Notebookcheck

Testrapport Apple MacBook Aluminium laptop

Opvolger PowerBook 12"

Apple introduceert een nieuwe 13,3" MacBook Pro met hun nieuwe Aluminium MacBook. In tegenstelling tot zijn grote broer heeft deze kleinere eindgebruiker laptop geen dedicated videokaart, FireWire of een ExpressCard slot. In dit testrapport zul je lezen of deze nieuwe design laptop aan te raden valt.

Apple MacBook Aluminium 2008

Behuizing

De nieuwe Aluminium MacBook is de langverwachte opvolger van de 12" Powerbook. Zijn ontwerp volgt dat van de grotere broer, de MacBook Pro, de nieuwe top modellen uit de Apple MacBook series maken een nieuwe kwaliteitscategorie. Eigelijk is de Aluminium MacBook een 13,3" MacBook Pro. Het ontwerp is gebaseerd op de MacBook Air en plaatst nieuwe standaarden op het vlak van ontwerp en vakmanschap.

 

Zeker de afgeronde schermhoeken doen ons veel denken aan de MacBook Air. Ook de stroomschakelaar en het toetsenbord zijn identiek. Het enige verschil met deze aluminium behuizing is het zwart afgerande scherm (met een glaspaneel ervoor) en de zwarte plastic cover aan de scharnier van het scherm.

De full-body aluminium behuizing voelt goed aan en lijkt van hoge kwaliteit te zijn. De achterzijde van het scherm is verbeterd en sluit nu ook zonder problemen (een groot punt van kritiek bij het eerdere MacBook Pro model), omdat het gebruik maakt van dezelfde scharnier die ook in de nieuwe MacBook Air gebruikt wordt. Het magnetische slot werkt perfect en houdt het scherm redelijk gesloten. De openingsruimten tussen de onderdelen zijn gelijk.

Alleen het uitzicht van de 'oude' Magsafe socket past niet echt bij de looks van deze Apple laptop.

 

Om het bovenstaande samen te vatten, de MacBook is duidelijk verbeterd dankzij het nieuwe ontwerp en nieuwe productie procedures, waarbij slechts één aluminium blok gebruikt wordt en daarom duidelijk beter is dan zijn  voorganger (in zwart en wit).

Connectiviteit

Tot nu toe heeft Apple alle interfaces aan de linker zijkant van de behuizing geplaatst. Apple heeft het reeds lage aantal aansluitingen bij de zwart en witte plastic MacBooks nog verlaagd bij dit model. Het is spijtig een FireWire poort te missen op dit nieuwe model. Vergelijken met de MacBook Pro missen we ook nog een Expresscard slot.

De nieuwe mini DisplayPort vervangt de mini DVI poort uit het eerdere model en is vanwege een hogere maximale resolutie van 2560x1600 duidelijk beter. Je zult echter wel dieper in de buidel moeten tasten voor een schermadapter (VGA, Video, DVI), want Apple geeft er standaard geen mee.

Net zoals bij de MacBook Pro zul je zeker de dockingstation poort missen, die alle randapperatuur aansluiten in een werk- of thuisomgeving eenvoudig mogelijk had kunnen maken.

Voorzijde: MacRemote Irda, Indicator LED's
Voorzijde: MacRemote Irda, Indicator LED's
Linkerzijde: MagSafe (stroom), Gigabit LAN, 2x USB 2.0, Mini DisplayPort, Line-In (optisch/analoog), hoofdtelefoon en Line-Out (analoog/optisch), Kensington Lock, Batterij status LED's
Linkerzijde: MagSafe (stroom), Gigabit LAN, 2x USB 2.0, Mini DisplayPort, Line-In (optisch/analoog), hoofdtelefoon en Line-Out (analoog/optisch), Kensington Lock, Batterij status LED's
Rechterzijde: Superdrive (DVD RW Drive)
Rechterzijde: Superdrive (DVD RW Drive)

De standaard meegeleverde software bestaat uit de laatste versie van het Mac OS besturingssysteem, Mac OS 10.5 Leopard, en de applicatie suite iLife 2008. Daarmee is de beginner eigelijk klaar voor alle standaard toepassingen.

