Notebookcheck Logo

Sennheiser CX True Wireless review - Geweldig klinkende hoofdtelefoon voor in de oren

Geweldig geluid. De Sennheiser CX True Wireless bieden een geweldige geluidskwaliteit en draagcomfort, beloven een lange levensduur van de batterij, en hebben een IPX4 rating om te beginnen. Is dat genoeg om een aanbeveling te verdienen?

De Sennheiser CX True Wireless in-ear hoofdtelefoon probeert een geweldige geluidskwaliteit te leveren en bevat het bedrijf TrueResponse drivers, die, althans volgens de data sheet, gelijkenis vertonen met die gebruikt in de Momentum True Wireless 2

De oordopjes missen ANC en bevatten in plaats daarvan zuiver passieve ruisonderdrukking. Sennheiser's Transparent Hearing functionaliteit wordt ook niet ondersteund. Op het moment van schrijven, is de MSRP in Duitsland 129 Euro ($129 in de VS), hoewel de prijs af en toe daalt in de dubbele cijfers gebied.

Specs

Dragen stijl in-oor
Connectiviteit Bluetooth 5.2
Driver Dynamische TrueResponse driver, 7 mm, 5-21.000 Hz
Audio codecs SBC, AAC, aptX
Batterij capaciteit (oortelefoons) 60 mAh
Batterij capaciteit (oplaadkoffer) 400 mAh
Oplaadpoort USB-C
Draadloos opladen wordt niet ondersteund
Gewicht (per oortelefoon)6.0 g
Gewicht (laadkoffer)49 g
Microfoons 2 beamforming microfoons per oordopje, 100-10,000 Hz
Inbegrepen in de doos: hoofdtelefoon, oplaadetui, siliconen oorkussens (XS, S, M, L), USB-kabel, snelstartgids
Prijs (MSRP) $129

Behuizing en ergonomie - de CX True Wireless is spatwaterdicht

Zowel het oplaadetui als de hoofdtelefoon zijn gemaakt van matzwart plastic, maar de waargenomen kwaliteit is desondanks vrij hoog. De oordopjes worden op hun plaats gehouden met magneten als ze in het doosje zitten en hoewel ze een beetje rammelen als je ze schudt, laden ze betrouwbaar op. De magnetische sluiting van het deksel is niet bijzonder sterk, maar doet toch zijn werk. De oplaadcontacten op de oordopjes zelf zijn diep genoeg verzonken om contact met de huid te vermijden

Om de oordopjes in de gehoorgang te plaatsen, moesten we een lichte draaibeweging maken. Eenmaal geplaatst, bleven ze op hun plaats zitten tijdens zware fysieke activiteit en zelfs headbangen. Om een optimale pasvorm te verzekeren, omvat Sennheiser vier verschillende grootte van siliconeoordopjes. Indien nodig kunnen vervangende oordopjes goedkoop rechtstreeks bij Sennheiser worden besteld. De CX True Wireless is IPX4-gecertificeerd en zou dus bestand moeten zijn tegen spatwater en regen

Naast de hoofdtelefoon en de eerder genoemde siliconen ooradapters wordt ook een korte USB-kabel (Type-A naar Type-C; 28 cm / 11 in) meegeleverd

Functies en werking - Sennheiser CX True Wireless met aptX-ondersteuning

Met de CX True Wireless, benadrukt Sennheiser geluidskwaliteit boven al het andere en dientengevolge, missen de oortelefoons eigenschappen zoals Transparant Horen, Actieve Lawaaivermindering, of draadloos laden. De CX True Wireless ondersteunt de SBC, AAC, en aptX codecs, wat goed nieuws is voor degenen die geïnteresseerd zijn in hoge resolutie audio streaming. De hoofdtelefoon biedt tot 9 uur afspeeltijd, een claim die we ook tijdens onze tests konden staven.

De installatie is eenvoudig en bestaat uit het koppelen van de hoofdtelefoon met de betreffende smartphone, tablet of computer. Sennheiser's Smart Control App, die beschikbaar is voor Android en iOS/iPadOS, maakt een meer granulaire configuratie van de oordopjes mogelijk. U wordt verondersteld om de oordopjes via kleine aanrakingsgebieden te controleren en dit kan in de appmontages aaccord aan uw voorkeuren worden getweaked. Via de Smart Control App kan de gebruiker ook de geïntegreerde Equalizer configureren en de firmware updaten.

