 centimeter. Zoals alle nieuwere modellen ondersteunt het uiteraard multi touch gestures, waarmee je bijvoorbeeld kunt scrollen en inzoomen. Over de precisie van het touchpad waren we echter niet helemaal tevreden. De cursor haperde soms een beetje of pikte gestures op met een lichte vertraging. Je vingers glijden in ieder geval wel goed over het oppervlak, dat afgewerkt is met een zeer fijne textuur. Vuil en vettige vingers zijn nauwelijks zichtbaar op de zilver-grijze kleur.

Twee grote knoppen onder het touchpad nemen de taak op zich van de linker- en rechtermuisknop. Ze hebben allebei een zeer duidelijk drukpunt en werken goed over de gehele breedte.

Ondanks de best goede beoordeling blijft de 300E5A wel een beetje achter bij zijn concurrenten, de Vostro 3555 enThinkPad Edge E525. Dell scoort bijvoorbeeld met toetsenbord verlichting en Lenovo met een trackpoint, dat nog steeds populair is bij veel gebruikers.

Toestenbord
Toestenbord
Touchpad
Touchpad
Hoogglans afwerking
Hoogglans afwerking

Beeldscherm

Het beeldscherm in de 300E5A heeft een resolutie van 1366x768 pixels op een diagonaal van 15.6 inch. Deze resolutie is zo'n beetje standaard voor deze klasse notebooks en levert een pixeldichtheid van 100 dpi. In een tijd waarin high-end smartphones al 1280x720 pixels schermen hebben, vinden we dat er in de notebook sector nog wel ruimte voor verbetering is.

Ondanks dat de hoge maximale helderheid van 268 cd/m2 in eerste instantie indrukwekkend lijkt, worden we minder blij als we naar de de verdeling ervan kijken. De helderheid neemt van links naar rechts behoorlijk af, totdat er aan de rechterzijde nog minder dan 200 cd/m2 over is. Ondanks dat het menselijk oog verschillen in helderheid logaritmisch interpreteert, is deze afname niet alleen meetbaar, maar ook daadwerkelijk zichtbaar. Uiteindelijk leiden deze resultaten tot een gemiddelde van 225 cd/m2.

261
cd/m²
216
cd/m²
201
cd/m²
268
cd/m²
232
cd/m²
187
cd/m²
252
cd/m²
223
cd/m²
192
cd/m²
Helderheidsverdeling
Samsung LTN156AT190
Gossen Mavo-Monitor
Maximum: 268 cd/m² Gemiddelde: 225.8 cd/m²
Helderheidsverdeling: 70 %
Helderheid in Batterij-modus: 199 cd/m²
Contrast: 130:1 (Zwart: 1.78 cd/m²)

De teleurstellende zwartwaarde van 1.78 cd/m2 resulteert in een matige contrast ratio van 130:1 - duidelijk bewijs dat het om een low-end TN paneel gaat (Samsung LTN156AT190). Helaas is het zo dat andere fabrikanten geen betere schermen in hun notebooks gebruiken. De hevige prijzenoorlog dwingt bedrijven er simpelweg toe om zoveel mogelijk op kosten te besparen, ondanks dat bijvoorbeeld een iets beter scherm voor de klant vaak van grote waarde kan zijn.

Het kleurenbereik kan ook niet aan hoge eisen voldoen. De belangrijke sRGB en AdobeRGB spectra, die nodig zijn voor professionele beeldbewerking, kan het scherm niet geheel weergeven. Voor de meeste gebruikers zal dat echter ook niet zo belangrijk zijn. Zelf vonden we dat dit tijdens normaal dagelijks gebruik nauwelijks opvalt.

