Notebookcheck

Testrapport Acer Aspire One 756 Subnotebook

Sebastian Jentsch, 15-09-2012

Mobiel Pentium. Mobiele Pentium. De 7xx serie van de Aspire One zit nu in de volgende fase. In plaats van de nieuwe AMD APU's, gebruikt Acer voor het eerst de goedkope en laag voltage chips van Intel. Is dit een betere keuze dan de AMD E2-1800?

Acer Aspire One 756: Is de lage voltage Pentium met geïntegreerde grafische kaart een betere keuze voor de mobiele gebruiker?
Acer Aspire One 756: Is de lage voltage Pentium met geïntegreerde grafische kaart een betere keuze voor de mobiele gebruiker?

De fabrikant Acer wil zo veel mogelijk verschillende modellen aanbieden aan klanten als mogelijk. Hoe kan dat beter dan met een 11,6 inch mini notebook. De prijs is ook minimalistisch: de Aspire One 756 is beschikbaar vanaf €279 (~ $354), maar voor dat geld krijg je geen besturingssysteem en de Intel Celeron 877 processor. We wilden niet zelf het besturingssysteem installeren en zoeken naar updates, dus we hebben gekozen voor het luxe model van de One 756 voor €399 (~ $506). De verschillen zijn de Pentium B987, 4 GB RAM en 64 bit Windows 7.

De 756 borduurt verder op de 11,6 inch 7xx serie. We hebben de Acer Aspire One 722/725 (AMD C-60) al getest. Tot nu toe was er geen Intel versie. De One 756 vormt geen concurrentie voor Intel's ultrabooks, omdat de prestaties te laag zijn. De 11,6 inch netbook is meer een alternatief voor de apparaten die een AMD APU hebben, zoals de Asus Eee PC 1225B, R252B, HP Pavilion dm1, Lenovo IdeaPad S205 en Lenovo ThinkPad X121e (allemaal met AMD E-450). De concurrenten worden momenteel uitgerust met de nieuwe APU's van AMD, namelijk de E2-1800 en de E-1200. Deze zitten bijvoorbeeld in de ThinkPad Edge E135 en de IdeaPad S206 (beide E2-1800). Onder het kopje 'prestaties' gaan we ons testmodel vergelijken met de oudere en nieuwe alternatieven van AMD.

Behuizing

Groot onderhoudspaneel...
Groot onderhoudspaneel...
... maar buigbare behuizing
... maar buigbare behuizing

Onze 756 heeft op het gebied van behuizing geen relatie met de One 722 of de One 725. Er zijn wel een aantal overeenkomsten zoals de ronde hoeken, de scharnieren en de gebogen vorm. De plaatsing van de poorten is echter compleet anders, net zoals de invoerapparaten, het ontwerp van het werkgebied en de plaat aan de onderkant.

Ons testmodel heeft een fonkelende blauwe verf en lijkt op een kleine kameleon. In direct zonlicht lijkt het helder blauw (zie afbeeldingen), maar bij minder licht lijkt de laklaag meer op turquoise.

De dunne behuizing wordt dunner naar de voorkant en is op het dikste punt (zonder de rubbertjes) 24 mm. De beeldschermdeksel is relatief dun en daarom ook flexibel. De oppervlakte is echter bestand tegen druk. De scharnieren van het beeldscherm zitten stevig vast aan de basiseenheid. De scharnieren hebben dezelfde kleur blauw en zijn ook flexibel.

De behuizing is tamelijk stabiel en kan slechts lichtjes worden gebogen. Door de strakke scharnieren wiebelt het beeldscherm niet, maar staat het beeldscherm niet goed vast in de verste stand. De polssteunen zijn echter stevig genoeg om grote drukken te kunnen weerstaan. Het onderhoudspaneel is ook erg stevig. Het toetsenbord is solide en de batterij wiebelt niet. In het kort: de Aspire One 756 heeft goed, gedetailleerd vakmanschap, maar een instabiele basiseenheid.

Een mogelijke reden is het grote onderhoudspaneel, dat volledige toegang geeft tot de interne componenten nadat slechts één schroef verwijderd is. Dit is erg handig voor het vervangen van onderdelen, maar vermindert de stevigheid.

Het glanzende beeldschermdeksel, paneel en rand zorgen voor altijd bevlekte oppervlaktes. Gelukkig is dit niet het geval met het werkgebied. De matte plastic toetsen gaan goed samen met de licht glanzende polssteun.

De scharnieren maken een wijde openingshoek van 170° mogelijk. Dit is erg praktisch wanneer de netbook in bed of in kleine ruimtes wordt gebruikt, zoals in een bus, vliegtuig, enz.). De kracht waarmee het beeldscherm en de basiseenheid bij elkaar worden gehouden is voldoende. Wanneer de netbook ondersteboven wordt gehouden, opent het beeldscherm zichzelf ongeveer 2 cm. Dit is precies de ruimte die een tweede hand nodig heeft om de basiseenheid vast te houden. De scharnieren houden het beeldscherm en de basiseenheid goed bij elkaar.

Verbindingsmogelijkheden

De Aspire One 756 is, met uitzondering van Bluetooth 4.0 in plaatst van 3.0, hetzelfde uitgerust als de Aspire One 752 subnotebook. Naast de standaard USB 2.0 poorten, is er een HDMI aansluiting en een VGA D-Sub poort. De microfoon poort moest geschrapt worden en is nu gecombineerd met de koptelefoon poort. Dit is ideaal voor headsets met een multi-polar connector. Als je een aparte microfoon wil gebruiken, moet je eerst een Y-adapter kopen.