 

Standaard geeft Apple 12 maanden garantie op deze laptop. Deze kan uitgebreid worden tot 36 maanden voor een extra bedrag van 349,- Euro (inclusief support) bij Apple zelf, wat 90,- euro minder is dan voor de oudere MacBook Pro modellen. Ofwel vindt Apple de nieuwe constructie betrouwbaarder ofwel reageert apple gewoon op de hoge prijs van de garantieuitbreiding. In Australie biedt de retailer McShark een goedkopere oplossing aan met een geniuscard,die 149,- kost (99 Euro voor studenten). Deze garantie is echter alleen geldig in Australie (met andere woorden, de laptop moet teruggebracht worden naar een McShark retailer).

Invoerapparaten

Single-Key Toetsenbord

Het nieuwe toetsenbord van de MacBook Pro is ook gebaseerd op het onderzoek verricht voor de MacBook Air en is gelijk aan het nieuwe MacBook Pro aluminium toetsenbord. De toetsen zijn nu direct in de behuizing verwerkt en hebben een zachte maar toch duidelijke weerstand. Zoals bij de MacBook Pro heeft ook de MacBook van onderuit verlichte toetsen. Omdat het toetsenbord volledig vastgeschroefd is in de laptop zelf ratelen te toetsen niet bij het typen. Het buigt ook niet in vanwege de aluminium behuizing. Vergeleken met verlijkbaar uitziende toetsenbord van de MacBook Air, is de toets weerstand iets lager in onze test.

De layout van het Apple toetsenbord is erg goed voor Mac OS X. In onze test waren we in staat om onmiddelijk, zonder te kijken naar te toetsen, probleemloos te typen. De pijltoetsen blijven klein (wat zeker voor gamers nogal onhandig is), net als de enter toets.

Zoals gebruikelijk moeten we Windows PC overlopers waarschuwen. De layout is geoptimalizeerd voor Mac OS X en een karaktertrek hiervoor is dat het toetsenbord niet geheel gelabeld is (als voorbeeld, de labels voor de volgende karakters ontbreken: '[]|{}'). Je zult ze dus met trail&error moeten vinden in het begin.
Of je het toetsenbord beter vind dan hetgene dat in de eerdere MacBook gebruikt werd hangt af van je individuelevoorkeuren.

Nieuw glas; het touchpad

 

Een van de grootste vernieuwingen is de trackpad gemaakt uit glas zonder een aparte touchpad knop. Apple heeft de al erg goede scroll bewegingen nogmaals verbeterd. Het glazen oppervlakte is duidelijk beter, hoewel het bijna niet op glas lijkt. De multitouch functionaliteit is ook erg eenvoudig en op intuitie te gebruiken. In vergelijking met zijn voorganger is de functionaliteit ervan uitgebreid waarbij voor sommige functies het gebruik van vier vingers noodzakelijk is, waar je zeker enige tijd voor zult nodig hebben om er aan te wennen.

De ontwerpers van Apple hebben een volledig klikbaar touchpad gemaakt, omdat de knop werd weggelaten om een grotere oppervlakte te kunnen voorzien voor het touchpad zelf. Ook kan vanaf ongeveer een duim het touchpad ingeduwd worden zoals een knop (niet alleen de tab-klik, dat alle touchpads kunnen). Blijkbaar kan het nieuwe touchpad ook op de traditionele wijze gebruikt worden (alsof de knop er nog steeds was in het lagere deel).
Om het bovenstaande samen te vatten, het al erg goede touchpad is verder verbeterd en kan waarschijnlijk het beste touchpad van de dag van vandaag genoemd worden.

kleine pijltoetsen
kleine pijltoetsen
uitstekend glazen touchpad (foto: Apple)
uitstekend glazen touchpad (foto: Apple)

An Software liefert Apple dem MacBook das neueste Mac OS 10.5 Leopard Betriebssystem und die Anwendungssuite iLife 2008 mit. Damit ist ein Einsteiger eigentlich für alle üblichen Anwendungen gerüstet.