300E5A vs. AdobeRGB (t)
300E5A vs. AdobeRGB (t)
300E5A vs. sRGB (t)
300E5A vs. sRGB (t)
300E5A vs. Pro P53E (t)
300E5A vs. Pro P53E (t)
300E5A vs. ThinkPad E525 (t)
300E5A vs. ThinkPad E525 (t)
300E5A vs. Vostro 3555 (t)
300E5A vs. Vostro 3555 (t)
Buitenshuis
Buitenshuis

Dankzij het matte beeldscherm is het beeld ook buitenshuis redelijk leesbaar. Toch zou een hogere helderheid wenselijk zijn voor gebruik in direct zonlicht - vooral om de helderheid verlaagd worden tijdens werken op de batterij. In termen van batterijduur, waar we later op terug komen, is dit eigenlijk  zelfs een onnodige maatregel. De 900X3A, ook van Samsung, is een voorbeeld van een notebook met een perfect scherm voor gebruik buitenshuis.

Kijkhoeken: Samsung 300E5A-S01
Kijkhoeken: Samsung 300E5A-S01

Bij het onderzoeken van de kijkhoeken nemen we typisch gedrag van een goedkoop TN scherm waar. De kleinste afwijking in verticale hoek zorgt voor intense veranderingen in helderheid. Horizontaal begint het contrast af te nemen vanaf zo'n 20 graden. Daardoor kun je in ieder geval met zijn tweeën wel een film kijken.

Al met al valt het scherm dus redelijk tegen, maar helaas is dat geen ongebruikelijk resultaat voor notebooks in deze klasse.

De analoge VGA poort valt vooral tegen bij hoge resoluties, omdat het beeld dan flikkert en onscherp is. De HDMI poort is dan ook een veel betere keuze om een extern scherm aan te sluiten.

Prestaties

Systeeminformatie
Systeeminformatie

We kennen de Intel Core i3-2330M zeer goed als middenklasse dual core processor uit de Sandy Bridge serie. Met een kloksnelheid van 2.2 GHz en SMT technologie is de CPU geschikt voor praktisch alle taken. Je zult het wel zonder Turbo mode moeten stellen, waar de Core i5 en i7 modellen wel over beschikken. De TDP van de processor, uitgerust met een 3 MB L3 cache, is 35 Watt. Meer informatie over de CPU vindt je in onze database.

Naast de Intel HD Graphics 3000 chip, geïntegreerd in de CPU, heeft Samsung een dedicated Nvidia grafische kaart ingebouwd. Deze GeForce GT 520MX is net als de iets langzamere GT 520M gebaseerd op de GF119 chipset. Ondanks de hoge kloksnelheid van 900 MHz behoort de kaart door 48 shader ALU's en 8 TMU's maar tot de categorie instapmodellen. Het ruime geheugen van 1024 MB DDR3 VRAM wordt geadresseerd via een smalle 64-bit geheugenbus. Dankzij Nvidia's Optimus technologie kun je switchen tussen beide grafische kaarten.

De configuratie bestaat verder uit een harde schijf met een capaciteit van 500 GB en een 4 GB geheugen module (DDR3-1333), beide van Samsung. Aangezien de prijzen van RAM geheugen nog steeds laag zijn, hadden we eigenlijk gehoopt op standaard 6 of zelfs 8 GB geheugen. Als je wilt kun je het geheugen echter altijd nog zelf upgraden (zie sectie Onderhoud).

Systeeminformatie CPUZ CPU
Systeeminformatie CPUZ Cache
Systeeminformatie CPUZ moederbord
Systeeminformatie CPUZ RAM
Systeeminformatie CPUZ RAM SPD
Systeeminformatie GPUZ
Systeeminformatie HDTune
DPC Latency
Systeeminformatie: Samsung 300E5A-S01

Processor

De i3-2330M presteert zoals verwacht, ook tijdens werken op de batterij. Hij scoort 3624, respectievelijk 7942 punten in de Cinebench R10.5 single en multi thread testst (64-bit). De score in de nieuwste Cinebench R11.5 benchmark is 2.11 punten (64-bit). De A8-3500M in zowel de Vostro 3555 als ThinkPad Edge E525 kan niet tegen deze resultaten op: beide scoren 10 tot 45% lager, afhankelijk van de test.

Als je vaak zware software draait, dan is de 300E5A-S05 misschien een betere keuze, omdat deze over een snelle  Core i5-2450M een meer RAM geheugen beschikt (6 GB). Hij scoort dan ook 30% hoger dan de i3-2330M dankzij onder andere Turbo Boost en een hogere kloksnelheid. Bovendien valt de meerprijs van zo'n €60 best mee. Tijdens normaal dagelijks gebruik, zoals internetten, zul je het verschil in snelheid echter nauwelijks merken.

Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 64Bit
7942 Points
Cinebench R10 Rendering Single CPUs 64Bit
3624 Points
Cinebench R10 Shading 64Bit
4082 Points
Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 32Bit
6454
Cinebench R10 Rendering Single 32Bit
2876
Cinebench R10 Shading 32Bit
4752
Cinebench R11.5 OpenGL 64Bit
18.46 fps
Cinebench R11.5 CPU Multi 64Bit
2.11 Points
Help
HD Tune benchmark
HD Tune benchmark

Massaopslag

Voor opslag van data heb je de beschikking over een 500 GB 2.5 inch harde schijf van Western Digital (WD5000BPVT-35HXZT1). Samsung heeft de schijf verdeeld in twee partities van 177 en 256 GB. De resterende capaciteit wordt gebruikt voor een onzichtbare recovery partitie.

De specificaties van de harde schijf (5400 rpm, 8 MB cache) geven slechts hoop op gemiddelde prestaties. Dat wordt bevestigd door HD Tune en CrystalDiskMark. De sequentiële lees- en schrijfsnelheden bedragen gemiddeld 70 MB/s. De toegangstijd is 20.6 milliseconden.

Een SSD zou de laadtijd van programma's en het opstarten van het besturingssysteem  (ongeveer 40 sec.) aanzienlijk kunnen verkorten. Dit type harde schijven behoort echter alleen tot de basisuitrusting van duurdere systemen. Een ExpressCache, zoals in Samsung's 700Z3A, zou een fantastisch en tegelijk minder duur alternatief zijn geweest. Helaas heeft Samsung hier in de 300E5A niet voor gekozen.

WDC Scorpio Blue WD5000BPVT-35HXZT1
Overdrachtssnelheid Minimum: 38.4 MB/s
Overdrachtssnelheid Maximum: 90.4 MB/s
Overdrachtssnelheid Gemiddeld: 70.3 MB/s
Toegangstijd: 20.6 ms
Pieksnelheid: 101 MB/s
CPU-gebruik: 1 %

Algemene prestaties

We gebruiken de PCMark benchmark van Futuremark om de prestaties van het systeem te meten. Het doet een beroep op zowel de processor, grafische kaart als harde schijf. Met 4897, respectievelijk 1561 punten in de PCMark Vantage en PCMark 7 zit de 300E5A precies tussen de ThinkPad Edge E525 en Vostro 3555 in. Krachtigere Office notebooks met een Core i5 processor, zoals de Asus U56E, scoren een paar procent hoger.

Tijdens dagelijks gebruik maakt de 300E5A een krachtige indruk op ons en het komt niet vaak voor dat we denken 'had hij maar wat krachtigere hardware'. De notebook draait Office programma's zonder enige beperkingen.

4.7
Windows 7 Prestatie-Index
Processor
Berekeningen per seconde
6.5
Geheugen (RAM)
Geheugenoperaties per seconde
5.9
Grafisch
Bureaublad-prestaties voor Windows Aero
4.7
Grafisch (Games)
3D-prestaties voor zakelijke toepassingen en games
6.5
Primaire harde schijf
Data-overdracht van de harde schijf
5.9
PCMark Vantage Result
4897 punten
PCMark 7 Score
1561 punten
Help

Grafische kaart

In tegenstelling tot de meeste concurrenten hoeft de 300E5A geen genoegen te nemen met alleen een geïntegreerde grafische kaart. Hij kan namelijk een beroep doen op de dedicated Nvidia GeForce GT 520MX. We vinden hem niet alleen zelf sneller dan bijvoorbeeld Intel's HD Graphics 3000 chip, maar hij beschikt ook over DirectX 11 ondersteuning en een moderne video decoder.

