Notebookcheck

Rockspace AC2100 in de praktijk: Enigszins verouderd, maar nog steeds een uitstekende router voor de gemiddelde gebruiker

Rockspace AC2100 draadloze router close-up (Bron: Eigen)
Rockspace AC2100 draadloze router close-up (Bron: Eigen)
Rockspace is misschien nog geen grote naam, maar de AC2100 draadloze router voelt aan als een volwassen product en levert veel voor zijn prijs. Voor minder dan US$80 sport dit stukje hardware beamforming MU-MIMO technologie, vier antennes, draadloze snelheden tot 1733 Mbps, evenals uitstekende beheersoftware.
Codrut Nistor (vertaald door DeepL / Ninh Duy), 🇺🇸 🇮🇹 ...
, , , , , ,
zoekrelatie.
, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
 

In de loop der jaren heb ik vaak een familielid, buurman of vriend geholpen bij het installeren van een nieuwe router. In de meeste gevallen probeerde ik hen uit te leggen hoe ze de instellingen konden aanpassen, maar ik pleitte ook voor het gebruik van alternatieve firmware zoals DD-WRT of OpenWrt. Het zal u niet verbazen dat ik bijna elke keer faalde en de reden ligt voor de hand: de gemiddelde gebruiker wil gewoon iets dat uit de doos werkt en zo gemakkelijk mogelijk kan worden beheerd. Als er geen beheer nodig is, is dat nog beter.

Ik zal nu geen andere namen noemen, maar ik wil wel zeggen dat het onderwerp van vandaag, namelijk de Rockspace AC2100de router is met de gemakkelijkste installatieprocedure waar ik ooit mee heb mogen werken. Zoals je je kunt voorstellen, vergelijk ik deze draadloze router niet met sommige nicheproducten die gericht zijn op netwerkspecialisten en hardcore gebruikers. Aangezien ik er altijd van genoten heb underdogs te ontdekken die een stel mainstream merken met minstens twee decennia ervaring kunnen verslaan, was het zowel een plezier als een uitdaging om dit netwerkaccessoire onder mijn bereik te hebben.

Vandaag nemen we een kijkje naar de Rockspace AC2100 en zien we hoe goed hij presteert, hoe hij kan worden beheerd en wat hij in huis heeft in vergelijking met andere draadloze routers binnen dezelfde prijsklasse, en nog een paar andere details.

Inhoud doos, ontwerp, bouwkwaliteit

Wat de hardware betreft, zit alles wat u nodig hebt om aan de slag te gaan in de doos. Als je echter een UK of US unit hebt besteld en je woont in een land met andere stopcontacten, dan heb je misschien een adapter nodig of je kunt gewoon een compatibele voeding gebruiken. De winkelverpakking ziet er goed uit en alle technische details staan erop vermeld, hoewel ik niets kon vinden (behalve het feit dat het om een dual-core processor gaat) over de chipset op de doos of in de Snelle Installatie Gids. Dit is een stukje informatie dat voor de meeste thuisgebruikers irrelevant is, dus ik beschouw het niet als een probleem.

Naast de router en de hierboven genoemde beknopte installatiegids, bevat de doos ook een voedingsadapter (zie de details in de afbeelding hierboven) en een dunne Ethernetkabel.

De router is volledig zwart en de bovenplaat ziet eruit als een LEGO-compatibele grondplaat. Sommigen zullen het mooi vinden, anderen zullen het haten, en de meesten zullen het de meeste tijd niet opmerken. Hoewel ik het een origineel ontwerp vind, denk ik dat een niet vlakke bovenklep het moeilijker maakt om stof af te vegen. Aangezien er genoeg routers zijn met een niet-vlakke bovenklep, zie ik hier geen probleem.

De vier antennes voelen voor sommige gebruikers misschien zwak aan, maar ik denk dat ze wel goed zijn, tenminste zolang de gebruiker niet probeert om hun hoek te veel aan te passen (een hoek van 90 graden of minder, wat een beetje onhandig kan zijn bij het monteren van de Rockspace AC1200 aan een muur).

Voordat ik verder ga, moet ik toevoegen dat de bouwkwaliteit van de router zelf uitstekend is. Alle gebruikte materialen zien er goed uit en voelen goed aan, en zelfs de verpakking maakt gebruik van materialen die in lijn zijn met de retaildozen van de grote merken in deze markt.

Specs, functies, gebruik in de praktijk

De essentiële specificaties vermeld op de detailhandelsdoos (het feit dat een router LED-indicatoren heeft is verre van belangrijk in mijn boek, dus die sla ik over, naast nog een paar andere):

  • 1 WAN en 4 LAN Gigabit poorten, evenals een USB 2.0 voor het delen van bestanden.
  • 4 6 dBi omnidirectionele antennes.
  • Tot 2033 Mbps dual-band WiFi 802.11 a/b/g/n/ac: 2.4 GHz tot 300 Mbps, en 5 GHz tot 1733 Mbps met 4X4 MU-MIMO voor een betere signaaldekking.
  • WPA/WPA2-PSK beveiliging, waarbij WPA3 helaas niet beschikbaar is.
  • IPv6-ondersteuning.

