Notebookcheck Logo

Qualcomm onthult Oryon Arm-gebaseerde aangepaste CPU-kernen die in 2023 naar mobiele pc's komen

Qualcomm's eerste eigen op Arm gebaseerde CPU is vooral gericht op mobiele pc's. (Beeldbron: Qualcomm)
Qualcomm's eerste eigen op Arm gebaseerde CPU is vooral gericht op mobiele pc's. (Beeldbron: Qualcomm)
De Oryon CPU-kern zal compatibel zijn met het Snapdragon-platform, dus hij zou de komende Windows on Arm-apparaten van Qualcomm moeten aandrijven, maar de technologie kan ook worden opgeschaald voor smartphones, AI-ondersteund rijden, VR/AR en netwerkapparaten.

Met de Nuvia overnamegeeft Qualcomm aan dat het serieuze plannen heeft om de markt voor mobiele pc's te veroveren en uiteindelijk Arm-gebaseerde, zelf ontworpen processoren aan te bieden die superieur zijn aan Apple's M modellen. In de tussentijd, Stapte Arm zelf in met een rechtszaak die Qualcomm beschuldigde van misbruik van patenten en licenties, en het leek erop dat Qualcomm's ambities voortijdig afgebroken konden worden. Deze wegversperring leek Qualcomm echter niet te deren, want het bedrijf herhaalde onlangs zijn plannen op de Snapdragon Summit, waarbij het de lancering in 2023 verdubbelde en zelfs onthulde dat de aangepaste processorkern Oryon gaat heten.

Een volledig specificatieblad voor de komende Oryon CPU is nog niet gedeeld door Qualcomm, maar de SoC die de nieuwe kernen zal integreren is naar verluidt afgeleid van het bestaande Snapdragon-platform, dat zojuist is bijgewerkt met de Snapdragon 8 Gen 2 SoC. Qualcomm ontwerpt de aangepaste Oryon CPU-kernen voor "ongelooflijk krachtige en efficiënte apparaten", waaronder Windows on Arm mobiele pc's, smartphones, digitale cockpits, AI-gebaseerde bestuurdersassistentie, uitgebreide realiteit en infrastructurele netwerkoplossingen.

Eerder deze maand, specs voor een aankomende Qualcomm processor met de codenaam "Hamoa" online opgedoken met een CPU-cluster dat acht prestatiekernen en vier efficiëntiekernen integreert. Blijkbaar is dit gebaseerd op een Nuvia Phoenix ontwerp en zou het heel goed Qualcomm's Oryon CPU kunnen zijn. Het "Hamoa" lek vermeldde ook geheugen en cache configuraties vergelijkbaar met Apple's M1 processor, plus een verbeterde aangepaste GPU-kern.

De markt voor mobiele pc's kan in 2023-2024 overvol zijn, aangezien Qualcomm's Oryon niet alleen moet concurreren met de gebruikelijke Intel en AMD X86-processoren of Apple's toekomstige M-processoren, maar ook met MediaTek's Arm-gebaseerde Komp MediaTek's Arm-gebaseerde Kompanio SoC's en zelfs SiFive's RISC-V laptop CPU's.

 

Koop de Lenovo ThinkPad X13s Gen 1 laptop met Qualcomm Snapdragon 8cx Gen 3 processor op Amazon

Bron(nen)

Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Nieuws > Nieuws Archief > Nieuws archieven 2022 11 > Qualcomm onthult Oryon Arm-gebaseerde aangepaste CPU-kernen die in 2023 naar mobiele pc's komen
Bogdan Solca, 2022-11-23 (Update: 2022-11-23)