Programma's als 3DMark Vantage (performance profiel) laten zien hoe groot het verschil in rekenkracht is tussen de twee grafische kaarten: met 2681 punten scoort  de 300E5A (GT 520MX) bijna 100% hoger dan de Asus Pro P53E (1386 punten). 3DMark 11 draait niet op de Intel IGP, omdat deze alleen DirectX 10.1 ondersteunt. 674 punten (is vergelijkbaar met het niveau van AMD's A8-3500M-APU in combinatie met een Radeon HD 6620G.

3DMark 03 Standard
13782 punten
3DMark 05 Standard
10556 punten
3DMark 06 Standard
5357 punten
3DMark Vantage P Result
2681 punten
3DMark 11 Performance
674 punten
Help
F1 2011
F1 2011
Anno 2070
Anno 2070

Gaming prestaties

De extra grafische rekenkracht zou de 300E5A zelfs in staat moeten stellen om recente games vloeiend weer te geven. Zolang je lage tot medium instellingen kiest, kun je deze zelfs op de standaard resolutie van 1366x768 pixels spelen.

In de voetbalgame Fifa 12 konden we zelfs met 2x anti-aliasing en hoge details een frame rate van 86 fps meten. Fans van racing games als Dirt 3 en F1 2011 moeten genoeg nemen met 1024x768 pixels en iets minder grafische details. Dan is het mogelijk om ook deze twee games zonder beperkingen te spelen.

De nieuwste titel uit een van de meest populaire building strategy game series, Anno 2070, vergt een stuk meer grafische rekenkracht. Ondanks dat games als deze best speelbaar zijn met een lage frame rate, zijn onze medium pre-settings te veel voor de zwakke  GeForce GT 520MX .

In vergelijking met de GeForce GT 520M, die een lagere kloksnelheid heeft, presteert de 520MX zo'n 20% beter. Zelfs de Radeon HD 6620G in AMD's Llano APU doet het iets minder goed, alhoewel hij in de 3DMark 11 benchmark een vergelijkbaar resultaat neerzet. In ieder geval raden we gebruikers die serieuze gaming ambities hebben om te kiezen voor een andere notebook met een middenklasse grafische kaart. Een goede keuze is dan een systeem met de 50% snellere GeForce GT 540M of de Radeon HD 6630M. De Samsung 300E5A blijft simpelweg een Office notebook die net iets beter geschikt is voor games, maar het is niet meer dan dat.

lage gem. hoge ultra
Call of Duty: Black Ops (2010) 62.6 40.6 fps
Dirt 3 (2011) 101.2 41.4 27 fps
Deus Ex Human Revolution (2011) 62.6 26.3 fps
F1 2011 (2011) 66 47 27 fps
Fifa 12 (2011) 218 107 86 fps
The Elder Scrolls V: Skyrim (2011) 31.3 21.8 14 fps
Anno 2070 (2011) 55.3 21.2 13 fps

Emissies

Geluidsproductie

De fan in de notebook is doorgaans geheel uitgeschakeld tijdens normaal Office gebruik of bekijken van een video, zodat we eigenlijk geen geluid horen - we meten een minimum van slechts 29.6 dB(A). Zelfs de geluidsproductie van de harde schijf komt niet boven de 30.7 dB(A) uit. Gebruikers die het geluidsniveau ook tijdens lichte belasting zo laag willen houden kunnen de Silent Mode activeren. Deze verlaagt de CPU kloksnelheid tot 800 MHz waardoor ook het energieverbruik afneemt. Uiteraard beperkt het tegelijk de prestaties behoorlijk.

Tijdens zware belasting van het systeem stijgt de geluidsproductie behoorlijk met uiteindelijk een maximum van 41.9 dB(A). Na lange tijd kan het hoogfrequente geluid erg storend worden, zelfs als de geluidsproductie na korte inactiviteit weer afneemt. De zeer stille ThinkPad Edge E525 laat zien dat hier nog wel ruimte voor verbetering is.