Geluid - TWS-hoofdtelefoon met indrukwekkend geluid

Volgens het gegevensblad is de Sennheiser CX True Wireless uitgerust met relatief compacte drivers van 7 mm, die een identieke frequentierespons (5-21.000 Hz) bieden als de transducers die worden gebruikt in de Momentum True Wireless 2. Om het in de juiste context te plaatsen: de drivers van de Galaxy Buds2 zijn ongeveer 50 procent groter en meten 11 mm.

Grootte is natuurlijk niet alles en vanuit akoestisch oogpunt speelt de CX True Wireless in een andere competitie dan de eerder genoemde Galaxy Buds2. De hoofdtelefoon is verrassend krachtig, zelfs in het lage-tonenregister, en het algemene geluid is zowel evenwichtig als accuraat. Wat ontbreekt is het laatste beetje luchtigheid in de hoge tonen - de Momentum 2 is in dat opzicht beter - maar de CX True Wireless zet nog steeds de norm voor de prijsklasse. Gebruikers die nog meer bas wensen, kunnen de basversterking inschakelen, wat de lage tonen verbetert, maar volgens ons de midden- en hoge tonen wat vertroebelt. Natuurlijk komt het allemaal neer op persoonlijke smaak.

Hoe indrukwekkend de geluidskwaliteit ook is, de prestaties van de microfoons zijn een heel ander verhaal. Zelfs in stille ruimtes stelt de CX True Wireless zwaar teleur als het gaat om telefonie of videoconferencing. Onze eigen stem komt zwak en enigszins hakkerig over, met veel geluidsartefacten. Voeg wat achtergrondlawaai toe aan de mix en een gesprek is zo goed als onmogelijk. Toen we ons op een druk kruispunt bevonden, hoorde onze gesprekspartner aan de andere kant van de lijn niet veel meer dan een kakofonie van ruis en klepperende geluiden

Verdict - Geweldige hoofdtelefoon, maar ondermaatse microfoons

In review: Sennheiser CX True Wireless. Test sample geleverd door Sennheiser.
In review: Sennheiser CX True Wireless. Test sample geleverd door Sennheiser.

De CX True Wireless-hoofdtelefoon voor in de oren is ontworpen om een geweldige geluidskwaliteit te leveren en wat dat doel betreft, zet hij een nieuwe standaard binnen zijn prijsklasse. Potentiële kopers die geïnteresseerd zijn in de functionaliteit van de hoofdtelefoon, moeten echter ergens anders kijken. De geïntegreerde microfoons zijn op zijn best mat, zelfs in zeer stille omgevingen.

De Sennheiser CX True Wireless biedt een uitstekend geluid en een lange levensduur van de batterij.

Wat de levensduur van de batterij betreft, maakt de True Wireless-hoofdtelefoon van Wedemark opnieuw indruk met een gebruikstijd van negen uur per lading, zelfs bij gebruik van de aptX-codec met hoge resolutie. Wat ontbreekt zijn goodies zoals Transparent Hearing, ANC, en de automatische oorherkenning - allemaal functies die de Plus-versie wel biedt.

Vanuit het oogpunt van geluidskwaliteit hebben de Sennheiser CX True Wireless niet echt een directe concurrent. Mocht telefonie echter op de agenda staan, dan zouden Huawei's FreeBuds Pro een alternatief kunnen zijn.

Prijs en beschikbaarheid

In de VS kan de Sennheiser CX True Wireless rechtstreeks worden gekocht bij de fabrikant voor een prijskaartje van $129. Als alternatief kunt u de hoofdtelefoon ook kopen op Amazon, hoewel we de prijs nog niet lager hebben zien zakken.

Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Sennheiser CX True Wireless review - Geweldig klinkende hoofdtelefoon voor in de oren
Daniel Schmidt, 2021-12-29 (Update: 2021-12-29)