Linkerkant: Ethernet, VGA, HDMI, USB 2.0
Linkerkant: Ethernet, VGA, HDMI, USB 2.0
Rechterkant: Audio combinatie, 2 x USB 2.0, stroomaansluiting, Kensington
Rechterkant: Audio combinatie, 2 x USB 2.0, stroomaansluiting, Kensington

Communicatie

De rest van de aansluitingen is het standaard minimum en kan in elke netbook worden gevonden. De Ethernet aansluiting (RJ45, Gigabit LAN) is nog steeds aanwezig, hoewel de meeste gebruikers vergeten zijn dat ze ook Internet via een kabel kunnen gebruiken. De Atheros AR5BWB222 Wireless Network Adapter ondersteunt Draft N en ook Bluetooth 4.0. Voor de overdracht van grote bestanden bevelen we de RJ45 kabel met gigabit aan.

Accessoires

In de doos vinden we een kleine opstartgids, het garantiebewijs, een gebruiksaanwijzing voor de stroomadapter en een poetsdoekje. De 1,3 MP webcam, die foto's kan maken met een resolutie van 1280 x 720 pixels, maakt pixel-achtige beelden. Een kleine status LED geeft aan of de webcam in gebruik is of niet. De gebruiker kan dus zeker weten of hij/zij wordt opgenomen. De zwakke webcam heeft een hoge beeldruis (foto's genomen in daglicht) en zou voor niets anders dan videogesprekken gebruikt moeten worden.

Onderhoud

De toegang tot de componenten is erg simpel. Verwijder de schroef, druk het paneel naar de voorkant en je bent klaar. Een RAM module (4 GB) is al geïnstalleerd en een tweede RAM slot is vrij. De harde schijf wordt zonder schroeven vastgehouden in een rubberen behuizing. De ventilator kan eenvoudig worden verwijderd om schoon te maken. Voor de batterij heeft Acer gebruik gemaakt van een ingebouwd slot. Deze kan niet met een vinger worden ingedrukt, maar vereist de punt van een pen om open te gaan.

Garantie

12 Maanden garantie van de fabrikant via een terugbreng systeem (verzenden op eigen kosten) is het minimum voor een notebook. Voor de lage prijs van €35 (~ $44) kan dit worden verlengd tot drie jaar. Voor iets minder dan €80 (~ $102), vergoedt de 'Advanced warranty' de verzendkosten. Er is ook een verzekering beschikbaar voor €100 (~ $127) en dan wordt je notebook opgehaald.

40 Watt adapter
40 Watt adapter
Gebruiksaanwijzing en poetsdoekje
Gebruiksaanwijzing en poetsdoekje
Webcam 1280x720 (max.)
Webcam 1280x720 (max.)
Webcam 640x480
Webcam 640x480

Invoerapparaten

Toetsenbord

We vonden het toetsenbord niet bepaald goed. Het gevoel tijdens het typen is vaag en losjes. De redenen zijn de onzekere terugvering, zachte indrukkracht en korte drukafstand.

De toetsen zitten niet meer dicht op elkaar (zoals het geval was bij de Aspire One 722) en er zitten grote gaten tussen de toetsen. Praktisch gezien zit er te veel afstand tussen de toetsen en is het vinden van de toetsen ingewikkeld. De reden: de toetsen zijn volledig vlak en bevat geen holling. Het enige goede aspect van het toetsenbord is de ruime verspreiding met goede opschriften van de toetsen.

Touchpad

De beweging van de cursor op het beeldscherm is precies; het gladde en relatief grote oppervlakte is tot in de randen gevoelig. De ClickPad V8.1 ondersteunt multi-touch (vergroten, verkleinen, scrollen, draaien). De twee muisknoppen zitten links en rechts onder het oppervlakte verscholen.

Ook wordt een linker klik bijna overal op het touchpad geregistreerd, ook in het midden en aan de bovenkant. Hoe hoger je komt, hoe moeilijker het is om te klikken. De lichte drukkracht maakt het goede concept een stuk minder leuk. Het is nodig om aan te wennen, maar na een tijdje konden we een klikken op een object met één vinger, terwijl we het verplaatsten met een andere vinger. Wanneer de verborgen muisknop wordt gebruikt, kan de cursor tot de onderkant worden gebruikt. De specifieke eigenschappen kunnen worden geconfigureerd door de gebruiker. Als je niet houdt van multi-touch, kan je het ook volledig uitschakelen.

Touchpad zonder knoppen (Click-Pad)
Touchpad zonder knoppen (Click-Pad)
Chiclet toetsenbord met weinig terugvering...
Chiclet toetsenbord met weinig terugvering...
... maar voldoende ruimte
... maar voldoende ruimte

Beeldscherm

Het 11,6 inch (29,46 cm) beeldscherm van CMO (Type N116BGE-L41) heeft een resolutie van 1366 x 768 pixels. Deze HD resolutie is standaard voor beeldschermen van deze grootte en er zijn geen alternatieven beschikbaar. Het 16:9 paneel is niet mat. Acer heeft de glanzende modellen (zie Aspire One 722/725 nog niet afgeschreven, ondanks dat veel concurrenten al wel matte beeldscherm aanbieden, zoals de Lenovo ThinkPad Edge E130/E135, de Samsung 305U1A, de Asus Zenbook Prime UX21A-K1010V en de TravelMate B113-M. De CineCrystal technologie van Acer moet voor contrastrijke kleuren zorgen. Het gemeten contrast, is echter slechts 208:1, maar dit is normaal voor beeldschermen van deze prijsklasse.