Geluidsniveau

Onbelast
29.6 / 30.6 / 31.9 dB (A)
HDD
30.7 dB (A)
DVD
34.3 / dB (A)
Belasting
41.6 / 41.9 dB (A)
  red to green bar
 
 
30 dB
stil
40 dB(A)
hoorbaar
50 dB(A)
luid
 
min: dark, med: mid, max: light   Voltcraft SL 320 (15 cm afstand)
Stress test
Stress test

Temperatuur

In eerste instantie nemen we niets verdachts waar: de temperatuur neemt nauwelijks toe tijdens inactiviteit. Aan de bovenkant varieert de temperatuur tussen de 20 tot 25 graden. Met 30 graden zijn de temperaturen aan de onderzijde iets hoger, maar nog altijd zeer koel.

Ondanks dat de hardware tijdens onze stress test flink aan het werk wordt gezet, wordt de behuizing niet heet, maar eerder lauwwarm. Alleen rond de luchtuitlaat stijgt de temperatuur tot een flinke 45 graden Celsius. Toch kun je de notebook zonder aarzelen op schoot gebruiken. Dankzij het koele oppervlak waar je polsen op rusten zul je ook tijdens warme zomers niet snel klamme handjes krijgen.

Als we in de behuizing kijken zien we waarom de fan het behoorlijk zwaar heeft. Tijdens onze stress test (FurMark en Prime 95) daalt de kloksnelheid na een tijdje tot zo'n 1700 MHz. De core temperatuur van 84 graden Celsius is echter verre van kritiek. De grafische kaart bereikt een temperatuur van maximaal 83 graden, maar deze vertoonde geen throttling.

Het verlagen van de CPU kloksnelheid lijkt ons een beetje voorbarig. De reden wordt echter duidelijk wanneer we het energieverbruik testen. Direct na de stress test hebben we overigens geen verlaagde kloksnelheid of prestaties waargenomen.

Max. Belasting
 35.8 °C25.4 °C20.7 °C 
 32.3 °C30.6 °C21.5 °C 
 26 °C29 °C22.1 °C 
Maximum: 35.8 °C
Gemiddelde: 27 °C
20 °C31.1 °C45 °C
20.4 °C35.6 °C39.3 °C
20.3 °C30.3 °C25.6 °C
Maximum: 45 °C
Gemiddelde: 29.7 °C
Stroomadapter (max.)  48.5 °C | Kamertemperatuur 18.1 °C | Voltcraft IR-360
(+) The average temperature for the upper side under maximal load is 27 °C / 81 F, compared to the average of 29.4 °C / 85 F for the devices in the class Office.
(+) The maximum temperature on the upper side is 35.8 °C / 96 F, compared to the average of 34 °C / 93 F, ranging from 21.2 to 62.5 °C for the class Office.
(±) The bottom heats up to a maximum of 45 °C / 113 F, compared to the average of 36.5 °C / 98 F
(+) In idle usage, the average temperature for the upper side is 23.3 °C / 74 F, compared to the device average of 29.4 °C / 85 F.
(+) The palmrests and touchpad are cooler than skin temperature with a maximum of 29 °C / 84.2 F and are therefore cool to the touch.
(±) The average temperature of the palmrest area of similar devices was 28 °C / 82.4 F (-1 °C / -1.8 F).

Luidsprekers

De kleine stereo luidsprekers in de 300E5A hebben een behoorlijk maximaal volume voor een Office notebook. Toch komt het niet als een verrassing dat de geluidskwaliteit tegenvalt. In vergelijking met de zeer aanwezige hoge tonen vallen de middentonen en vooral de bas nauwelijks op. Geluid klinkt dan ook onnatuurlijk en blikkerig

De verschillende geluidsmodi verbeteren dit een beetje. De modi kunnen gevonden worden onder het menu item "Sound Slive" in het eerste genoemde "Easy Settings". De instelling "Movie" vinden we zelf het beste, omdat deze ons een dynamische en gebalanceerde indruk geeft. Toch raden we aan om externe luidsprekers aan te sluiten via de 3.5 mm jack of via HDMI, als je een moderne versterker tot je beschikking hebt.

Batterijduur

Energieverbruik

De Samsung 300E5A heeft een extreem laag energieverbruik van 7.1 tot 10.8 Watt tijdens inactiviteit. Dit is dankzij de Optimus technologie waarmee je kunt switchen tussen de grafische kaarten. Ondanks de grote verbetering ten opzichte van oudere AMD series, kan de Llano A8-3500M nog steeds niet concurreren met deze resultaten. Zowel de Vostro 3555 als de ThinkPad Edge E525 verbruiken dan ook een beetje meer.