Sommige specificaties en functies zeggen misschien niet veel, en veel routers beweren bijvoorbeeld IPv6-ondersteuning te bieden. Hoewel steeds meer netwerkproviders beweren dat ze IPv6-connectiviteit hebben, zijn er helaas maar weinig routers die er goed mee overweg kunnen. Gelukkig is dit niet het geval met de Rockspace AC2100 en voor mij is dit een essentiële positieve eigenschap.

Hoewel ik verschillende connectiviteitstests heb uitgevoerd, zijn de resultaten subjectief en sterk afhankelijk van mijn lokale netwerkconfiguratie. Er zijn echter een paar belangrijke feiten die ik moet benadrukken voordat ik verder ga:

  • Vergeleken met mijn vorige router, die tot 450 Mbps output kan leveren op een enkele 2,4 GHz-band, is de muurpenetratie van het signaal dat door de Rockspace AC2100 wordt geproduceerd indrukwekkend. Twee betonnen muren verder, bijvoorbeeld, was mijn vorige router niet in staat om bruikbare WiFi-connectiviteit te leveren. De AC2100 slaagt erin om stabiele verbindingen van meer dan 40 Mbps te leveren.
  • Wanneer ik via mijn telefoon met de AC2100 verbonden was, kon ik zowel up- als down snelheden van meer dan 500 Mbps halen.
  • In de meeste gevallen levert de AC2100 internet connectiviteit aan twee PC's via LAN kabels en tenminste 4 of 5 draadloze apparaten zonder dat het zweet breekt (Gigabit verbinding, echte maximale snelheid gaat boven de 800 Mbps, terwijl de theoretische limiet van mijn abonnement 940 Mbps down en 450 Mbps up is).

Het hele installatieproces was erg eenvoudig, zoals je kunt zien in het filmpje aan het eind van dit artikel. Het aanpassen van de instellingen naar behoefte was ook een zeer eenvoudige klus, zoals we in de volgende sectie zullen bespreken.

Beheer software

Als het op het beheren van routers aankomt, hebben mijn eerdere ervaringen me één ding geleerd: als het werkt, repareer het dan niet! Hoewel de Rockspace AC2100 geen alternatieve firmware ondersteunt, ziet de officiële softwareomgeving er goed uit en biedt deze meer dan genoeg voor de gemiddelde thuisgebruiker. Naast het uitstekende beheerpaneel dat via elke webbrowser toegankelijk is, kunnen Rockspace AC2100-gebruikers ook gebruikmaken van de RS WiFi app voor Android, die beschikbaar is voor iOS ook beschikbaar is.

Hoewel ik nog wel even door zou kunnen gaan over de instellingen die beschikbaar zijn in de mobiele app, wil ik alleen maar zeggen dat deze app de beste in zijn soort is die ik tot nu toe heb gezien. Als u er anders over denkt, laat het me dan weten in de commentaarsectie en ik zal mijn best doen om op zoek te gaan naar de router die u noemt. Ik moet echter nogmaals zeggen dat ik het geweldig vind dat ik de LED's van de router kan uitschakelen. Voor een van mijn vorige routers, die van een groot merk was, moest ik OpenWRT flashen en dan wat tijd besteden aan onderzoek tot ik eindelijk in staat was om alle LED's uit te schakelen, dus dit is een van die dingen die niet als vanzelfsprekend moeten worden beschouwd.

De onderstaande afbeeldingen zouden u een beter idee moeten geven van wat u van de Rockspace AC2100 kunt verwachten met betrekking tot de beschikbare instellingen.

 

Het goede, het slechte, en de waarheid

Met zijn prijs van US$79,99 is de Rockspace AC2100 niet de goedkoopste dual-band draadloze router op de markt, en sommigen zouden kunnen denken dat het gebrek aan WiFi 6 connectiviteit en WPA3 ondersteuning door niets kan worden gecompenseerd. Ik denk echter dat het installatie- en beheergemak, in combinatie met de goede snelheid en het dekkingsgebied deze minpunten kunnen goedmaken, althans voorlopig.

Hoewel ik niet kan klagen over de twee mogelijke problemen die hierboven zijn genoemd, denk ik dat de antennes zouden kunnen worden vervangen door betere die een beter instelbereik hebben en misschien ook wat steviger zijn. Ik zou ook graag zien dat deze router ondersteuning zou bieden voor DD-WRT of OpenWRT, zo niet beide.

Als u kunt leven zonder WPA3 en WiFi 6 (ik weet dat ik kan, althans voor nu), dan moet u de Rockspace AC2100 eens uitproberen. Anders kun je misschien beter US$20 meer uitgeven en gaan voor de Rockspace AX1800, die beide heeft in de lijst van functies (en geen LEGO-lookalike baseplate bovenop, als dat ontwerp keuze niet overeenkomt met uw voorkeuren).

Disclaimer: De auteur van deze recensie heeft de Rockspace AC2100 draadloze router gratis van Rockspace ontvangen om te testen.

Bron(nen)

Rockspace (officiële productpagina's - EU-versie, UK-versie, VS-versie)

Codrut Nistor
Editor of the original article: Codrut Nistor - Senior Tech Writer - 5461 articles published on Notebookcheck since 2013
Ninh Duy
Translator: Ninh Duy - Editorial Assistant - 195784 articles published on Notebookcheck since 2017
contact me via: Facebook
Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Rockspace AC2100 in de praktijk: Enigszins verouderd, maar nog steeds een uitstekende router voor de gemiddelde gebruiker
Codrut Nistor, 2021-08-16 (Update: 2021-08-16)