216
cd/m²
219
cd/m²
223
cd/m²
207
cd/m²
229
cd/m²
209
cd/m²
209
cd/m²
234
cd/m²
207
cd/m²
Helderheidsverdeling
Gossen Mavo-Monitor / X-Rite i1Display 2
Maximum: 234 cd/m² Gemiddelde: 217 cd/m²
Helderheidsverdeling: 88 %
Helderheid in Batterij-modus: 229 cd/m²
Contrast: 208:1 (Zwart: 1.1 cd/m²)

Het kleurenspectrum dat we vergeleken hebben met de AdobeRGB, sRGB en de vooraanstaande panelen van de Asus UX31A (FHD IPS, 13,3 inch), is erg klein. De concurrenten kunnen echter geen betere resultaten bieden voor minder dan €1000. Het kleuren spectrum is alleen belangrijk voor het professioneel bewerken van foto's. Deze bepaalde groep consumenten zal echter niet kiezen voor een instapmodel 11,6 inch netbook, maar eerder voor een werkstation.

AS One 756 vs AdobeRGB(t)
AS One 756 vs AdobeRGB(t)
AS One 756 vs sRGB(t)
AS One 756 vs sRGB(t)
AS One 756 vs Asus UX31A IPS(t)
AS One 756 vs Asus UX31A IPS(t)

De helderheid van 217 cd/m² is voldoende voor gebruik binnen, maar is niet geschikt voor het bieden van goed leesbare beelden buitenshuis. Zelfs met een mat paneel is een minimum van 250 cd/m² nodig om het beeldscherm gemakkelijk te lezen. In plaats daarvan wordt het beeld verstoord door weerspiegelingen tijdens het lezen van e-mails. Het beeldscherm lijkt een donkere vlek in direct zonlicht, waardoor lezen erg moeilijk wordt.

Het LED paneel verdeelt de helderheid gelijk, met een gemiddelde verlichting van 88%. Op accustroom wordt de helderheid niet verminderd, tenzij de gebruiker dit heeft ingesteld in het configuratiescherm. De Aspire One 756 heeft geen lichtsensor die de helderheid automatisch aanpast.

Buitenshuis: direct zonlicht
Buitenshuis: direct zonlicht
Buitenshuis: direct zonlicht
Buitenshuis: direct zonlicht
Buitenshuis: indirect zonlicht
Buitenshuis: indirect zonlicht
Buitenshuis: indirect zonlicht
Buitenshuis: indirect zonlicht

De horizontale kijkhoeken zijn klein. Slechts tot 45° is de inhoud goed leesbaar. Daarna keren de kleuren om. De verticale kijkhoeken zijn nog erger. Hierbij is 30° de maximale hoek waarbij het beeldscherm nog goed te lezen is. De kleurafwijking begint echter al bij 10°. Wanneer meerdere mensen kijken naar het beeldscherm van de One 756, hebben de bovenste kijkers het slechtste beeld. Het zogenaamde IPS paneel, dat kijkhoeken tot bijna 90° biedt, is geen optie bij de One 756 en laat zien dat het verbeterd kan worden.

Kijkhoeken Acer Aspire One 756 NU.SH0EG.007
Kijkhoeken Acer Aspire One 756 NU.SH0EG.007

Prestaties

Big Buck Bunny & Elephants Dream 1080p: vloeiend via adapter en op accustroom, met hoogste CPU belasting
Big Buck Bunny & Elephants Dream 1080p: vloeiend via adapter en op accustroom, met hoogste CPU belasting

De Acer Aspire One 756 is configureerbaar met twee verschillende processoren: de Celeron 877 is het instapmodel (vanaf €280, ~$358). De Pentium 987 (in ons testmodel, OEM naam B987) is het betere model voor €350 (~ $447). De Pentium 987 heeft twee cores die lopen op 1,5 GHz. De 17 Watt processor is gebaseerd op de Sandy Bridge architectuur (2010-2011), dat in 2012 werd vervangen door Ivy Bridge. Turbo Boost, AES en Hyper Threading zijn functies die niet geïntegreerd zijn in de Pentium. Deze behoren tot de Core i3, i5 en i7 processoren.

Wat wel actief is, is de geïntegreerde grafische kaart, namelijk de HD Graphics 2000 of gewoon HD Graphics. Hier is de enige Turbo actief, die de GPU van 350 MHz naar 1000 MHz klokt. De DDR3 1333 MHz Dual Channel geheugencontroller is ook geïntegreerd in de processor, net zoals bij de Sandy Bridge.

Aanvullende eigenschappen zijn 4096 MB (1 x 4 GB module) van Hynix en een Seagate Momentus Thin harde schijf met een capaciteit van 320 GB.

Systeeminfo CPUZ CPU
Systeeminfo CPUZ Cache
Systeeminfo CPUZ Mainboard
Systeeminfo CPUZ RAM
Systeeminfo CPUZ RAM SPD
Systeeminfo GPUZ Intel HD 2000
DPC Latenzen Idle OK
DPC Latenzen WLAN Off/On
System information Acer Aspire One 756 NU.SH0EG.007

Processor

We gaan de prestaties van de Pentium 987 (1,5 GHz) vergelijken met de rivalen AMD E2-1800, E-450 (2 x 1,65 GHz) en de E-350 (2 x 1,6 GHz). Hiervoor gebruiken we Cinebench R11.5 64 Bit als single en multi core test.

De Pentium scoort in de multi core test 1.13 punten (100%). Dit resultaat is aanzienlijk hoger dan de E2-1800 (55-58%) en de E-450 (49-57%). Een i5-3317U van de huidige ultrabooks is gemiddeld 10% sneller dan de Pentium 987.