De situatie verandert drastisch zodra de CPU flink belast wordt en de dedicated Nvidia grafische kaart ingeschakeld wordt: met maximaal 66.3 Watt in de 3DMark 06 gaat de notebook in feite al over het 60 Watt maximale vermogen van de compacte adapter heen (plus efficiëntie verliezen). Een hoger verbruik hebben we zelfs tijdens de stress test (61.9 Watt) niet gemeten door de eerder genoemde CPU throttling. Blijkbaar is er beveiliging ingebouwd om mogelijke overbelasting te voorkomen.

Aanvankelijk waren we gezien de hardware verbaasd over het hoge energieverbruik. Het lijkt aannemelijk dat de GeForce GT 520MX met zijn hoge kloksnelheid (900 MHz) verantwoordelijk is voor een flink deel van het energieverbruik - officiële specificaties over de grafische kaart hebben wij helaas niet. De Asus Pro P53E met dezelfde uitrusting, maar dan zonder dedicated grafische kaart, is met 34.1 tot 42.5 Watt een stuk efficiënter.

Stroomgebruik
Uit / Standbydarklight 0.5 / 0.6 Watt
Inactiefdarkmidlight 7.1 / 10.2 / 10.8 Watt
Belasting midlight 66.3 / 61.9 Watt
 color bar
Key: min: dark, med: mid, max: light        Voltcraft VC 940

Batterijduur

Ondanks de kleine 48 Wh batterij is de batterijduur van de 300E4A bijna een wonder: 9 uur in de BatteryEater Reader test is een resultaat dat niet iedere notebook neerzet. Vergelijkbare notebooks met een AMD APU halen slechts zo'n 6 uur.

Als we de helderheid verhogen tot een redelijk niveau van 150 cd/m2, WLAN inschakelen en gaan internetten, dan bedraagt de batterijduur 6 uur en 23 minuten. Dat is nog altijd een zeer goed resultaat, waarmee je zelf twee films zou kunnen kijken zonder de batterij tussendoor op te laden.

De 6-cells batterij houdt het 97 minuten uit tijdens belasting van het systeem in de BatteryEater Classic test. Dit kan echter nog lager uitvallen, afhankelijk van hoeveel de grafische kaart wordt belast (bijv. in games).

Reader's test
Reader's test
Classic test
Classic test
Opladen
Opladen
Batterijduur
Inactief (zonder WLAN, minimale helderheid)
9h 01min
Surfen met WLAN
6h 23min
DVD
3h 27min
Belast (maximale helderheid)
1h 37min

Samenvatting

Samsung 300E5A-S01
Samsung 300E5A-S01

Met de 300E5A biedt Samsung potentiële kopers een eerlijke deal aan. Voor ongeveer €500 koop je een veelzijdige notebook die niet alleen geschikt is voor tekstverwerken.

De hoge mobiliteit van de notebook is een van zijn grootste pluspunten: met een mat beeldscherm, gewicht van 2.3 kilogram en genoeg capaciteit om bijna een hele werkdag op de batterij te werken is de 300E5A een zeer prettige reisgenoot. Ook de nette afwerking en het goede toetsenbord maken indruk. De GeForce GT 520MX kan wel gezien worden als de kers op de taart: ten opzichte van de gebruikelijke onboard Intel grafische kaarten in veel notebooks uit deze klasse levert deze dedicated grafische kaart een stuk betere prestaties, waardoor je zelfs af en toe een game kunt spelen.

Helaas lijkt deze grafische kaart wel grotendeels verantwoordelijk voor het hoge energieverbruik tijdens belasting van het systeem. In deze situatie komt zelfs de meegeleverde adapter aan zijn limiet. Het gevolg is CPU throttling en een zeer actieve fan.

