Notebookcheck Logo

Sixt: Tesla uit autoverhuurbedrijf gezet, megadeal met Stellantis

Sixt-Stellantis deal bezegeld: Alexander Sixt (Co-CEO Sixt), Uwe Hochgeschurtz (Stellantis Chief Operating Officer, Enlarged Europe), Konstantin Sixt (Co-CEO Sixt) - van links naar rechts.
Sixt-Stellantis deal bezegeld: Alexander Sixt (Co-CEO Sixt), Uwe Hochgeschurtz (Stellantis Chief Operating Officer, Enlarged Europe), Konstantin Sixt (Co-CEO Sixt) - van links naar rechts.
Grote autoverhuurbedrijven zoals Sixt en Hertz zijn van plan om zich te ontdoen van EV's van Tesla. Daar zijn verschillende redenen voor: lage restwaarde en vraag, maar ook hoge reparatiekosten in vergelijking met vergelijkbare auto's met verbrandingsmotor. Sixt heeft daarom een megadeal met Stellantis aangekondigd, waarbij Sixt tot 2026 tot 250.000 auto's van Stellantis zal kopen.

De uitfasering van elektrische auto's van EV-pionier Tesla is in volle gang bij de grote autoverhuurbedrijven Sixt en Hertz. Sixt had de stap in december 2023 al aangekondigd: "De laatste keer dat we Tesla-voertuigen kochten was in 2022. De Tesla's die zich momenteel nog in onze vloot bevinden, zullen worden verkocht als onderdeel van ons reguliere uitfaseringsproces aan het einde van hun houdbaarheidsperiode," aldus een woordvoerder van Sixt.

Zoals de woordvoerder benadrukte op een vraag van Notebookcheck, hebben de beslissingen over Tesla en Stellantis niets met elkaar te maken: "Wij zien onszelf als een drijvende kracht op het gebied van e-mobiliteit. We hebben hier al veel in geïnvesteerd en zullen dat blijven doen, bijvoorbeeld in aantrekkelijke elektrische huurauto's van een groot aantal merken en fabrikanten en in het uitrusten van stations met onze eigen oplaadpunten. Tegen 2030 willen we 70% tot 90% van onze vloot in Europa elektrificeren. De weg die we volgen om dit te bereiken zal worden beïnvloed door talrijke randvoorwaarden."

De redenen waarom Elon Musk's Tesla e-auto's worden afgewezen door autoverhuurbedrijven zijn duidelijk: ten eerste laat Tesla, in tegenstelling tot traditionele autofabrikanten, autoverhuurbedrijven zitten met de lastige kwestie van restwaarde en rekenrisico voor gebruikte elektrische auto's. Musk biedt voor zijn Tesla's geen terugkoopcontracten met overeengekomen retourprijzen aan, wat anders wel gebruikelijk is in de branche. Anderzijds heeft Tesla de doorverkoopwaarde van gebruikte Tesla-modellen drastisch verlaagd wederverkoopwaarde van gebruikte Tesla-modellen met herhaalde prijsverlagingen.

Maar klanten hoeven het in de toekomst niet te stellen zonder betaalbare elektrische mobiliteit bij autoverhuurbedrijf Sixt. Naast de reeds beschikbare e-auto's en hybrides van merken zoals BMW, Fiat, Lynk & Co, Mercedes, MG Motor, NIO, Polestar en Renaultsixt biedt nu ook e-auto's aan van de Chinese autofabrikant BYD (Build Your Dreams). Als onderdeel van de megadeal tussen Sixt en Stellantis dat half januari werd aangekondigd, is het Duitse autoverhuurbedrijf van plan om de komende drie jaar tot 250.000 voertuigen van Stellantis te kopen voor zijn verhuurvloot in Europa en Noord-Amerika. De deal tussen Sixt en Stellantis heeft een totale waarde van enkele miljarden dollars.

Sixt & Stellantis: Vinzenz Pflanz (CBO, Sixt), Cyrille Moreau (Corporate Sales Director Stellantis, Uitgebreid Europa), Uwe Hochgeschurtz (Chief Operating Officer Stellantis, Uitgebreid Europa), Alexander & Konstantin Sixt (Co-CEO's, Sixt).
Sixt & Stellantis: Vinzenz Pflanz (CBO, Sixt), Cyrille Moreau (Corporate Sales Director Stellantis, Uitgebreid Europa), Uwe Hochgeschurtz (Chief Operating Officer Stellantis, Uitgebreid Europa), Alexander & Konstantin Sixt (Co-CEO's, Sixt).

Stellantis omvat automerken zoals Alfa Romeochrysler, Citroën, Dodge, DS Auto's, Fiat, Jeep, Lancia, Opel, Peugeot, Ram, Opel en Maserati. De leveringen aan Sixt hebben betrekking op verschillende voertuigklassen: van stadsauto's en SUV's tot voertuigen uit de bestelwagen- en vrachtwagensegmenten, inclusief 7- en 9-zitters, en alle soorten aandrijvingen, inclusief volledig elektrische voertuigen (BEV's). Sixt is van plan om de CO2-voetafdruk van zijn verhuurvloot aanzienlijk te verminderen en het aandeel van geëlektrificeerde voertuigen in Europa te verhogen naar 70 tot 90% in 2030. Dit omvat ook investeringen in de eigen laadinfrastructuur.

Bron(nen)

Sixt | Stellantis

Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Nieuws > Nieuws Archief > Nieuws archieven 2024 02 > Sixt: Tesla uit autoverhuurbedrijf gezet, megadeal met Stellantis
Ronald Matta, 2024-02- 3 (Update: 2024-02- 3)