De single core test laat gelijksoortige resultaten zien als de multi core test: 0,59 punten versus 0,31 (E-450, 53%) en 0,34 punten (E2-1800, 58%). De i5-3317U van de ultrabooks scoort hier slechts 80%. Deze CPU en GPU prestaties zijn ook beschikbaar op accustroom. De Cinebench tests laten ook zulke resultaten zien (inclusief de Shading test).

Cinebench R10 Rendering Single CPUs 64Bit
2409 Points
Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 64Bit
4467 Points
Cinebench R10 Shading 64Bit
1914 Points
Cinebench R11.5 CPU Single 64Bit
0.59 Points
Cinebench R11.5 CPU Multi 64Bit
1.13 Points
Cinebench R11.5 OpenGL 64Bit
6.68 fps
Help

Systeemprestaties

PCMark 7 Scores
PCMark 7 Scores

De CPU test laat zien dat de Pentium beter scoort dan de AMU APU's. Is dit terug te zien in de programma tests? Hier spelen de harde schijf, het RAM geheugen en de grafische kaart ook een rol. Het resultaat van PCMark 7 (1,452 punten) is bijna 50% beter dan de AMD E2-1800 (66-68%) en de E-450 (61-69%). C60 systemen zoals de Aspire One 722 zijn iets langzamer (54%). i5-3317U ultrabooks met SSD's (Asus Zenbook Prime UX31A) zijn met 255% een stuk sneller. Diezelfde ultrabooks met HDD's zijn ongeveer 74% sneller (Toshiba Satellite U840W).

De oudere PCMark Vantage (3,547 punten) laat absoluut hetzelfde zien: de AMD E2-1800 (63-66%) en de E-450 (46-74%) zijn langzamer. Het verschil is een stuk groter, omdat de Vantage versie een snellere HDD beter beoordeeld dan PCMark 7. De i5-3317U ultrabooks met een HDD liggen hier met +65% op kop en snelle SSD's zitten op +224% (Toshiba Satellite Z930-119).

4.5
Windows 7 Prestatie-Index
Processor
Berekeningen per seconde
5.1
Geheugen (RAM)
Geheugenoperaties per seconde
5.9
Grafisch
Bureaublad-prestaties voor Windows Aero
4.5
Grafisch (Games)
3D-prestaties voor zakelijke toepassingen en games
5.6
Primaire harde schijf
Data-overdracht van de harde schijf
5.9
PCMark Vantage Result
3547 punten
PCMark 7 Score
1452 punten
Help

Opslagapparaten

De goede resultaten vergeleken met de AMD APU's komen niet door de harde schijf. De Seagate Momentus Thin ST320LT020-9YG142 (320 GB, 5400 rpm) is een saai model op het gebied van overdrachtssnelheden. Aan de andere kant is de HDD slechts 7 mm hoog. 69 MB/s leessnelheid (HD Tune) zal elke eigenaar van een goedkope SSD laten lachen. De HDD scores in PCMark Vantage (3,355 punten) en PCMark 7 (1,388 punten) zijn onder het gemiddelde voor een 5400 rpm harde schijf. Een SSD kan hier wonderen doen bij applicaties. Maar tijdens het kopen, moet de gebruiker bedacht zijn dat de nieuwe HDD/SSD niet hoger mag zijn dan 7 mm.

Seagate ST320LT020-9YG142 7mm hoogte 320GB
Seagate ST320LT020-9YG142 7mm hoogte 320GB
HD Tune 69 MB/s leessnelheid
HD Tune 69 MB/s leessnelheid
Crystal Disk Mark 83 MB/s leessnelheid
Crystal Disk Mark 83 MB/s leessnelheid
Seagate Momentus Thin ST320LT020-9YG142
Overdrachtssnelheid Minimum: 2 MB/s
Overdrachtssnelheid Maximum: 92.1 MB/s
Overdrachtssnelheid Gemiddeld: 69.3 MB/s
Toegangstijd: 21.4 ms
Pieksnelheid: 85.8 MB/s
CPU-gebruik: 1 %

Grafische Kaart

De HD Graphics 2000 presteert slecht in de relevante 3D benchmarks. We konden geen DirectX 11 benchmarks laten lopen, zoals 3DMark 11 (alleen DirectX 10.1). In de oude, maar nog steeds goede 3DMark 2006 was de score 2,288 punten. Een HD 6320 in de E-450 APU behaalt hier slechts 5% meer punten. Hetzelfde geldt voor de HD 7340 in de E2-1800 (+ 8-10%). De HD Graphics 4000 is in het slechtste geval 140% beter en in het beste geval 321% beter.

De 3DMark Vantage resulteerde  in 789 punten. E-450 APU systemen zijn hier 5-16% sneller. Een E2-1800 apparaat is hier 30-36% sneller. De HD Graphics 4000 is opnieuw tussen 140% en 321% sneller (i5-3317U ultrabooks).

We hebben een zelf gemaakte 1080p video in Power Director 8 gebruikt om te testen of het systeem dit aankon. Dit lukte door de Intel Hardware Acceleration. De resultaten van de APU systemen zoals de Samsung RV515 zijn positief voor de One 756: Ondanks de aparte HD 6470M, deed de 15,6 inch Samsung bijna twee keer zo lang over hetzelfde MPEG4 H.264 FHD project.