Twee op AMD technologie gebaseerde alternatieven zijn de  Vostro 3555 en ThinkPad Edge E525, die ondanks de iets lagere prestaties ook hun charmes hebben. Vooral de Dell valt op met USB 3.0 ondersteuning en een bovengemiddelde configuratie. De Radeon HD 6620G die geïntegreerd is in de A8-3500M is net zo energie efficiënt als hij snel is. Gebruikers die geen hoge eisen hebben op gebied van grafische rekenkracht kunnen ook kijken naar de Samsung E3520 of Asus Pro P53E.

Met dank aan...
Getest: Samsung 300E5A-S01
Getest: Samsung 300E5A-S01, met dank aan:

Specificaties

Samsung 300E5A-S01 (Series 3 Serie)
Processor
Intel Core i3-2330M 2 x 2.2 GHz, Sandy Bridge
Grafische kaart
NVIDIA GeForce GT 520MX - 1024 MB, Core: 900 MHz, Geheugen: 900 MHz, DDR3-VRAM, 268.83
Geheugen
4096 MB 
, 1x 4096 MB DDR3-RAM (1333 MHz), 2 slots
Beeldscherm
15.6 inch 16:9, 1366 x 768 pixel, Samsung LTN156AT190, LED backlight, glimmend: nee
Moederbord
Intel HM65
Opslag
WDC Scorpio Blue WD5000BPVT-35HXZT1, 500 GB 
, 5400 rpm, 8 MB cache
Geluidskaart
Intel Cougar Point PCH - High Definition Audio Controller
Verbindingen
3 USB 2.0, 1 VGA, 1 HDMI, 1 Kensington Lock, Audio Verbindingen: hoofdtelefoon, microfoon (beide 3.5 mm jacks), Card Reader: 4-in-1 (SD, SDHC, SDXC, MMC)
Netwerkmogelijkheden
Realtek PCIe GBE Family Controller (10/100/1000/2500/5000MBit/s), Intel Centrino Wireless-N 100 (b/g/n = Wi-Fi 4)
Optische drive
Slimtype DVD A DS8A5SH
Afmetingen
hoogte x breedte x diepte (in mm): 33 x 368 x 243
Batterij
48 Wh Lithium-Ion, 4400 mAh, 11,1 volts
Besturingssysteem
Microsoft Windows 7 Home Premium 64 Bit
Camera
Webcam: 0.3 Megapixel
Bijkomende functionaliteiten
Recovery DVD, quick-start handleiding, 60 Watt adapter, Cyberlink YouCam, 24 Maanden Garantie
Gewicht
2.3 kg, Voeding: 200 g
Prijs
550 Euro

 

Elegant werkpaard:
Elegant werkpaard:
...wordt vergezeld door een matige webcam...
...wordt vergezeld door een matige webcam...
...en de luidsprekers zijn ook niet fantastisch.
...en de luidsprekers zijn ook niet fantastisch.
Als we de notebook op zijn kop draaien...
Als we de notebook op zijn kop draaien...
...en naar de onderzijde kijken:
...en naar de onderzijde kijken:
Achter dit cover bevinden zich de...
Achter dit cover bevinden zich de...
...harde schijf...
...harde schijf...
...en het RAM geheugen dat je kunt upgraden.
...en het RAM geheugen dat je kunt upgraden.
De 60 Watt adapter heeft te weinig vermogen.
De 60 Watt adapter heeft te weinig vermogen.
Er worden weinig accessoires meegeleverd.
Er worden weinig accessoires meegeleverd.
De 48 Wh batterij houdt het maximaal 9 uur uit...
De 48 Wh batterij houdt het maximaal 9 uur uit...
...en dankzij het matte scherm...
...en dankzij het matte scherm...
De goede microfoon...
De goede microfoon...
De kaartlezer aan de voorkant is gemakkelijk bereikbaar.
De kaartlezer aan de voorkant is gemakkelijk bereikbaar.
USB 3.0 ontbreekt.
USB 3.0 ontbreekt.
De 300E5A-S01 van Samsung.
De 300E5A-S01 van Samsung.
Naast het twee-kleuren design valt vooral...
Naast het twee-kleuren design valt vooral...
...het geribbelde schermcover op...
...het geribbelde schermcover op...
...dat bovendien ongevoelig is voor krassen en viezigheid.
...dat bovendien ongevoelig is voor krassen en viezigheid.
De afwerking van de behuizing is over het algemeen netjes.
De afwerking van de behuizing is over het algemeen netjes.
Tot leven gebracht met een chroom omrande aan/uit-knop...
Tot leven gebracht met een chroom omrande aan/uit-knop...
...en vier leds geven de huidige status aan.
...en vier leds geven de huidige status aan.
Een Core i3 processor en Nvidia GPU aan de binnenkant.
Een Core i3 processor en Nvidia GPU aan de binnenkant.
Het toetsenbord is geïntegreerd in een hoogglans oppervlak...
Het toetsenbord is geïntegreerd in een hoogglans oppervlak...
...dat stof en vettige vingers op magische wijze aantrekt.
...dat stof en vettige vingers op magische wijze aantrekt.
Beperkt aantal poorten:
Beperkt aantal poorten:
...kun je zelfs buiten van de notebook genieten.
...kun je zelfs buiten van de notebook genieten.