Standardmäßig bietet Apple eine Garantie über 12 Monate an. Diese kann bei Apple direkt um 249 Euro auf 36 Monate erweitert werden (inklusive Support). Dies ist um 50 Euro billiger als noch bei den alten MacBook Modellen. Anscheinend vertraut Apple der neuen Fertigungsweise mehr als noch der alten oder Apple reagierte auf die Kritik an den hohen Garantiepreisen. Eine günstigere Methode bietet in Österreich der Fachhändler McShark mit der geniuscard um 129 Euro (99 Euro für Studenten) an. Hierbei gilt die Garantie jedoch nur für Österreich (muss zu einem McShark Händler gebracht werden).

Scherm

In het licht van het opnieuw ontwerpen van de MacBook rust Apple de kleinere modellen uit met LED achtergrond verlichting. Het voordeel is dat het scherm onmiddelijk na het inschakelen helder is en dat de helderheid gelijk blijft gedurende de hele levenscyclus. Daarnaast, de maximale helderheid is duidelijk verbeterd ten opzichte van het eerdere MacBook model (die nog steeds beschikbaar is). (178 cd/m² tegenover 300 cd/m², in het centrum van het scherm).

Zoals zijn grotere broer, de MacBook Pro 15", en de iMac, heeft ook de MacBook een anti-kraslaag en een glaspanel voor het beeldscherm, dat over de zwarte rand gaat, wat resulteerd in een ononderbroken look. In eerdere modellen, is het scherm 'glossy' en reflecteerd het. De helderheid is op dit scherm echter voldoende om in de meeste heldere omgevingen te werken zonder grote problemen.

 

Onze metingen tonen een gemiddelde verlichting aan van 76% en een relatief hoge zwartwaarde van 1,67 cd/m². Dit geeft een duidelijk slechter contrast dan de MacBook Pro alsook minder sterke kleuren. Desondanks was onze persoonlijke indruk dat de kleuren er uitzagen zoals in de werkelijkheid.

301
cd/m²
318
cd/m²
301
cd/m²
289
cd/m²
305
cd/m²
281
cd/m²
256
cd/m²
268
cd/m²
234
cd/m²
Helderheidsverdeling
Maximum: 318 cd/m² Gemiddelde: 283.7 cd/m²
Helderheidsverdeling: 74 %
Contrast: 183:1 (Zwart: 1.67 cd/m²)

De kijkhoeken zijn slechter dan die van de van de McBook Pro, maar storen de meeste gebruikers niet veel.

Kijkhoeken van de MacBook vs. MacBook Air
Kijkhoeken van de MacBook versus MacBook Air
Kijkhoeken van de MacBook versus MacBook Air

Prestaties

Een andere grote verandering (behalve de uni-body aluminium behuizing) is dat de laptop gebruik maakt van een nieuwe chip van nVidia, GeForce 9400M. Dit is een videokaart met gedeeld geheugen, die tot 256 MB van het snelle DDR3 geheugen van het Mac OS X besturingssysteem afsnoept. Volgens Apple zorgt deze wijziging tot 5 keer betere prestaties dan met de oude GMA X3100. In de Cinebench OpenGL test was de nieuwe MacBook ongeveer 2,3 keer sneller (bijna 2000 punten voor de oude zwarte MacBook). In vele gales (nVidia gaf onderandere Call Of Duty 4 aan) zou het mogelijk moeten zijn een prestatiewinst van 5x waar te nemen. De prestaties van deze videokaart zijn ongeveer gelijk aan de instapniveau videokaarten met dedicated geheugen zoals bijvoorbeeld de GeForce 9300M GS. Huidige games, zoals Spore zouden dus minstens vlot moeten lopen op lage details (wat overigens niet geld voor veeleisende games zoals Crysis).