Pentium 987: 8 min voor MPEG4 H.264 FHD Clip
Pentium 987: 8 min voor MPEG4 H.264 FHD Clip
HD 6470M: 16 min voor MPEG4 H.264 FHD Clip
HD 6470M: 16 min voor MPEG4 H.264 FHD Clip
Pentium 987: geen decodeerder
Pentium 987: geen decodeerder
HD 6470M: geen decodeerder
HD 6470M: geen decodeerder
Acer AS One 756: Power Director 8
Acer AS One 756: Power Director 8
Samsung RV515: Power Director 8
Samsung RV515: Power Director 8
Pentium 987: Intel Hardware Acceleration
Pentium 987: Intel Hardware Acceleration
HD 6470M: AMD Accelerated Parallel Processing
HD 6470M: AMD Accelerated Parallel Processing
3DMark 06 - 1280x1024 Standard AA:0x AF:0x (sorteer op waarde)
Acer Aspire One 756 NU.SH0EG.007
2288 Points ∼5%
HP 655 B6M65EA
2512 Points ∼6% +10%
Samsung RV515-S03DE
3366 Points ∼8% +47%

Legende

 
Acer Aspire One 756 NU.SH0EG.007 Intel Pentium 987, Intel HD Graphics 2000, Seagate Momentus Thin ST320LT020-9YG142
 
HP 655 B6M65EA AMD E2-1800, AMD Radeon HD 7340, Hitachi Travelstar 5K750 HTS547550A9E384
 
Samsung RV515-S03DE AMD E-450, AMD Radeon HD 6470M, Seagate Momentus SpinPoint ST500LM012
3DMark 03 Standard
6077 punten
3DMark 05 Standard
4585 punten
3DMark 06 Standard
2288 punten
3DMark Vantage P Result
789 punten
Help

Gaming Prestaties

Games zouden niet hoog op de lijst moeten staan bij de gebruiker, omdat prestaties in elk van de volgende spellen erg slecht was. Dit is goed te zien bij de vergelijking: de APU systemen bieden meestal hogere framerates, zoals de benchmarks laten zien, maar de verschillen kunnen genegeerd worden tijdens de koop.

De Radeon HD 7340 (E2-1800) presteert erg goed op het laagste niveau (+20% Risen). Een E-450 systeem behaalt hier +26% (Risen), maar alleen door de hulp van de aparte HD 6470M (Samsung RV515). Als je ook moderne spellen wilt spelen, heb je een ultrabook nodig met een HD 4000 (+125%, Samsung 900X4C-A04DE). Anno 2070 loopt 32-47% sneller op een E-450 APU, waarbij het spel soepel kan worden gespeeld in lage details.

In games die meer van de CPU verlangen, kan de Pentium hogere framerates bezorgen. Battlefield 2 loopt op 21 fps en een E-450 systeem is hier 17% langzamer (Medion Akoya E2312 MD97974).

Sandy Bridge Graphics Turbo 350-1000MHz
Sandy Bridge Graphics Turbo 350-1000MHz
Risen 1: Laag 800x600 speelbaar
Risen 1: Laag 800x600 speelbaar
Risen 1: Medium 1024x768 niet speelbaar
Risen 1: Medium 1024x768 niet speelbaar
Deus Ex HR: Laag 1024x768 niet speelbaar
Deus Ex HR: Laag 1024x768 niet speelbaar
Anno 2070: Laag 1024x768 niet speelbaar
Anno 2070: Laag 1024x768 niet speelbaar
Anno 2070: Medium 1366x768 niet speelbaar
Anno 2070: Medium 1366x768 niet speelbaar
Risen - 800x600 all off/low AF:0x (sorteer op waarde)
Acer Aspire One 756 NU.SH0EG.007
26 fps ∼14%
HP 655 B6M65EA
31.2 fps ∼16% +20%
Samsung RV515-S03DE
32.8 fps ∼17% +26%
Samsung 900X4C-A04DE
58.6 fps ∼31% +125%

Legende

 
Acer Aspire One 756 NU.SH0EG.007 Intel Pentium 987, Intel HD Graphics 2000, Seagate Momentus Thin ST320LT020-9YG142
 
HP 655 B6M65EA AMD E2-1800, AMD Radeon HD 7340, Hitachi Travelstar 5K750 HTS547550A9E384
 
Samsung RV515-S03DE AMD E-450, AMD Radeon HD 6470M, Seagate Momentus SpinPoint ST500LM012
 
Samsung 900X4C-A04DE Intel Core i5-3317U, Intel HD Graphics 4000, SanDisk U100 128 GB
lage gem. hoge ultra
Far Cry 2 (2008) 27.913fps
Risen (2009) 2615.57.8fps
Battlefield: Bad Company 2 (2010) 21.213.5fps
Deus Ex Human Revolution (2011) 23.3fps
The Elder Scrolls V: Skyrim (2011) 14fps
Anno 2070 (2011) 18.98fps

Emissies

Luchtuitlaat
Luchtuitlaat
De ventilator is gemakkelijk schoon te maken
De ventilator is gemakkelijk schoon te maken

Systeemgeluid

Een klein en licht apparaat zoals de Aspire One 756 (1344 gram, 2,96 pond), zou ideaal gezien ook stil moeten blijven. Dit lukt ons testmodel alleen in idle modus, hoewel de altijd draaiende ventilator een minimum van 32 dB (A) produceert. Dit is constant en de ventilator gaat niet steeds aan en uit. Maar onder zware belasting, kan het kleine koelsysteem behoorlijk krachtig worden: 40 dB (A) is gemeten tijdens de stresstest en 38 dB (A) tijdens 3DMark 2006 en het spelen van games.

Geluidsniveau

Onbelast
31.9 / 32.3 / 32.4 dB (A)
HDD
32.5 dB (A)
Belasting
37.7 / 40.6 dB (A)
 
 
 
30 dB
stil
40 dB(A)
hoorbaar
50 dB(A)
luid
 
min: dark, med: mid, max: light   Voltcraft sl-320 (15 cm afstand)

Temperatuur

Stresstest: Intel Pentium 987 @1.5 GHz
Stresstest: Intel Pentium 987 @1.5 GHz

De Aspire One 756, een dunne radiator? Deze angst werd helaas bevestigd. Zelfs in idle modus kan de constant draaiende ventilator de temperatuur niet onder 32°C brengen (oppervlakte). Vooral de linker polssteun blijft behoorlijk warm. Als je op Internet surft, Word bestanden opent of een Zip bestand comprimeert, is de gemiddelde temperatuur 2°C hoger.

