Notebookcheck Logo

President Biden verhoogt invoertarieven VS op Chinese EV's, batterijen, zonnecellen, medische benodigdheden, halfgeleiders, havenkranen, mineralen en metalen terwijl hij patiënten en medische zorgverleners negeert

President Biden heft tarieven op voor in China geproduceerde EV's, lithiumbatterijen, zonnecellen, medische PBM's en spuiten, en meer. (Bron: Whitehouse op YouTube)
President Biden heft tarieven op voor in China geproduceerde EV's, lithiumbatterijen, zonnecellen, medische PBM's en spuiten, en meer. (Bron: Whitehouse op YouTube)
President Biden heeft de Amerikaanse importtarieven op Chinese elektrische voertuigen, batterijen, zonnecellen, medische benodigdheden, halfgeleiders, havenkranen, mineralen, staal en aluminium verhoogd. De tarieven zijn een reactie op de oneerlijke Chinese handelspraktijken en de overdracht van technologie die de toeleveringsketens van de VS bedreigen. Amerikanen die afhankelijk zijn van spuiten, gezichtsmaskers en medische handschoenen zullen getroffen worden door tariefverhogingen van 25-50%.

President Biden heeft de Amerikaanse Handelsvertegenwoordiger opdracht gegeven om actie te ondernemen tegen geïmporteerde Chinese goederen die oneerlijk onder de marktprijs geprijsd zijn door de tarieven met 25-100% te verhogen voor elektrische voertuigen, batterijen, zonnecellen, medische benodigdheden, halfgeleiders, havenkranen, mineralen en metalen. Amerikaanse patiënten en medische zorgverleners die afhankelijk zijn van spuiten, gezichtsmaskers en medische handschoenen zullen getroffen worden door tariefverhogingen van 25-50%. De actie is bedoeld om een verdere ineenstorting van de Amerikaanse verwerkende industrie te voorkomen, terwijl belangrijke technologieën die cruciaal zijn voor de toeleveringsketen van de VS behouden blijven.

China heeft een bevolking van meer dan 1,4 miljard in 2022, dat is meer dan vier keer zoveel als in Amerika (333 miljoen), maar het gemiddelde inkomen per hoofd van de bevolking in Amerika is $76.330wat meer dan zes keer zo hoog is als dat van China (12.720 dollar). Het verschil in arbeidskosten is één grote reden waarom Chinese producten zo goedkoop zijn, en de andere reden is de Chinese overheidssubsidie voor belangrijke industrieën.

Amerikaanse bedrijven zijn tientallen jaren geleden begonnen met het uitbesteden en offshoren van Amerikaanse productie. Outsourcing was geen strategie tot 1989hetzelfde jaar begon Kodak, een lang gevestigde Amerikaanse film- en camerafabrikant, met het uitbesteden van IT-functies. In de daaropvolgende decennia begonnen Amerikaanse bedrijven en adviesbureaus outsourcing en offshoring te beoefenen en te promoten als een middel om de winst te verhogen en tegelijkertijd de kosten te verlagen.

Dooroutsourcing heeft de Amerikaanse verwerkende industrie zich in veel sectoren teruggetrokken, waar Chinese fabrikanten nu domineren. China is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor 77,8% van de wereldwijde productie van zonnecellen in 2022 in 2022, terwijl Amerika slechts 1,9% voor zijn rekening neemt. Terwijl kapitalisten zouden doorgaan met uitbesteden voor de winst, maakte de COVID-19 pandemie de Amerikaanse leiders bewust van de te grote afhankelijkheid van buitenlandse leveranciers. Met andere woorden, China zou Amerika onmiddellijk kunnen verlammen door te weigeren kritieke voorraden zoals N95-maskers en medische voorraden te verschepen.

De tarieven zullen als volgt stijgen volgens Sectie 301 van de Trade Act van 1974:

 • 2024

  • 100% Elektrische voertuigen (EV)
  • 50% Zonnecellen en -modules
  • 25% EV lithium-ion batterijen en niet-lithium-ion batterijonderdelen
  • 25% Kritische mineralen
  • 25% Staal- en aluminiumproducten
  • 25% Havenkranen (schip naar kust)
  • 50% Medisch - Spuiten en naalden
  • 25% PBM's - Gelaatsmaskers

 • 2025

  • 50% Halfgeleiders

 • 2026

  • 25% Niet-EV lithium-ion batterijen
  • 25% Natuurlijk grafiet
  • 25% Permanente magneten

Lezers zouden een voorraad goedkope gezichtsmaskers, medische handschoenen en insulinespuiten moeten inslaan voordat de tarieven de prijzen drastisch doen stijgen. Patiënten die afhankelijk zijn van medische apparatuur met stroomvoorziening, zoals zuurstofconcentrators, en die een noodstroomvoorziening nodig hebben, moeten overwegen om zo snel mogelijk een lithium-back-upgenerator aan te schaffen. Chinese batterijen voor elektronica, waaronder Apple iPhone vervangingsbatterijen, zullen ook getroffen worden door de tarieven. Realistisch gezien zal Amerika de komende jaren, zelfs decennia, niet de fabrieken of grondstoffen hebben die nodig zijn om alles te produceren wat het nodig heeft in de categorieën waarop het Biden China-tarief is gericht.

Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Nieuws > Nieuws Archief > Nieuws archieven 2024 05 > President Biden verhoogt invoertarieven VS op Chinese EV's, batterijen, zonnecellen, medische benodigdheden, halfgeleiders, havenkranen, mineralen en metalen terwijl hij patiënten en medische zorgverleners negeert
David Chien, 2024-05-15 (Update: 2024-05-15)