De CPU is niet noemenswaardig vernieuwt, de ingebouwde Core 2 Duo P8600 loopt op dezelfde kloksnelheid dan de T8300 in het eerdere MacBook top model, zijnde 2,4 GHz. De enige verandering is de kloksnelheid van de frontside bus, die verhoogt is naar 1066 MHz (van 800 MHz). De CPU is dus slechts iets sneler. Daarnaast is deze CPU geproduceerd op 45 nm technologie, en verbruikt daarom, minder stroom (max. 25 Watt TDP).

Cinebench R10 vergelijking MacBook / MacBook Pro (oud en nieuw)
Cinebench R10 vergelijking MacBook / MacBook Pro (oud en nieuw)

De totale prestaties van dit systeem liggen dicht tegen de prestaties van het kleine MacBook Pro model bij het draaien van applicaties die geen zware grafische eisen hebben. De snelle Core 2 Duo CPU en de 9400M videokaart is snel genoeg voor standaard applicaties zoals surfen, office, fotobewerking of (HD) videobewerking.

 

In de Xbench benchmark ligt het resultaat iets lager dan verwacht, omdat het testexemplaar verbazingwekkend genoeg slechts 14 punten in de UI test scoorde (we hadden meer dan 200 verwacht). Jammer genoeg was er onvoldoende tijd over om uit te zoeken waarom. De totaalscore zou daarom iets lager moeten liggen dan die van de MacBook Pro met een 9400M videokaart.

XBench Benchmark vergelijking - Nota: Er zit waarschijnlijk een fout in de UI test van de nieuwe MacBook. De totaalscore van de UI score was veel lager dan we hadden verwacht.
XBench Benchmark vergelijking - Nota: Er zit waarschijnlijk een fout in de UI test van de nieuwe MacBook. De totaalscore van de UI score was veel lager dan we hadden verwacht.
Cinebench R10
 InstellingenWaarde
 Rendering Single 32Bit2817 Points
 Rendering Multiple CPUs 32Bit5528 Points
 Shading 32Bit5177 Points

De ingebouwde 250 GB hardeschijf heeft een rotatiesnelheid van slechts 5400 rpm en is daarom stiller dan HDD's met 7200 rpm. In de Xbench 1.3 HDD test haalt dit massa opslag apparaat een maximale doorvoersnelheid van 59 MB/sec (leessnelheid 54 MB/sec). Wat daarmee een goed gemiddelde is (de snelste hardeschijven van vandaag die we tot nu toe getest hebben, halen 90 MB/sec) maar wel iets slechter is dan de 320 GB hardeschijf in de MacBook Pro (63 en 58 MB/sec).

Emissies

Temperatuur

 

Het testexemplaar draaide zonder problemen langer dan een dag, maar zonder veel belasting (screensaver of klanten in de McShark winkel, omdat het testexemplaar een demotoestel is). Onmiddelijk voor het meten van de temperatuur draaiden we Cinebench R10 en XBench.

De resultaten van de metingen waren erg positief. Zeker de polssteunen bleven met 28°C erg koel. Dit is omdat de batterij vooraan in de notebook geplaatst is. De hoogst gemeten temperatuur van 35,4°C (aan de onderzijde) kan ook niet warm genoemd worden.

De temperatuur kan echter wel hoger worden bij gebruik in warme omgevingen en bij het zwaarder belast draaien voor een langere periode.

