Notebookcheck Logo

MediaTek ARM PC-processor naar verluidt in ontwikkeling in samenwerking met NVIDIA voor mogelijke lancering in 2025

De Dimensity 9300+ is het nieuwste vlaggenschip SoC van MediaTek. (Bron: MediaTek)
De Dimensity 9300+ is het nieuwste vlaggenschip SoC van MediaTek. (Bron: MediaTek)
MediaTek is mogelijk van plan om de Snapdragon X Elite uit te dagen op het gebied van Windows PC's, aangezien een nieuw gerucht beweert dat het bedrijf samenwerkt met NVIDIA voor een AI PC-processor. Helaas zou de SoC duur kunnen zijn voor OEM's om aan te schaffen, waardoor consumentenapparaten die door de chip worden aangedreven mogelijk duur worden.

De introductie van de Qualcomm Snapdragon X Elite SoC's voelt als het begin van een nieuw tijdperk voor Windows PC's. OEM's van Microsoft tot Dell zullen dit jaar naar verwachting apparaten onthullen die aangedreven worden door de Snapdragon X chips. Qualcomm is echter niet de enige die strijdt om een deel van de pc-markt in handen te krijgen.

Het lijkt er nu op dat MediaTek, Qualcomm's grootste rivaal in de Android ruimte, zich ook opmaakt om zijn eigen ARM-gebaseerde chips voor Windows uit te brengen, ontwikkeld in samenwerking met NVIDIA. De informatie komt tot ons met dank aan United Daily News die beweert dat MediaTek en NVIDIA samen een AI PC-processor ontwikkelen op basis van de ARM-architectuur.

De SoC van MediaTek gaat naar verluidt in het vierde kwartaal de verificatiefase in na voltooiing van het ontwerp in het derde kwartaal van 2024. Het bedrijf lijkt TSMC in te schakelen om de processor op het 3 nm-proces te produceren, wat overeenkomt met de Apple M4 SoC die in de nieuwste iPad Pro's zit(verkrijgbaar bij Amazon).

Interessant is dat MediaTek's samenwerking met NVIDIA gebruikers een aardige duit kan gaan kosten, aangezien elke SoC naar verwachting wel $300 zal gaan kosten. Deze vermeende hoge prijs wordt zeker beïnvloed door MediaTek's beslissing om het TSMC 3 nm-proces te gebruiken. TSMC rekent naar verluidt $20.000 per wafereen prijs die beduidend hoger ligt dan bij oudere procesnodes. Tom's Hardware onthulde bijvoorbeeld in januari 2024 dat de prijs voor wafers van TSMC in één jaar tijd gemiddeld met 22% is gestegen.

Tot slot suggereert United Daily News dat MediaTek de nieuwe ARM AI PC-processors in juni zou kunnen aankondigen. De aankondiging zou op Computex 2024 kunnen komen, waar AMD naar verwachting de Zen 5 CPU's.

Het nieuws dat MediaTek op consumenten-pc's springt, is zeker welkom voor gebruikers die Windows-tegenhangers voor Apple M SoC's willen. Gelukkig hoeven we niet lang te wachten op de plannen van MediaTek, als het bedrijf die al heeft, want juni is nog maar een paar weken van ons verwijderd.

Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Nieuws > Nieuws Archief > Nieuws archieven 2024 05 > MediaTek ARM PC-processor naar verluidt in ontwikkeling in samenwerking met NVIDIA voor mogelijke lancering in 2025
Fawad Murtaza, 2024-05-15 (Update: 2024-05-15)