De 11,6 inch netbook wordt erg heet onder constante belasting tijdens onze stress tests met Prime 95 en Furmark. De onderkant wordt maximaal 57°C. Dit verhoogt de gemiddelde temperatuur tot 46°C, omdat per gebied de temperatuur verschilt.

Max. Belasting
 42.4 °C46.6 °C40 °C 
 44.2 °C45.6 °C39.1 °C 
 41 °C42.3 °C36.6 °C 
Maximum: 46.6 °C
Gemiddelde: 42 °C
40.4 °C54 °C30.9 °C
43 °C57.5 °C50.6 °C
40.6 °C54.7 °C46.5 °C
Maximum: 57.5 °C
Gemiddelde: 46.5 °C
Stroomadapter (max.)  55.4 °C | Kamertemperatuur 24.8 °C | Voltcraft IR-360

Luidsprekers

Onze verwachtingen van het geluidssysteem van de Aspire One 756 waren niet bepaald hoog. Dat hadden ze ook niet moeten zijn, want het tweedelige geluidssysteem onder de polssteunen voldoet slechts aan het minimum. De hoge tonen klinken pijnlijk. Een pluspunt is dat het hoogste volume bereikt kan worden zonder dat de kleine membranen beginnen te storen. De verbinding met een extern geluidssysteem via de 3,5 mm poort of HDMI is eigenlijk verplicht voor muziekfans.

Batterijlevensduur

Energieverbruik

Het energieverbruik zit tussen 8 Watt in idle modus en 27 Watt onder belasting van 3DMark 2006. Afhankelijk van de helderheid, het energieprofiel en de activiteit van draadloze modules kan het verbruik in idle modus toenemen tot 10 Watt. AMD kan dit verbeteren met hun APU's. De 15,6 inch HP 655 verbruikt 8-12 Watt in idle modus (3DMark 26,5 Watt), wat een beter resultaat is.

APU systemen in 11,6 inch notebooks zijn soms efficiënter dan onze laag-voltage Pentium systeem: Lenovo ThinkPad X130e (4-8 Watt) en Sony Vaio VPC-YB3V1E/S (6,5-11 Watt). Dit verschil is niet significant, omdat het in hoge mate afhangt van de helderheid van het beeldscherm.

Wanneer de 11,6 netbook echt aan het werk wordt gezet (stresstest), loopt het energieverbruik op tot 32,5 Watt. Omdat de CPU 17 Watt verbruikt, laat dit 15 Watt over voor de HDD, verlichting, draadloze modules en de overige componenten. De batterij was volledige opgeladen voor de tests. De 40 Watt adapter heeft genoeg vermogen. Deze warmde echter op tot 55°C tijdens de stresstest.

Stroomgebruik
Uit / Standbydarklight 0.1 / 0.2 Watt
Inactiefdarkmidlight 7.7 / 9.3 / 10.3 Watt
Belasting midlight 26.9 / 32.5 Watt
 color bar
Key: min: dark, med: mid, max: light        Voltcraft VC 960

Batterijlevensduur

De 37 Wh batterij levert niet de gehoopte levensduur. In idle modus houdt de batterij het 5 uur en 55 minuten vol. Omdat dit alleen mogelijk is met minimale helderheid en inactieve WLAN, is dit niet realistisch. De WLAN surfing test is veel praktischer. Na 3 uur en 22 minuten was de batterij leeg, maar het had bijna drie uur nodig om te herladen.

Dit is niet goed. Een herlaadtijd van onder de twee uur moet haalbaar zijn gezien de capaciteit. De kort batterijlevensduur heeft dezelfde reden: de capaciteit van 37 Wh is te zwak. Met 49 Wh zou de notebook het 5 uur vol kunnen houden. En consumenten zouden geen probleem hebben met een batterij die uitsteekt aan de achterkant.

Ter vergelijking: de APU subnotebooks presteren een stuk beter, vooral doordat hun fabrikanten ze hebben uitgerust met een grotere batterij. De 8 uur en 45 minuten van de Samsung 305U1A (11,6 inch, 66 Wh) in de WLAN test lijkt nu bijna gigantisch. Een Lenovo ThinkPad X130e (62 Wh) is ook erg goed met 7 uur en 7 minuten. Maar een Sony Vaio VPC-YB3V1E/S met een lagere capaciteit behaalt ook 3 uur en 55 minuten.

Door het ontbreken van een DVD speler, hebben we een lage resolutie AVI film gespeeld, waarbij de batterij het 3 uur en 44 minuten volhield. Onder belasting zakt de batterijlevensduur tot onder de twee uur, vooral wanneer de grafische kaart zwaar belast wordt (Furmark: 1 uur en 30 minuten). Wanneer de CPU zwaar belast werd, zakte de batterijlevensduur tot 1 uur en 52 minuten (identiek aan de Battery Eater Classic).