Max. Belasting
 38.7 °C39.3 °C28.8 °C 
 34.6 °C33.8 °C28.3 °C 
 27.9 °C27.5 °C27.1 °C 
Maximum: 39.3 °C
Gemiddelde: 31.8 °C
29.2 °C34 °C35.4 °C
28.4 °C31 °C32.2 °C
27.7 °C27.7 °C27.8 °C
Maximum: 35.4 °C
Gemiddelde: 30.4 °C
Kamertemperatuur 22 °C

Geluidsproductie systeem

 

Omdat de tests genomen werden in een vrij luidruchtige omgeving, hebben we geen preciese metingen. Gedurende de meerdere uren durende test konden we de ventilator nooit horen draaien bij deze laptop met een 9400M videokaart. Dit geld ook voor de meeste andere Apple laptops, die ook erg stil zijn bij zwaardere belasting voor een langere periode. Het is echter ook bekend dat fans van Apple in kleine turbines veranderen bij zware belasting. Maar, bij normaal gebruik zullen dat soort situaties zich maar zelden voor doen.

Luidsprekers

 

In tegenstelling tot de MacBook Pro, de luidsprekers sturen hun geluid uit door de ventilatiegaten aan de achterzijde, waardoor hun klank iets slechter is. Vanwege dezelfde reden als hierboven, kunnen we nog geen gedetailleerd verslag doen van de luidsprekers.

Batterijduur

Volgens APple houdt de batterij het tot 5 uur lang uit. In onze eerste test konden we op het internet surfen via WLAN voor iets langer dan 4 uur zonder te moeten herladen. Dit is een goede tijd en ongeveer de duur voor de eerste Core 2 Duo generatie (de eerste voorganger zou een iets betere duur hebben). Dit omdat de Lithium Polymer batterij in deze laptop een capaciteit van slechts 45 Wh heeft, terwijl de eerdere generatie een 55 Whr batterij had.

Dit zijn goede waarden voor een lichte, dunne en krachtige laptop, die vergelijkbaar zijn met de batterijduur van de MacBook Pro (met ingebouwde videokaart chip). Helaas biedt Apple geen andere batterij met een hogere capaciteit aan.

Mac OS X Switcher

Zoals geld voor alle Apple producten, mensen die overschakelen vanuit een Windows omgeving zouden gewaarschuwd moeten worden dat Mac OS X andere concepten volgt. Wanneer je nieuw bent met PC's zul je wel merken dat het Macintosh concept eenvoudiger te leren is. Gedetailleerde informatie is beschikbaar in onze MacBook Pro lange termijns testrapport. Een belangrijk iets eerst: Windows programma's draaien enkel in Mac OS X met een voorgeïnstalleerde versie van Windows (via emulatie) of in een multi-boot omgeving wanneer je boot vanaf de Windows partitie.

Samenvatting

De nieuwe MacBook is duidelijk een hele vernieuwing. De nieuwe aluminium behuizing overtuigt met vakmanschap, ontwerp en stabiliteit. Verder houden we van het uitstekende trackpad van glas en de grafische prestaties van de 9400M (de snelste ingebouwde videochip op de dag van vandaag). Hoewel de applicatie prestaties niet echt verbeterd zijn, blijven ze wel op een hoog niveau.

 

Een nadeel is de schaarse interface uitrusting. Apple heeft dit mogelijk op verzoek gedaan, zodat de MacBook niet te hard concurreerd met hun eigen MacBook Pro.

We hadden liever ook een matte versie van dit scherm gezien, omdat dat reflecties in heldere omgevingen zou vermijden.

Vergeleken met het eerdere MacBook model, is de aluminium laptop duidelijk van hogere waarde. Gezien de testresultaten, ligt hij dichter bij de 13" MacBook Pro en is het een volwaardige opvolger van de 12" Powerbook, die al sinds enige tijd niet in de markt geweest is.

 

Het bovenstaande samengevat, de nieuwe MacBook is een interessant alternatief voor de 15" MacBook Pro. Vanwege zijn kleinere afmeetingen is hij duidelijk mobieler en daarnaast goedkoper, en afgezien van de optitionele 9600M GT (in de Pro), ongeveer even snel. De MacBook Air is dan ook weer een serieuze concurrent van deze nieuwe aluminium MacBook.