Vergelijkbare notebooks

Laptops met dezelfde schermgrootte en gewicht

Kort testrapport Samsung ATIV Book 9 2014 (NP930X5J-K02DE) Ultrabook
HD Graphics 4400, Core i5 4200U, 15.6", 1.8 kg

Laptops van zelfde fabrikant

Kort testrapport Samsung Galaxy Book S Laptop: Lakefield met kinderziekten
UHD Graphics G7 (Lakefield GT2 64 EU), Ice Lake i5-L16G7, 13.3", 0.94 kg
Kort testrapport Galaxy Book Flex 13.3: Samsung convertible met helder beeldscherm
Iris Plus Graphics G4 (Ice Lake 48 EU), Ice Lake i5-1035G4, 13.3", 1.16 kg
Kort testrapport Samsung Galaxy Book Ion 13.3: subnotebook met QLED-beeldscherm
UHD Graphics 620, Comet Lake i5-10210U, 13.3", 0.97 kg

Prijsvergelijking

Pro

+Zeer lange batterijduur
+Dedicated Nvidia grafische kaart
+Goede prestaties
+Mat beeldscherm
+Lage warmteontwikkeling
 

Contra

-Geen USB 3.0
-Hoog energieverbruik en lichte throttling
-Minderwaardig TN beeldscherm met slechte lichtopbrengst

In het kort

Wat we goed vonden

De lange batterijduur die tegenwoordig zelfs zonder speciale ULV hardware mogelijk is - Optimus en het efficiënte Sandy Bridge platform maken dit mogelijk.

Wat we misten

Afgezien van de ontbrekende USB 3.0 poort(en) is een van de grootste punten van kritiek het teleurstellende TN scherm. Een betere verdeling van de helderheid, hoger contrast en ruimere kijkhoeken staan bovenaan onze wenslijst.

Wat verraste ons

Het energieverbruik van de GeForce 520MX, dat slechts een instapmodel is, maar wel over het verbruik van middenklasse modellen heen lijkt te gaan. De hoge kloksnelheid van 900 MHz zorgt voor een lage prestatie/Watt verhouding.

De concurrentie

Klassieke Office notebooks, zoals de Asus Pro P53E of de Samsung E3520, scoren punten met hun lage prijs en toch goede prestaties. Gebruikers die wat hogere eisen op het gebied van grafische rekenkracht hebben misschien meer aan de Dell Vostro 3555 of Lenovo ThinkPad Edge E525, beide met een Fusion APU.

Beoordeling

Samsung 300E5A-S01 - 19-02-2012 v2(old)
Till Schönborn

Behuizing
81%
Toetsenbord
82%
Aanwijsapparaat
80%
Aansluitmogelijkheden
64%
Gewicht
84%
Batterij
86%
Beeldscherm
67%
Gaming-performance
73%
Applicatie-performance
87%
Temperatuur
88%
Luidheid
87%
Extra punten
80%
Gemiddelde
80%
80%
Office - Gewogen Gemiddelde
Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Archief van onze testrapporten > Testrapport Samsung 300E5A-S01 Notebook
Till Schönborn, 2012-03- 3 (Update: 2013-06- 6)