Oplaadtijd 175 Min.
Oplaadtijd 175 Min.
Idle 355 Min.
Idle 355 Min.
WLAN surfen 202 Min.
WLAN surfen 202 Min.
Low-Res. .avi Film 224 Min.
Low-Res. .avi Film 224 Min.
Furmark (GPU Stress) 90 Min.
Furmark (GPU Stress) 90 Min.
Prime95 (CPU Stress) 112 Min.
Prime95 (CPU Stress) 112 Min.
Batterijduur
Inactief (zonder WLAN, minimale helderheid)
5h 55min
Surfen met WLAN
3h 22min
Belast (maximale helderheid)
1h 53min

Samenvatting

Acer heeft de heerschappij van de Accelerated Processing Units (APU) in de prijsklasse van onder €400 beëindigd. Deze opmerking overdrijft de natuurlijk de situatie, omdat het de apparaten met de Intel Atom CPU's negeert. Eigenlijk brengt Acer met de Aspire One 756 een goed alternatief voor APU notebooks op de markt. Helaas is de krachtigere Pentium processor alleen een optie wanneer de adapter wordt gebruikt. Acer heeft een zwakke batterij geïnstalleerd (37 Wh). De E-450/E2-1800 subnotebooks lopen nog op kop op het gebied van batterijlevensduur.

Alsof dit nog niet genoeg is, zijn verdere minpunten de flexibele behuizing en de zwakke invoerapparaten. De hoge temperatuur ontwikkeling, het glanzende en donkere beeldscherm en de herlaadtijd van bijna drie uur, maken het rijtje af.

In het algemeen laat de test zien dat de Pentium 987 een goed alternatief is voor langzame APU's en Atom processoren. Tenzij de potentiële klanten veel geven voor het beeldscherm of de batterijlevensduur, is een Pentium 11,6 inch notebook voor €349 een betere investering dan een Atom N2600 of N550 voor €250 tot €290. Voordat we de Celeron 877 echt gaan testen, kunnen we alleen de Pentium 987 aanbevelen. De notebook is niet geschikt voor gamers, die naar een ultrabook met een HD Graphics 4000 zouden moeten kijken. APU notebooks zijn ook geen oplossing voor deze groep gebruikers.

Acer Aspire One 756 (NU.SH0EG.007) Practical performance, but a low runtime due to weak battery.
Acer Aspire One 756 (NU.SH0EG.007) Practical performance, but a low runtime due to weak battery.
In Review: Acer Aspire One 756 NU.SH0EG.007
In Review: Acer Aspire One 756 NU.SH0EG.007

Specificaties

Acer Aspire One 756 NU.SH0EG.007 (Aspire One 756 Serie)
Processor
Grafische kaart
Intel HD Graphics 2000, Core: 350 MHz, Turbo 350-1000MHz
Geheugen
4096 MB 
, 1x4096MB Hynix SingleChannel PC3-10600
Beeldscherm
11.6 inch 16:9, 1366x768 pixel, CMO N116BGE-L41, TN LED, glimmend: ja
Moederbord
Intel HM70 (Panther Point)
Opslag
Seagate Momentus Thin ST320LT020-9YG142, 320 GB 
, 5400 rpm, 7mm hoog, 1.65 W
Geluidskaart
HD Audio
Verbindingen
3 USB 2.0, 1 VGA, 1 HDMI, 1 Kensington Lock, Audio Verbindingen: combinatie: microfoon/koptelefoon, Card Reader: SD/MMC
Netwerkmogelijkheden
Broadcom NetLink Gigabit Ethernet (10/100/1000MBit), Atheros AR5BWB222 Wireless Network Adapter (b/g/n), Bluetooth 4.0
Afmetingen
hoogte x breedte x diepte (in mm): 28 x 285 x 204
Batterij
37 Wh Lithium-Ion, 2500mAh 14.8V AL12b32
Besturingssysteem
Microsoft Windows 7 Home Premium 64 Bit
Camera
Webcam: 1.3MP 1280x720
Bijkomende functionaliteiten
Luidsprekers: 2x (Stereo), Toetsenbord: Chiclet, Toetsenbordverlichting: nee
Gewicht
1.344 kg, Voeding: 191 g
Prijs
399 Euro

 

