Notebookcheck Logo

Miljoen dollar boete: Sony komt in het vizier van de Franse antitrustautoriteiten vanwege PS4-controllers

Anticompetitiemaatregelen voor PS4-controllers kosten Sony nu ongeveer 13,5 miljoen euro (ongeveer 14,8 miljoen dollar). (Bron: Serhii Xevdokymov/Canva, tommasosalvia/pixabay)
Anticompetitiemaatregelen voor PS4-controllers kosten Sony nu ongeveer 13,5 miljoen euro (ongeveer 14,8 miljoen dollar). (Bron: Serhii Xevdokymov/Canva, tommasosalvia/pixabay)
Het Franse antitrustkantoor heeft Sony beschuldigd van misbruik van haar dominante marktpositie en het benadelen van concurrerende bedrijven op de controller-markt. De kern van de beschuldiging is de bewering dat PS4-controllers van derden net zo goed, zo niet beter, hadden kunnen werken. De elektronicagigant betaalt nu een miljoenenboete.

PlayStation 4-bezitters die een nieuwe controller nodig hebben, kunnen kiezen uit drie verschillende opties. Ten eerste is er Sony's eigen PS4-gamepad, de Dual Shock 4, die het duurst is, maar uit ervaring blijkt dat deze het beste werkt. Ten tweede zijn er de controllers van fabrikanten die onder licentie van de Sony Group mogen produceren en deze zijn iets goedkoper. Ten derde zijn er de PS4-controllers van externe leveranciers die geen licentie van Sony hebben en die in het verleden herhaaldelijk problemen hebben veroorzaakt. Zoals nu duidelijk is, is Sony niet helemaal onschuldig.

Het bedrijf dat klaagde over de zakelijke praktijken van Sony en zo het onderzoek in gang zette, is Subsonic, een Franse fabrikant van gamecontrollers. Subsonic staat onder Playstation-fans bekend om zijn bijzonder betaalbare PS4-gamepads, naast andere producten. Het Franse bedrijf beschuldigde Sony ervan er opzettelijk voor te zorgen dat licentievrije PS4-controllers niet goed werken. De Franse antitrustautoriteiten stelden daarop een onderzoek in en veroordeelden het Japanse elektronicaconcern vervolgens tot het betalen van een fikse boete van miljoenen euro's voor twee oneerlijke handelspraktijken.

Ten eerste wordt Sony ervan beschuldigd dat het sinds november 2015 technische maatregelen heeft genomen om de functionaliteit van controllers van derden te verminderen onder het mom van namaakbestrijding. In het verleden leidde dit ertoe dat de gamepads werden uitgeschakeld wanneer de PlayStation werd bijgewerkt. Volgens de Franse antitrustautoriteiten is het doel om namaak te bestrijden legitiem, maar werden de genomen maatregelen onevenredig geacht omdat ze zonder uitzondering alle controllers zonder licentie troffen.

De tweede beschuldiging waarvoor Sony werd veroordeeld, is haar ondoorzichtige licentiebeleid. Als onderdeel van hun onderzoek stelden de Franse antritrustautoriteiten vast dat Sony opzettelijk de toegang tot het OLP-partnerschapsprogramma moeilijker maakte voor fabrikanten die er een aanvraag voor indienden, ook al was dit de enige manier voor derden om officiële licenties te verkrijgen om PS4-compatibele besturingsapparaten op de markt te brengen.

Voor deze twee gevallen van wanpraktijken gaf het Franse antitrustagentschap Sony op 20 december 2023 een boete van 13.527.000 euro (gelijk aan ongeveer 14.800.000 dollar). Hoewel het onwaarschijnlijk is dat de elektronicagigant hierdoor financiële problemen zal krijgen, kan de uitspraak toch een precedent scheppen voor verdere rechtszaken. Of PlayStation-controllers van derden in de toekomst daadwerkelijk beter zullen werken, valt nog te bezien.

Subsonic's Pro4 Wired Controller voor de PlayStation 4 kost minder dan 20€ op Amazon. Ter vergelijking: de originele Dual Shock 4 kost ongeveer 60€. (Bron: Amazon )
Subsonic's Pro4 Wired Controller voor de PlayStation 4 kost minder dan 20€ op Amazon. Ter vergelijking: de originele Dual Shock 4 kost ongeveer 60€. (Bron: Amazon )

Bron(nen)

Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Nieuws > Nieuws Archief > Nieuws archieven 2024 01 > Miljoen dollar boete: Sony komt in het vizier van de Franse antitrustautoriteiten vanwege PS4-controllers
Marius Müller, 2024-01- 6 (Update: 2024-01- 6)