 

MacBook Pro versus MacBook - Vergeleken met de MacBook Pro, mist de MacBook slechts een tweede, krachtigere videokaart, FireWire 800, en een ExpressCard slot.
MacBook Pro versus MacBook - Vergeleken met de MacBook Pro, mist de MacBook slechts een tweede, krachtigere videokaart, FireWire 800, en een ExpressCard slot.

Mac OS X Umsteiger

Wie bei allen Apple Produkten muss man Windows Umsteiger davor warnen, dass Mac OS X einige unterschiedliche Bedienkonzepte verfolgt. Für PC-Neulinge dürfte das Macintosh Konzept jedoch eventuell leichter zu erlernen sein. Detailliertere Informationen findet man in unseren vorherigen MacBook Pro Dauertestbericht. Eines vorweg, Windows Programme laufen in Mac Os X nur mit einem installierten Windows (per Emulation) oder auf einer parallel installierten Windows Partition.

 

Verder rest ons nog het bedanken van McShark Multimedia AG (zeker de winkel in Linz), die ons vriendelijk van een testexemplaar voorzagen om uitgebreid te testen. Ook andere Apple laptops zijn verkrijgbaar in elke winkel van McShark.

 

Vielen Dank der Firma McShark Multimedia AG (im Besonderen der Filiale in Linz), bei denen wir freundlicherweise das neue MacBook Modell ausführlich testen durften. Wie alle Apple Notebooks, ist das MacBook in jeder Filiale von McShark erhältlich.

Getest: Apple MacBook 13.3“ Aluminium
Getest: Apple MacBook 13.3“ Aluminium
Rating Apple MacBook

Specificaties

Apple MacBook Aluminium (MacBook Aluminium Serie)
Processor
Grafische kaart
NVIDIA GeForce 9400M (G) / ION (LE), Core: 450 MHz, 256MB gedeeld geheugen
Geheugen
2048 MB 
, DDR3 1066 MHz
Beeldscherm
13.3 inch 16:10, 1280x800 pixel, spiegelend, glimmend: ja
Moederbord
Nvidia MCP79MX (9400M G)
Opslag
250 GB - 5400 rpm, 250 GB 
, 5400 rpm, S-ATA
Geluidskaart
Realtek ALC885/889A
Verbindingen
2 USB 2.0, 1 DisplayPort, 1 Kensington Lock, Audio Verbindingen: optische/analoge audio in- en uitgang, Unidirectional Irda voor MacRemote
Netwerkmogelijkheden
10/100/1000 LAN Card (10/100/1000MBit), Broadcom 802.11a/b/g/n (a/b/g/n), Bluetooth 2.1+EDR
Optische drive
Matshita DVD-R UJ-868 ATA
Afmetingen
hoogte x breedte x diepte (in mm): 24.1 x 325 x 227
Batterij
45 Wh Lithium-Polymer
Besturingssysteem
Apple Mac Os X 10.5
Bijkomende functionaliteiten
Schoonmaak doekje, papieren handleiding, iLife 08, 12 Maanden Garantie
Gewicht
2 kg
Prijs
1400 Euro

 