Ben je op zoek naar een ultrabook?
Ben je op zoek naar een ultrabook?
en de componenten zijn al zichtbaar.
en de componenten zijn al zichtbaar.
De harde schijf is erg klein.
De harde schijf is erg klein.
De Momentus Thin is slechts 7 mm hoog, stil en efficiënt (max. 1,65 Watt).
De Momentus Thin is slechts 7 mm hoog, stil en efficiënt (max. 1,65 Watt).
Maar de capaciteit is slechts 320 GB.
Maar de capaciteit is slechts 320 GB.
De 2,5 inch HDD zit niet vast met schroeven, maar een rubberen behuizing.
De 2,5 inch HDD zit niet vast met schroeven, maar een rubberen behuizing.
De Pentium CPU bevat ook de grafische kaart.
De Pentium CPU bevat ook de grafische kaart.
Er is één 4 GB RAM module geïnstalleerd, een tweede slot is vrij.
Er is één 4 GB RAM module geïnstalleerd, een tweede slot is vrij.
De WLAN module van Atheros ondersteunt ook Bluetooth 4.0.
De WLAN module van Atheros ondersteunt ook Bluetooth 4.0.
De adapter inclusief de kabel weegt slechts 191 gram.
De adapter inclusief de kabel weegt slechts 191 gram.
Zo'n adapter zonder een dik snoer is erg handig.
Zo'n adapter zonder een dik snoer is erg handig.
Het vermogen is 40 Watt,
Het vermogen is 40 Watt,
wat meer dan genoeg is voor het hoogste verbruik (32 Watt).
wat meer dan genoeg is voor het hoogste verbruik (32 Watt).
Acer Aspire One 756: de Pentium versie is snel genoeg voor films, kantoorgebruik en surfen op Internet. De HD 2000 is te zwak voor games.
Acer Aspire One 756: de Pentium versie is snel genoeg voor films, kantoorgebruik en surfen op Internet. De HD 2000 is te zwak voor games.
Acer Aspire One 756: een vrije slot maakt een upgrade naar 8 GB RAM mogeljik.
Acer Aspire One 756: een vrije slot maakt een upgrade naar 8 GB RAM mogeljik.
Haal de batterij weg, verwijder een enkele schroef
Haal de batterij weg, verwijder een enkele schroef
De onderplaat van de Aspire One 756 kan eenvoudig verwijderd worden.
De onderplaat van de Aspire One 756 kan eenvoudig verwijderd worden.
Maar de geluidskwaliteit is slecht. We bevelen aan om een koptelefoon te gebruiken.
Maar de geluidskwaliteit is slecht. We bevelen aan om een koptelefoon te gebruiken.
Maar is €700 of meer boven je budget?
Maar is €700 of meer boven je budget?
Dan is een laag-voltage subnotebook (LV)
Dan is een laag-voltage subnotebook (LV)
een mogelijk alternatief.
een mogelijk alternatief.
Acer's Aspire One 756 heeft een laag-voltage Pentium (17 Watt).
Acer's Aspire One 756 heeft een laag-voltage Pentium (17 Watt).
De 11,6 inch notebook is handig, plat en lichtgewicht (1344 gram),
De 11,6 inch notebook is handig, plat en lichtgewicht (1344 gram),
maar helaas heeft het een glanzend beeldscherm.
maar helaas heeft het een glanzend beeldscherm.
Visueel gezien is de plastic behuizing aantrekkelijk.
Visueel gezien is de plastic behuizing aantrekkelijk.
Maar de stevigheid laat te wensen over.
Maar de stevigheid laat te wensen over.
De details van de behuizing lijken simpel (Webcam)
De details van de behuizing lijken simpel (Webcam)
en bescheiden (aan- en uitknop).
en bescheiden (aan- en uitknop).
De touchpad heeft geen zichtbare knoppen, de gehele ClickPad is de knop (links en rechts).
De touchpad heeft geen zichtbare knoppen, de gehele ClickPad is de knop (links en rechts).
Bijna onzichtbaar voor de gebruiker: de status LED's voor de HDD en de batterij.
Bijna onzichtbaar voor de gebruiker: de status LED's voor de HDD en de batterij.
Deze laatste zit goed vast met een enkel slot.
Deze laatste zit goed vast met een enkel slot.
Ondanks de kleine behuizing zijn er twee luidsprekers en een kaartlezer.
Ondanks de kleine behuizing zijn er twee luidsprekers en een kaartlezer.
Acer Aspire One 756: Het toetsenbord is vaag; we konden niet wennen aan de knoppen van de ClickPad.
Acer Aspire One 756: Het toetsenbord is vaag; we konden niet wennen aan de knoppen van de ClickPad.

Similar Notebooks

Laptops met dezelfde schermgrootte en gewicht

Kort testrapport Acer TravelMate TMX349-G2-M-5625 Laptop
HD Graphics 620, Core i5 7200U, 14", 1.548 kg
Kort testrapport Acer Swift 5 SF514-51-59AV Notebook
HD Graphics 620, Core i5 7200U, 14", 1.353 kg
Kort testrapport Acer Swift 3 SF314-51-731X Notebook
HD Graphics 520, Core i7 6500U, 14", 1.55 kg
Kort testrapport Acer Spin 7 SP714-51-M09D Convertible
HD Graphics 615, Core i5 7Y54, 14", 1.271 kg
Kort testrapport Acer TravelMate X3 X349-M-7261 Notebook
HD Graphics 520, Core i7 6500U, 14", 1.53 kg
Kort testrapport Acer Aspire S 13 S5-371 Notebook
HD Graphics 520, Core i7 6500U, 13.3", 1.27 kg
Kort testrapport Acer Aspire V3-372 Subnotebook
HD Graphics 520, Core i5 6200U, 13.3", 1.55 kg

Links

  • Informatie van de fabrikant

Price Comparison

Pro

+Licht, handig
+Kleine adapter
+Goede toegang voor onderhoud
+Praktische batterijlevensduur
 

Contra

-Buigbare behuizing
-Lage gaming prestaties
-Wordt heet onder belasting
-TFT niet ontspiegeld
-Wiebelend toetsenbord
-Lange herlaadtijden - drie uur

In het kort

Wat we goed vonden

De lage prijs zal beloond worden.

Wat we graag zouden zien

Een mat beeldscherm met acceptabele helderheid. 

Wat ons verrast heeft

De kleine Pentium is sneller dan de rivalen van AMD. 

De concurrentie

Asus Eee PC 1225B, R252B, HP Pavilion dm1Lenovo IdeaPad S205Lenovo ThinkPad X121eSony Vaio VPC-YB3V1E/S, Samsung 305U1A (AMD E-450), ThinkPad Edge E135, IdeaPad S206, Vaio SVE-1111M1E/P (E2-1800)

Rating

Acer Aspire One 756 NU.SH0EG.007 - 10-08-2012 v3(old)
Sebastian Jentsch

Behuizing
72%
Toetsenbord
78%
Aanwijsapparaat
82%
Aansluitmogelijkheden
61%
Gewicht
93%
Batterij
85%
Beeldscherm
68%
Gaming-performance
55%
Applicatie-performance
77%
Temperatuur
77%
Luidheid
87%
Extra punten
76%
Gemiddelde
76%
80%
Subnotebook - Gewogen Gemiddelde
Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Archief van onze testrapporten > Testrapport Acer Aspire One 756 Subnotebook
Sebastian Jentsch, 2012-09-15 (Update: 2013-06- 6)