De nieuwe MacBook 13,3" is...
De nieuwe MacBook 13,3" is...
...en zal waarschijnlijk ook enkele potentiele MacBook Air kopers voor zich winnen.
...en zal waarschijnlijk ook enkele potentiele MacBook Air kopers voor zich winnen.
De nieuwe MacBook is een goede concurent voor de grotere MacBook Pro...
De nieuwe MacBook is een goede concurent voor de grotere MacBook Pro...
De prestaties in programma's blijven vergelijkbaar hoog.
De prestaties in programma's blijven vergelijkbaar hoog.
De prestaties van de 9400M is in grafische applicaties duidelijk beter dan die van de Intel GMA X3100, al hebben ze een vergelijkbare energiebehoefte.
De prestaties van de 9400M is in grafische applicaties duidelijk beter dan die van de Intel GMA X3100, al hebben ze een vergelijkbare energiebehoefte.
Het reflecterende scherm (achter glas) is duidelijk helderder.
Het reflecterende scherm (achter glas) is duidelijk helderder.
We ware zeker tevreden met het nieuwe touchpad, die gemaakt is van glas, in onze test.
We ware zeker tevreden met het nieuwe touchpad, die gemaakt is van glas, in onze test.
Echter, om de geheugen modules te vervangen, moet je enkele schroeven losdraaien.
Echter, om de geheugen modules te vervangen, moet je enkele schroeven losdraaien.
De hardeschijf kan eenvoudig bereikt worden in het nieuwe model (naast de batterij).
De hardeschijf kan eenvoudig bereikt worden in het nieuwe model (naast de batterij).
De deels ingezonken scharnier staat eindelijk een grotere openings hoek toe.
De deels ingezonken scharnier staat eindelijk een grotere openings hoek toe.
en overtuigt met uitstekende stabiliteit, looks en gevoel.
en overtuigt met uitstekende stabiliteit, looks en gevoel.
...uit de MacBook Air...
...uit de MacBook Air...
De nieuwe behuizing heeft verschillende design elementen...
De nieuwe behuizing heeft verschillende design elementen...
... volledig vervaardigd uit een aluminium blok.
... volledig vervaardigd uit een aluminium blok.
..., zoals alle laptops van de aluminium familie,...
..., zoals alle laptops van de aluminium familie,...
De nieuwe MacBook is aan te raden en vanwege de recycleerbare materialen ook 'groener' dan het voorgaande model.
De nieuwe MacBook is aan te raden en vanwege de recycleerbare materialen ook 'groener' dan het voorgaande model.

Vergelijkbare laptops

Laptops van een andere fabrikant en met een andere CPU

Testrapport Apple MacBook Pro 13 Mid 2009 2.53 GHz
GeForce 9400M (G) / ION (LE), Core 2 Duo P8700
Testrapport Apple MacBook White 5.2 Mid 2009
GeForce 9400M (G) / ION (LE), Core 2 Duo P7450

Notebooks met dezelfde grafische kaart en schermgrootte

Testrapport Apple MacBook Air - Mid 2009 (MC234*/A)
GeForce 9400M (G) / ION (LE), Core 2 Duo SL9600, 1.346 kg

Laptops met dezelfde schermgrootte en gewicht

Kort testrapport Apple MacBook Pro 13 (Mid 2017, i5, zonder Touch Bar)
Iris Plus Graphics 640, Core i5 7360U, 13.3", 1.37 kg
Kort testrapport Apple MacBook 12 (2017) Laptop
HD Graphics 615, Core m3 7Y32, 12", 0.92 kg

Pro

+
+Ontwerp
+Vakmanschap
+Stabiliteit
+Beste touchpad tot nu toe
+Erg helder scherm
 

Contra

-Spiegelend scherm
-Beperkte toetsenbord labeling
-Prijs
-Weinig interfaces

Links

Rating

Apple MacBook Aluminium - 30-10-2008
Klaus Hinum

Behuizing
99%
Toetsenbord
90%
Aanwijsapparaat
98%
Aansluitmogelijkheden
80%
Gewicht
88%
Batterij
87%
Beeldscherm
80%
Gaming-performance
77%
Applicatie-performance
86%
Temperatuur
87%
Luidheid
87%
Extra punten
90%
Gemiddelde
87%
89%
Subnotebook - Gewogen Gemiddelde

Preisvergleich

Prijs vergelijking

Pricerunner.de

Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Archief van onze testrapporten > Testrapport Apple MacBook Aluminium (Unibody, 13", 9400M)
Klaus Hinum, 2008-10-24 (Update: 2008-11-18)